Σάββατο 1 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Θέλουν κι άλλα πογκρόμ

Προχτές, ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΛΤΕΡ παρουσίασε την άγρια αστυνομική επιχείριση σε βάρος μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, ως «επίθεση μεταναστών σε κατάστημα στη Βερανζέρου που ανάγκασε τα ΜΑΤ να επέμβουν». Χτες, μία μέρα μετά το πογκρόμ κατά προσφύγων, παρουσίαζε θέμα για το «πόσο έχει ανασάνει το κέντρο της Αθήνας και ο Αγιος Παντελεήμονας» με την επισήμανση ότι «οι "σκούπες" δεν αρκούν», παροτρύνοντας στην ουσία να γίνουν κι άλλες επιχειρήσεις και να κλιμακωθούν οι διώξεις σε βάρος μεταναστών και προσφύγων. Στο δελτίο του σταθμού δεν υπήρχε ούτε αναφορά για το τι θα γίνουν οι γυναίκες και τα παιδιά όσων συνελήφθησαν και οδεύουν προς απέλαση, για το πώς θα ζήσουν οι χωρισμένες εκατοντάδες οικογένειες μεταναστών και προσφύγων. Κάπως παρόμοια αντιμετωπίστηκε το ζήτημα και από άλλα αστικά ΜΜΕ.

Υποτίθεται πως τα τηλεοπτικά κανάλια δεν έχουν χώρο για τέτοιες ειδήσεις ή θέματα, αφού από το πρωί μέχρι το βράδυ προβάλλουν άλλου τύπου «ευαίσθητα θέματα» και «οικογενειακά δράματα» όπως το πώς η τάδε κυρία μπορεί να έχει ερωτική σχέση και με τον πατέρα και με το γιο και όποιον άλλο συγγενή βρει μπροστά της, ή το πόση συγκίνηση προκάλεσε ο θάνατος του Μάικλ Τζάκσον, ή ακόμα ακόμα το εάν θα κάνει εξέταση DNA o τάδε τραγουδιστής για να διαπιστώσει αν το παιδί είναι δικό του...Την ένταση της αστυνομοκρατίας και της τρομοκρατίας σε βάρος μεταναστών και προσφύγων την αβαντάρουν τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μέχρις αηδίας.

Είναι και αυτό μέσα στο συνολικότερο σχέδιο της άρχουσας τάξης να διαμορφώσει συνειδήσεις στο λαό, ότι για όλα τα προβλήματα των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων φταίνε οι μετανάστες. Οπως για παράδειγμα, άλλο χτεσινό ρεπορτάζ του συγκεκριμένου σταθμού που εξηγούσε πώς οι μετανάστες φταίνε για την υποβάθμιση της χώρας, με σημαντικές επιπτώσεις στον τουρισμό. Δηλαδή, στα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων και των πολυεθνικών του τουρισμού. Αλλωστε, γι' αυτούς δεν «καθαρίζουν» τώρα το κέντρο της Αθήνας από τους μετανάστες; Γι' αυτούς δεν ετοιμάζουν το φιλέτο του ιστορικού κέντρου, λίγα χρόνια αφότου φρόντισαν να διώξουν, με άλλο τρόπο, μικροεπαγγελματίες από γειτονιές της Αθήνας όπως του Ψυρρή; 'Η μήπως ο χώρος που «καθάρισαν» στην Αγυιά της Πάτρας δεν προορίζεται και πάλι για οικιστική και εμπορική καπιταλιστική ανάπτυξη;

Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Αλλος βασικός στόχος είναι να προβληθούν οι μετανάστες ως ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός για τους Ελληνες εργάτες και μικρομεσαίους επαγγελματίες. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα όμως είναι εκεί που πρέπει. Χτες, το ΠΑΜΕ κινητοποιήθηκε άμεσα όταν οι δυνάμεις καταστολής χτύπησαν ξένους ΕΡΓΑΤΕΣ. Ελληνες εργάτες βρέθηκαν δίπλα στους ξένους εργάτες. Και πάλεψαν μαζί ενάντια στα ΜΑΤ. Οπως βρέθηκαν και πάλι μαζί λίγες ώρες αργότερα, στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. Ολοι μαζί. ΕΡΓΑΤΕΣ. Αυτή τη δύναμη φοβούνται η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, ο ΛΑ.Ο.Σ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, τα αστικά ΜΜΕ, οι δημοσιολόγοι - αναλυτές του αστικού Τύπου. Αυτό πρέπει να καταλάβουν οι Ελληνες εργάτες και να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ενάντια στον κοινό εχθρό. Την καπιταλιστική βαρβαρότητα.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ