Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απόφαση ευθύνης

Η Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές σφραγίζει μια ολοκληρωμένη συζήτηση που έγινε σε ολόκληρο το Κόμμα, από τις κομματικές οργανώσεις βάσης, έως τα ανώτερα καθοδηγητικά του όργανα. Η διαδικασία αυτή και ο τρόπος διαμόρφωσης της Απόφασης αποδεικνύουν, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, τον πραγματικά βαθιά δημοκρατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ. Σε αντίθεση με τα αστικά κόμματα, όπου η λήψη αποφάσεων αφορά σε μια ολιγάριθμη ομάδα στελεχών και κανέναν άλλον.

Η Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής δείχνει, κατ' αρχήν, ότι το ΚΚΕ κοιτάζει κατάματα στον καθρέφτη της πραγματικότητας, ούτε την ωραιοποιεί, ούτε αποστρέφει το πρόσωπό του από τις αδυναμίες και ελλείψεις του. Από την άποψη αυτή, οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν τις συγκρίσεις τους με τα υπόλοιπα κόμματα, που, στον ένα, ή άλλο βαθμό, επιχείρησαν να φέρουν την πραγματικότητα στα δικά τους μέτρα.

Από την άλλη, η Απόφαση είναι μια απάντηση σε όσους επιχείρησαν, από την πρώτη στιγμή, να εγκλωβίσουν τη δημόσια συζήτηση σ' ένα περιορισμένο πλαίσιο, για να υπαγορεύσουν συγκεκριμένα συμπεράσματα για τα αποτελέσματα των συνδυασμών που υποστηρίχτηκαν από το ΚΚΕ. Σ' αυτούς που ζητούσαν από το ΚΚΕ να ομολογήσει σώνει και καλά την πλήρη αποτυχία του!

Ενα από τα βασικά συμπεράσματα της ΚΕ του ΚΚΕ είναι ότι τα αποτελέσματα, στο σύνολό τους, αποτελούν ένα προειδοποιητικό σινιάλο. Ενα σινιάλο για όλους, για την ίδια την καθοδήγηση του ΚΚΕ, για τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, για τους φίλους και τους οπαδούς, για τους εργαζόμενους, για τα λαϊκά στρώματα. Φυσικά, η ευθύνη δε διαχέεται, δεν αποπροσωποποιείται, δε μοιράζεται σε ίσα μερίδια σε όλους. Η αυτοκριτική και η ανάληψη των ευθυνών είναι για το ΚΚΕ, για τα καθοδηγητικά του όργανα, για τα στελέχη και τα μέλη του, συστατικό στοιχείο πολιτικής ύπαρξης και καθημερινής δράσης.

Το μεγάλο στοίχημα που βάζει το ΚΚΕ έχει να κάνει με κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Η συγκρότηση μιας αντιιμπεριαλιστικής, αντιμονοπωλιακής συσπείρωσης σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο αφορά στη διαμόρφωση βασικών προϋποθέσεων, για να αλλάξει ρότα η πολιτική ζωή της χώρας, να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη εξουσία, τη λαϊκή εξουσία. Αυτό το στοίχημα, το ΚΚΕ το βάζει πρώτ' απ' όλα με τον ίδιο του τον εαυτό, για να καλύψει όσο το δυνατόν συντομότερα την απόσταση που χωρίζει τις σημερινές του δυνατότητες από τις απαιτήσεις των καιρών.

Από την άποψη αυτή, η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής πρέπει να γίνει αντικείμενο προσεκτικής μελέτης από όλους τους κομμουνιστές και τους ΚΝίτες, να δοθεί για αξιοποίηση και μελέτη σε όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης, σε όσους συνεργαζόμαστε στα διάφορα μέτωπα του λαϊκού κινήματος, να μετουσιωθεί σε καθημερινή πολιτική πράξη σε όλα τα μέτωπα, απέναντι σε όλες τις προκλήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ