Σάββατο 28 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σε 25 χρόνια από τώρα και αν...

«Σύμφωνα με τη μελέτη "Δημιουργώντας θέσεις εργασίας για τους νέους" που πραγματοποίησε η Endeavor Greece, 640.000 άνεργοι θα πρέπει να αλλάξουν τομέα, ενώ πάνω από 500.000 θα αναγκαστούν να αλλάξουν τόπο διαμονής, εγκαταλείποντας την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Κι αυτό διότι, εκτός από την τεχνολογία, οι άλλοι κλάδοι που εμφανίζουν προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα αφορούν κυρίως δραστηριότητες εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως είναι ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή και μεταποίηση τροφίμων, αλλά και σε μεγάλο βαθμό τα logistics. Το κρίσιμο ερώτημα, βεβαίως, είναι πώς θα δημιουργηθούν οι θέσεις εργασίας. Κάθε χρόνο ιδρύονται περί τις 40.000 επιχειρήσεις, αλλά μόνο το 10% αυτών επικεντρώνεται σε κλάδους προστιθέμενης αξίας και μόλις το 1% επιδεικνύει σημαντική ανάπτυξη. Εάν δεν αλλάξει τίποτα και συνεχιστούν οι ρυθμοί αυτοί, η απασχόληση θα αποκατασταθεί σε 25 χρόνια από τώρα» (το ρεπορτάζ στην «Καθημερινή»). Αυτή η πραγματικότητα επιβεβαιώνει το ΚΚΕ που λέει ότι η ανεργία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στον καπιταλισμό. Οτι οι επιχειρήσεις δε δημιουργούνται με κίνητρο να δώσουν δουλειά, αλλά για το κέρδος των καπιταλιστών. Οτι η όποια ανάκαμψη δε θα δημιουργήσει τόσες θέσεις εργασίας όσες χάθηκαν στην κρίση. Χρειάζεται άμεση πάλη για μέτρα προστασίας όλων των ανέργων και αγώνας για να κάνουμε την ανεργία και το σύστημα που τη γεννά παρελθόν...

Οι λαοί της ΕΕ να μην «τσιμπήσουν»

«Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα θέλει να είναι καθαρό πως η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η προστασία του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη είναι στοιχεία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Γι' αυτό, πρέπει να υπάρχει μία πρόσληψη και ερμηνεία του Συμφώνου που να μην αλλάζει τις διατάξεις αλλά να αλλάζει την αίσθηση που προσλαμβάνουν οι κοινωνίες». Οι σοσιαλδημοκράτες δεν ξεχνούν την τέχνη της χειραγώγησης. Στηρίζοντας τον πυρήνα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής της ΕΕ και το Σύμφωνο Σταθερότητας, πασχίζουν να βρουν τρόπο να το πλασάρουν στους λαούς, έτσι ώστε να γίνεται αποδεκτή ή ανεκτή η πολιτική της ΕΕ. Αυτό προσπαθεί ο Ρέντσι, όπως και ο σοσιαλδημοκράτης που συγκυβερνά με τη Μέρκελ στη Γερμανία Γκάμπριελ, ο Ολάντ και ο Βενιζέλος. Οι λαοί της ΕΕ να μην «τσιμπήσουν».

Κάλπικο το δίλημμα

«Ωρα επιλογής: Η από εδώ ή από εκεί», είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος στην πρώτη σελίδα της «Αυγής» (27/6/2013) και αναφέρεται στη ΔΕΗ. Και βάζει ως διαχωριστική γραμμή το κυβερνητικό σχέδιο και τη δική του πρόταση. Μόνο που και οι δύο είναι από τη μια μεριά. Αλλωστε, ο Αλ. Τσίπρας είπε στην προχτεσινή τους εκδήλωση: Να αποτρέψουμε την εκποίηση της ΔΕΗ, γιατί είναι σε όφελος της πραγματικής οικονομίας. Δηλαδή θέλουν τη ΔΕΗ σε δημόσιο έλεγχο, ως μέσο ενίσχυσης των μεγαλοεπιχειρηματιών, των μεγαλοβιομηχάνων, αυτή είναι η πραγματική οικονομία. Η κυβέρνηση το κάνει με παραπέρα ιδιωτικοποίηση, ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς παραπέρα ιδιωτικοποίηση. Κάλπικο για το λαό το δίλημμα. Με τη μεριά του κεφαλαίου και οι δύο, λοιπόν...

Υπέρ των βιομηχάνων

Αλλωστε το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τη ΔΕΗ στο σημερινό καθεστώς φαίνεται και από το παρακάτω απόσπασμα άρθρου του Θ. Πετράκου, επικεφαλής του τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ: «Κεντρικό καθήκον μας είναι να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις μαζί με το λαό να αποτραπεί το περαιτέρω ξεπούλημα της ΔΕΗ. Να αποτραπεί το ξεπούλημα των Δικτύων Μεταφοράς και η πώληση του 17% και του μάνατζμεντ σε ιδιωτικά κεφάλαια» («Αυγή» 27/6/2014). Δηλαδή, θέλουν τη ΔΕΗ στο σημερινό καθεστώς γιατί είναι με την ΕΕ και την απελευθέρωση του τομέα Ενέργειας, άρα και με την ύπαρξη ιδιωτών καπιταλιστών στην ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης από την «Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας» πήραν εύσημα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της δραστικής μείωσης των τιμολογίων γι' αυτούς ώστε να γίνουν ανταγωνιστικοί...

Απόσυρση του νόμου

Λήγει τη Δευτέρα η προθεσμία για την αξιολόγηση του προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, άρα και στους δήμους, που φέρνει απολύσεις. Δημοτικά Συμβούλια, όπως π.χ. της Πάτρας και της Πετρούπολης, μετά από πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και πιέσεις των εργαζομένων, αποφάσισαν να μη στείλουν στην κυβέρνηση τις λίστες που ζητά. Αλλα Δημοτικά Συμβούλια, όπως αυτό της Αθήνας, κινήθηκαν σε μια μεσοβέζικη τοποθέτηση, ζητώντας το πάγωμα του νόμου μέχρι την εκδίκαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικής προσφυγής. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας και η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας, υπερθεματίζοντας ωστόσο υπέρ της διαδικασίας αξιολόγησης με δήθεν σωστό και αντικειμενικό τρόπο. Στο χορό της αξιολόγησης προστέθηκε και η επιστολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη, προς την ΚΕΔΕ, όπου λέει ότι η διαδικασία της αξιολόγησης δε συνδέεται με απολύσεις, ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική... Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για να αποσυρθεί ο νόμος - και όχι να παγώσει για να ξανάρθει δήθεν ...καλύτερος.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1912 Γεννιέται η Αμαλία Φλέμινγκ, σύζυγος και συνεργάτιδα του Βρετανού επιστήμονα Αλέξανδρου Φλέμινγκ, ο οποίος ανακάλυψε την πενικιλίνη.

1914 Δολοφονείται στο Σαράγεβο ο Αυστριακός δούκας Φραγκίσκος - Φερδινάνδος, γεγονός που στάθηκε αφορμή για την έκρηξη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου.

1917 Η Ελλάδα μπαίνει και επίσημα πια στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο τασσόμενη με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό της Αντάντ.

1918 Δημοσιεύεται το Διάταγμα του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Λαού της Σοβιετικής Ρωσίας για την εθνικοποίηση των επιχειρήσεων των βασικών κλάδων της βιομηχανίας και των σιδηροδρομικών μεταφορών.

1919 Υπογράφεται η Συνθήκη των Βερσαλλιών, με την οποία οι νικήτριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Αντάντ επιβάλλουν τους όρους τους επί των ηττημένων Κεντρικών Δυνάμεων. Οι όροι της Συνθήκης, η νομή του κόσμου και ο μεταπολεμικός συσχετισμός που διαμόρφωσε αποτέλεσαν βασική αιτία του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου που ξέσπασε 2 δεκαετίες αργότερα (Β' Παγκόσμιος Πόλεμος).

1927 Στον απόηχο της μεγάλης απεργίας του 1926, ψηφίζεται στη Βρετανία ο αντεργατικός νόμος «για τις συγκρούσεις στη βιομηχανία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις», ο οποίος περιόριζε σημαντικά τη δυνατότητα των συνδικάτων να κηρύξουν μια απεργία, προέβλεπε δε σοβαρές κυρώσεις για όσες απεργίες κρίνονταν παράνομες.

1940 Η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τον στρατηγό Ντε Γκολ ως αρχηγό του κινήματος «Ελεύθερη Γαλλία».

1945 Στην Πολωνία σχηματίζεται Προσωρινή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας από το Πολωνικό Εργατικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Επικεφαλής της τέθηκε ο Εντβαρντ Οσόμπσκα - Μοράβσκι (του Σοσιαλιστικού Κόμματος).

1948 Το Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας αποβάλλεται από το Γραφείο Πληροφοριών των Κομμουνιστικών Κομμάτων (Κομινφόρμ), το οποίο κατήγγειλε τον Τίτο για πέρασμα στον αστικό εθνικισμό. Η ρήξη του ΚΚ Γιουγκοσλαβίας με την Κομινφόρμ είχε ξεκινήσει από την ηγεμονική θέση (και τις εδαφικές βλέψεις) που επιδίωκε η Γιουγκοσλαβία από τα άλλα βαλκανικά κράτη στο πλαίσιο μιας μελλοντικής Βαλκανικής Ομοσπονδίας. Στη ρίζα του προβλήματος, ωστόσο, βρισκόταν η διαπάλη στο ίδιο το ΚΚ Γιουγκοσλαβίας γύρω από θέματα συνεργασίας με τμήματα της αστικής τάξης, το χαρακτήρα του ΚΚ, τις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, κ.ά.

1975 Πεθαίνει ο αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Κωνσταντίνος Δοξιάδης.

1979 Με 193 ψήφους υπέρ (Νέα Δημοκρατία, ΚΟΔΗΣΟ, ΕΔΗΚ, ΕΔΑ, «ΚΚΕ εσωτερικού», ανεξάρτητοι), τρεις βουλευτές να δηλώνουν «παρών» και 93 αποχές (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ), η Βουλή των Ελλήνων επικυρώνει τη συνθήκη ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ.

1979 Η Σύνοδος του ΟΠΕΚ στη Γενεύη αποφασίζει την αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου κατά 10%. Ηδη, η συνολική αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά τη διάρκεια του 1979 ανέρχεται σε 50%. Τα μονοπώλια του πετρελαίου αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τη διεθνή πετρελαϊκή κρίση του 1979.

1985 Πεθαίνει ο ηθοποιός Λάμπρος Κωνσταντάρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ