Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παίρνει άριστα...

Εγραψε η «Αυγή», 5/10/2014: «Λαϊκή παρέμβαση, με τις εκλογές, με την ανάδειξη κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας, με τη λαϊκή συμμετοχή και τα κινήματα, βήμα - βήμα, ανοίγουν έναν άλλο δρόμο, δημοκρατίας και λύτρωσης, για το λαό μας». Αυτή είναι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για τη λαϊκή συμμετοχή. Ψήφο για κυβέρνηση και κίνημα για την ανάδειξη κυβέρνησης. Μετά προπαγανδίζουν ότι το κίνημα πισωγύρισε. Αλήθεια, τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τα δύο τελευταία χρόνια στο κίνημα με τα 2,5 εκατομμύρια ψήφους που πήρε; Αντί, βεβαίως, να έχει δώσει κατεύθυνση και να κινητοποιήσει τις δυνάμεις που τον ακολουθούν, στα συνδικάτα, στις οργανώσεις του λαϊκού κινήματος, να κάνουν γενικές συνελεύσεις, να αποφασίζουν για κινητοποιήσεις, τις μορφές πάλης που θα ακολουθήσουν, νάρκωσε τα εργατικά - λαϊκά στρώματα ότι όλα θα λυθούν με την ψήφο και την κυβερνητική εναλλαγή. Ταυτόχρονα, εγκατέλειψε και φραστικά κάθε είδους συνθηματολογία που μπορούσε να δημιουργήσει «παρεξηγήσεις», στην προσπάθεια να αποσπάσει τη στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών και των ιμπεριαλιστικών κέντρων, δίδαξε υποταγή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ονόμασε «διεκδίκηση» τη μιζέρια, «σωτηρία» την αποδοχή της φτώχειας και τη ζωή με μειωμένες απαιτήσεις, στο όνομα της ρεαλιστικότητας και των ορίων της οικονομίας (βλέπε των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων)! Τις εξετάσεις, λοιπόν, τις πέρασε. Στο μάθημα: «χειραγώγηση, ευνουχισμός των εργατικών - λαϊκών διαθέσεων» παίρνει άριστα!

Εξευμενισμός...

Ο Γ. Σταθάκης είπε χτες στον «Bήμα FM»: «Η έξοδος από το Μνημόνιο, όπως σχεδίαζε η κυβέρνηση, απέτυχε πλήρως. Και ο λόγος για τον οποίο απέτυχε ήταν πως επρόκειτο για ένα πολύ κακό σχέδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα λέει πάρα πολύ απλά. Οτι πρέπει να προηγηθεί η διαπραγμάτευση του χρέους, προκειμένου να γίνει βιώσιμο. Αυτό είναι το καλύτερο σήμα για τις αγορές. Δεύτερον, ότι εφόσον απέτυχε το Μνημόνιο, πρέπει να αλλάξουμε πολιτική. Αυτό είναι το βασικό, επί της ουσίας, ως αλλαγή οικονομικής πολιτικής. Και τρίτη προϋπόθεση είναι πως αυτά τα δύο είναι λογικά και θεμιτά, αλλά δεν θα γίνει εάν δεν κάνουμε και σοβαρά βήματα στην Ευρώπη και να αντιμετωπίσουμε τα ευρωπαϊκά προβλήματα που έχουν ισχυρή διάσταση». Τι λέει «κλείνοντας το μάτι» στους μονοπωλιακούς ομίλους; Οτι πρέπει η κυβερνητική πολιτική να δώσει θετικό σινιάλο στις αγορές, δηλαδή σε αυτούς τους αδίστακτους μονοπωλιακούς ομίλους που θα δανείσουν ξανά το ντόπιο κεφάλαιο, φορτώνοντας νέα βάρη στο λαό. Αλήθεια, αυτοί δεν κατάγγελλαν τα «κοράκια» και τους «τοκογλύφους» που τώρα εξευμενίζουν;

Το πρόβλημα είναι αλλού...

Η αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο τους «κουμπαράδες» εξαγοράς βουλευτών από τη ΝΔ που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ή τα άδεια ΑΤΜ των τραπεζών αν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσει που λέει η ΝΔ, έχει ξεπεράσει και αυτή την έννοια της εξαχρείωσης ενός κάλπικου καβγά χωρίς πολιτικά επιχειρήματα. Ταυτόχρονα σ' αυτό τον κάλπικο καβγά αποδίδονται από την αστική προπαγάνδα αρνητικές εξελίξεις στην καπιταλιστική οικονομία, όπως μεγάλη πτώση του δείκτη στο χρηματιστήριο ή αύξηση των σπρεντς των ομολόγων, γιατί δείχνει πολιτική αστάθεια την ώρα που «η οικονομία πάει να ξεπεράσει την κρίση, να φύγουμε από τα μνημόνια» κλπ. Ετσι τρομοκρατούν το λαό για επερχόμενα νέα δεινά, την ώρα που αυτά τα φέρνει η εντεινόμενη άγρια αντιλαϊκή πολιτική. Σιγά μην ανησυχούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι από στημένους δικομματικούς καβγάδες με επίδικο την κυβερνητική εναλλαγή. Αλλωστε διάφοροι εκπρόσωποί τους το έχουν δηλώσει καθαρά, καμιά ανησυχία δεν έχουν για το ποιος θα βγει στην κυβέρνηση, είναι σίγουροι ότι οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις (βλέπε: μεταρρυθμίσεις) θα συνεχιστούν. Το πρόβλημα είναι άλλο, ότι η καπιταλιστική οικονομία στην ΕΕ δυσκολεύεται να περάσει στη φάση της ανάκαμψης, την ίδια στιγμή που πυκνώνουν οι προβλέψεις για επιβράδυνση στη Γερμανία, αλλά και αλλού.

Ποιοι μιλούν για συκοφαντία...

Διαβάζουμε στην «Αυγή», 16/10/2014: «Σε μία άνευ προηγουμένου συκοφαντική επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ προέβη χτες το ΚΚΕ μέσω του Ν. Σοφιανού, μέλους του ΠΓ του κόμματος». Οι πρωτοπόροι αντιΚΚΕ συκοφάντες μιλούν για συκοφαντία, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια. Τι λέει το ρεπορτάζ; «Ασθενής η μνήμη του ΚΚΕ για τους επιχειρηματίες. Ο Ν. Σοφιανός έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τις θεσμικές επαφές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογες μ' αυτές που έχει και το ΚΚΕ, ως ανοιχτές σχέσεις με επιχειρηματικούς κύκλους, ξεχνώντας ότι το ΚΚΕ ήρθε σε συμφωνία με επιχειρηματίες, για να πουλήσει τον "902" (...) τον περασμένο Μάρτιο ο Δ. Κουτσούμπας είχε συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Ινστιτούτου Πολιτικής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου». Τι σχέση έχει η πώληση του «902» με τις αλλεπάλληλες συνευρέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους επιχειρηματίες και επιτελεία τους εντός και εκτός Ελλάδας; Και για να τελειώνουμε. Το ΚΚΕ δε διαμόρφωσε την πολιτική του ούτε στη Βουλή ούτε πουθενά, ούτε άλλαξε τίποτα στη δράση του, επειδή αναγκάστηκε, για οικονομικούς λόγους, να πουλήσει τον «902» είτε επειδή συνάντησε τον οποιονδήποτε. Αλήθεια, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πει το ίδιο; Δε νομίζουμε! Ας δούμε τις τοποθετήσεις και υποσχέσεις του στον ΣΕΒ, στους φαρμακοβιομήχανους, στο αίτημα για φτηνό ρεύμα στους «ενεργοβόρους» βιομήχανους, για το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, το «δυτικό πλαίσιο που αναμφισβήτητα ανήκει η Ελλάδα» και άλλα πολλά. Και κάτι ακόμα. Αφού ήταν θεσμική και εθιμοτυπική η παρουσία του στα διάφορα φόρα του κεφαλαίου, δεν μας λέει και τι κουβέντιασε στα κλειστά γεύματα με τον ΣΕΒ, στις ΗΠΑ ή με τη γερμανική κυβέρνηση; «Φωνάζει ο κλέφτης...»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ