Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χρεοκοπημένη είναι η πολιτική τους

Με μια δηλητηριώδη προπαγάνδα, που στοχεύει κατευθείαν στη συνείδηση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, η κυβέρνηση και τα επιτελεία της προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να αποσπάσουν τη λαϊκή συναίνεση στα σαρωτικά μέτρα. Τις τελευταίες ώρες, με στοχευμένες διαρροές και φήμες, η πηγή των οποίων ακουμπά την κυβέρνηση, διοχετεύεται ο κίνδυνος να κηρύξει η χώρα στάση πληρωμών, να δεσμευτούν οι καταθέσεις στις τράπεζες και η χώρα να οδηγηθεί στη χρεοκοπία. Με δεδομένο τον ντόρο γύρω από την κατάσταση της οικονομίας και την κινδυνολογία περί χρεοκοπίας που αναπαράγεται από τα χείλη του πρωθυπουργού, τα λαϊκά στρώματα πιέζονται να δεχτούν ότι η χώρα βρίσκεται σε άμεσο και σοβαρό κίνδυνο, γι' αυτό και πρέπει να συμπράξουν με υποταγή ή έστω ανοχή στα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν γίνει και παλιότερα θεατές στο ίδιο έργο, με άλλη όμως πλοκή. Ηταν τότε που οι προπαγανδιστές της αστικής τάξης προσπαθούσαν να τον πείσουν ότι η συναίνεση σε αντιλαϊκά μέτρα και πολιτικές θα άνοιγε το δρόμο για την ένταξη της χώρας στον «σκληρό πυρήνα» της ΕΕ και θα εξασφάλιζε καλύτερο επίπεδο ζωής. Τι έγινε τότε; Οι εργαζόμενοι απεμπόλησαν δικαιώματα, θυσίασαν κατακτήσεις, για να βρεθούν μέσα σε μια δεκαετία σε ακόμα χειρότερη θέση. Ποιος βγήκε κερδισμένος; Το μεγάλο κεφάλαιο. Τα δικά του θησαυροφυλάκια γέμισαν. Και επειδή τα χρήματα που απέσπασαν από το ξεζούμισμα εκατομμυρίων εργαζομένων σήμερα δεν μπορούν να τα επενδύσουν με μεγαλύτερη απόδοση από αυτή που τα έκλεψαν, τα κρατούν δεσμευμένα. Αυτή είναι η βασική αιτία της κρίσης.

Τι ζητάει το κεφάλαιο; Καλύτερους όρους για να επενδύσει τα συσσωρευμένα κεφάλαια. Πώς θα γίνει αυτό; Με παραπέρα μείωση της εργατικής δύναμης. Αυτό επιδιώκουν. Γι' αυτό τρομοκρατούν το λαό με το ψευτοδίλημμα της χρεοκοπίας. Τα μέτρα που προωθούν, θα ρίξουν ακόμα πιο κάτω το επίπεδο ζωής μεγάλης μερίδας των λαϊκών στρωμάτων. Θα καταδικάσουν στην ανεργία και την ανέχεια εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά. Θα καταστήσουν την Υγεία και την Παιδεία προνόμιο και ακριβό εμπόρευμα, θα οξύνουν τις ταξικές αντιθέσεις. Απέναντι σ' αυτά, η πλουτοκρατία και τα κόμματά της προσπαθούν να αντιτάξουν τη χρεοκοπία για να πουν στο λαό: Δέξου να ζεις στην ανέχεια, να δουλεύεις ήλιο με ήλιο και μέχρι το θάνατο, για να μη χρεοκοπήσει η χώρα.

Οι μέρες που ζούμε είναι κρίσιμες. Οχι για τους λόγους που προβάλλει η κυβέρνηση και σχετίζονται με τις ανησυχίες της πλουτοκρατίας. Είναι κρίσιμες από τη σκοπιά της λαϊκής αντίδρασης και του προσανατολισμού που αυτή θα πάρει. Το πραγματικό δίλημμα για το λαό είναι: Υποταγή σε μια πολιτική που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην ανέχεια; 'Η αντιπάλεμα αυτής της πολιτικής στην προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης, για μια άλλη εξουσία και οικονομία, λαϊκή; Σε κάθε του βήμα, το καπιταλιστικό σύστημα και οι πολιτικοί εκπρόσωποι δείχνει πως έχει φάει τα ψωμιά του. Ακόμα και τα ιδεολογήματα με τα οποία εκβιάζει το λαό δείχνουν τα αδιέξοδά τους. Ο λαός κρατάει την τύχη στα χέρια του. Καλείται να τους τρομοκρατήσει. Με επόμενο μεγάλο σταθμό το γιορτασμό της ταξικής Πρωτομαγιάς και το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στις 15 Μάη στην Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ