Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Πολιτική αποτέφρωσης των δασών

Χρόνια τώρα η Αττική έχει γίνει φαιό νταμάρι με εκατομμύρια ανθρώπους να συνωστίζονται σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα γης. Η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην Αθήνα είναι η μικρότερη σε όλη την Ευρώπη. Για τους ανθρώπους του μόχθου που ζουν σε περιοχές εκτός Αθήνας, όπως η ανατολική Αττική, η κατοικία είναι πρώτιστη ανάγκη. Μόνο που σ' αυτές τις περιοχές, παράλληλα, το νέο ρυθμιστικό τις προορίζει για την ανάπτυξη μιας σειράς λειτουργιών και οικονομικών δραστηριοτήτων, στα πλαίσια ενίσχυσης της κερδοσκοπίας του κεφαλαίου.

Στις περιοχές αυτές μεταφέρθηκαν, σε μικρότερη βέβαια κλίμακα μέχρι στιγμής, οι κακοδαιμονίες της Αθήνας, με την άτακτη και πυκνή δόμηση, τις μέτριες ή και ανύπαρκτες υποδομές, ενώ το περιβάλλον αρχίζει και εκεί να υποβαθμίζεται. Η οικιστική «ανάπτυξη» γίνεται στα πλαίσια της πολιτικής που μετατρέπει τη γη σε εμπόρευμα αβαντάροντας μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και καταπατητές. Οι πυρκαγιές δε, περιορίζουν το πράσινο εξαφανίζοντάς το. Η τελευταία φωτιά έδωσε τη χαριστική βολή αποτεφρώνοντας πάνω από 200.000 στρέμματα γης. Απόδειξη ότι όσο ενθαρρύνεται αυτή η πολιτική και δεν λύνεται σχεδιασμένα το πρόβλημα της κατοικίας και του περιβάλλοντος, κάθε έξοδο που κάνει ο εργαζόμενος πέφτει στο κενό. Η πολιτική αυτή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πολιτική υποβάθμισης του περιβάλλοντος, συνεχίζεται με συνέπεια εδώ και χρόνια.

Συνέχεια αυτής της πολιτικής είναι και τα λεγόμενα μέτρα αποκατάστασης των πυροπλήκτων. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εφαρμογή του «μοντέλου της Πελοποννήσου» το οποίο ένα χρόνο μετά είχε πενιχρά αποτελέσματα στον τομέα της αποκατάστασης, τόσο της οικιστικής, όσο και της παραγωγικής. «Το μοντέλο της Πελοποννήσου» όπως το λένε, όμως, έχει πλήξει τις παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής αφού καμία, ουσιαστικά, ενίσχυση δεν υπήρξε για την αποκατάσταση της αγροτικής οικονομίας. Πολλοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι είτε πήραν λειψές αποζημιώσεις ή εξαιρέθηκαν από αυτές. Παράλληλα, κινείται στη λογική του αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων. Οπως π.χ. η εξαίρεση από την αναδάσωση μεγάλης έκτασης, την οποία παραχώρησε στο καζίνο της Πάρνηθας για να κάνει σχετική επέκταση των εγκαταστάσεών του. Με τα επιχειρηματικά συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων να έχουν στήσει ενέδρα στο δασικό πλούτο της Αττικής και την πολιτική ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, της τουριστικής ανάπτυξης της Αθήνας και της Αττικής όπως και άλλων τομέων, δεν χρειάζονται μαντικές ικανότητες για να καταλάβει κανείς τι θα επακολουθήσει. Αλλά αυτά «τα μοντέλα» δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο ίδιος ο καπιταλισμός και η ανάπτυξή του.

Το ΚΚΕ από την αρχή κάλεσε το λαό να αναλάβει ο ίδιος αποφασιστική και οργανωμένη δράση μέσα από το μαζικό κίνημα, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των πυρκαγιών και να αποτραπούν οι αιτίες που τις προκαλούν. Για να γίνει η γη δημόσια, για μην γίνει καμία αλλαγή στη χρήση γης. Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των δασών από τη διάβρωση και να γίνουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Για να υπάρξει ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα λαϊκά νοικοκυριά και τις αγροτικές υποδομές αλλά και για λεπτομερή και δεσμευτικό σχεδιασμό αναδάσωσης όλης της γης, είτε δημόσιας είτε ιδιωτικής. Καμιά αγοραπωλησία γης. Η οριστική λύση βρίσκεται στον αγώνα για να γίνει λαϊκή περιουσία.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ