-- Ιων Τσώχος (Αγγελιοφόρος): «Αναφερθήκατε στα πεπραγμένα όλης της δουλειάς που γίνεται στις ΚΟ και στις θέσεις του ΚΚΕ για την οικολογία. Παρ' όλα αυτά, βλέπουν ότι αυτές, κατά κάποιον τρόπο, δεν προβάλλονται πολύ. Αλλο είναι το κόμμα που έχει πάρει την οικολογική ταμπέλα και ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις και άλλο κόμμα είναι αυτό που λέει ότι είναι η οικολογική δύναμη της δράσης και της πράξης. Θα ήθελα τη δική σας άποψη γι' αυτά».
-- Α. Π.: «Καταρχήν, όταν στάθηκα σε αυτό το σημείο είναι γιατί πριν πέντε χρόνια, πριν έξι χρόνια είχαμε δραστηριότητα, η δραστηριότητα όμως αυτή πήγαινε εκεί που ήταν ένα οξυμένο πρόβλημα και δεν είχε αποκρυσταλλωθεί σε ολοκληρωμένα τοπικά προγράμματα θέσης και παρέμβασης. Εμείς δεν κάνουμε αυτοδιαφήμιση, ούτε ποτέ έχουμε πει ότι έχουμε φτάσει στο απόγειο της προσφοράς μας σε όλα τα ζητήματα. Διαπιστώνουμε, εξετάζοντας τα θέματα. Μάλιστα, πρόσφατα είχαμε συνέδριο. Εκεί υπάρχει μια εκτίμηση - εάν θυμάμαι καλά - ότι μετριάσαμε τις αδυναμίες μας, αντιμετωπίσαμε τις αδυναμίες μας σε αυτόν τον τομέα, ενώ - αν θέλετε - λέμε λιγότερα απ' όσο θα έπρεπε στον τομέα του πολιτισμού. Αυτά τα έχουμε γράψει.
Motion Team |
Να σας πω κάτι. Οταν ξεκίνησε πρώτο το Κόμμα - και θα επιμείνω κόντρα σε ό,τι προβάλλεται - για τη Βιστονίδα. Ξεκινήσαμε απ' το ότι η λίμνη δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί. Ξεκινήσαμε απ' το πρόβλημα, είδαμε το περιβαλλοντικό. Αξιοποιήσαμε και την απόφαση της ΕΕ για το σχετικό θέμα. Να σας πω. Γιατί δεν προβάλλονται αυτά; Εσείς είσαστε οι άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης, εσείς θα απαντήσετε. Να πω, όμως, και μια άλλη πλευρά. Εμείς δεν αισθανόμαστε την ανάγκη να κάνουμε αυτοδιαφήμιση για ψήφους. Αισθανόμαστε την ανάγκη να λογοδοτήσουμε στο λαό τι κάναμε και όταν κάπου έχουμε ένα μείον πρέπει να το ομολογήσουμε. Αυτό κάνουμε.
Εμείς δε θεωρούμε την οικολογία ή το φεμινισμό μια μόδα, ένα αξεσουάρ που το φοράς όπως το μαντίλι για να πει εγώ τώρα είμαι ανανεωτής. Δεν το βλέπουμε έτσι. Εάν έχουμε και ελλείψεις στην προβολή του έργου μας, μπορεί και να έχουμε, αλλά να πλασάρουμε τον εαυτό μας με διάφορα μοντέλα ή να λέμε το μοντέλο ανάπτυξης, δεν μπορούμε να το πούμε για να γίνουμε αρεστοί. Δε φταίει το μοντέλο, φταίει η ίδια ανάπτυξη, ο χαρακτήρας, ο σκοπός της ανάπτυξης και ποιος τη χαράζει τη γραμμή της».
-- Ιων Τσώχος (Αγγελιοφόρος): «Για τις άλλες δύο δυνάμεις ένα σχόλιο».
-- Α. Π.: «Εκανα. Η οικολογία ούτε δείχνει ότι είσαι ανανεωτής, ούτε δείχνει ότι είσαι οικολογικός. Δε λέει τίποτα, τώρα οικολόγοι είναι όλοι. Η ΕΕ δίνει μεγάλη σημασία στην οικολογία, οι τράπεζες πριμοδοτούν τα οικολογικά προγράμματα. Ολοι έχουν την ανάγκη να βάλουν το μανδύα της οικολογίας. Εμείς όταν λέμε ανάπτυξη εννοούμε και οικολογία. Τι να κάνουμε τώρα; Να πω και κάτι που το θυμήθηκα τώρα. Μου έλεγε ένας Ελληνας, ο οποίος ζει 49 χρόνια στη Γαλλία και ασχολείται με το νερό. Είναι επιστημονικός σύμβουλος, ζει στη νότια Γαλλία. Καλή του ώρα. Καλός φίλος των φοιτητικών χρόνων. Ασχολείται με τέτοια θέματα στην νότια Γαλλία και στην Ελλάδα έχει αναλάβει έργα.
Μου έλεγε, απ' τις μελέτες που έχει κάνει, ότι το πρόβλημα με το νερό και τα υπόγεια νερά ξεκίνησε στην Ελλάδα, σιγά - σιγά, με την αλλαγή των καλλιεργειών. Μου λέει, έχεις σκεφτεί ποτέ ότι η μείωση της ελαιοπαραγωγής έπαιξε ρόλο και σε αυτό, η αλλαγή καλλιεργειών; Δηλαδή, το μεγάλο πρόβλημα του νερού πάει πιο βαθιά. Πραγματικά, το αγροτικό ζήτημα, που υπάρχει στην Ελλάδα σήμερα, συνδέεται και με το νερό. Και συνδέεται και με τα λιπάσματα και με τα φυτοφάρμακα και με τις πολυεθνικές που μας πλασάρουν διάφορα φυτοφάρμακα. Μόνο φυτοφάρμακα; Και τις αρρώστιες. Η ίδια εταιρεία που βγάζει τα φυτοφάρμακα έχει και παράσιτα».
-- Θεόφιλος Σιχλετίδης («Μακεδονία»): «Σχετικά με την υπόθεση της SIEMENS, τι εκτιμάτε; Πώς εξαφανίζονται τα στελέχη της εταιρείας που μάλλον θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις για το πού πήγαν τα λεφτά».
-- Α. Π.: «Πολιτική πείρα έχουμε. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια. Εμείς είχαμε πει από την αρχή. Πρώτον, ότι θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες να γίνει εξεταστική επιτροπή. Οτι θέλουμε να βρεθεί πού πήγε και το πολιτικό χρήμα, όταν γίνεται λόγος για δύο κόμματα που τα έπιασαν. Βλέπετε στους προϋπολογισμούς που δίνουνε και τους βάζουνε και στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, δε γράφουν τέτοια. Λέει δεν τα βρήκαμε πού πήγε το 1 εκατομμύριο. Και δεν έγινε καμία συζήτηση γι' αυτό. Οταν λέει δεν τα βρήκα στα βιβλία δεν είναι απάντηση. Αν συνέβαινε αυτό το πράγμα στο Κόμμα έχουμε και κομματικά δικαστήρια που είναι πολύ πιο διαφανή από τη διαφάνεια που λένε οι άλλοι. Δεν υπήρχε περίπτωση.
Εγραψε μια εφημερίδα ότι κάποια βουλευτής του ΚΚΕ - μην το αναπαράγετε σαν σκάνδαλο - πήρε δώρο από τη Siemens πλυντήριο. Και ξέρετε τι κάναμε, που ήταν και προσβλητικό; Πήραμε τηλέφωνο όλες τις βουλευτίνες. Καμία δεν είχε Siemens. Και τους είπαμε μη μας παρεξηγείτε. Πρέπει να το ψάξουμε. Κι εγώ είπα, ξέρετε εγώ δεν έχω Siemens. Γιατί λες ας πούμε τι μπορεί να συνέβη, κάποιος μπορεί να έστειλε ένα δώρο, ένας αντιπρόσωπος που να ήταν και γνωστός σου.
Οποιος θέλει να βρει το πολιτικό χρήμα αν μπήκε στο χώρο του το βρίσκει. Θα κουκουλωθεί η ιστορία. Οταν η γερμανική Δικαιοσύνη δίκασε τον Σίκατζεκ και είναι ελεύθερος, καταλαβαίνετε τώρα τι θα γίνει με τους άλλους. Πταισματάκι θα πάει. Και βεβαίως ευθύνη έχει εδώ και η ελληνική Δικαιοσύνη.
Αυτή η εφημερίδα που έγραψε για τη Siemens, που έγραψε για το ΚΚΕ, είναι σοβαρή εφημερίδα. Για να δείτε, δηλαδή, πόσο σοβαρές είναι καταγγελίες και οι πληροφορίες. Αφού σου λέει βρέθηκε ένας βουλευτής της ΝΔ και ένας του ΠΑΣΟΚ με υλικά απ' τη Siemens, ας ρίξουμε τώρα και τα πλυντήρια στις βουλευτίνες του ΚΚΕ. Για να πούμε όλοι ίδιοι είναι».
-- Νίκος Ρούμπος («Ελευθεροτυπία»): «Επειδή είχατε καταγγείλει ότι περιμένατε προβοκάτσια. Πιστεύετε ότι έχει φύγει αυτός ο κίνδυνος ή εξακολουθεί να υπάρχει;»
-- Α. Π.: «Νομίζω ότι σα δημοσιογράφος πρέπει να αναγνωρίζεις, τι σημαίνει προβοκάτσια. Εχει ξεκινήσει η νέα φάση. Δεν αναγνωρίζεις την προβοκάτσια; Προβοκάτσια σημαίνει, όταν κάποιος λέει χοντρά ψέματα, και τα χρησιμοποιεί προεκλογικά. Γιατί δε λεγόντουσαν πριν 6 με 7 μήνες; Πώς γίνεται, κατά σύμπτωση, στην προεκλογική περίοδο του 2007, εθνικές εκλογές - τα ίδια πράγματα βγαίνουνε, δε βγαίνει και τίποτε καινούριο, "βγαίνει"..., δηλαδή "χαλκεύεται" - πώς γίνεται δηλαδή, να έχω ένα στοιχείο για ένα πρόσωπο, για ένα κόμμα, να το έχω προ πολλού και να το ρίξω προεκλογικά; Εκτός αν το έδωσαν τώρα οι μέντορες που ετοιμάζουν τις προβοκάτσιες, δεν ξέρω... Αλλά, θα την πληρώσουν ακριβά. Ξέρετε, ως Κόμμα αλίμονο, αν είχαμε εκδικητικό πνεύμα. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει και να ξεχνάμε. Δεν ξεχνάμε».
-- Ιων Τσώχος («Αγγελιοφόρος»): «Να προεκτείνω λίγο την ερώτηση του συναδέλφου, όσον αφορά στο ζήτημα της προσφυγής σας στη Δικαιοσύνη. Εξετάζετε το ζήτημα να προσφύγετε στη Δικαιοσύνη κατά συγκεκριμένων προσώπων και συγκεκριμένων κομμάτων; Εχουμε κάτι νεότερο σε αυτό το θέμα;»
-- Α. Π.: «Γιατί διαβάζετε τις δηλώσεις μας αποσπασματικά; Καταρχήν, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας. Οχι σε προεκλογική περίοδο, όμως. Εμείς δεν κάνουμε αυτό που κάνουν οι άλλοι. Πολύ περισσότερο, δε θέλουμε να συμβάλουμε στον αποπροσανατολισμό. Γιατί τα άλλα κόμματα δε θέλουν να συζητήσουμε για την ΕΕ. Τι λέει η Συνθήκη της Λισαβόνας. Θέλουν να συζητάμε αυτά: Η "ρεμούλα", "είστε κλέφτες", "όχι, εσείς είστε κλέφτες", όχι εκείνο, όχι το άλλο. Εμείς, τι είπαμε; Οτι είμαστε εναντίον την ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, και της πολιτικής αντιπαράθεσης. Δεν είναι στο φόρτε μας αυτά. Μια φορά το κάναμε και τρεις, τέσσερις μήνες μετά, όταν έλεγαν ότι κάναμε εμπόριο όπλων και ναρκωτικών στη νότιο Αφρική. Και είπαμε, τι θέλετε; Θέλετε να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη; Θέλετε να παίξουμε ξύλο; Τι θα κάνουμε, πώς θα τα χειριστούμε τα ζητήματα, αυτό θα το δούμε. Πάνω από όλα, όμως, εμείς θέλουμε στοιχεία. Παρανομίας στοιχεία. Δηλαδή, ότι πήραμε μίζες, ότι είμαστε μέτοχοι της "Ντόιτσε Τέλεκομ". Και αναρωτιέμαι. Γιατί ζητάτε από εμάς να απαντήσουμε; Αυτοί, που θέλουν, να πάνε να βρουν ποιοι είναι οι μέτοχοι στην εταιρεία Γερμανός ή στον ΟΤΕ ή στη "Ντόιτσε Τέλεκομ". Αυτοί πρέπει να πάνε. Και ξέρετε ότι μπορούν να βρεθούν τα στοιχεία των μετοχών. Γιατί δεν πάνε; Δεν τολμάνε να πάνε εκεί. Γιατί ο στόχος τους είναι το ΚΚΕ».
-- Γιώργος Κατσιάνης (Δημοτική Τηλεόραση TV 100): «Το προηγούμενο διάστημα, το ΚΚΕ είχε γίνει στόχος κάποιων από την πλευρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ, και ειδικότερα του Θεόδωρου Πάγκαλου. Πιστεύετε ότι αυτή η έκφραση όλη είχε ιδεολογική διαφοροποίηση που δημοσιοποιήθηκε από την πλευρά κάποιων στελεχών του ΠΑΣΟΚ ή στόχευε στη μετατόπιση κάποιων ψηφοφόρων που κινούνται στο χώρο σας και σκέφτονται να μετακινηθούν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ή και το αντίστροφο;».
-- Α. Π.: «Στην πολιτική αντιπαράθεση είναι απολύτως νόμιμο να θες να συγκρατήσεις τις διαρροές, και, μάλιστα, προς το ΚΚΕ, γιατί, όπου αλλού πάνε οι διαρροές, μετά ξαναγίνεται η "μετάγγιση αίματος". Ετσι έχει δείξει η ζωή. Είναι εντελώς νόμιμο να θέλει να κρατήσει τους ψηφοφόρους του. Αυτό δεν είναι αντικομμουνισμός. Εμείς θέλουμε να πάρουμε ψηφοφόρους, να το ξεκαθαρίσουμε, εργατολαϊκά στρώματα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Δεν το κρύβουμε. Το θέμα είναι ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις βρώμικα μέσα γι' αυτό. Αυτό είναι το θέμα. Δεν μπορεί να έχεις αυτή τη στρατηγική. Αυτή η στρατηγική πάντα ακολουθείται από το 1918 που ιδρύθηκε το Κόμμα μέχρι σήμερα, τα ίδια λέγονται. Η ίδια στρατηγική, μόνο αλλάζει το περιεχόμενο. Παλιά λέγανε ότι οι κομμουνιστές θα σας πάρουν τα σπίτια σας, θα σας πάρουν το άλογο, το βόδι, τις κατσίκες, τις κότες και τα κοκόρια, τις γυναίκες σας, γιατί έχουν κοινοκτημοσύνη στο Κόμμα... Τώρα, έχει αλλάξει. Τώρα, τι χρησιμοποιούν; Επειδή και τα δύο κόμματα είναι βουτηγμένα στα σκάνδαλα, επιλέγουν αυτά τα ψεύτικα επιχειρήματα, γιατί υπάρχει η ευαισθησία του λαού απέναντι στα σκάνδαλα και σου λέει: "Το ΚΚΕ; Ιδιο πράγμα είναι και αυτό. Μείνε σε μας τους δυο, τι έχεις να κερδίσεις, τι έχεις να χάσεις, μείνε σε εμάς".
-- Γεωργία Λοτσοπούλου (ΕΤ3) «Αναρωτιέμαι αν ένα μήνα πριν θα περιμέναμε να βρίσκεται τόσο κοντά στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης η οικολογία και όχι η διεθνής οικονομική κρίση, αν δεν είχαμε το ποσοστό των οικολόγων να εκτοξεύεται στο 8,5%».
-- Α. Π.: «Δεν έχετε παρά να δείτε, εμείς βγάλαμε δύο διακηρύξεις για τις ευρωεκλογές. Τη μία πέρσι, δηλαδή σχεδόν 9 μήνες πριν γίνουν οι εκλογές, και μετά την επικαιροποιήσαμε, γιατί τότε δεν είχε ξεσπάσει η κρίση και βγάλαμε και το δεύτερο κείμενο και μέσα εκεί έχουμε για το περιβάλλον. Στο Συνέδριό μας κάναμε κριτική εξέταση της δράσης μας για το περιβάλλον. Δεν έχουμε ανάγκη τους οικολόγους, ούτε εμείς κάνουμε ψηφοθηρία με το περιβάλλον, άλλοι κάνουν ψηφοθηρία με το περιβάλλον. Επομένως, μη μας αποδίδετε προθέσεις που δεν τις έχουμε. Γι' αυτό σας μίλησα ότι στο 17ο Συνέδριο είχαμε υστέρηση, στο 18ο Συνέδριο λέμε ότι ξεπεράσαμε αυτήν την υστέρηση. Υπήρχαν οικολόγοι τότε; Και εκλογές; Εμείς είχαμε πλήρη προεκλογική προετοιμασία πριν το Συνέδριο του Κόμματος. Το μόνο που δεν είχαμε συζητήσει, γιατί θεωρούσαμε ότι δεν έπρεπε να δεσμευτεί η προηγούμενη ΚΕ είναι η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου».
-- Δέσποινα Βογιατζόγλου (ΜΕΓΚΑ): «Αν μπορείτε να σχολιάσετε τη διάψευση του κυρίου Μητσοτάκη σχετικά με τη διοχέτευση χρημάτων από τη Mayo κτλ».
-- Α. Π.: «Εγώ τι να σχολιάσω; Ετσι θα πάμε και μέχρι τις εθνικές εκλογές. Θα βγαίνει κάθε μέρα ένα χαρτί. Μεταξύ τους θα σκοτωθούν. Θα βγάζει ο ένας τα άπλυτα του άλλου αλλά στο τέλος κανείς δεν πρόκειται να δικαστεί. Κανείς δεν πρόκειται να παραπεμφθεί. Ο ένας κρατάει τον άλλο. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Κακά τα ψέματα. Και, όταν πρόκειται για πολυεθνικές, εκεί κι αν υπάρχει. Αλλά τώρα θα πάει το μαχαίρι στο κόκαλο; Η SIEMENS έχει ανταγωνιστική σχέση με αμερικάνικες εταιρείες και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι τώρα αυτές οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν αναλάβει τα εξαρτήματα των οπλικών συστημάτων. Σκεφτείτε τη "Ντόιτσε Τέλεκομ" να έχει και μέτοχο του ΚΚΕ. Μιλάμε για πράγματα που είναι για γέλια.
Και για ψάχτε, εσείς οι δημοσιογράφοι: Ποιος έδωσε τα ΚΑΕ στο Γερμανό και στη Φολί - Φολί; Το ΚΚΕ; Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Ποιος πήρε, επί ΠΑΣΟΚ, τους συσσωρευτές υποβρυχίων; Και μετά μας λέτε, πού τη βλέπουμε την προβοκάτσια.
Είδα χτες τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα. Και μετά το έβαλε το ΜΕΓΚΑ και υπότιτλο. Λέει ο Τσίπρας, "βεβαίως πρέπει να δοθούν στοιχεία". Προσέχτε. Είναι όπως έκανε ο ΣΥΝ με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και με το Ιράκ, "δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία και έχει δίκιο το ΚΚΕ που αντιδρά". "Αλλά και αυτό το ΚΚΕ", λέει, "βλέπει συνεχώς ιμπεριαλιστική περικύκλωση". Δηλαδή τι; Μανία καταδιώξεως έχουμε; Για να καταλάβω. Δεν είναι προβοκάτσια αυτά; Αλλος να χει δώσει δουλειά και άλλος να την πληρώνει; Και να πληρώνουμε εμείς; Πάμε και αγοράζουμε μία συσκευή και την πληρώνουμε όπως όλοι».