Πέμπτη 31 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΤΛΑΝΤΑ.-- Πέθανε στην Τζώρτζια των ΗΠΑ, σε ηλικία 93 ετών, ο Θίοντορ Βαν Κερκ, το τελευταίο μέλος του πληρώματος του αεροσκάφους «Enola Gay» που στις 6 Αυγούστου 1945 είχε ρίξει την πρώτη ατομική βόμβα, με την οποία οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές προχώρησαν σε ένα τεραστίων διαστάσεων έγκλημα. Μόνο από την πρώτη ατομική βόμβα έχασαν τη ζωή τους 140.000 άτομα. Στις 9 Αυγούστου ακολούθησε η εκτόξευση μιας ακόμα πυρηνικής βόμβας, με στόχο αυτή τη φορά το Ναγκασάκι της Ιαπωνίας. Στις 15 του ίδιου μήνα, η Ιαπωνία συνθηκολόγησε και το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εγκαινίασε μια νέα περίοδο ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συμβιβασμών.

ΡΩΜΗ.-- Η εφημερίδα «L'Unita», που ιδρύθηκε αρχικά το 1924 ως επίσημο όργανο της ΚΕ του ΚΚ Ιταλίας (επί ηγεσίας Αντόνιο Γκράμσι), αναστέλλει τη λειτουργία της από αύριο Παρασκευή, αφού οι μέτοχοί της δε συμφώνησαν σε επιλογές σχετικά με την αντιμετώπιση οικονομικών προβλημάτων.

ΣΟΦΙΑ.-- Στις 5 Οκτώβρη θα διεξαχθούν μάλλον οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία. Χτες, ο ηγέτης της τρίτης πολιτικής δύναμης (Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών) Λουτφί Μεστάν επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο Ρόσεν Πλέβνελιεφ, δηλώνοντας ότι «η χώρα χρειάζεται πρόωρες εκλογές».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Με το νομοσχέδιο που αλλάζει όσα ισχύουν μέχρι σήμερα για τις ιδιωτικοποιήσεις, θα ολοκληρωθεί το ξεπούλημα 584 επιχειρήσεων στη Σερβία, μέχρι το τέλος του 2015, όπως προκύπτει από όσα δήλωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας, Ντούσαν Βούγιοβιτς. «Το νομοσχέδιο, που τροποποιεί το νόμο περί ιδιωτικοποιήσεων, εξασφαλίζει μία μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή μοντέλων, μεθόδων και μέτρων για τις ιδιωτικοποιήσεις, που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να βρουν πιθανούς εταίρους, επενδυτές, αγοραστές και αν είναι δυνατόν να αναζωογονηθούν οικονομικά ή να αναζητήσουν μία λύση στην πτώχευση», διευκρίνισε.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ανδρες της ισλαμιστικής οργάνωσης «Αλ Σεμπάμπ» σκότωσαν μία γυναίκα όταν εκείνη αρνήθηκε την εντολή που της έδωσαν για να καλύψει το πρόσωπό της, σύμφωνα με τους συγγενείς της γυναίκας. Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης αρνήθηκε ότι αυτή ευθύνεται για τη δολοφονία.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Τη σύλληψη 11 ακόμα αστυνομικών διέταξε προχτές τουρκικό δικαστήριο, με την κατηγορία της παράνομης παρακολούθησης του πρωθυπουργού της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ενώ η ενδοαστική αντιπαράθεση κλιμακώνεται ενόψει και των προεδρικών εκλογών της 10ης Αυγούστου.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οτι ο ιός «Εμπολα» αποτελεί απειλή και για τη Βρετανία δήλωσε χτες στο BBC ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, που επρόκειτο να προεδρεύσει σχετικής συνεδρίασης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων. Στον «Εμπολα» οφείλονται οι θάνατοι 670 ατόμων μέχρι σήμερα από τη Δυτική Αφρική, αλλά η ανησυχία επεκτείνεται και σε άλλες ηπείρους, ειδικά μετά το θάνατο ενός άνδρα από τη Λιβερία, ο οποίος είχε ταξιδέψει μέσω ενός κομβικού αεροδρομίου της Νιγηρίας την περασμένη εβδομάδα.

ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Πάνω από 24 άτομα σκοτώθηκαν στην κοινότητα Ράτομα, σε προάστιο της πρωτεύουσας Κονάκρι της Γουινέα, όταν ποδοπατήθηκαν ενώ επικρατούσε πανικός σε συναυλία που έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη λήξη του Ραμαζανιού. Ανάμεσα στους νεκρούς το BBC μετέδωσε ότι ήταν και 13 κορίτσια.

ΚΑΪΡΟ.-- Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε προάστιο του Καΐρου, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται αξιωματικό της αστυνομίας που δήλωσε ότι πιθανόν να ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν «τρομοκρατική επιχείρηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ