Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ψήφος για ώθηση στην πάλη

Η περασμένη Δευτέρα έτυχε να είναι μέρα πανηγυρικής επιβεβαίωσης τού ότι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης είναι καταστροφικός για τους εργαζόμενους. Τη μέρα εκείνη: Πέντε ασφαλιστικές εταιρείες έκλεισαν πετώντας στο δρόμο πάνω από 700 εργαζόμενους. Γνωστοποιήθηκε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία συντηρητικής και αναγκαστικής κατάσχεσης σε βάρος της ναυτιλιακής εταιρείας «GA FERRIES», με τους πάνω από 200 ναυτεργάτες και τους 45 ναυτιλιακούς υπαλλήλους. Η γερμανική πολυεθνική «Thyssen Krupp» ανακοίνωσε την απειλή της - ουσιαστικά - να βάλει «λουκέτο» στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, παίζοντας με το ψωμί πάνω από 1.200 εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, στέλεχος της «Ντόιτσε Τέλεκομ» και μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ αναφέρθηκε σε νέα συρρίκνωση του προσωπικού κατά 2.000 άτομα, που θα αποφέρουν επιπλέον κέρδη στον Οργανισμό, ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.

Οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται εν μέσω κρίσης και ως παράγωγά της. Δείχνουν ότι η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πολιτική στήριξης του καπιταλισμού, δε σημαίνει καθόλου σιγουριά για τη δουλειά και το εισόδημα των εργαζομένων. Στέκεται ενάντια στα συμφέροντα και τις ανάγκες τους. Αποδεικνύεται ότι το κλείσιμο επιχειρήσεων δεν το γλιτώνει το «ζεστό» χρήμα που ρέει από τον κρατικό προϋπολογισμό στους επιχειρηματίες (π.χ. GA Ferries), η παράδοση στρατηγικών τομέων της οικονομίας στο μεγάλο κεφάλαιο (π.χ. τηλεπικοινωνίες, ακτοπλοΐα, ναυπηγεία), μέσω της ιδιωτικοποίησης, της απελευθέρωσης των αγορών, δε σημαίνει ότι θα αναπτύσσονται σε όφελος των εργατών, θα δίνουν θέσεις εργασίας. Και ειδικότερα με την «ΑΣΠΙΣ» δείχνει ότι η ιδιωτική ασφάλιση γεμίζει τα ταμεία των εταιρειών χωρίς αντίκρισμα για τους εργαζόμενους.

Την ώρα που εκατοντάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, οι εξαγορές, συγχωνεύσεις, επενδύσεις που υπηρετούν την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών (που ως μεγάλα τρώνε τα μικρά ψάρια) και το μοίρασμα της πίτας της αγοράς συνεχίζονται, καταγράφοντας ότι η «αντιμετώπιση της κρίσης» για την οποία μιλούν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μόνο σε βάρος των εργαζομένων θα προχωρήσει. Την ίδια στιγμή, μέσα στην προεκλογική περίοδο κι ενώ τα προβλήματα και η επίθεση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι οξύνονται, οι άλλες πολιτικές δυνάμεις αφήνουν άθικτο τον πυρήνα αυτής της επίθεσης. Είτε επικεντρώνοντας την προεκλογική συζήτηση σε θέματα όπως η «ανανέωση των ψηφοδελτίων» κτλ., είτε εμφανίζοντας ως μονόδρομο την ανάπτυξη που υπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα». Οταν το ΚΚΕ μιλά για την ανάγκη να αλλάξει ο δρόμος ανάπτυξης, και σ' αυτά τα πλαίσια να δυναμώσει το ενιαίο λαϊκό μέτωπο διεκδίκησης όλων των αναγκών, δέχεται επίθεση και αστικά κόμματα και μέσα προσπαθούν να πείσουν ότι ...είναι στον κόσμο του.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να επικεντρωθούν, όχι μόνο στο δρόμο προς την κάλπη για να πάρουν απόφαση αντίστοιχη των δικών τους συμφερόντων, αλλά μόνιμα, αναπτύσσοντας σταθερή, αγωνιστική δράση για την ικανοποίηση των αναγκών τους. Η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα να οργανωθούν και να δυναμώσουν το εργατικό και λαϊκό κίνημα με περιεχόμενο και προσανατολισμό που έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική που υπηρετεί το κεφάλαιο. Αυτός είναι ο αληθινός δικός τους μονόδρομος. Η μόνη πραγματική και επιβεβλημένη λύση είναι το κάλεσμα πάλης του ΚΚΕ για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Σήμερα, η ψήφος στο Κόμμα αποτελεί πράξη ώθησης και ενίσχυσης αυτής της πάλης.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ