Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φούμαρα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Περισσεύουν οι διακηρύξεις και υποσχέσεις, περί διασφάλισης σε όλους του δικαιώματος στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση, στις υπηρεσίες υγείας, μόρφωσης, κλπ., κλπ., στα σχετικά με το ιδρυτικό συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) υλικά (ομιλίες, αποφάσεις, κλπ.), όπως γίνεται φανερό απ' όσα δημοσίευσε η χτεσινή και η κυριακάτικη «Αυγή». Την ίδια στιγμή, όμως, σε όλα τα υλικά αυτά δε γίνεται η παραμικρή ουσιαστική αναφορά στις πολυεθνικές και τα μονοπώλια, στο μεγάλο κεφάλαιο και την ολιγαρχία του πλούτου. Σε όλους όσοι, δηλαδή, κατέχουν σήμερα τα βασικά μέσα παραγωγής και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές - και όχι μόνο... - καταληστεύοντας τον παραγόμενο από τους εργαζόμενους κοινωνικό πλούτο, με τους γνωστούς σε όλους τρόπους και μορφές.

Προφανώς, οι ηγεσίες των κομμάτων, που συγκρότησαν και επίσημα το ΚΕΑ, τις προάλλες στην Αθήνα, έχουν βρει τη μαγική συνταγή, για το «μαγείρεμα» ενός καπιταλισμού, απαλλαγμένου από κοινωνικές ανισότητες και αδικίες, ακόμη και από την εκμετάλλευση ανθρώπου απ' άνθρωπο. `Η, απλώς, πουλάνε φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες, όπως έκαναν για πολλές δεκαετίες, πριν απ' αυτούς, οι κλασικοί σοσιαλδημοκράτες...

Με στιλ «φιλανθρωπικό»...

Το στιλ των πάλαι ποτέ «φιλάνθρωπων» κυριών της υψηλής κοινωνίας φαίνεται ότι υιοθετεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να επιδείξει την ευαισθησία της, για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ετσι, προχτές, ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, ακολουθούμενος από τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Δημήτρη Βαγιωνά πήγε στο Γηροκομείο Αθηνών και πρόσφερε στους πολύπαθους γέροντες 300 εμβόλια κατά της κοινής γρίπης. Μάλιστα, είχαν ειδοποιηθεί από την προηγούμενη τα ΜΜΕ, προκειμένου να καταγράψουν την «ευαίσθητη» πρωτοβουλία. «Ξέχασε» φαίνεται ο υπουργός Υγείας ότι είναι υποχρέωση του κράτους η παροχή δωρεάν εμβολίων στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και ειδικά στους γέροντες, που πλήττονται πολύπλευρα από την πολιτική της μείωσης των κοινωνικών δαπανών και θέλησε να εισπράξει εύσημα για το αυτονόητο!

Πολυεθνικά υπερκέρδη

Η γνωστή πολυεθνική εταιρία πετρελαιοειδών BP ανακοίνωσε πως στο γ' τρίμηνο του 2005, τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 16% και ανήλθαν στα 4,41 δισ. δολάρια από 3,79 δισ. δολάρια το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004. Η εκτίναξη των κερδών της BP - η μεγαλύτερη εταιρία πετρελαιοειδών της Ευρώπης - δεν είναι τυχαία. Οπως σημειώνουν οικονομικοί αναλυτές, η υψηλή κερδοφορία της BP οφείλεται στο γεγονός ότι οι τιμές των καυσίμων παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ και αναπλήρωσαν τις ζημίες που προκάλεσαν οι τυφώνες στις εγκαταστάσεις και τα διυλιστήρια στις ΗΠΑ.

Και όπως είναι γνωστό, το ύψος των διεθνών τιμών πετρελαίου, καθορίζεται από το καρτέλ των 5 πολυεθνικών του πετρελαίου (BP, Exxon - Mobil, Royal Dutch Shell, Total και Chevron), με ένα και μοναδικό κριτήριο. Τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Υψηλή κερδοφορία, αναμένουν και οι υπόλοιπες 4 «αδελφές» πολυεθνικές εταιρίες πετρελαίου. Σύμφωνα, με εκτιμήσεις της Credit Suisse First Boston, στο γ' τρίμηνο του 2005 οι παραπάνω 5 μεγαλύτερες εταιρίες πετρελαίου στον κόσμο, εμφάνισαν αύξηση κερδών κατά 23% και διαμορφώθηκαν στα 26 δισ. δολάρια (περίπου 22 δισ. ευρώ), από 21,1 δισ. δολάρια το γ' τρίμηνο του 2004.

Δηλαδή τα υπερκέρδη που θα μοιραστούν μεταξύ τους οι μεγαλομέτοχοι των 5 «αδελφών» πετρελαίου στο γ' τρίμηνο του 2005, είναι μεγαλύτερα από το ποσό των 18,3 δισ. ευρώ που θα πληρώσει για ολόκληρο το 2005 το ελληνικό κράτος για μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου.

Θεϊκή... αποστολή

«Περάσαμε μια μεγάλη δοκιμασία που δεν την έχουμε ξεχάσει» σημείωσε τις προάλλες ο αρχιεπίσκοπος, εννοώντας τα εκκλησιαστικά σκάνδαλα, που είχαν δει προ μηνών το φως της δημοσιότητας και συμπλήρωσε με νόημα: «Ομως "έστιν δίκης οφθαλμός ος τα πανθ' ορά" και βλέπετε ότι ήρθε η σειρά κάποιων άλλων. Δε χαιρόμαστε, απλώς λέμε ότι υπάρχει Θεός».

Με άλλα λόγια κι αν πιστέψουμε τα όσα λέει ο κ. Χριστόδουλος, τότε όχι μόνο πίσω απ' όλα - ακόμη κι απ' τη σκανδαλολογία - υπάρχει ο θεός και η θεία βούληση, αλλά και τα όσα ανάλογα αντιμετωπίζει τώρα η κυβέρνηση αποτελούν ένα είδος θεϊκής τιμωρίας, για τη στάση της, όταν η Εκκλησία αντιμετώπιζε παρόμοια προβλήματα. Να υποθέσουμε, δηλαδή, ότι ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος και η «Ζούγκλα» του εκτελούν θεϊκή αποστολή..;

Ιμπεριαλιστικά ... «τσάμικα»

Το θέμα που ανέκυψε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κάρολου Παπούλια στην Αλβανία θα ήταν λάθος να αντιμετωπιστεί ως ένα γεγονός αποσπασμένο από τις συνολικότερες εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων. Η ιστορία των Βαλκανίων δεν επιτρέπει σε κανένα να προσπερνά εύκολα εκείνα τα (υπαρκτά ή ανύπαρκτα) θέματα που είτε πράγματι σχετίζονται, είτε τεχνηέντως καλλιεργούνται, για την ανακίνηση μειονοτικών ζητημάτων και διεκδικήσεων.

Το προχτεσινό συμβάν εντάσσεται εξ αντικειμένου σε ένα γενικότερο αρνητικό πλαίσιο που διαμορφώνεται και έχει έντονη τη σφραγίδα των παρεμβάσεων και ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή.

Πριν από την (καθοδηγούμενη ή όχι) κινητοποίηση των «Τσάμηδων» και την επαναφορά αιτιάσεων περί «Τσαμουριάς», είχαμε αλυσίδα περιστατικών: Μόλις πριν λίγες μέρες το Πατριαρχείο στο Φανάρι μπήκε στο στόχαστρο των «Γκρίζων Λύκων» με ό,τι αυτό σημαίνει για το εκεί «βαθύ» κράτος. Είχε εκδηλωθεί η από κάθε άποψη προκλητική στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα των σχέσεων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, καθώς και η επίσκεψη του Ταλάτ στις ΗΠΑ μετά από πρόσκληση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είχε διατυπωθεί η «περίεργη» τοποθέτηση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ν. Μπερνς περί «αλβανικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Και, βεβαίως, επισημοποιήθηκε η πορεία απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου με τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ουσιαστικά συνιστά νέα αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια.

Ολα τα παραπάνω είναι πάρα πολλά για μια περιοχή όπως τα Βαλκάνια, που φέρουν τον τίτλο της «πυριτιδαποθήκης», η οποία τινάσσεται στον αέρα κάθε φορά που καταφέρνουν να ευοδωθούν τα ιμπεριαλιστικά ...«τσάμικα» και τα σχέδια του «διαίρει και βασίλευε» στη γειτονιά μας.

Το περιστατικό στην Αλβανία, χώρα που το πολιτικό της σύστημα δεν έκρυψε την ικανοποίησή του όταν ο Αμερικανός Χόλμπουργκ «ευλογούσε» τον UCK (με παρακλάδια όπως ο «Απελευθερωτικός Στρατός της Τσαμουριάς») και που έχει ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία σαν «Ημέρα γενοκτονίας των Τσάμηδων»..., συνέβη μόλις μια μέρα μετά τη συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική. Εκεί, δηλαδή, που ο πρωθυπουργός μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «δεν είδε ουσιαστικές διαφορές»...

Πράγματι. Δε διαφέρουν ούτε στην πολιτική ούτε στις ευθύνες. Στη Βουλή απέφυγαν να απαντήσουν αν τάσσονται κατηγορηματικά κατά της νέας αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια, συνέχισαν τον καυγά για την ονομασία της ΠΓΔΜ, έδωσαν ξανά εξετάσεις ποιος είναι ο «προνομιακότερος» και «στρατηγικότερος» συνομιλητής του ευρωατλαντισμού.

Αλλά η λύση του προβλήματος δε βρίσκεται στην αναζήτηση «προνομιακής» και «στρατηγικής σχέσης» με τους αρχιτέκτονες του «χάους» Αμερικανούς και Ευρωπαίους «εταίρους». Ούτε στους επιλεκτικούς («ελληνοπρεπέστατους» κατά Χριστόδουλο) «τσαμπουκάδες», όπως η προχτεσινή αποχώρηση Παπούλια από την Αλβανία, κάτι που δεν είδαμε κατά την επίσκεψη Μολυβιάτη στην Τουρκία, όπου και είχαν σημειωθεί πολύ χειρότερα...

Η λύση βρίσκεται σε μια Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας, σημαιοφόρο της μη αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια, χωρίς καμία σύμπραξη στη μετατροπή των Βαλκανίων σε ιμπεριαλιστικά προτεκτοράτα, χωρίς Ελληνες φαντάρους έξω από τα σύνορα, χωρίς συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική δράση. Μόνο μια τέτοια Ελλάδα δε θα έχει να χωρίσει τίποτα με τους γειτονικούς λαούς και δε θα αφήνει περιθώρια για διεκδικήσεις εις βάρος της.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τα ... εμπεδωμένα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΜΠΕΔΩΣΑΝ το ...«κοινοτικό κεκτημένο» η Ρουμανία και η Βουλγαρία, σύμφωνα με τα όσα είπε χτες ο Κώστας Καραμανλής στη Βουλή, στην πανηγυρική συνεδρίαση για την ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ. Συμφωνούμε κι εμείς...

Ιδίως αν κοιτάξει κανείς τους δείκτες ανεργίας, το επίπεδο των μισθών και το κατεστραμμένο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης των δυο χωρών, ενώ την ίδια ώρα οι πολυεθνικές κάνουν ό,τι θέλουν και όπως το θέλουν. Πράγματι, το «κοινοτικό κεκτημένο» είναι καθεστώς και στις δύο χώρες.

Αν συνυπολογίσει ο πρωθυπουργός και τις ελληνικές εταιρίες που μετακομίζουν προς τα βόρεια, αναζητώντας μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και ακόμη περισσότερα κέρδη, τότε μπορεί να δει το «κοινοτικό κεκτημένο» σε όλη τη Βαλκανική. Εκμετάλλευση «χωρίς σύνορα».

ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ να ...ανατριχιάσουμε με τα πρόστιμα ύψους 19 εκατομμυρίων ευρώ, που επέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδας σε τραπεζικά ιδρύματα που καταστρατηγούσαν κάθε κανόνα (και) στις συναλλαγές τους με τους πολίτες, οι οποίοι κατέφευγαν αναγκαστικά σ' αυτά;

Σίγουρα όχι, ιδίως όταν γνωρίζει κανείς τα ποσά της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια, τα οποία είναι δύσκολο ακόμη και να υπολογιστούν και φυσικά ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ.

Αν συνυπολογίσουμε, μάλιστα, ότι τα εν λόγω ιδρύματα έχουν «δεμένους» από δανεισμό τους μισούς κατοίκους αυτής της χώρας για τα επόμενα 30 χρόνια, τότε μάλλον είναι αστειότητα η όλη υπόθεση.

Αραγε, αν ψάξει κανείς - μετά τα πρόστιμα - να δει αν οι τράπεζες συμμορφώνονται στους ανεπαρκείς - έστω - κανόνες που υπάρχουν, τι θα βρει; Μάλλον το γνωστό καθεστώς ασυδοσίας να διαιωνίζεται ανεξέλεγκτο, προκλητικό και εξοντωτικό.

ΝΕΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ όρο εφηύρε χτες ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναφέρθηκε στον «πελατειακό καπιταλισμό», κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον βασικό μέτοχο, εξηγώντας έτσι το φαινόμενο της διαπλοκής.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Φυσικά, δήλωσε οπαδός του «υγιούς» καπιταλισμού. Μόνο που ακόμα και οι πλέον αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες (όπως οι ΗΠΑ) είναι γνωστό ότι παράγουν και αναπαράγουν συνεχώς τα ίδια ακριβώς φαινόμενα διαπλοκής. Αυτό πώς το εξηγεί;

Συνεχίζεται η πρόκληση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Συνεχίζεται η προκλητικά ανισότιμη μεταχείριση των κομμάτων από τα ιδιωτικά και κρατικά τηλεοπτικά κανάλια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και αφορούν στο δεύτερο 15ήμερο του Σεπτέμβρη, τα ποσοστά προβολής του δικομματισμού κυμαίνονται από 94% έως 98% και του ΚΚΕ από 0,29% (ΑΛΦΑ) έως 2,27% (ΝΕΤ). Με άλλα λόγια, οι ιδιοκτήτες των καναλιών και οι υπεύθυνοι των δελτίων ειδήσεων, έχοντας τις πλάτες - και όχι μόνο...- της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνεχίζουν να γράφουν στα παλιά τους παπούτσια το θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη στην ουσιαστική ενημέρωση, μαζί με τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος και τους αντίστοιχους νόμους.

Σε ό,τι αφορά στην... ανεξάρτητη αρχή, που ονομάζεται Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, μετά και από την προχτεσινή απόφασή του για το κλείσιμο του ραδιοσταθμού «BEST», θα προτείναμε, να μετατραπεί σε μια... ανεξάρτητη υπηρεσία καταγραφής των ποσοστών προβολής των κομμάτων από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Το τελευταίο είναι το μόνο, που έχει κάνει με μια σχετική επάρκεια, παίρνοντας υπόψη τον τελευταίο μήνα της δραστηριότητάς του.

Σκωπτικά συνθήματα...

Χιουμοριστικό - εκτός από αγωνιστικό - χρώμα απόκτησε χτες η πλατεία Συντάγματος όταν οι συγκεντρωμένοι συνταξιούχοι έξω απ' το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας άρχισαν να σκαρώνουν το ένα μετά το άλλο τα σκωπτικά συνθήματα για την πολιτική των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Κεντρικό πρόσωπο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας, αφού υπηρέτησε και υπηρετεί με την ίδια αφοσίωση τόσο την «πράσινη» όσο και την «μπλε» αντιλαϊκή πολιτική.

Ιδού δύο συνθήματα: «Και συ κύριε Γκαργκάνα/ που έχεις στόμα σα δαγκάνα/ τον εαυτούλη σου φροντίζεις/ και την τσέπη σου γεμίζεις». Και το άλλο: «Απ' τον ιό της γρίπης και τα πουλερικά σας, πιο δηλητηριώδης ο κύριος Γκαργκάνας».

Τα δηκτικά συνθήματα των συνταξιούχων έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ο Ν. Γκαργκάνας έδωσε αύξηση στον εαυτό του 18%, φτάνοντας τις μηνιαίες αποδοχές του στις 22.000 ευρώ (!), ποσό που αντιστοιχεί στις συντάξεις των 500 ευρώ (!!) 44 συνταξιούχων!!!

... και ομοιοκαταληξίες

Ομως οι κυβερνήσεις προτιμούν να έχουν τους (λίγους) Γκαργκάνες με παχυλούς μισθούς και τους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που έκτισαν τη μεταπολεμική Ελλάδα, με 300-500 ευρώ το μήνα να ζουν στην πείνα και στο περιθώριο.

Η κατάσταση αυτή αποτυπώθηκε στο σύνθημα: «Η πλουτοκρατία τα θέλει όλα δικά της/ προδίνει ο Γιωργάκης προδίνει κι ο Κωστάκης».

«`Η προδίνει ο Κωστάκης προδίνει κι ο Γιωργάκης. Μ' όποια σειρά κι αν το πεις, δεν αλλάζει η πολιτική ούτε χαλάει η ομοιοκαταληξία», σχολίασε πικρόχολα ένας συνταξιούχος!

Και δεν είχε άδικο!!!

Παραπάει...

«Ευχαριστώ το ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής για τη φιλοξενία» είπε χτες ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, κατά τη συνέντευξη Τύπου για την έκθεση με αφορμή τα 160 χρόνια παρουσίας ξένων αρχαιολογικών σχολών στην Ελλάδα.

Αν δεν «κάνουμε λάθος» όμως, το Μέγαρο Μουσικής φτιάχτηκε με λεφτά του ελληνικού λαού, πάνω σε έναν από τους λιγοστούς εναπομείναντες ελεύθερους χώρους της Αθήνας: στο Πάρκο Ελευθερίας. Επιπλέον, οι επεκτάσεις του πριμοδοτούνται γενναία από τα κονδύλια της ΕΕ για τον Πολιτισμό, τα οποία φυσικά θα έπρεπε να κατανέμονται με βάση τις τραγικές ελλείψεις σε σύγχρονη πολιτιστική υποδομή που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες.

Δεν «πάει πολύ» να τους «ευχαριστεί» και από πάνω ο υφυπουργός;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μάχη παντού!

Με την παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές τον Οκτώβρη του 2006, δόθηκε το σύνθημα για την επικείμενη πολιτική μάχη, που κάθε κομμουνιστής πρέπει να δώσει με αισιοδοξία και αίσθημα ευθύνης. «Μάχη παντού για το δυνάμωμα των συνδυασμών που υποστηρίζει το ΚΚΕ»! Ετσι θα πορευτεί το ΚΚΕ και θα φτάσει δίπλα σε κάθε εργαζόμενο, στο εργοστάσιο, στο σχολειό, στη γειτονιά, παντού! Παντού, όπου η εργατική τάξη βιώνει την αντιλαϊκή επίθεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με σταθερό αρωγό και μέσα από τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον ΣΥΝ.

Με ανάγλυφο τρόπο, προχτές, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη συνέντευξη Τύπου, παρουσίασε αναλυτικά όλα εκείνα, που προσδιορίζουν τη διαφορετική και σε όφελος του λαού πολιτική του Κόμματος για την Αυτοδιοίκηση και το χαρακτήρα των εκλογών, από τις προσεγγίσεις εκείνες που κάνουν λόγο για «τοπικό χαρακτήρα των εκλογών» ή για «τοπικά προβλήματα», που καλλιεργούνται σκόπιμα από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Η με εντελώς υποκριτικό, ύπουλο και επικίνδυνο τρόπο απόπειρα και των τριών κομμάτων έχει σαν μοναδικό σκοπό να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και να παρουσιάσουν, ούτε λίγο - ούτε πολύ, την Αυτοδιοίκηση ως ένα θεσμό που δρα σε όφελος του λαού, τη στιγμή που αποτελεί βασικό μοχλό επιβολής της γενικότερης πολιτικής, που εφαρμόζεται σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Βέβαια, την ίδια στιγμή, οι τρεις συνοδοιπόροι, μέσα από τους δήμους και τις νομαρχίες ή όργανα, όπως η ΚΕΔΚΕ και η ΤΕΔΚΝΑ, ζητούν να επιβάλλονται ακόμα περισσότεροι φόροι, περισσότερα τέλη.

Για το ΚΚΕ, οι εκλογές έχουν γενικό πολιτικό χαρακτήρα. «Ο εργαζόμενος πρέπει να πάει στην κάλπη, κρίνοντας την πορεία των γενικών προβλημάτων και την τοπική έκφραση που έχουν», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Με αυτό το κριτήριο, λοιπόν, στόχος είναι να πέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες γαλάζιες και πράσινες σημαίες στους δήμους, στις νομαρχίες και τις κοινότητες της χώρας. Για να μπορέσουν από καλύτερες θέσεις οι εργαζόμενοι να βάλουν εμπόδια στα καινούρια αντιλαϊκά μέτρα και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις αποτελεσματικής πίεσης και διεκδίκησης ώριμων ζητημάτων.

Ταυτόχρονα, και σ' αυτήν τη μάχη, το ΚΚΕ επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και συνεργασία με εκείνες τις δυνάμεις, με τις οποίες ανέπτυξε συνεργασίες τα προηγούμενα χρόνια και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και παντού, αλλά και με νέες δυνάμεις. Ωστε μπροστά στις εκλογές να διαμορφωθεί ένας πόλος συσπείρωσης, που θα δρα στους δήμους και στις νομαρχίες, σε όλα τα κινήματα και μετά τη μάχη των εκλογών, σε όφελος των λαϊκών δυνάμεων. Συσπείρωση ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει καμία συνεργασία με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, δηλαδή με όλους εκείνους που ήταν μια γροθιά κατά του λαού και μέσα από την Αυτοδιοίκηση.

Ούτε μια μέρα χαμένη, λοιπόν. Ας γίνει η μάχη των τοπικών εκλογών η σπίθα, που θα πυροδοτήσει μια γενική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ