Τετάρτη 10 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Κερδισμένο μόνο το κεφάλαιο

Η κυρίαρχη προπαγάνδα προσπαθεί να παρουσιάσει σαν «πετυχημένα» τα ταξίδια του Ελληνα πρωθυπουργού σε Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τα ΜΜΕ που θριαμβολογούν για τις επαφές του πρωθυπουργού μιλάνε και γράφουν για λογαριασμό της αστικής τάξης. Γιατί αυτή είναι η μόνη κερδισμένη από τα αποτελέσματα των διμερών επαφών με τους Μέρκελ, Σαρκοζί και Ομπάμα. Τίποτα απ' όσα αποφασίστηκαν σ' αυτές τις συναντήσεις δεν είναι προς όφελος του λαού. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει.

Τι κέρδισε ο Γ. Παπανδρέου από τις επαφές του με τους αρχηγούς των οικονομικά ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών; Πολιτική στήριξη στα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή, κέρδισε τη στήριξη για να συνεχίσει το βαθιά αντιλαϊκό πρόγραμμα της κυβέρνησης, με νέα μέτρα και ανατροπές, που θα κάνουν ακόμα χειρότερους τους όρους με τους οποίους ζει και βγάζει το μεροκάματο ο ελληνικός λαός. Πόσο κόστισε αυτή η στήριξη; Τα ανταλλάγματα σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο μένουν να αποκαλυφθούν στην ολότητά τους. Αυτό που μέχρι σήμερα είναι γνωστό, είναι ότι το γερμανικό κεφάλαιο κέρδισε ισχυρές εγγυήσεις για περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα σε υπερκερδοφόρους τομείς, ενώ είχε ήδη εξασφαλίσει στρατιωτικές παραγγελίες. Η Γαλλία εξασφάλισε παραγγελίες για φρεγάτες από την Ελλάδα.

Για τις ΗΠΑ, είναι δεδομένο ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες των συναντήσεων συζητήθηκαν οι προωθούμενες διευθετήσεις για το Αιγαίο, το Κυπριακό, την ΠΓΔΜ. Με δεδομένο το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ όλα τα ανοιχτά μέτωπα να διευθετηθούν προς όφελος της απρόσκοπτης λειτουργίας του στο νοτιοανατολικό τμήμα της Μεσογείου και στα Βαλκάνια, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι το περιεχόμενο αυτών των διευθετήσεων κάθε άλλο παρά προς όφελος του λαού θα είναι. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Προωθείται η συνδιαχείριση στο Αιγαίο με ΝΑΤΟική ομπρέλα, η οποία εμπεριέχει το σπέρμα νέων εντάσεων και τριβών ανάμεσα στους λαούς της περιοχής. Το ίδιο συμβαίνει και με την ΠΓΔΜ, αφού η προωθούμενη διευθέτηση γίνεται για να μπορέσει απρόσκοπτα να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ μέχρι το 2014.

Αυτά είναι τα «κατορθώματα» του Ελληνα πρωθυπουργού, τον οποίο τα ντόπια αστικά ΜΜΕ προσπαθούν να τον παρουσιάσουν ότι δίνει μάχη στο εξωτερικό για τα συμφέροντα δήθεν της χώρας, διαδραματίζοντας ταυτόχρονα παγκόσμιο ρόλο στο συντονισμό των καπιταλιστικών κρατών ενάντια στους «κερδοσκόπους» και στις «αγορές». Σαν να μην είναι οι χρηματοπιστωτικοί και επενδυτικοί όμιλοι γέννημα - θρέμμα και συστατικό στοιχείο του σάπιου καπιταλισμού που όλοι τους υπηρετούν. Σαν να μην είναι οι «αγορές» οι αποταμιευτήρες του ιδρώτα εκατομμυρίων εργαζομένων, που κλάπηκε από την πλουτοκρατία με τους νόμους του πολιτικού προσωπικού της σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Σαν να μην είναι οι «κερδοσκοπικές» επιθέσεις σύμπτωμα των ανταγωνισμών στο εσωτερικό ενός συστήματος με συγκρουόμενα συμφέροντα ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα αλλά με ενιαία στρατηγική ενάντια στο λαό. Αυτή την πολιτική υπηρετεί και η ελληνική κυβέρνηση. Γι' αυτά τα συμφέροντα αγωνίζεται ο Ελληνας πρωθυπουργός στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Γι' αυτή τη στρατηγική πρέπει να πληρώσει, με ισχυρούς, κλιμακούμενους ταξικούς αγώνες.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ