Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Οχτώβρη 2008 - αριθ. φύλλου: 10205

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Υπηρέτησε το όνειρο ενός δικαιότερου κόσμου

Υπήρξε ένας διαχρονικός μάγκας, ποιητής και δημιουργός, που με την προσωπική στάση ζωής και με όχημα την τέχνη του υπηρέτησε το όνειρο ενός δικαιότερου κόσμου. Ενας γνήσια λαϊκός και πολύπλευρος καλλιτέχνης, αμετακίνητος στη σοσιαλιστική ιδεολογία του, ο Μίμης Φωτόπουλος υπηρέτησε επί πενήντα χρόνια το θέατρο, βιώνοντας την άμεση και ουσιαστική επικοινωνία του με τις καρδιές των θεατών, εισπράττοντας ταυτόχρονα την αγάπη τους, είτε παίζοντας τον «Κατά φαντασίαν ασθενή» του Μολιέρου, είτε στους «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, είτε παίζοντας στα «Παντρολογήματα» του Γκόγκολ, είτε στον «Εχθρό του λαού» του Ιψεν, κρατώντας πάντα τη σοφία ενός γνήσιου μάγκα. Δίκαια θεωρείται ως ένας λόγιος, αλλά, ταυτόχρονα, βαθιά λαϊκός ηθοποιός, με υποκριτικό σήμα αναγνωρίσιμο από το πλατύ κοινό.


ΣΕΛ.  5


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΜΠΑΣ
Αγωνιστής της Τέχνης και της ζωής

Ο Δ. Φάμπας δεν είδε ποτέ την τέχνη του ξεκομμένη από την κοινωνία. «Ο κάθε καλλιτέχνης, έλεγε, πρέπει κατά κάποιο τρόπο να είναι ταγμένος στη σωστή κοινωνική εξυπηρέτηση... ». Η αγωνία του ήταν διαρκής, ώστε «η μουσική να γίνεται κατανοητή από τον κόσμο και όχι να είναι για τους πολύ λίγους. Γιατί είναι γεγονός πως η μουσική διαπλάθει, συν τοις άλλοις, και το χαρακτήρα του ανθρώπου... ».


ΣΕΛ.  6
ΙΣΤΟΡΙΑ
Το «Σωτηρία» στην Αντίσταση

Ηρωικές σελίδες που γράφτηκαν από τους φυματικούς εργάτες, τους κομμουνιστές, τους ανάπηρους, τους υγειονομικούς στα νοσοκομεία την περίοδο της Κατοχής. Το νοσοκομείο «Σωτηρία» συνδέεται με την ηρωική δράση του Κόμματος την περίοδο της αντίστασης, όπως και πολλοί άλλοι χώροι της Υγείας, είναι παραδείγματα οργάνωσης, σχεδιασμού, στήριξης για τις εργατικές - λαϊκές μάζες.


ΣΕΛ.  11   -   14
ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΟΥΣΕΙΑ
«Βορά» στην αγορά

Το νομοθέτημα που αποκόπτει το νέο Μουσείο Ακρόπολης από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, αποτελεί καθαρή «δήλωση» ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να τελειώσει τη «δουλειά» της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.


ΣΕΛ.  3
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ενα... βολικό οικονομικό «κραχ»

ΣΕΛ.  15
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Εργαστήριο στον Αρη

Κινδύνεψε με αποτυχία πριν ακόμη εκτοξευτεί


ΣΕΛ.  7

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ