ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Πετάει στο δρόμο 120 υπαλλήλους

Ούτε ένας υπάλληλος έξω από το δήμο, απαιτούν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην περιοχή

Οι ταξικές δυνάμεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ αναμετρούνται με την κυβέρνηση και τους δημάρχους του δικομματισμού για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασίας
Οι ταξικές δυνάμεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ αναμετρούνται με την κυβέρνηση και τους δημάρχους του δικομματισμού για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασίας
Αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας βρίσκονται 120 εργαζόμενοι στο Δήμο Αμαρουσίου, καθώς η δημοτική αρχή (ΝΔ) θεωρεί ότι, ύστερα από δέκα και δεκαπέντε χρόνια συνεχούς εργασίας τους, αποτελούν «πλεονάζον προσωπικό». Η απόφαση αυτή ελήφθη στο Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη Τρίτη, και αφορά μέρος του προσωπικού που χρόνια τώρα απασχολείται μέσω του αποκαλούμενου «Οργανισμού Εργασίας». Η δημοτική αρχή, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να προσληφθούν από άλλη υπηρεσία του Δημοσίου εκτός Δήμου.

Υπενθυμίζεται ότι η παραπάνω εξέλιξη είναι μέρος της γενικότερης αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής που χρόνια τώρα προωθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αποδέχονται και εφαρμόζουν οι δήμαρχοι αυτών των δύο κομμάτων, όπως και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτικές που αφορούν στην εισαγωγή και επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας, το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας, της ιδιωτικοποίησης της ίδιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οπως καταγγέλλουν, με ανακοίνωσή τους, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στο Μαρούσι, η δημοτική αρχή «αποφάσισε και διέταξε τον εκτοπισμό τους από το δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα». Επιπλέον, η δημοτική αρχή προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκράτησης, στοχεύοντας και «σε συγκεκριμένους εργαζόμενους με βάση τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα ή τη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου». Ταυτόχρονα, επιδιώκει να «δημιουργήσει το δικό της σώμα υποτακτικών (...) από εκατοντάδες νέους συμβασιούχους που έχει ήδη προσλάβει κι εξακολουθεί να προσλαμβάνει, στη θέση αυτών που διώχνει».

Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ καλούν το σύνολο των εργαζομένων στο δήμο να μην επιτρέψουν την εφαρμογή της απόφασης της δημοτικής αρχής, έχοντας ως παράδειγμα τους αγώνες των εργαζομένων στον «Παπουτσάνη» και το Καζίνο της Πάρνηθας. Ακόμα, τους καλεί, η νέα γενιά συμβασιούχων «να μην υποκύψει στους εκβιασμούς της δημοτικής Αρχής» και τους εργαζόμενους της περιοχής να καταδικάσουν τη δημοτική αρχή και την αντεργατική πολιτική, την οποία στηρίζει.

Στάση εργασίας στους ΟΤΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής στο πλαίσιο στάσης εργασίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Η Συντονιστική πρόβαλλε τα αιτήματα για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό και άλλα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΠΕΡΛΑ ΦΑΣΙΟΝ ΑΒΕΕ»
Δεν πρόκειται να παραιτηθούν από το δικαίωμα στο μεροκάματο

Με την ταξική Ομοσπονδία στο πλευρό τους, βρέθηκαν χτες κανονικά στο πόστο τους, ενάντια στην απόφαση της εργοδοσίας να τους απολύσει αιφνιδιαστικά

Εργαζόμενοι της επιχείρησης συζητούν με συνδικαλιστές της ΟΕΚΙΔΕ που βρέθηκαν χτες στο πλευρό τους
Εργαζόμενοι της επιχείρησης συζητούν με συνδικαλιστές της ΟΕΚΙΔΕ που βρέθηκαν χτες στο πλευρό τους
«Δώσαμε τη ζωή μας, το αίμα μας εδώ μέσα. Μόνο βούρδουλα δεν χρησιμοποιούσαν στις πλάτες μας. Αυταρχισμός, τρομοκρατία, δουλειά μέχρι τις 10 το βράδυ και όταν ήθελε μας έβγαζε σε άδειες χωρίς αποδοχές και τώρα θέλει να μας πετάξει έτσι; Ε, όχι! Δε θα μας πετάξει»! Χείμαρρος τα οργισμένα λόγια της Ροδοθέας Βαλοστεργίου, από τις πιο «παλιές» εργάτριες της επιχείρησης ιματισμού στο Ρέντη. Ενα εργασιακό γκέτο, που αφού ξεζούμισε τους εργάτες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, τώρα χωρίς να λογοδοτήσει τους πετάει στο δρόμο.

Η ανακοίνωση του ενός από τους ιδιοκτήτες, του Αρίστου Πατίκα, ότι απολύονται και οι 45 εργαζόμενοι, ήρθε αιφνιδιαστικά μόλις προχτές. Επεσε σαν κεραμίδα, ενώ ο εργοδότης είχε την αξίωση από τους εργαζόμενους να πάρουν επιτόπου το χαρτί της απόλυσης χωρίς να τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις! Οι εργαζόμενοι από την πρώτη στιγμή συσπειρώθηκαν με τις δυνάμεις της ταξικής Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού - Δέρματος και του κλαδικού τους Συνδικάτου, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ που έσπευσαν αμέσως στο πλευρό τους. Τώρα βρίσκονται επί ποδός για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στο μεροκάματο, συνολικά τα εργασιακά τους δικαιώματα και για να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται (επίδομα αδείας, 15ήμερο κ.ά.).

Χτες το πρωί πήγαν στην επιχείρηση, χτύπησαν κανονικά την κάρτα τους και όπως διαμήνυσαν δεν πρόκειται να επιτρέψουν να λειτουργήσει το εργοστάσιο χωρίς αυτούς, αφού σχέδιο των ιδιοκτητών είναι να προσλάβουν προσωπικό με ελαστικές μορφές απασχόλησης και να δώσουν τμήμα της παραγωγής εκτός εργοστασίου, φασόν. Με άλλα λόγια, η επιχείρηση αυτή είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό δείγμα της έντασης της επίθεσης της εργοδοσίας με σύμμαχο την αντιλαϊκή πολιτική και στο όνομα της κρίσης, σε βάρος των εναπομείναντων εργασιακών δικαιωμάτων.

Μιλώντας χτες στους εργαζόμενους, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δήμος Θεοδώρου, τους κάλεσε με τον αγώνα τους να μην κάνουν βήμα πίσω από την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας τους και των δικαιωμάτων τους. Ο Θοδωρής Κούτρας από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι οι απολύσεις είναι παράνομες και καταχρηστικές και οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους πρέπει να δώσουν την κατάλληλη απάντηση στην εργοδοσία και σε αυτούς που αποθρασύνουν την επιθετικότητά της. Οι εργαζόμενοι και σήμερα θα βρεθούν κανονικά στα πόστα τους και ανάλογα με τις εξελίξεις θα καθορίσουν τα παραπέρα αγωνιστικά τους βήματα.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Παιδικά ... «δώρα» απολύτως κερδοφόρα

Νέο κρίκο στην αλυσίδα της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας και φροντίδας των παιδιών προσθέτουν οι επιχειρήσεις Υγείας και οι ασφαλιστικές εταιρείες με την παρουσίαση «καινούριων προϊόντων», όπως ονομάζουν οι ίδιες τα νέα προγράμματά τους ενόψει και των ανατροπών που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο χώρο της Υγείας με βασικό όχημα το νομοσχέδιο - σκούπα και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Ενα τέτοιο πρόγραμμα για την κάλυψη της νοσηλείας στην Παιδιατρική Κλινική «Μητέρα» όλων των νεογέννητων των Μαιευτηρίων «Μητέρα» και «Λητώ» παρουσίασαν χτες ο Ομιλος Υγεία και η «Εθνική Ασφαλιστική». Το πρόγραμμα, με το όνομα «δώρο ζωής», προβλέπει κάλυψη, σε περίπτωση νοσηλείας του παιδιού, στην Παιδιατρική Κλινική «Μητέρα», με συμμετοχή 15% του ασφαλισμένου και ανώτατο όριο κάλυψης 173.000 ευρώ ανά περιστατικό. Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν - χωρίς καταβολή ασφαλίστρων - για τονχρόνο ζωής του παιδιού. Από το δεύτερο χρόνο και μετά, «η οικογένεια έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τη συνέχιση της συγκεκριμένης κάλυψης έναντι απόλυτα προνομιακού ετήσιου κόστους», όπως αναφέρθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα.

Μετά, δηλαδή, τον τοκετό που μπορεί να κοστίσει μέχρι και 10.000 ευρώ, το παιδί μετατρέπεται σε μέσο «παραγωγής ασφαλίστρων» για τα 13 επόμενα χρόνια, εφόσον η οικογένειά του δεχτεί το πρόγραμμα. Τα αρχικά ασφάλιστρα είναι 192 ευρώ για τα αγόρια και 193 για τα κορίτσια το χρόνο και τα οποία θα αναπροσαρμόζονται στη συνέχεια. Μόνο στο «Μητέρα» και στο «Λητώ» γεννιούνται 17.500 παιδιά το χρόνο, που αποτελούν το 16% των συνολικών γεννήσεων στην Ελλάδα. Η «Εθνική Ασφαλιστική» προσδοκά μετά τον πρώτο χρόνο να διατηρήσει ως πελάτες το 50% των γονέων των παραπάνω παιδιών. Δηλαδή, θα εισπράξει περίπου 1,6 εκατ. ευρώ ως ασφάλιστρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ