Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εχουν βγει μαχαίρια...

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, την παρέμβαση του εισαγγελέα έχουν προκαλέσει οι υψηλές τιμές, στις οποίες αγοράζει η Ελλάδα το φυσικό αέριο από τη ρωσική «Gazprom». Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η επίκουρος εισαγγελέας, μετά την έρευνα που διενήργησε, εντόπισε ενδείξεις για το αδίκημα της καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης. Η υπόθεση της δεσπόζουσας θέσης, εκτός από την «Gazprom», έχει εκφραστεί και για τη ΔΕΠΑ, από βιομηχάνους ιδιοκτήτες ενεργοβόρων βιομηχανιών. Φαίνεται ότι γύρω από την υπόθεση αγορά Ενέργειας -φυσικό αέριο- κόστος παραγωγής βιομηχανιών, υπάρχουν οξύτατοι ανταγωνισμοί εντός και εκτός Ελλάδας και έχουν βγει μεγάλα μαχαίρια, τόσο για την αγορά όσο και για το ποσοστό κέρδους των βιομηχανιών και των μονοπωλίων στην Ενέργεια. Ετσι είναι ο καπιταλισμός. Αλλά ακόμη και αν γίνει φτηνή η Ενέργεια για τις βιομηχανίες, για το λαό θα είναι πανάκριβη.

Οταν τσακώνονται βουβάλια...

Η υπόθεση ΔΕΠΑ φαίνεται ότι έχει γίνει κόμπος ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στον τομέα της Ενέργειας. Να θυμίσουμε ότι η ιδιωτικοποίησή της με μοναδικό διεκδικητή τη ρωσική «Gazprom» ακυρώθηκε μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η ΔΕΠΑ είναι το μεγαλύτερο μονοπώλιο στον τομέα αγοράς και πώλησης φυσικού αερίου στην Ελλάδα και οι βιομήχανοι ενεργοβόρων βιομηχανιών διεκδικώντας φτηνότερη ενάργεια, διεκδικούν και το σπάσιμο αυτού του μονοπωλίου, δηλαδή την κατάργηση της «δεσπόζουσας θέσης». Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πού θα οδηγήσει αυτή η όξυνση της κόντρας και μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα, ούτε τι θα γίνει με τη ΔΕΠΑ και τον προμηθευτή της την «Gazprom», αλλά ήδη το κουβάρι μπλέκεται, στις κόντρες αμερικάνικων, ρωσικών, ευρωενωσιακών μονοπωλίων γύρω από το φυσικό αέριο και βεβαίως την ηλεκτρική ενέργεια, που το χρησιμοποιεί ως καύσιμο, αλλά και τις προσδοκίες από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση ως προς αυτό, έχει επιλέξει τη στρατηγική συμφωνία με Ισραήλ στον άξονα Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα, συμφωνούν και οι ΗΠΑ. Αλλά... όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια!

Θέλουν άρση κάθε προστασίας

Το ζήτημα της απελευθέρωσης των απολύσεων που βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων κυβέρνησης - τρόικας δεν είναι καινούργιο. Η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας αποτελεί στρατηγικό ζήτημα για την ΕΕ, αφού αποτελεί ζήτημα - κλειδί για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου και διευκόλυνση της αναπαραγωγής τους. Οι μονοπωλιακοί όμιλοι εκτός από τους μισθούς, τις ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ., επιδιώκουν να έχουν την ελευθερία στη μείωση του εργατικού δυναμικού, χωρίς επιβαρύνσεις με αποζημιώσεις, ή ποσοστό απολύσεων, προκειμένου να αναδιαρθρώνουν την παραγωγή τους, με βάση τις ανάγκες των κερδών τους. Και θέλουν άρση κάθε προστασίας, ιδιαίτερα στις συνθήκες κρίσης. Οι εργαζόμενοι να ορθώσουν ανάστημα σε αντικαπιταλιστική ρότα.

Ανταγωνισμοί χωρίς όρια

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με τη συμμετοχή των κρατών - μελών της ΕΕ και των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών Γεωργίας, Μολδαβίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, για την «Ανατολική Εταιρική Σχέση» στο Βίλνιους της Λιθουανίας, δεν είχε καλό τέλος για την ΕΕ, που προσδοκούσε την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία, αλλά τελικά υπέγραψαν μόνο η Γεωργία και η Μολδαβία. Το αποτέλεσμα αναδεικνύει οξύτατους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ΕΕ - Ρωσία με επίκεντρο την Ουκρανία, που εκφράζεται και στο εσωτερικό της Ουκρανίας με διαδηλώσεις υπέρ της ΕΕ και ενάντια στην ΕΕ. Στην επιδίωξη διείσδυσης των ισχυρών κρατών της ΕΕ στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, ως πεδίο δράσης των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, εναντιώνεται η Ρωσία που τις θεωρεί ζωτικό χώρο για τα δικά της μονοπώλια. Αλλά με την Ουκρανία, υπάρχει ένα σημαντικό γεωστρατηγικό ζήτημα. Αποτελεί ως χώρα το πέρασμα μέσω αγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην ΕΕ και ιδιαίτερα στη Γερμανία. Γι' αυτό και «σφάζονται»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1644 Η Πορτογαλία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

1792 Γεννιέται ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, αρχηγός της επαναστατικής αστικής - εθνικοαπελευθερωτικής οργάνωσης της Φιλικής Εταιρίας.

1934 Οι λιγνιτωρύχοι του Παγγαίου κατεβαίνουν σε απεργία διαμαρτυρίας κατά της παράνομης σύλληψης και παραπομπής σε δίκη 13 συναδέλφων τους. Η αστυνομία επιτίθεται με βιαιότητα κατά των απεργών, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας άλλους 13. Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους απεργούς κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι των Σερρών. Η απεργία κράτησε 13 μέρες.

1934 Δολοφονείται στο Λένινγκραντ ο Σεργκέι Μιρόνοβιτς Κίροφ. Μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας από το 1904, ο Κίροφ υπήρξε ένας από τους βασικότερους οργανωτές και καθοδηγητές της ένοπλης πάλης στη διάρκεια της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Στη συνέχεια, διετέλεσε Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης του Λένινγκραντ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι), Γραμματέας και μέλος του Οργανωτικού Γραφείου της ΚΕ του ΠΚΚ (μπ.) και μέλος του Προεδρείου της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΣΔ. Προς τιμήν του, το μπαλέτο Μαρίνσκι μετονομάστηκε σε μπαλέτο Κίροφ.

1944 Δημοσιεύεται ημερήσια διαταγή - τελεσίγραφο του στρατηγού Σκόμπι, με την οποία απαιτούσε τη διάλυση του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ (με την ταυτόχρονη όμως διατήρηση της Ορεινής Ταξιαρχίας και του Ιερού Λόχου). Το ΕΑΜ απέρριψε ως ετεροβαρή και εχθρική τη διαταγή του Σκόμπι. Ταυτόχρονα, κάλεσε το λαό σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για την Κυριακή 3 Δεκέμβρη και 24ωρη γενική απεργία για την επόμενη 4 Δεκέμβρη.

1945 Ιδρύεται στο Παρίσι η Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών.

1948 Συνέρχεται το Β' Συνέδριο της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από 37 χώρες, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.

1955 Ο Σοβιετικός στρατός μεταβιβάζει την πλήρη ευθύνη της ασφάλειας των συνόρων της ΛΔ της Γερμανίας στη γερμανική συνοριακή φρουρά.

1960 Πραγματοποιείται στην Αθήνα μαζική απεργία και μεγάλη μαχητική συγκέντρωση των οικοδόμων. Οι οικοδόμοι δέχονται επίθεση της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 66 οικοδόμοι -3 από σφαίρες- και 55 αστυνομικοί (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία). Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκαν επίσης για πρώτη φορά καπνογόνα και δακρυγόνα. Συνελήφθησαν 173 οικοδόμοι, ενώ 21 εξ αυτών παραπέμφθηκαν σε δίκη. Αργά το βράδυ τα σωματεία οικοδόμων της Αθήνας και του Πειραιά αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία για την επόμενη μέρα. Στο πλευρό τους τάχθηκαν με ψηφίσματα και απεργίες αλληλεγγύης δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στις 2 Δεκέμβρη απήργησαν πάνω από 45.000 οικοδόμοι της Αθήνας και του Πειραιά.

1972 Πεθαίνει στην Πράγα ο Ανδρέας Τζήμας (Βασίλης Σαμαρινιώτης). Ο Α. Τζήμας εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ το 1924, μετέχοντας δραστήρια στους φοιτητικούς αγώνες της Θεσσαλονίκης. Στις εκλογές του Ιανουαρίου 1936 εκλέχθηκε βουλευτής του ΚΚΕ στη Φλώρινα - Καστοριά. Την περίοδο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης διετέλεσε αρχικά πρώτος Γραμματέας της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ (1941-1942) και κατόπιν μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ από το Μάη του 1943 υπήρξε το τρίτο μέλος της Διεύθυνσης του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ (ως καθοδηγητής) μαζί με τον Στέφανο Σαράφη (στρατιωτικός) και τον Αρη Βελουχιώτη (καπετάνιος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ