Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με τον άλλο δρόμο ανάπτυξης

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει ως τώρα με ελιγμούς να εμφανίσει διαφορετική πολιτική από της ΝΔ, αλλά η προετοιμασία για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων δείχνει ετοιμότητα να επιβάλλει αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα. Πυρήνας τους, οι αποφάσεις που έχουν συνδιαμορφώσει τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ στα όργανα της ΕΕ. Επιδίωξη είναι νέα κέρδη για το κεφάλαιο από τη μια, βάθεμα της εκμετάλλευσης και των συνθηκών ανέχειας, στις οποίες ζει η μεγάλη πλειοψηφία τους λαού, από την άλλη. Αυτή είναι η γενική τάση, η στρατηγική γραμμή την οποία υπηρετούν όλα ανεξαρτήτως τα κόμματα του κεφαλαίου. Γι' αυτό επιλέγονται από την πλουτοκρατία να υπηρετήσουν τα συμφέροντά της.

Απέναντι στις συνέπειες αυτής της πολιτικής, είναι δεδομένο ότι θα εκφραστούν αντιδράσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθος, την ένταση, τη μαζικότητα, το περιεχόμενο και τη διάρκεια που αυτές θα έχουν. Αγώνες είχαμε στο παρελθόν, θα έχουμε και στο μέλλον. Ποιο ήταν όμως το αποτέλεσμά τους και πού κατέληξαν; Είναι γεγονός ότι οι εργατικές κινητοποιήσεις τα περασμένα χρόνια κατάφεραν ορισμένες φορές και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις να καθυστερήσουν προσωρινά κάποια αντιδραστικά μέτρα. Η γενική πολιτική γραμμή όμως της εκάστοτε κυβέρνησης, ο πυρήνας των μέτρων για τα οποία δεσμεύτηκε στην πλουτοκρατία, δεν ανατράπηκε, δεν ανακόπηκε. Αλλοτε με ελιγμούς, άλλοτε με κατασταλτική πυγμή, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού πέτυχαν να αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να καθηλώσουν μισθούς και συντάξεις, να εκτινάξουν τα κέρδη του κεφαλαίου (ακόμα και σε συνθήκες κρίσης), να ιδιωτικοποιήσουν την Υγεία και την Παιδεία.

Το ίδιο θα επιδιώξει να κάνει και τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η ΝΔ. Και είναι βέβαιο ότι θα πετύχει στο αντιλαϊκό της έργο, αν οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν κάνουν ένα ουσιαστικό ποιοτικό βήμα στον τρόπο που οργανώνουν την άμυνά τους. Χωρίς να υποτιμά κανείς ακόμα και την πιο μικρή κατάκτηση, το ζητούμενο σήμερα για το εργατικό λαϊκό κίνημα φτάνει πολύ πιο μακριά από το να διεκδικεί μια πενιχρή αύξηση, να αναλώνεται σε ένα συντεχνιακό αγώνα με χαμηλές προσδοκίες και αιτήματα. Ενας τέτοιος αγώνας είναι καταδικασμένος να αποτυγχάνει, ακόμα και στον κοντοπρόθεσμο στόχο του, όσο ο εργαζόμενος στην πάλη του δε συνειδητοποιεί τον πραγματικό αντίπαλο. Οσο δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτό το οποίο έχει απέναντί του είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου, μακριά και ενάντια στα δικά του πραγματικά συμφέροντα.

Αυτό υπηρετούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αλλά και τα κόμματα εκείνα που δεν αμφισβητούν τον ευρωμονόδρομο. Από αυτή την άποψη, σήμερα, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη η ανάγκη να διευρυνθούν οι στόχοι πάλης της εργατικής τάξης, να πολιτικοποιηθούν. Να συνειδητοποιήσει ο εργατοϋπάλληλος ότι οι διεκδικήσεις του στον καπιταλισμό έχουν «οροφή» που συμπιέζεται ακόμη περισσότερο, από τα αντιλαϊκά μέτρα που συσσωρεύονται από τη μια κυβερνητική θητεία στην άλλη. Το μπόλιασμα ολοένα και περισσότερων εργατικών συνειδήσεων με τον άλλο δρόμο ανάπτυξης και η πάλη για την κατάκτησή του, μπορεί να δώσει δύναμη στους σημερινούς αγώνες. Μπορεί και πρέπει να ανοίξει δρόμους για πραγματικές, ριζοσπαστικές, πραγματικά φιλολαϊκές αλλαγές, που θα φτάνουν μέχρι και στην κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ