Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Ιστορικό κέντρο» και μπίζνες

Προχωρά η κυβέρνηση στην «εκκαθάριση» του κέντρου της Αθήνας προκειμένου να παραδώσει την περιοχή στα επιχειρηματικά συμφέροντα που καραδοκούν, ώστε να κερδοσκοπήσουν πάνω στα «φιλέτα» της. Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στην προχτεσινή σχετική συζήτηση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, λέγοντας ότι το κέντρο «πρέπει να συνδεθεί με την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό». Κάτι τέτοιο προφανώς προϋποθέτει ένα ευπαρουσίαστο κέντρο, που δε θα «μολύνεται» από τα θύματα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, των πολέμων, της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, του ρατσισμού, που ασκεί και η σημερινή κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη της ΝΔ. Με λίγα λόγια, τα υπαρκτά προβλήματα που παρουσιάζονται στο λεγόμενο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, για τα οποία ουδεμία ευθύνη φέρουν όσοι θα κυνηγηθούν και θα διωχθούν, χρησιμοποιούνται ως όχημα για να κερδοσκοπήσουν συμφέροντα έτοιμα να αναλάβουν επιχειρηματική δράση. Μάλιστα, σε αυτά τα θύματα, και ιδίως στους μετανάστες, χρεώνεται η αύξηση της εγκληματικότητας, σε μια προφανή προσπάθεια να δικαιολογηθούν εκ των προτέρων αστυνομικές δράσεις εναντίον τους.

Ο ίδιος, άλλωστε, ο δήμαρχος της Αθήνας, Ν. Κακλαμάνης, που πρωτοστατεί, συμφωνώντας με την κυβερνητική πολιτική εκκαθάρισης του κέντρου, συμμετέχοντας δυναμικά σε επιχειρήσεις - «σκούπα» που γίνονται καθημερινά εναντίον μεταναστών, έχει κάνει λόγο για παιχνίδια με αγοραπωλησίες ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκαν και στο πόρισμα της επιτροπής που ασχολήθηκε με το θέμα της «αποκατάστασης της εικόνας του ιστορικού κέντρου», προβλέπουν τη δημιουργία ενός αστυνομικού σώματος ήπιας καταστολής, το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με το κέντρο. Μάλιστα, θα συνεργάζεται ή θα έχει στο δυναμικό του και μετανάστες, στο πλαίσιο του κλίματος αποδοχής της καταστολής και του χαφιεδισμού από τον ελληνικό λαό που έχει δημιουργηθεί. Οι επιχειρήσεις - «σκούπα» δήμου και ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται μάλιστα να εντατικοποιηθούν, με πρόσχημα και την πάταξη του παραεμπορίου. Ενα «ευπαρουσίαστο» δε κέντρο «απαιτεί», κατά την κυβέρνηση, και τον περιορισμό εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζονται μέτρα ενάντια στις διαδηλώσεις, ώστε να χτυπηθεί παράλληλα το λαϊκό κίνημα, ιδιαίτερα σήμερα, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, όπου ο λαός στενάζει από τα βάρβαρα μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ.

Χαρακτηριστικό του τι αναμένεται είναι ότι το ανωτέρω πόρισμα εστιάζει στις ειδικές δράσεις της ΕΛ.ΑΣ., που ξεκίνησαν από τις αρχές του χρόνου και «στοχεύουν στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, των ναρκωτικών, της πορνείας, κλπ.». Απουσιάζουν - προφανώς - από το πόρισμα, αλλά και από τις κατά καιρούς δηλώσεις δήθεν «ευσπλαχνίας» τοπικών αρχόντων και κυβερνητικών παραγόντων, τα αίτια για τα υπαρκτά προβλήματα, δηλαδή το ίδιο το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα, που οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους στη μετανάστευση, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση. Το ΚΚΕ έχει διαμηνύσει την αντίθεσή του στο ρατσισμό και στην ξενοφοβία και έχει καλέσει Ελληνες και μετανάστες να μην αφήσουν να περάσουν ρατσιστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις που κρύβουν τον πραγματικό αντίπαλο, δηλαδή το κεφάλαιο, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που προωθούν τις αποφάσεις τους. Να διεκδικήσουν μαζί λύσεις στα προβλήματά τους για να μη φορτωθούν τα σπασμένα της κρίσης.


Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ