Τρίτη 11 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιμεταναστευτικό πλέγμα

Ηταν Οκτώβρης του 2008 όταν η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αποφάσισε την εφαρμογή αυστηρότερων αντιμεταναστευτικών μέτρων. Ανάμεσα στα άλλα, ενίσχυε τους μηχανισμούς φύλαξης των συνόρων των κρατών - μελών της ΕΕ, σε μια κατεύθυνση να μπαίνουν σε αυτήν μόνο τα εργατικά χέρια που ήταν απαραίτητα στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, είτε ως φτηνό εργατικό δυναμικό, είτε ως δυναμικό υψηλής ειδίκευσης. Προηγήθηκαν μια σειρά οδηγίες επιβολής αυστηρών όρων για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, τα βιομετρικά διαβατήρια, αποφάσεις για το σύστημα αυτοποιημένων συνοριακών ελέγχων, το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου εισόδου - εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών, το ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης των συνόρων. Τα μέτρα της ΕΕ εφαρμόζονταν κατά γράμμα από την κυβέρνηση της ΝΔ. Το 2009 ήρθε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που, διά στόματος Μ. Χρυσοχοΐδη, διακήρυξε: «Η νέα πολιτική είναι μηδενική ανοχή στην παράνομη είσοδο στη χώρα».

Την περασμένη άνοιξη, τα μέτρα ενισχύθηκαν με την εγκατάσταση στη χώρας μας του Frontex. Του μηχανισμού, δηλαδή, που με την υποδομή του θα «διύλιζε» τους αλλοδαπούς χωρίς χαρτιά, ώστε να καθίστανται νόμιμοι εκείνοι που επιλέγονται ως απαραίτητοι για τις ανάγκες της οικονομίας των καπιταλιστών. Αλλωστε, αυτός είναι και ο διακηρυγμένος στόχος της ΕΕ. Να αυξηθεί η ελεγχόμενη κινητικότητα μεταναστών, να ελέγχεται η «εισαγωγή» τους, να ενσωματωθούν στο σύστημα του κεφαλαίου, σαν πιο ευάλωτοι σε ακραίες μορφές εκμετάλλευσης, ως «νόμιμοι» μετανάστες. Γι' αυτό και ο τωρινός υπουργός Δημόσιας Τάξης, Χ. Παπουτσής, επιμένει στο διαχωρισμό τους σε «νόμιμους» και «παράνομους».

Στόχος ΕΕ και κυβέρνησης είναι να επιβληθεί αυτός ο διαχωρισμός. Αυτό εξυπηρετούν αυτά τα μέτρα, όπως, άλλωστε, και το μέτρο της χορήγησης ιθαγένειας, χωρίς δικαιώματα, σε κατηγορίες αλλοδαπών. Σε αυτά προστίθενται η συγκρότηση αυτοτελούς υπηρεσίας ασύλου, που θα εφαρμόσει την πολιτική της ΕΕ σε βάρος των προσφύγων, πλαισιώνοντας μηχανισμούς καταστολής όπως ο Frontex, αλλά και η εφαρμογή της «οδηγίας της ντροπής» σε βάρος των μεταναστών, για τους οποίους προβλέπονται βίαιες επαναπροωθήσεις, πολύμηνες φυλακίσεις, απαγορεύσεις εισόδου σε χώρες - μέλη της ΕΕ. «Κερασάκι» στην τούρτα είναι ο φράχτης μήκους 12,5 χιλιομέτρων στα ελληνοτουρκικά σύνορα που θα έχει ύψος 3,5 μέτρα, θα διαθέτει, δε, σύγχρονα μέσα ανίχνευσης. Παράλληλα, θα ενταθούν οι ειδικές «δράσεις» της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων.

Οπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, ο φράχτης αποτελεί ένα κομμάτι του ιστού που έχει πλεχτεί σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων. Αυτός ο ιστός των μέτρων μπορεί να σπάσει με τη λαϊκή πάλη. Με την ενιαία ταξική πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών. Μια πάλη, που θα διεκδικήσει, ανάμεσα σε άλλα, τη νομιμοποίηση όσων ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, με την κατάργηση του καθεστώτος των συνεχών ανανεώσεων των αδειών παραμονής, των παραβόλων και των προστίμων, με το σταμάτημα των τρομοκρατικών επιχειρήσεων και των φυλακίσεων όσων δεν έχουν χαρτιά, με τη χορήγηση ασύλου ή ανθρωπιστικού καθεστώτος στους πρόσφυγες και σε όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων, με τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για όσους επιθυμούν να πάνε σε άλλη χώρα της ΕΕ, με τη χορήγηση κοινωνικών, πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ