Τρίτη 24 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Αλλα έγιναν, άλλα έμαθαν!

Τι έμαθε, τελικά, ο Ελληνας και, γενικότερα, ο Ευρωπαίος, για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική; Δύο πράγματα: Πρώτον, ότι η μάζωξη αυτή οργανώθηκε επιτυχώς και γι' αυτό οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, ενώ πείστηκαν περισσότερο πως είναι ικανός ν' αναλάβει ακόμα και κάποιο «υψηλό ευρωπαϊκό πόστο». Δεύτερον, ότι και στη Θεσσαλονίκη, όπως παντού όπου γίνονται Σύνοδοι Κορυφής της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, μαζεύτηκαν κάποιοι «περίεργοι» που αμφισβητούν την «παγκοσμιοποίηση» και, μαζί τους, κάποιοι «αναρχικοί», που προκάλεσαν τα επεισόδια με την Αστυνομία και ευθύνονται για τις καταστροφές στην πόλη. Παρεμπιπτόντως, πληροφορηθήκαμε ότι η κυβέρνηση που «έξω πάει καλά», δυστυχώς «μέσα έχει πρόβλημα», εξαιτίας του Νεονάκη και άλλων τινών ΠΑΣΟΚων, που τα κονόμησαν «χοντρά» στο Χρηματιστήριο.

Τι θα μάθαιναν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν η ενημέρωσή τους ήταν για την αλήθεια και επί της ουσίας; Πρώτον, ότι σ' αυτή τη Σύνοδο συζητήθηκαν πολύ σοβαρά θέματα και πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις, η υλοποίηση των οποίων θα χειροτερεύσει κι άλλο τη ζωή των λαών της Ευρώπης, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεύτερον, ότι στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, από όλη την Ελλάδα και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι και διαδήλωσαν, μαχητικά, αγωνιστικά, αλλά ειρηνικά, την αντίθεσή τους στις αντιλαϊκές αποφάσεις της Συνόδου και τάχτηκαν κατά της καπιταλιστικής κυριαρχίας στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Οι Ελληνες και, γενικότερα, οι Ευρωπαίοι δεν έμαθαν ότι η ΕΕ αποφάσισε: Την ψήφιση, στην προσεχή Διακυβερνητική Διάσκεψη, ενός «ευρωπαϊκού συντάγματος», αυταρχικού και αντιδραστικού. Τη συνέχιση της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ, για το «μάντρωμα» και των υπόλοιπων χωρών. Το «χτίσιμο» ακόμα πιο ψηλών τειχών στα σύνορα της ΕΕ, για να κρατηθούν μακριά οι φτωχοί μετανάστες και, γενικότερα, οι απόκληροι, οι ανέστιοι και οι κυνηγημένοι, ή να στοιβάζονται στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Την προώθηση νέων «αναδιαρθρώσεων», για την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την αφαίρεση κι άλλων κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων και για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Την ενίσχυση των σχέσεων συνεργασίας ΕΕ - ΗΠΑ, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της μεταπολεμικής κατάστασης στο Ιράκ και την προετοιμασία των νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στο Ιράν, στη Βόρεια Κορέα, στην Κούβα και αλλού.

Ολα αυτά τα πολύ σοβαρά κι επικίνδυνα που αποφασίστηκαν στη Σύνοδο της Χαλκιδικής δεν έγιναν γνωστά στους Ελληνες και τους άλλους Ευρωπαίους, καθώς τα ΜΜΕ, άλλα πρόβαλαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σάββατο το απόγευμα κι ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν στη Θεσσαλονίκη, τα τηλεοπτικά κανάλια - με τιμητική εξαίρεση την κρατική ΕΡΤ 3 - έδειχναν συνεχώς τις «μάχες» ανάμεσα στους «αναρχικούς» και τα ΜΑΤ. Κι όλως περιέργως, με βάση όσα μας «ενημέρωναν» τα κανάλια, αυτές οι «μάχες» κατέληξαν με «νίκη» των «αναρχικών», που κατάφεραν να καταστρέψουν όσα κι ό,τι ήθελαν, παρά το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη είχαν σταλεί πάνω από 12.000 αστυνομικοί για να τους αντιμετωπίσουν...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ