Τρίτη 12 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ενωμένοι κατά του λαού

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες που στηρίζουμε την κυβέρνηση βάζουμε στην άκρη κομματικές σκοπιμότητες και πολιτικές διαφορές, ενωμένοι θα τα καταφέρουμε. Αυτά σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, επιβεβαιώνοντας ότι οι διαφωνίες που εκφράζουν για το κυβερνητικό έργο στελέχη των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν αφορούν τη στρατηγική που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Η όποια κριτική γίνεται (και θα συνεχίσει να γίνεται) σε νόμους ή χειρισμούς της κυβέρνησης εκ των έσω δεν αμφισβητεί καθόλου την ανάγκη να κλιμακωθεί η αντιλαϊκή επίθεση. Αντανακλώντας τακτικισμούς ή και αντιπαραθέσεις ομάδων του πολιτικού προσωπικού που μπορεί να αντανακλούν αντιθέσεις μερίδων του κεφαλαίου, συμβάλλουν στο να αποπροσανατολιστούν οι εργαζόμενοι, να κρυφτεί το αρραγές ταξικό μέτωπο που συγκροτούν απέναντί τους όχι μόνο τα κόμματα της συγκυβέρνησης αλλά και όλα όσα στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο, συνολικά τις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας».

Το δούλεμα πάει σύννεφο...

«Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αποτελεί μια απαράδεκτη και αντιδραστική απόφαση από κάθε άποψη (...) Πρόκειται για άλλη μια ισοπεδωτική ενέργεια που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ οδηγεί στη θανατική καταδίκη το μικρομεσαίο εμπόριο που θα οδηγηθεί σε ακόμα περισσότερα λουκέτα (...) Μόνος κερδισμένος είναι τα μεγάλα πολυκαταστήματα και οι πολυεθνικές αλυσίδες που θα ωφεληθούν από την ανακατανομή του μειωμένου τζίρου». Αυτά έγραφε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για το άνοιγμα των καταστημάτων στις 3 Νοέμβρη. Στο Δήμο Σαρωνικού, ο Π. Φιλίππου, εκλεγμένος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο να γνωμοδοτήσει υπέρ του να είναι ανοιχτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου. Το δούλεμα πάει σύννεφο από το ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, που πρέπει να του αποδώσουν τα όμοια...

Αθλιότητες...

Αντιγράφουμε απ' την «Αυγή» και το ρεπορτάζ για τη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στη Λισαβόνα και την ομιλία του Γ. Μαρίνου μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Ο Γ. Μαρίνος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, χαρακτηρίζοντας τα ως "επικίνδυνες δυνάμεις" για το εργατικό κίνημα. Ειδικά για το ΚΕΑ, σημείωσε ότι επεκτείνει το δίκτυό του με χρήματα που παίρνει από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Να σημειωθεί ότι και το ΚΚΕ λαμβάνει επίσης χρήματα από την EE, ως κόμμα του Ευρωκοινοβουλίου»...

Λάσπη κι άσε τον ανεμιστήρα να κάνει τη δουλειά. Είναι βαθιά νυχτωμένοι όμως. Λάσπη στο ΚΚΕ δεν πιάνει. Είναι άλλο οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου και άλλο τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα που σιτίζονται επιπρόσθετα (μάλιστα με του πουλιού το γάλα) από την ΕΕ, στα οποία περιλαμβάνεται το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς του οποίου την αντιπροεδρία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

... και αντιΚΚΕ εμπάθεια

Αν η ΕΕ αποφάσισε να ωθήσει στη συγκρότηση ευρωκομμάτων και τους δίνει αβέρτα παραδάκι είναι γιατί της είναι χρήσιμα ως μηχανισμοί για την ενσωμάτωση λαών στη λυκοσυμμαχία και τη στρατηγική της υπέρ του κεφαλαίου. Αλλωστε για να τους επιτρέψει να συγκροτηθούν πρέπει πρώτα να δηλώσουν τη νομιμοφροσύνη τους, πίστη στις θεμελιώδεις αξίες, αρχές και συνθήκες. Αυτές τις ίδιες που σφαγιάζουν τα λαϊκά δικαιώματα για χάρη των μονοπωλίων. Το ΚΚΕ δεν είναι ενταγμένο σε κανένα ευρωκόμμα. Συμμετέχει μόνο στη συνομοσπονδιακή κοινοβουλευτική ομάδα της GUE/NGL και οι αποζημιώσεις που λαμβάνει είναι από την κοινοβουλευτική του δράση. Αυτά για την περίπτωση που εκτός από αντιΚΚΕ εμπάθεια, ο συντάκτης πάσχει και από άγνοια.

Ενα «μερεμέτι» για την COSCO...

Την έντονη διαμαρτυρία του εξέφρασε την Κυριακή από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος, στη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας, επειδή η τρόικα δεν επιτρέπει στην COSCO «ένα μερεμέτι στο λιμάνι» και μάλιστα κατήγγειλε για το λόγο αυτό την κυβέρνηση ότι «απεμπολεί κυριαρχικά δικαιώματα»! Και συνέχισε το ίδιο εξαγριωμένος: «Διώχνει ο Τσίπρας τις επενδύσεις! Ο Τσίπρας δεν φέρνει τους επενδυτές! Ποιος διώχνει την COSCO;».

Το «μερεμέτι» είναι η αξίωση της COSCO να επεκτείνει τη προβλήτα της και να «καταπιεί» και άλλους χώρους του ΟΛΠ. Η κυβέρνηση εμφανίζει την επέκταση ως «μεγάλη επένδυση» και «ανάπτυξη» και για αυτό το λόγο έχει συντάξει «φιλικό διακανονισμό» που επί της ουσίας αποτελεί νέα σύμβαση παραχώρησης με όρους που εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία για το κινεζικό μονοπώλιο. Μάλιστα, χτες το κείμενο του «φιλικού διακανονισμού» στάλθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Τα εμπόδια που βάζει μέχρι τώρα η ΕΕ στην επέκταση και τον «φιλικό διακανονισμό», αντανακλούν απλώς τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου.

Αν η ομιλία του Αλ. Μητρόπουλου δεν είναι μία ακόμα απόδειξη ότι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται ποιος μπορεί καλύτερα να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων, τότε τι είναι;

Δε θα αποφύγετε τους λαϊκούς αγώνες

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσήλωσης στη στοχοποίηση των λαϊκών αγώνων, η οποία εκφράστηκε όλο το τριήμερο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, ανέφερε το Σάββατο ότι «η λογική ότι τα πάντα θα τα λύσουμε στο πεζοδρόμιο, με συγχωρείτε, αυτό θα έπρεπε να το καταδικάζουμε όλοι ανεπιφύλακτα εδώ μέσα», για να πάρει την άμεση απάντηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Θ. Παφίλη, ο οποίος τόνισε: «Οσο για τους σχολιασμούς και της κυβέρνησης και του κ. Βορίδη, χρησιμοποιώντας χυδαία τη λέξη "πεζοδρόμιο" -γιατί χυδαία τη χρησιμοποίησε- έχω να πω το εξής: Αν εννοείτε τους λαϊκούς αγώνες, αυτοί κατέκτησαν ό,τι κατέκτησαν και η ιστορία πήγε μπροστά απ' αυτούς τους αγώνες και αυτοί θα ανατρέψουν. Ομως, θα είναι λαϊκοί αγώνες, που θα στηρίζονται στην οργανωμένη πάλη της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, των γυναικών με πρόγραμμα και στόχευση. Αυτούς δε θα τους αποφύγετε».

Βήματα μακριά από τις λαϊκές ανάγκες

Τα δέκα βήματα που έκανε η κυβέρνηση στην Παιδεία περιέγραψε ο υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος στη διάρκεια της συζήτησης το Σαββατοκύριακο στη Βουλή. Απαρίθμησε δηλαδή τα νομοθετήματα, αποφάσεις, αναδιαρθρώσεις που ευθυγραμμίζονται με την πολιτική της ΕΕ και τις προσταγές του μεγάλου κεφαλαίου, που έφεραν ούτε λίγο ούτε πολύ την εκπαίδευση στη σημερινή κατάσταση: Ελλείψεις και υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων με πολλούς να τρέμουν μπροστά στην έλευση του χειμώνα και την προμήθεια πετρελαίου. Κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και άλλων δικαιωμάτων για τους εκπαιδευτικούς. Υποβάθμιση του περιεχομένου του σχολείου και ύψωση νέων φραγμών στη μόρφωση για τα παιδιά των φτωχών - λαϊκών οικογενειών. Που είτε στέλνονται μαζικά στην κατάρτιση είτε φτάνουν σε σημείο - ακόμα και αν περνούν σε κάποια σχολή της ανώτατης εκπαίδευσης - να μην πηγαίνουν γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά. Παιδιά που δεν έχουν μεταφορικά μέσα να πάνε σχολείο. Συγχωνεύσεις επί συγχωνεύσεων σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Αυτό που βιώνει σήμερα ο εργαζόμενος που στέλνει το παιδί του στο σχολείο, ο εκπαιδευτικός που καλείται να ξεχάσει τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, ο μαθητής που βλέπει στο μέλλον του στη μόρφωση και στη ζωή να ορθώνονται τοίχοι, είναι αυτό που του επιφυλάσσει αυτή η πολιτική. Στην «ατζέντα» της δεν περιλαμβάνεται η γενναία χρηματοδότηση από το κράτος των σχολείων, ώστε να μη μένει καμία ανάγκη ανικανοποίητη, κανένας μαθητής να μην πεινά και να μη στερείται, να μην επιβαρύνεται η οικογένεια για σπουδές, να δίνεται στιβαρή γνώση στο σχολείο μέχρι την ενηλικίωση και επαγγελματική εκπαίδευση σε υψηλού επιπέδου σε σχολές μετά από αυτό.

Η κυβέρνηση, όπως θα έκανε κάθε κυβέρνηση ταγμένη στον «ρεαλισμό» αυτού του συστήματος, αντί να απαντήσει σε αυτές τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, διά του υπουργού επιλέγει να αναμασά τα χιλιοειπωμένα κλισέ για «μια Εθνική Παιδεία που οδηγεί στην αγωγή και την αρετή και μια εκπαίδευση που παρέχει Γνώση και Μάθηση, δίνοντας στα Ελληνόπουλα ευκαιρίες προκοπής και ευημερίας», προκειμένου να δώσει «ευγενές» περιεχόμενο σε μία πολιτική που είναι ξεκάθαρα σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος του λαού και των παιδιών του.


Μ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ