Σάββατο 17 Νοέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΥΝΙΔΑ.-- Πέθανε μετά από 57 μέρες απεργίας πείνας σε νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί από τις φυλακές, ο 23χρονος Μπεχρί Γκόλι, ο οποίος είχε συλληφθεί ως ύποπτος για συμμετοχή στα βίαια επεισόδια κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην τυνησιακή πρωτεύουσα με αφορμή την δημοσιοποίηση του, προσβλητικού για τον Μωάμεθ, φιλμ. Ο Γκόλι δήλωνε αθώος. Η κυβέρνηση συνεργασίας της Τυνησίας με κορμό το ισλαμιστικό κόμμα «Ενάχντα», που όμως εμφανίζεται ως μετριοπαθές, έχει προχωρήσει έκτοτε σε σειρά μέτρων κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών σε όλη τη χώρα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Τη σύλληψη ενός «αριθμού» ατόμων που εμπλέκονται με σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων στην πετρελαιοπαραγωγό επαρχία Κουζεστάν ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών. Χωρίς να δώσει, προς το παρόν τουλάχιστον, περισσότερες λεπτομέρειες, υποστήριξε ότι επρόκειτο για σχέδια που είχαν τη στήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Το Κουζεστάν είναι η επαρχία που κατοικούν κυρίως Ιρανοί Αραβες σουνίτες, οι οποίοι συχνά διαμαρτύρονται για διακρίσεις σε βάρος τους ως μειονότητα.

ΟΤΑΒΑ.-- Καναδοί επιστήμονες της Υπηρεσίας Επιθεώρησης Τροφίμων και Δημόσιας Υγείας σε έρευνά τους που δημοσιεύτηκε χτες στην επιστημονική επιθεώρηση «Σαϊεντίφικ Ρεπόρτς» υποστηρίζουν πως η πιο φονική μορφή του επικίνδυνου αιμορραγικού ιού Εμπολα -που αυτές τις μέρες πλήττει για δεύτερη φορά την Ουγκάντα- μπορεί να μεταδοθεί όχι μόνον με σωματικά υγρά αλλά και μέσω αέρα μεταξύ διαφορετικών ζωικών ειδών.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οι 29 μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία έχουν ανακοινώσει την περικοπή 160.000 θέσεων εργασίας από τις αρχές του 2011. Από τις 29 τράπεζες, πάνω από 83.700 θέσεις χάθηκαν από το 2009, καθώς υπήρξαν 167.200 απολύσεις και μόνο 83.500 νέες θέσεις εργασίας.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο θα εκπροσωπήσει το Πεκίνο στη σύνοδο κρατών Ανατολικής Ασίας που διοργανώνει το ASEAN με τη συμμετοχή της Κίνας και των ΗΠΑ. Η Κίνα προσέρχεται στη Σύνοδο εν μέσω εντάσεων που αφορούν εδαφικές διεκδικήσεις, τόσο στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα όσο και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι δε θα επιτρέψει την αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- «Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι η Αυστραλία πρέπει να επιλέξει μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών» δήλωσε χτες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κατά την επίσκεψή της στα ναυπηγεία Τεκπόρτ στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας τα οποία φιλοδοξούν να συνάψουν συμβόλαια με το αμερικανικό Πεντάγωνο. Παράλληλα, απέρριψε τους ισχυρισμούς του πρώην Αυστραλού πρωθυπουργού, Πολ Κίτιγκ, ότι η Αυστραλία είναι «δορυφόρος των ΗΠΑ» και δε δίνει τη σημασία που πρέπει στην ανάπτυξη των σχέσεών της με τις γειτονικές της χώρες (Ινδονησία, Κίνα, Ινδία).

ΤΟΚΙΟ.-- Διαλύθηκε χτες όπως αναμενόταν η ιαπωνική Κάτω Βουλή ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 16ης Δεκεμβρίου με απόφαση του πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα. Ο Νόντα ήταν ο έκτος πρωθυπουργός μέσα στην τελευταία επταετία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ