Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι ιδιωτικοποιήσεις

Η επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, όπως είναι τα ΕΛΤΑ και η ΕΛΒΟ, μαζί με την πολυδιαφημισμένη επιδίωξη της κυβέρνησης να δείξει κάτι τρανταχτό στους εταίρους της στην ΕΕ, ώστε να αποδείξει έτσι την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί με τις συμφωνίες για τα μνημόνια, αποκαλύπτει περίτρανα ακόμα ένα πράγμα. Την αντίληψη που έχουν για την δημόσια περιουσία, τον πλούτο που ανήκει στο σύνολο των εργαζομένων και ο οποίος στα πλαίσια της κλιμάκωσης μιας καθόλα αντιδραστικής - αντιλαϊκής πολιτικής, προσφέρεται, ουσιαστικά, στους εκπροσώπους του κεφαλαίου που ήδη ξερογλύφονται.

Λένε ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις προκαλούν δυσβάστακτα ελλείμματα και ως εκ τούτου αποτελεί παραλογισμό η διατήρησή τους στο κρατικό περιουσιολόγιο. Λένε ψέματα. Το σύνολο των επιχειρήσεων που βρίσκονται στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων, είναι επιχειρήσεις με κέρδη, πολλές από τις οποίες με κέρδη μακράν υψηλότερα από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Λένε ότι το δημόσιο αναγκάζεται να δανείζεται για τα πληρώσει χρέη που δημιουργούν οι κρατικές επιχειρήσεις. Λένε ψέματα, γιατί ακόμα και στις επιχειρήσεις εκείνες που, όπως για παράδειγμα στον ΟΣΕ, παρατηρήθηκαν πράγματι ζημιογόνες χρήσεις, αυτό οφειλόταν αποκλειστικά στις πολιτικές που ασκούσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και όχι σε κάποια... αντικειμενικά δεδομένα που καθιστούν ελλειμματικές τις δημόσιες επιχειρήσεις. Λένε, στην κυβέρνηση και το ΣΕΒ, ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα ανασάνει στην περίπτωση διεύρυνσης των ιδιωτικοποιήσεων όλων των μορφών της περιουσίας που διαθέτει το Δημόσιο. Λένε ψέματα. Ούτε τα στελέχη της κυβέρνησης διανοούνται να σπρώξουν, ούτε οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου σκέφτονται να αγοράσουν σαπάκια.

Κανένας επιχειρηματίας, από αυτούς που κόπτονται για τις... αποκρατικοποιήσεις όπως τις λένε, δεν σκοπεύει να ψωνίσει στα τυφλά. Αντίθετα στοχεύουν σε ορισμένες από τις καλύτερες, τις ισχυρότερες, τις παραγωγικότερες επιχειρήσεις που διαθέτει η χώρα. Επιδιώκουν να βάλουν στο χέρι τα ομορφότερα, πλουσιότερα και πλέον αξιοποιήσιμα κομμάτια γης. Ποντάρουν σε χρυσές δουλειές πατώντας στο πλούσιο υπέδαφος της χώρας και τον ορυκτό της πλούτο.

Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν γίνονται επειδή έτσι συμφέρει το λαό. Είναι απαίτηση της άρχουσας τάξης για να εξασφαλίσει νέους κερδοφόρους τομείς για να επενδύσει τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά της. Είναι η γενικευμένη σε ολόκληρη την ΕΕ πολιτική, που στόχο έχει να προσφέρει ζωτικό χώρο σε κεφάλαια, που λόγω της ακόμα εξελισσόμενης οικονομικής κρίσης και της συνεχούς όξυνσης των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων, κινδυνεύουν να απαξιωθούν. Την ίδια στιγμή, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ένας ακόμα τρόπος για τη μαζική αμφισβήτηση εργασιακών δικαιωμάτων και την ακύρωση καταχτήσεων που είχαν πετύχει ορισμένες σημαντικές σε αριθμό ομάδες εργαζομένων.

Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, που για το κεφάλαιο σηματοδοτεί ένα ακόμα μεγάλο φαγοπότι, για το λαό σημαίνει ακριβότερα τιμολόγια και υπηρεσίες, μεγαλύτερη καταστροφή στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Οι ιδιωτικοποιήσεις που από κοινού, και σε συμφωνία με την ΕΕ, προωθούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα χειροτερεύσουν ακόμη περισσότερο τη ζωή του λαού, θα τροφοδοτήσουν την ανεργία, θα επιτύχουν το γκρέμισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και θα επιφέρουν νέα πλήγματα σε βάρος των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας. Χρέος όλων μας είναι να σταθούμε απέναντι. Να αποκαλύψουμε, να καταγγείλουμε και να αποτρέψουμε την υλοποίησή τους!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ