Τετάρτη 22 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πεδίο ανταγωνισμών

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε μεγάλη κινητικότητα για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που βεβαίως θα ενισχύσουν και τους μονοπωλιακούς ομίλους στην Ελλάδα. Στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα συμμετείχαν 60 μεγαλοεπιχειρηματίες από διάφορους τομείς της οικονομίας. Η κυβέρνηση προσφέρει ως δέλεαρ τους τσακισμένους μισθούς, τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων οικονομίας κρατικής ιδιοκτησίας και απευθύνεται σε διάφορες ισχυρές καπιταλιστικές χώρες. Την ίδια ώρα γύρω από την υπόθεση των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ γίνεται ολοένα και πιο έντονο το ενδιαφέρον των ρωσικών μονοπωλίων, ιδιαίτερα της «Gazprom» για τη ΔΕΠΑ, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε την πρόσφατη ομιλία του Ρώσου προξένου Α. Ποπόφ στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος συνέδεσε αυτή την υπόθεση και με την είσοδο ρωσικών κεφαλαίων σε άλλους τομείς της οικονομίας, ιδιαίτερα στο εμπόριο και στον τουρισμό, λέγοντας ταυτόχρονα ότι ενδεχόμενος αποκλεισμός των ρωσικών μονοπωλίων από τη διαδικασία των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ θα σημάνει συνολική υποβάθμιση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Είναι επίσης γνωστές από την πρώτη στιγμή οι αντιδράσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ σε τυχόν πώληση της ΔΕΠΑ ή της ΔΕΣΦΑ σε ρωσικά μονοπώλια, γεγονός που συνδέεται με τους μεταξύ τους οξύτατους ανταγωνισμούς τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο για τους υδρογονάνθρακες και τη μεταφορά τους.

Μετά το ταξίδι στην Κίνα ο πρωθυπουργός πήγε στο Αζερμπαϊτζάν για να πείσει για την αναγκαιότητα της στήριξης στον αγωγό TAP στον οποίο συμμετέχει η Ελλάδα και θα μεταφέρει αζέρικο αέριο. Τη μεταφορά αζέρικου αερίου στην Ευρώπη στηρίζουν και οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Δυο μέρες αργότερα εκφράστηκε το ενδιαφέρον της κρατικής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν «Socar» για την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ, που θα ανεβάσει μάλιστα το ύψος της προσφοράς της, με κεφάλαια που θα της χορηγήσουν οι εταιρείες που ελέγχουν το κοίτασμα αερίου «Σαχ Ντενίζ 2», ιδιαίτερα η βρετανική BP, το οποίο θα μεταφέρεται στην Ευρώπη. Το Αζερμπαϊτζάν το στηρίζουν οι ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ρωσικά μονοπώλια ενδιαφέρονται για επενδύσεις και στην ηλεκτρική ενέργεια και δεν αποκλείεται, στα πλαίσια αναδιάρθρωσης και «σπασίματος» της ΔΕΗ, να μπουν στη διαδικασία εξαγοράς της. Λέγεται μάλιστα ότι ενδιαφέρονται να την αναπτύξουν και να κάνουν εξαγωγή ρεύματος στη Νότια Ευρώπη. Αλλά για τον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας ενδιαφέρονται και γερμανικά και αμερικανικά μονοπώλια. Χτες είδε το φως της δημοσιότητας επικείμενο ταξίδι του υπουργού Αμυνας στη Ρωσία και γράφτηκε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Για τα οποία ενδιαφέρεται και το Ισραήλ.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι πουλώντας κρατικούς τομείς οικονομίας ακολουθεί το δόγμα «μοιράζω» σε μονοπώλια διαφορετικών ισχυρών καπιταλιστικών κρατών για να υπάρξει πολλαπλό ενδιαφέρον και όφελος για την καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας, αλλά ήδη μόνο από το παράδειγμα των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ η Ελλάδα γίνεται πεδίο όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Τα μονοπώλια κινούνται σύμφωνα και με τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι αυτό που οι αστοί ονομάζουν πολυδιάστατες σχέσεις με διαφορετικές καπιταλιστικές οικονομίες προσκρούει στα ιδιαίτερα μονοπωλιακά συμφέροντα κάθε κράτους με κινδύνους για το λαό. Μόνο μια εργατική - λαϊκή εξουσία έχει τη δυνατότητα να συνάπτει οικονομικές σχέσεις και συνεργασίες με αμοιβαία επωφελείς όρους για τους λαούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ