Κυριακή 30 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επικοινωνιακή φούσκα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το γεγονός και μόνον ότι ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζονται ως αμείλικτοι πολέμιοι της διαφθοράς, αρκεί για να υποψιαστεί και ο πλέον αφελής ότι έχει αρχίσει να στήνεται μια τεράστια επικοινωνιακή φούσκα, με προφανείς στόχους. Η ομολογία Μαντέλη, ανεξάρτητα από τους λόγους που έγινε, αξιοποιείται στο έπακρο από τα επικοινωνιακά επιτελεία των αστικών κομμάτων για να σηκωθεί ένας τεράστιος κουρνιαχτός γύρω από την κάθαρση, ακριβώς τη στιγμή που τον ήθελαν. Τη στιγμή, δηλαδή, που έχει «ανάψει» για τα καλά ο πόλεμος της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της ενάντια στο λαό, τη στιγμή που σφάζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και χύνονται ποτάμια αίματος του εργαζόμενου λαού για να «ποτιστούν» τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία αμφιβολία ότι ο θόρυβος περί κάθαρσης θα δυναμώσει εκκωφαντικά, ακριβώς για να σκεπάσει την οργή του λαού που πλημμυρίζει διαρκώς τους δρόμους της ταξικής πάλης. Μέσα από τον «πέτσινο» πόλεμο κατά της διαφθοράς, οι ηγεσίες των αστικών κομμάτων επιχειρούν να δείξουν ότι ανταποκρίνονται στο αίτημα του λαού για αποκατάσταση της (κοινωνικής) δικαιοσύνης. Το ομολόγησε, έμμεσα πλην σαφώς, ο Γ. Παπανδρέου. «Οι πολίτες βλέπουν ότι η κυβέρνηση δείχνει τη βούλησή της να φύγει ο τόπος από τη σήψη και να εμπεδωθεί και η ελπίδα και η δικαιοσύνη, να εμπεδωθεί ακριβώς η αίσθηση δικαίου», είπε χαρακτηριστικά χτες στην Κομοτηνή. Παραδέχεται, δηλαδή, ότι στόχος της κάθαρσης είναι η δημιουργία ψευδαισθήσεων και παραπλάνησης, όμως ο λαός θέλει αληθινή δικαιοσύνη, που μόνο με ρήξη με τα μονοπώλια και λαϊκή εξουσία μπορεί να γίνει πράξη.

Στην ίδια δασοκτόνα ρότα...

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη δεν προσήλθε στη Βουλή, προκειμένου να απαντήσει στην Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου για τα μέτρα δασοπροστασίας, παρότι απευθυνόταν και σ' αυτήν και όχι μόνο στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη. Προφανώς δεν είχε τίποτε παραπάνω από την ενημερωτική ανακοίνωση που είχε εκδώσει το υπουργείο στις 11 Μάη και το οποίο ουσιαστικά επιβεβαίωνε τα όσα καταγγέλλονταν στην Ερώτηση, ότι δηλαδή η νέα αντιπυρική περίοδος βρίσκει τη χώρα απροετοίμαστη για δασικές πυρκαγιές, αφού:

  • Οι διαδικασίες πρόσληψης εργατών τρίμηνης και οχτάμηνης απασχόλησης, που θα στελεχώσουν τις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη και κανείς δεν έχει αναλάβει καθήκοντα.
  • Για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου έχουν εξασφαλιστεί μόνο 2 εκατ. περίπου από τον Ειδικό Φορέα Δασών, αλλά η διαδικασία κατανομής τους στα Δασαρχεία μόλις που έχει ξεκινήσει, ενώ δεν έχει κατανεμηθεί άλλο ένα ποσό ύψους 1,8 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Ακόμη δεν έχουν ενεργοποιηθεί κονδύλια από το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
  • Ούτε καν η υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος καθαρισμού των δασών σε Αττική, Εύβοια, Κόρινθο, Αρκαδία, Αιτωλοακαρνανία και Χαλκιδική δεν έχει ξεκινήσει.

Και βέβαια η κυβέρνηση, παρότι θέλει να παραστήσει την ...«πράσινη», εξακολουθεί να στηρίζει την πολιτική εμπορευματοποίησης των δασών, αρνούμενη να καταργήσει τους δασοκτόνους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που «οπλίζουν» κάθε χρόνο το χέρι των εμπρηστών, καταπατητών και οικοπεδοφάγων...

Η κοροϊδία του ... διαλόγου

Ξανά διάλογο ετοιμάζεται να κάνει η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το Γενάρη που πέρασε η υπουργός ονόμασε κοινωνικό τον διάλογο για τη γεωργία. Τώρα ανακοινώνει εθνικό διάλογο για τη γεωργία από Σεπτέμβρη. Είναι σαφές πως πρόκειται για τερτίπι συνέχισης της κυβερνητικής επιχείρησης παραπλάνησης και κοροϊδίας της αγροτιάς, διά της επίκλησης του διαλόγου. Και στην ουσία, μέσω του διαλόγου, επιχειρείται να περάσουν νέα αντιαγροτικά μέτρα σε βάρος της αγροτιάς. Ο κοινωνικός διάλογος - παρωδία που έγινε τον περασμένο Γενάρη χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιηθούν μια σειρά από αρνητικά μέτρα. Τρανταχτό παράδειγμα είναι το σχετικό νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ (Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων), σύμφωνα με το οποίο αυξάνονται δραματικά οι εισφορές και μειώνονται δραματικά οι αποζημιώσεις. Η αγροτιά δεν έχει να κερδίσει τίποτα από κανένα διάλογο, είτε αυτός λέγεται κοινωνικός, είτε εθνικός. Η πολιτική της ΕΕ, της νέας ΚΑΠ, του ΠΟΕ και οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχουν ξεγραμμένη τη μικρομεσαία αγροτιά. Μπρος στην πρακτική της κυβέρνησης, να στήνεται κάθε τρεις και λίγο και ένας διάλογος κοροϊδίας και εξαπάτησης, η αγροτιά καλείται να αντιτάξει τον αγώνα της και τις άμεσες διεκδικήσεις της, ενάντια στην ΚΑΠ, στα χειρότερα μέτρα του «ελέγχου υγείας» που υλοποιούνται από φέτος, στα ακόμα χειρότερα μέτρα που θα έρθουν από το 2013, στην πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Και ο αγώνας αυτός θα πρέπει να είναι σε κοινό δρόμο και με κοινούς στόχους με την εργατιά και τους αυτοαπασχολούμενους μέχρι την ανατροπή της ακολουθούμενης αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης φιλοαγροτικής - φιλολαϊκής πολιτικής.

Σάπιο μέχρι το μεδούλι

Τη «μαρίδα» των μικροοφειλετών έχει βάλει στο στόχαστρο το υπουργείο Οικονομικών, που έχει δώσει και καταληκτική προθεσμία για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών μέχρι και τη Δευτέρα. Αν και παραμένει στο απυρόβλητο του φοροεισπρακτικού μηχανισμού μια μικρή δράκα από μεγαλοεπιχειρηματίες και άλλους πλουτοκράτες, που έχουν φεσώσει τα κρατικά ταμεία με δεκάδες δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τα ίδια αρπακτικά, που ξεκοκάλισαν κρατικό χρήμα και επιδοτήσεις μέσω «αναπτυξιακών» και άλλων νόμων. Είναι η ίδια «πάστα», που έχει φυγαδεύσει τα κεφάλαια σε τράπεζες και φορολογικούς παραδείσους στο εξωτερικό. Ερχεται τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την κατάπτυστη νομοθετική ρύθμιση «επαναπατρισμού κεφαλαίων» να τους εκχωρήσει και προκλητική φορολογική αμνηστία, δίνοντάς τους και τη δυνατότητα να «ξεπλύνουν» μπόλικο χρήμα και κάθε είδους «δραστηριότητες». Στόχος τους, λένε, είναι η ενίσχυση της ...εθνικής οικονομίας, όπως έχουν βαφτίσει τα συμφέροντα και την «ανταγωνιστικότητα» της πλουτοκρατίας.

Η σαπίλα σε όλο της το μεγαλείο.

Ι. Β. ΣΤΑΛΙΝ
ΑΠΑΝΤΑ

ΤΟΜΟΣ 13

Ο δέκατος τρίτος τόμος των Απάντων του Ι.Β. Στάλιν περιέχει τα έργα που γράφτηκαν από τον Ιούλη του 1930 έως το Γενάρη του 1934. Πρόκειται για έργα που αποτυπώνουν την πολιτική του Κομμουνιστικού Κόμματος και του κράτους της Σοβιετικής Ενωσης, καθώς περιλαμβάνει ομιλίες σε συνέδρια και συνεδριάσεις καθοδηγητικών οργάνων του ΚΚ (Μπ.), ομιλίες σε άλλες κοινωνικές οργανώσεις, επιστολές και άλλα κείμενα της περιόδου. Την περίοδο αυτή, ενώ ο καπιταλιστικός κόσμος συγκλονίζεται από μια πρωτοφανή σε ένταση και σε διάρκεια οικονομική κρίση, στην ΕΣΣΔ συντελούνταν μια εντυπωσιακή άνοδος της σοσιαλιστικής οικονομίας. Η σοσιαλιστική βιομηχανία, στη βάση και των Αποφάσεων του 16ου Συνεδρίου του ΠΚΚ (Μπ.) το 1930, αναπτυσσόταν με γογούς ρυθμούς. Στην πορεία της σοσιαλιστικής εκβιομηχάνισης αυξήθηκε αριθμητικά η εργατική τάξη και ανέβηκε ο ηγετικός της ρόλος. Οργανώθηκε πλατιά η σοσιαλιστική άμιλλα με τη συμμετοχή εκατομμυρίων πρωτοπόρων εργατών (κίνημα των ουντάρνικων). Αναπτύχθηκε πολύπλευρα η βασική παραγωγική δύναμη, η εργατική δύναμη.

Η «Σύγχρονη Εποχή» αποφάσισε να καλύψει το κενό εξάντλησης των Απάντων του Στάλιν. Θα καλύψει σταδιακά την επανέκδοση των 13 πρώτων τόμων, ξεκινώντας από τον παρόντα 13ο τόμο. Μέσα από τα κείμενα του Ι.Β. Στάλιν αναδεικνύονται σε όλο τους το εύρος οι απαιτήσεις, τα καθήκοντα και οι δυσκολίες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και της πολιτικοϊδεολογικής διαπάλης.

Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο

Γρηγοριάδης Κώστας

Μια νέα δέσμη μέτρων λιτότητας ανακοίνωσε την Πέμπτη η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση της Ισπανίας του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο, απαιτώντας ουσιαστικά από το λαό και τους εργαζομένους να πληρώσουν για τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης. Με τα συγκεκριμένα μέτρα οδηγείται ο λαός σε μεγαλύτερη φτώχεια, μείωση και περιορισμό των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών του, σε μια στιγμή μάλιστα που η ανεργία καλπάζει καθώς έχει αυξηθεί κατακόρυφα στο 20%. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, στα οποία δεν υπολογίζονται όσοι έχουν δουλειά μιας μέρας ή υπάγονται στη μερική απασχόληση.

Ο συνοδοιπόρος στη «σοσιαλιστική» διεθνή του Γιώργου Παπανδρέου Ισπανός πρωθυπουργός - εξυπηρετώντας τα ντόπια και τα ευρωπαϊκά μεγάλα συμφέροντα - ανακοίνωσε πως μειώνει κατά 5% τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, «παγώνει» τους μισθούς και τις συντάξεις, καταργεί το επίδομα γεννήσεων των 2.500 ευρώ, προχωρά στην απόλυση 13.000 δημοσίων υπαλλήλων και περικόπτει 1,2 δισ. ευρώ από τις δαπάνες για τις περιφερειακές κυβερνήσεις κ.ά. Προηγουμένως είχε προχωρήσει στη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, σε αύξηση ορίου συνταξιοδότησης, αλλαγή τρόπου υπολογισμού συντάξεων, περικοπές σε συντάξεις χηρείας.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσαν απλά πως πιθανά να πάρουν μια απόφαση για να κηρυχθεί ημέρα πανεθνικής απεργίας στις αρχές του Ιούνη, κάτι που εξάλλου απαιτούν και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία με ταξικό προσανατολισμό, κόντρα στη συναινετική στάση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.


Κ. Χ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ