Τρίτη 16 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο δρόμος του λαού

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και όλα τα κόμματα του κεφαλαίου με σύσσωμα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που ανήκουν σε μεγαλοκαπιταλιστές, μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και τις ερμηνείες που δίνουν περί «ανάσας στην κυβέρνηση», αλλά και την επιθεώρηση της «τρόικας», τα αναθεωρημένα υψηλά ελλείμματα και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που είναι προ των πυλών, πιέζουν για συναίνεση ως την αναγκαία προϋπόθεση, όπως ισχυρίζονται, για να πάει μπροστά ο τόπος. Τώρα λένε ψηφίσατε, η δημοκρατία νίκησε και ...τα κεφάλια μέσα. Να αποδεχτούμε το «μνημόνιο», να «κάνουμε τις απαραίτητες θυσίες», που μπορούν δήθεν να «πιάσουν τόπο» αν συμβάλουν όλοι.

Το κεφάλαιο και οι υπηρέτες του, και μέσα από τις διάφορες ανακατατάξεις που επιχειρούνται στο πολιτικό σκηνικό, καλούν τα λαϊκά στρώματα να σκύψουν το κεφάλι, να δεχτούν καρατόμηση των δικαιωμάτων τους, ώστε να μη θιχτεί στο ελάχιστο η κερδοφορία των καπιταλιστών. Να θεωρήσουν ως μονόδρομο την ανάπτυξη που συμφέρει τους καπιταλιστές ως δήθεν αυτή που θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας για το λαό. Να θεωρήσουν μονόδρομο την πολιτική της ΕΕ, γιατί αλλιώς ...η Ελλάδα θα απομονωθεί. Αυτά τα ιδεολογήματα, που συνοδεύονται από τη συναίνεση, τη σταθεροποίηση της πολιτικής ζωής, την ...κοινωνική ειρήνη, σε ένα πράγμα αποσκοπούν, στην υποταγή του λαού. Το κάλεσμά τους είναι κάλεσμα ραγιαδισμού και «βολέματος» σε μια μισο-ζωή χωρίς δικαιώματα. Να γίνουν τα λαϊκά στρώματα σύγχρονοι δούλοι. Θέλουν το λαό φοβισμένο και στη γωνία, με χαμηλά τον πήχη των απαιτήσεων.

Μόνο που η ιστορία της ανθρωπότητας ποτέ δεν προχώρησε με μονόδρομους. Οι λαοί έχουν αποδείξει πολλές φορές ότι δε σκύβουν το κεφάλι στο όνομα του ...ρεαλισμού. Σήμερα και με αφορμή τη δυναμική που εκφράστηκε με τη σημαντική επιτυχία των αγωνιστικών συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στήριξε το ΚΚΕ στις τοπικές εκλογές, οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να κάνουν και άλλα πιο αποφασιστικά βήματα. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει την ολοκληρωμένη πρόταση εξουσίας. Εχει καλέσει το λαό να απαντήσει με πόλεμο στον πόλεμο των καπιταλιστών. Και αυτός ο πόλεμος, αυτή η λαϊκή αντεπίθεση σήμερα πρέπει να προχωρήσει. Να γίνεται πράξη καθημερινά. Με οργάνωση του αγώνα παντού, στους τόπους δουλειάς, στις λαϊκές συνοικίες, στους χώρους όπου ζει και διαμορφώνεται η νέα γενιά. Μέσα από την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας, που θα βασίζεται στα κοινά συμφέροντα των εργατοϋπαλλήλων, των μικρών επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των νέων από τα λαϊκά στρώματα. Ο λαός έχει στα χέρια του σημαντικά εργαλεία του αγώνα.

Τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στις αγωνιστικές συσπειρώσεις, στην Παναγροτική Συσπείρωση, στην Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση των Επαγγελματοβιοτεχνών, στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, στην Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Καμία συναίνεση στη φιλομονοπωλιακή πολιτική, καμία θυσία για τα κέρδη των καπιταλιστών. Διεκδικήσεις για τα άμεσα και φλέγοντα ζητήματα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων και ταυτόχρονα πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Αυτός είναι ο δρόμος του λαού. Και μπορεί να τον επιβάλει σε συστράτευση με το ΚΚΕ.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ