Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- Τουλάχιστον 45 ανθρακωρύχοι στο ορυχείο Cherno More Mines στη βουλγαρική πόλη Μπουργκάς αρνήθηκαν χτες να βγουν από τις στοές κατά τη λήξη της νυχτερινής βάρδιας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη καταβολή μισθών. Οι ανθρακωρύχοι πληρώθηκαν τελευταία φορά τον Ιούλη και το πρόβλημά τους παραμένει άλυτο, παρά τις επιστολές τους προς την Εθνική Υπηρεσία Ηλεκτρισμού (NEK), η οποία οφείλει χρήματα στην εταιρεία του ανθρακωρυχείου και την τριήμερη απεργία που πραγματοποίησαν.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ακαρπη απέβη και η χτεσινή συνεδρίαση για την εκλογή νέου προέδρου και των τριών αντιπροέδρων της Βουλής του προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου. Η συνεδρίαση της νέας Βουλής ξεκίνησε στις 17 Ιούλη, όταν πρόεδρος εξελέγη ο αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσσόβου, Ισα Μουστάφα. Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε την εκλογή του με το αιτιολογικό ότι μόνον το ισχυρότερο προεκλογικά κόμμα, σε αυτή την περίπτωση το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσόβου, μπορεί να προτείνει πρόεδρο του Σώματος.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Ζημιές, ύψους 13.000.000 ευρώ, προκάλεσαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις και πλημμύρες στις νοτιοανατολικές περιοχές της Σλοβενίας. Παράλληλα στην πρωτεύουσα της χώρας, Λιουμπλιάνα, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ δεσμεύθηκε στη Βουλή ότι η κυβέρνησή του θα αρχίσει «αμέσως σκληρή δουλειά για να αποτρέψει την κοινωνία από περαιτέρω παρακμή», προϊδεάζοντας για «περιοριστική» και «σφιχτή» δημοσιονομική πολιτική.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες 3.600 πυροσβεστών, οι φωτιές στην κεντρική Καλιφόρνια παρέμειναν και χτες ανεξέλεγκτες, απειλώντας χιλιάδες σπίτια, καθώς το μέτωπο ιδιαίτερα κοντά στον εθνικό δρυμό Ελντοράντο, διπλασιάστηκε μέσα στο τελευταίο 24ωρο.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Νέα έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο περιοχής του βόρειου Μάλι προκάλεσε, χτες βράδυ, έξω από την πόλη Κιντάλ, το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων κυανοκράνων από τον Καναδά και τον τραυματισμό άλλων τριών που επέβαιναν σε στρατιωτικό όχημα. Είναι η τρίτη αιματηρή επίθεση που σημειώνεται σε βάρος κυανοκράνων του ΟΗΕ από τις αρχές του μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ