Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σημαντικό βήμα συντονισμού και οργάνωσης

Σημαντικό βήμα συντονισμού και οργάνωσης της πάλης και του αγώνα των εργαζομένων, των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών, των φτωχών και μεσαίων αγροτών, αποτελεί η προχτεσινή συγκρότηση της Λαϊκής Επιτροπής αγωνιστικής δράσης στο Νομό της Λάρισας, που στόχο θα έχει την προστασία της λαϊκής οικογένειας από τις συνέπειες της κρίσης, από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, όπου οδηγεί η πολιτική του Μνημονίου κυβέρνησης - τρόικας. Εκπρόσωποι από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, την Ενωση Γυναικών - μέλος ΟΓΕ, Συλλόγους Γονέων, εκπροσώπους εργατικών σωματείων, ενώσεων ΕΒΕ, αγροτικών συλλόγων, συνταξιουχικών οργανώσεων και άλλων μαζικών φορέων της περιοχής έδωσαν το στίγμα της αναγκαιότητας κοινού αγώνα απ' όλα τα λαϊκά στρώματα απέναντι στη στρατηγική επίθεση του μαύρου μετώπου κυβέρνησης - τρόικας - κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Γιατί, όμως, είναι σημαντική η συγκρότηση της Λαϊκής Επιτροπής; Τα προβλήματα που ανακύπτουν σήμερα, δεν αφορούν μόνο έναν κλάδο, ούτε μια επιχείρηση, δεν είναι εξατομικευμένα. Το αντίθετο. Πρόκειται για προβλήματα κοινά, που αφορούν το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων και δεν αγγίζουν μεμονωμένα τον εργάτη στο εργοστάσιο, τον υπάλληλο του εμπορικού καταστήματος, τον μικρό ΕΒΕ ή αγρότη που προσπαθεί να επιβιώσει, τον άνεργο, τον ημιαπασχολούμενο. Δεν αφορούν μόνο τη γυναίκα ή το σπουδαστή που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα. Η επίθεση που γίνεται αγγίζει όλους, οι συνέπειες της πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου φτάνουν έξω απ' την πόρτα κάθε σπιτιού, κάθε λαϊκής οικογένειας.

Απ' αυτήν την άποψη αφετηρία της δράσης της Λαϊκής Επιτροπής είναι η κοινή δράση, η συσπείρωση, η οργάνωση, ο λαϊκός ξεσηκωμός, για να προστατευτεί η ζωή η δική μας και των οικογενειών μας από τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ταυτόχρονα, όμως, η συγκρότηση της Λαϊκής Επιτροπής αποτελεί ένα σημαντικό βήμα οργάνωσης και κοινής δράσης των λαϊκών στρωμάτων. Ακριβώς γι' αυτό, σχεδιασμός της Λαϊκής Επιτροπής είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να οργανωθούν γενικές συνελεύσεις σε εργατικά σωματεία, αγροτικούς συλλόγους, ενώσεις ΕΒΕ και αυτοαπασχολουμένων, σε σωματειακές και επιχειρησιακές επιτροπές, σε επιτροπές αγώνα φοιτητών και σπουδαστών, σε επιτροπές συνοικιών και γειτονιών. Στην πράξη, λοιπόν, πρόκειται για μια δράση που στηρίζεται στη βάση, «απ' τα κάτω», όπου οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι φοιτητές, οι λαϊκές γυναίκες παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι άμεσοι στόχοι για την προστασία από τις συνέπειες της κρίσης συνδέονται άρρηκτα και διαλεκτικά με την προοπτική και τους στόχους για την ικανοποίηση όλων των λαϊκών αναγκών, για τη λαϊκή ευημερία που θα έρθει από μια άλλη εξουσία, που στο κέντρο της θα έχει τις λαϊκές ανάγκες, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Ο αγώνας για την προστασία του ανέργου συνδέεται άμεσα με εκείνο τον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας όπου δε θα υπάρχει πια ανεργία, θα έχουν όλοι ικανοποιητικό εισόδημα και πραγματική Κοινωνική Ασφάλιση. Ο αγώνας για να συνεχίσουν οι σπουδαστές των λαϊκών οικογενειών τις σπουδές τους συνδέεται με μια άλλη παιδεία, όπου το πτυχίο θα είναι μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα. Ο αγώνας για πάγωμα στεγαστικών δανείων συνδέεται με τη λαϊκή στέγη. Μόνο έτσι ο αγώνας ενάντια στις επιπτώσεις της κρίσης μπορεί να έχει και άμεσα αποτελέσματα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ