Κυριακή 7 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Ψήφο στις αρχές της ιπποσύνης

1. Η ευγένεια και η ευθύτητα, είτε το θέλουν είτε όχι, θα είναι παρούσες την ώρα της κάλπης.

2. Απέναντι σε τσαρλατάνους, που η παρουσία τους στο πολιτικό σκηνικό συνεπάγεται καταχρήσεις και πάσης φύσεως απιστίες, η ψήφος μας παίρνει το χαρακτήρα κριτικής δύναμης.

3. Οσο κι αν προσπάθησαν μέσω του θράσους να παρουσιάσουν τον κόσμο ως έναν και αδιαίρετο, όπου όλοι είμαστε το ίδιο, δεν το κατάφεραν. Σ' αυτή την αναμέτρηση, ο κόσμος δίχως αρχές που προσπάθησε να μας επιβληθεί, θα βρει το τέλος χωρίς αρχές όπως του αξίζει.

4. Το μεγάλο βάρος του γέλιου των εκλογών έπεσε πάνω στον Καρατζαφέρη. Ολον αυτόν τον καιρό που τριγυρνούσε σαν παραγεμισμένη γαλοπούλα με ύφος φιλάνθρωπο, είχε ήδη βυθιστεί στην ψύχωση εναντίον των Κόκκινων, προσπαθώντας να διεγείρει μέσα του τη δύναμη εκείνη που αποδεικνύει ότι είναι ζωντανός. Εις μάτην. Κάθε εμφάνιση και μνημόσυνο! Στο τέλος, έστρεψε όλους τους λούμπεν που τον ακολουθούν εναντίον των ανυπεράσπιστων Πακιστανών.

5. Οι φαντασιώσεις του πρωθυπουργού ότι κυβερνά, τον απαλλάσσουν από κάθε άγχος. Ακολουθώντας μόνο τους κανόνες της καλής συμπεριφοράς, θέτει εαυτόν εκτός πραγματικότητας, κρατώντας ως μόνη υποχρέωση απέναντι στον κόσμο, απλώς να παρακολουθεί, όσο χρόνο του απομένει στην κλεψύδρα. Ούτε ζάρια δεν τολμά να ρίξει, ο δυστυχής.

6. Η σημερινή φάση του Νεοέλληνα: ούτε κτήνος ούτε θεός, απλώς ένας αξιοθρήνητος μικροαστός.

7. Ο αντικομμουνισμός κυριάρχησε σε όλη την προεκλογική εκστρατεία. Κάθε ακροδεξιός βάτραχος, άριστος γνώστης της λάσπης, αφού ζει μέσα της, μας χάρισε ξεσπάσματα που θα τα θυμόμαστε κυρίως γιατί προέρχονται όχι από κάποιον παλιάνθρωπο που ξεφυλλίζει το ποινικό δίκαιο, αλλά από κάποιον καθώς πρέπει Πάγκαλο με καλή φήμη.

8. Η γαληνότατη δημοκρατία μας δεν τολμά να δει τον εαυτό της σε βάθος. Η υπόθεσή της είναι της τάξης της αστυνόμευσης και της δεισιδαιμονίας. Οσο για τους αγαπημένους πολίτες της, αυτοί είναι ήδη πετρωμένοι μπροστά στην τηλεόραση.

9. Δεν θ' αργήσουμε να βρεθούμε μπροστά «στη φοβερή οργή του γιου του Πηλέα, που δεν γνωρίζει να υποχωρεί» (από τις Ωδές του Οράτιου).

10. Η μεγαλύτερη προσβολή που μπορεί να μας κάνει ο αντίπαλός μας, δεν είναι τόσο η εξόντωσή μας, όσο οι δηλώσεις του ότι μας γνωρίζει καλά.

11. Ο ψηφοφόρος συμπεριφέρεται σαν ασθενής που ψάχνει γιατρό. Μπροστά στην κάλπη, ας θυμηθεί τα λόγια του Γαληνού για τον ιδανικό γιατρό: «Είναι κάτι περισσότερο από ειδικός γιατρός, με τη σύγχρονη έννοια της λέξης, είναι φιλόσοφος. Είναι ο κοινωνός ενός εντυπωσιακού δόγματος της ενότητας του ματιού και του χεριού, λογικής και εμπειρίας, γνώσης του παρελθόντος και χειρισμού του μέλλοντος».

12. Η κάλπη είναι μια στιγμή του παιχνιδιού. Αυτό που έχει σημασία είναι η θέλησή μας το παιχνίδι να συνεχιστεί ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Ο,τι ζήσαμε τις τελευταίες μέρες θα μας κάνει δυνατούς. Η μικροψυχία των αντιπάλων μας δεν τάραξε τις αρχές της ιπποσύνης που μας διαπερνούν.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ