Σάββατο 6 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανέξοδες ... επικηρύξεις

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ετριξε τα δόντια της» η κυβέρνηση μετά τις προχτεσινές εξαγγελίες περί ...επικήρυξης των εμπρηστών! Αποφάσισε να ...«βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο» και να «διασφαλίσει την ποιότητα ζωής του Ελληνα πολίτη», όπως είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι εκείνοι που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, εκείνοι που καταστρέφουν το περιβάλλον και ξεπουλούν τη δημόσια γη είναι οι ίδιοι οι κυβερνώντες. Αυτούς και την πολιτική τους πρέπει να «επικηρύξει» ο ελληνικός λαός.

Οι εμπρησμοί δε θα σταματήσουν όσες επικηρύξεις και αν βγάλουν οι κυβερνώντες. Οσο η γη και η κατοικία θα είναι εμπόρευμα, το περιβάλλον θα γίνεται βορά στα σχέδια των μεγαλοεργολάβων και των εμπόρων γης. Οι επικηρύξεις, τύπου ...«Φαρ-Ουέστ», είναι ανέξοδες. Δεν πρόκειται να εμποδίσουν τους σημερινούς και αυριανούς εμπρηστές, αφού το χέρι τους το οπλίζει η ίδια η κυβερνητική πολιτική. Και στη θέση του δάσους θα εξακολουθήσουν να κατασκευάζονται βίλες, πολυτελή διαμερίσματα και ολόκληροι συνοικισμοί...

Ανακοινώσεις εντυπώσεων

Την ώρα που οι τσέπες των καταναλωτών έχουν πάρει φωτιά από τις τιμές των καυσίμων, κυρίως στις απομακρυσμένες περιοχές, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιδίδονται σε ανακοινώσεις εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού. Αποσιωπώντας τις ευθύνες τους και το γεγονός πως η ταυτόσημη πολιτική τους, της εκχώρησης πλήρους ασυδοσίας στις πολυεθνικές και στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στο χώρο των καυσίμων, γεννά και συντηρεί την ακρίβεια στις τιμές των καυσίμων, περιορίζονται σε αλληλοκατηγορίες για το ποιος «χαϊδεύει» περισσότερο τα μονοπώλια. Ετσι, όμως, ούτε οι τιμές πέφτουν ούτε οι καταναλωτές ξεγελιούνται. Παλιό το κόλπο...

Ποιος ευθύνεται για το ρουσφέτι;

Αντιγράφουμε από τη χτεσινή «Καθημερινή»: «...Ο διπλωματούχος μηχανικός με πτυχίο ΑΕΙ (το όνομά του είναι στη διάθεση της "Κ") που προσελήφθη στις Ολυμπιακές Αερογραμμές την 1η Απριλίου 2005 ως υπάλληλος με σύμβαση αορίστου χρόνου εξασφάλισε μηνιαίο μεικτό μισθό 4.500 ευρώ!

Ο εν λόγω υπάλληλος θα απασχοληθεί σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, κατόπιν εντολής του διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού, λέει η σύμβασή του, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται περί πρόσληψης στελέχους ειδικών προσόντων για συγκεκριμένη επιτελική θέση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εν κρυπτώ πρόσληψη του υπαλλήλου των 4.500 ευρώ μηνιαίως στις Ολυμπιακές Αερογραμμές, στην ουσία είναι ευνοιοκρατική "μετάταξη" από την Ο.Α. στην οποία αμειβόταν με 2.100 ευρώ μηνιαίως. Ο εν λόγω υπάλληλος είχε την πολυτέλεια να παραιτηθεί από την Ο.Α., αφού εξασφάλισε υπερδιπλάσια αμοιβή από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, ενώ η πρόσληψή του ενεργοποιήθηκε μόλις αυτός παραιτήθηκε από το δικόγραφο αγωγής του που στρεφόταν κατά της Ο.Α. από την οποία είχε πρόσθετες οικονομικές απαιτήσεις...

...Ποιος τελικά έχει την ευθύνη γι' αυτό το προκλητικό ρουσφέτι; Το εποπτεύον υπουργείο; Αλλος υπουργός; Κυβερνητικός παράγοντας ή ο "ολυμπιακός" μηχανισμός;».

Πολυκατοικίες

«Αριθμοί και σφυγμομετρήσεις φέρνουν εργαζόμενους εναντίον εργαζομένων. Περίπου οι μισοί συμφωνούν με τα μέτρα, δηλαδή με την μπουλντόζα της N.Δ. που θα ισοπεδώσει τους άλλους μισούς, οι οποίοι - και να είστε βέβαιοι γι' αυτό - θα ισοπεδωθούν με τη σειρά τους από τη δεύτερη επέλαση του Καραμανλή με την μπουλντόζα του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. Εξηγήσιμο και καθαρό. Συμπαγής η προπαγάνδα, κατακερματισμένη η κοινωνία. Συσπειρωμένη η εξουσία, τρομοκρατημένη η εργασία. Οι ιδιωτικοί εναντίον των "ρεμπεσκέδων" του Δημοσίου. Οι ταλαίπωροι του Δημοσίου εναντίον των "προνομιούχων" των τραπεζών. Οι καταναλωτές εναντίον των μικρομάγαζων ιδιοκτητών. Κουρασμένοι, φοβισμένοι, απροστάτευτοι και εξουθενωμένοι. Ο ένας εναντίον του άλλου και στη σούμα, όλοι να πέφτουν σαν λουκούμι στο στόμα των εχθρών. Στο τέλος, όπως πάμε, θα δούμε το ρετιρέ με το ισόγειο των μισθών να κάνουν μαζί παρέα στα υπόγεια των τραπεζών, των βιομηχάνων και των άλλων... φιλολαϊκών πολυκατοικιών!».

Του Δημ. Δανίκα από τη «στήλη άλατος» των χτεσινών «Νέων».

Εργάτες ενωμένοι

Ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στους όρους χορήγησης αδειών στους οικονομικούς μετανάστες. Το νομοσχέδιο της ΝΔ αποτελεί αντιδραστικότερη μετεξέλιξη του μέχρι τώρα ισχύοντος νόμου, του ΠΑΣΟΚ. Καθόλου τυχαία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Παπανδρέου, στη συζήτηση στη Βουλή δεν είπε την παραμικρή κουβέντα για τη συστηματική εργοδοτική εκμετάλλευση των μεταναστών. Θυμήθηκε όμως να μιλήσει για «διακρίσεις (σ.σ.: που κάνει το νομοσχέδιο) σε βάρος των μεταναστών» που παραβιάζουν την ...υπερπολύτιμη «κοινοτική νομοθεσία». Κι ακόμα ακόμα υπεραμύνθηκε του ...ευρωπαϊκού περιβάλλοντος σημειώνοντας ότι στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται ελευθερία κίνησης των οικονομικών μεταναστών προκειμένου να εργάζονται και ότι αυτοί είναι «απαράδεκτοι περιορισμοί για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος». Σαν να ξέχασε ο Γ. Παπανδρέου ότι και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τους είχαν σε ομηρία και αναλώσιμους για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, δηλαδή για τζάμπα δουλιά χωρίς στον ήλιο μοίρα. Μήπως η ίδια κατάσταση δεν επικρατεί σ' όλα τα κράτη της ΕΕ που επικαλείται ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ;

Οπωσδήποτε το νομοσχέδιο της ΝΔ διαιωνίζει το καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας των μεταναστών. Τους διατηρεί ως φτηνό εργατικό δυναμικό για το αδηφάγο κεφάλαιο. Ο κίνδυνος της απέλασής τους παραμονεύει ανά πάσα στιγμή. Η παραμικρή άσκηση πολιτικής και συνδικαλιστικής δραστηριότητάς τους θα αποτελεί αιτία δίωξης από τη χώρα. Αρα, τίθενται υπό παρακολούθηση και επισήμως. Αλλωστε, το κείμενο επιβάλλει ακόμα και το ηλεκτρονικό φακέλωμα των φιλοσοφικών, θρησκευτικών, πολιτικών, συνδικαλιστικών απόψεων και δραστηριοτήτων τους. Σε τελευταία ανάλυση, δεν τους δίνει όλα τα δικαιώματα που έχουν οι Ελληνες εργαζόμενοι.

Ομως, το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι βαθιά ταξικό. Η αιτία του είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (πόλεμοι, οικονομική αφαίμαξη, καταλήστευση του ορυκτού πλούτου και των ενεργειακών πηγών, κλπ.), σε βάρος των χωρών προέλευσης των μεταναστών. Και οι ίδιες πολιτικοοικονομικές δυνάμεις που τους αναγκάζουν σε έξοδο από το ρημαγμένο τόπο τους, οι ίδιες είναι που τους καταπιέζουν, τους κρατούν στην «παρανομία» και τους χρησιμοποιούν ως πάμφθηνη και δίχως δικαιώματα εργατική δύναμη στις χώρες όπου αναγκάζονται να μεταναστεύσουν. Ως πολιορκητικό κριό για να χτυπήσουν και να συμπιέσουν παραπέρα μισθούς, μεροκάματα και δικαιώματα συνολικά των εργαζομένων.

Στην Ελλάδα, το ΚΚΕ, αλλά και οι ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, με μπροστάρη το ΠΑΜΕ, φορείς όπως η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», διεκδικούν τη νομιμοποίηση και χορήγηση άδειας παραμονής χωρίς εμπόδια στους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα ώστε να έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους Ελληνες εργαζόμενους. Η εργατική τάξη είναι ενιαία ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα, γλώσσα και θρήσκευμα. Γι' αυτό Ελληνες και μετανάστες εργάτες οφείλουν, σε αγωνιστική συμπόρευση, να αποκρούσουν τις αντιδραστικές συνέπειες από το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και γενικότερα να διεκδικήσουν τη λύση όλων των προβλημάτων των μεταναστών μαζί με την ικανοποίηση των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών της εργατικής τάξης μέσα από τους κοινούς ταξικούς αγώνες.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Τα ... επιδοτημένα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΣΧΕΔΟΝ 30% αυξημένα τα κονδύλια προς τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν προγράμματα του ΟΑΕΔ για την «καταπολέμηση της ανεργίας» -όπως διαβάζουμε. Και η κυβέρνηση μαζί με το υπουργείο Εργασίας επιχαίρουν...

Ασκούν, υποτίθεται, «κοινωνική πολιτική» και είναι στο «πλάι των ανέργων». Μόνο που όταν επιδοτείς με τέτοια ποσά τη ...μερική απασχόληση και μάλιστα δίνεις τα χρήματα στους εργοδότες, παρέχοντάς τους κάθε ευχέρεια να επιλέξουν όποια μορφή «μισής δουλιάς» θέλουν, τότε σε ποιου το πλάι είσαι;

Αλλωστε, ακόμα και τα ούτως ή άλλως πενιχρά επιχειρήματα (είτε του ΠΑΣΟΚ που πρωτοέφτιαξε τη σχετική νομοθεσία είτε της ΝΔ που συνεχίζει να την εφαρμόζει) περί μεγαλύτερης ενίσχυσης της πλήρους απασχόλησης, πάνε πλέον περίπατο.

Μετά το τελευταίο «εργασιακό» νομοσχέδιο, όπου οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κανονίζουν τα ωράρια εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες τους, για ποιο λόγο να μπαίνουν στον κόπο να κάνουν προσλήψεις και, μάλιστα, με πλήρες ωράριο; Για να χάνουν τις επιδοτήσεις, που δίνονται για τη μερική απασχόληση;

«Ευελιξία της αγοράς» το αποκαλούν αυτό οι κυβερνώντες, οι αξιωματικά αντιπολιτευόμενοι και ο ΣΕΒ. Μόνο που ο κόσμος έχει πλέον καταλάβει ότι είναι συνώνυμο της ανασφάλειας και της εργοδοτικής ασυδοσίας.

ΠΟΛΛΟΙ ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ μας προέκυψαν (και ιδίως από το χώρο του ΠΑΣΟΚ) για τις φήμες περί νέας «αναδιανομής» στους δήμους και τις κοινότητες μέσω ενός νέου «Καποδίστρια». Δε διαψεύδεται - λένε - από την κυβέρνηση...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι προφανές ότι οι κυβερνώντες αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σχετικά με αυτή την υπόθεση, και ουδόλως τους ενδιαφέρει η γνώμη των δημοτών. Αλλωστε, τα κίνητρά τους - όλοι το κατανοούμε - δεν έχουν καμιά σχέση με την όποια αναβάθμιση ή καλυτέρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι σαφές, πάντως, ότι η ΝΔ προκύπτει πολύ καλός μαθητής των πρακτικών του ΠΑΣΟΚ, που τόσο πολύ ταλαιπώρησαν τον κόσμο.

Τα πετρελαϊκά κέρδη στο ... ρετιρέ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η διατήρηση των υψηλών διεθνών τιμών του πετρελαίου αποδείχνεται ιδιαίτερα ευνοϊκή για τα κέρδη των μεγάλων εταιριών εμπορίας και διύλισης πετρελαίου, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας. Σ' αυτό συνηγορούν και οι εκτιμήσεις έξι αναλυτών σχετικά με την εξέλιξη της κερδοφορίας του ομίλου εταιριών «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με το μέσο όρο των προβλέψεων των αναλυτών αυτών, σε δημοσκόπηση του πρακτορείου «Ρόιτερς», τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2005 αναμένεται να αυξηθούν κατά 65% και να φθάσουν τα 131,3 εκατ. ευρώ, ενώ το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται και νέα εκτίναξη.

Εμείς σημειώνουμε ότι συστατικό στοιχείο στη συνεχιζόμενη - με προκλητικούς ρυθμούς - αύξηση των κερδών των εταιριών διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών αποτελεί η κερδοσκοπία που ασκείται και με τις μονοπωλιακές τιμές. Αποτελεί δε κοινό μυστικό ότι τα ΕΛΠΕ και οι άλλες εταιρίες διύλισης και εμπορίας πετρελαίου στην Ελλάδα αξιοποίησαν στο έπακρο τις αυξημένες διεθνείς τιμές πετρελαίου για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Και το πέτυχαν, αυξάνοντας στα ύψη τις εγχώριες τιμές πώλησης τόσο στα πετρέλαια όσο και στις βενζίνες. Ελέω, βέβαια, κυβερνητικής πολιτικής και «ελεύθερης αγοράς»...

Εκανε λάθος στον ... τίτλο

Είναι γνωστή η πολιτική των περισσοτέρων δημοτικών αρχών, που όχι μόνο δεν οργανώνουν την αγωνιστική διεκδίκηση των παρανόμως παρακρατηθέντων πόρων, αλλά φορτώνουν την τσέπη του λαού με μια σειρά τέλη και επιβαρύνσεις.

Τρανταχτό παράδειγμα, η δημοτική αρχή Αιγάλεω, που όχι μόνο δε διεκδικεί τα 12 δισ. δρχ. που αναλογούν στο δήμο από τις παρακρατήσεις, αλλά αποπειράθηκε να φεσώσει το λαό της περιοχής με 15 επιπλέον εκατ. ευρώ! Και, μάλιστα, προσπάθησε να περάσει ...αθόρυβα το νέο δάνειο, καθώς επέλεξε να ψηφιστεί σε συνεδρίαση που γνώριζε ότι θα απουσίαζαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης!

Την παραπάνω παρασκηνιακή απόπειρα επιβολής νέων χαρατσιών στο λαό αποκάλυψε η «Αγωνιστική Συμπαράταξη για το Αιγάλεω», η οποία κατακεραύνωσε τη στάση του δημάρχου. Η παράταξη απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, καλώντας τον να μη συνεργήσει «σ' αυτή την πραξικοπηματική ενέργεια» και να ακυρώσει τη συνεδρίαση ή να αποσύρει το φλέγον ζήτημα. Τελικά, ο δήμαρχος είπε ότι το θέμα θα αποσυρθεί, ενώ προσπάθησε να ...μαζέψει τα ασυμμάζευτα, λέγοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δε θα κατέληγε σε απόφαση και πως έγινε λάθος στον ...τίτλο!

«Δικαιώματα» με χαράτσια!

Θα πρέπει να πληρώσουν κι από πάνω οι αγροτοκτηνοτρόφοι για να μάθουν τι «δικαιώματα» τους έβγαλαν και πόσο πετσοκομμένες είναι οι αποσυνδεμένες επιδοτήσεις, που θα πάρουν από το 2006 και μετά.

Η κυβέρνηση της ΝΔ φόρτωσε τα έξοδα εφαρμογής της νέας ΚΑΠ στην καμπούρα των αγροτοκτηνοτρόφων, αφού οι τελευταίοι θα κληθούν να πληρώσουν στις Ενώσεις για να πάρουν τα χαρτιά των προσωρινών δικαιωμάτων και να κάνουν - αν χρειαστεί - ενστάσεις. Επ' αυτού υπογράφτηκε και σχετικό μνημόνιο με την πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Ετσι, η συντριπτική πλειοψηφία των διοικήσεων των Ενώσεων άρχισε να ζητάει πληρωμή για να δώσει τα χαρτάκια με τα προσωρινά δικαιώματα στους δικαιούχους αγροτοκτηνοτρόφους. Κάποιες Ενώσεις όρισαν ταρίφα 15-20 ευρώ για να τα δώσουν, ενώ τα ποσά μπορεί να γίνουν και μεγαλύτερα κατά την υποβολή των ενστάσεων. Κάποιες άλλες Ενώσεις πάλι δίνουν τα χαρτάκια χωρίς επιβάρυνση, αλλά άμα ζητήσει κάποιος αγροτοκτηνοτρόφος στοιχεία για να κάνει συγκρίσεις, τότε καλείται να καταβάλει 20 ευρώ. Πρόκειται για άλλη μια απαράδεκτη μεθόδευση σε βάρος των αγροτών και, βέβαια, για μια ακόμη κατάντια για την κυβέρνηση και τους διοικούντες της ΠΑΣΕΓΕΣ και των Ενώσεων!

Ισοι, αλλά μόνο στο θάνατο!

Ως ένας απλός βεδουίνος, με μια απλή κηδεία και σ' έναν απέριττο τάφο, χωρίς κανένα διακριτικό, τάφηκε τις προάλλες ο βασιλιάς Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας, σε πλήρη αντίθεση με τον υπερπολυτελή τρόπο ζωής, τόσο του ίδιου, όσο και των υπολοίπων μελών της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας, η οποία - εκτός των άλλων - νέμεται και τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου της αραβικής αυτής χώρας. Αυτά μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με τα τελευταία, η απόλυτη λιτότητα της νεκρώσιμης τελετής και ταφής επιβάλλεται από την ουαχαμπίτικη παράδοση (ρεύμα του Ισλάμ), η οποία θεωρεί ότι όλοι είναι ίσοι στο θάνατο. Για τη ζωή, άραγε, τι λέει η ουαχαμπίτικη παράδοση;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υγεία, λαϊκό δικαίωμα

Ολοι σχεδόν οι νόμοι που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ περιλαμβάνουν διατάξεις για να λειτουργήσουν οι μονάδες Υγείας κατά τους κανόνες της αγοράς. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας προτρέχει, ώστε να είναι έτοιμο για την εκχώρηση τριών μεγάλων έργων, μόλις ψηφιστεί ο νόμος για τις διαβόητες Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στο δρόμο της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ. Επεκτείνει και κλιμακώνει την εμπορευματοποίηση της Υγείας και την παράδοσή της στην κερδοσκοπική ασυδοσία των κεφαλαιοκρατών.

Ολο αυτό το πλέγμα των μέτρων απαγκιστρώνει ακόμα πιο πολύ το κράτος απ' την υποχρέωσή του να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας σε όλους τους κατοίκους της χώρας, χρηματοδοτούμενες απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Με την πολιτική τους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως και της ΝΔ, φαλκίδευσαν και φαλκιδεύουν το λαϊκό δικαίωμα της Υγείας. Αντιμετωπίζουν την Υγεία ως εμπορεύσιμο είδος και θέλουν το σύστημα Υγείας να στηρίζεται στα Ταμεία, στην ιδιωτική ασφάλιση Υγείας και στους κάθε λογής επιχειρηματιες, που θα απευθύνονται σε κάθε ασφαλισμένο ανάλογα με τη θέση που «δικαιούται». Δηλαδή, ανάλογα με την ...αντοχή της τσέπης του.

Τη λογική αυτή εκφράζουν και πρακτικές όπως η εκχώρηση του μηχανογραφικού συστήματος του Κεντρικού Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου Πειραιά του ΙΚΑ σε ιδιωτική εταιρία με πρόσχημα την έλλειψη υγειονομικού προσωπικού στο Ιδρυμα. Πέρα απ' την ιδιωτικοποίηση του τομέα και τη φαλκίδευση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με την επιλογή αυτή παραδίδονται και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Πρόκειται για ανοσολογικές εξετάσεις και αντικαρκινικούς δείκτες και είναι μόνο μερικά απ' τα στοιχεία που θέλουν να βάλουν στο χέρι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και έχουν προκαλέσει σάλο σε άλλες χώρες.

Συνολικά η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με υπόδειγμα την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού - όπως είπε ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, στα εγκαίνιά της - που λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρία και με επιδιωκόμενο στόχο την οικονομική αυτοτέλεια, απογειώνοντας στην κυριολεξία τις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας -ήδη ξεπερνούν το 45% των συνολικών - και οδηγώντας τα ήδη γονατισμένα Ταμεία σε χρεοκοπία.

Υγεία και κέρδος είναι έννοιες ασύμβατες. Γι' αυτό και το μοναδικό σύστημα Υγείας, που θα ικανοποιεί ουσιαστικά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, πρέπει να είναι καθολικό και δημόσιο, να μην επιτρέπει την επιχειρηματική δραστηριότητα και να παρέχει δωρεάν, σύγχρονες και αξιόπιστες υπηρεσίες Υγείας σε όλους τους κατοίκους, ανεξάρτητα αν εργάζονται ή όχι. Για να καλύπτει όλες τις ανάγκες του λαού πρέπει να είναι στελεχωμένο σε όλα τα επίπεδα (πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο) με προσωπικό πλήρους, μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των ειδικοτήτων, με όλα τα σύγχρονα ιατροτεχνικά μέσα.

Η πρόταση αυτή του ΚΚΕ για το σύστημα Υγείας συνδέεται με την καθημερινή πάλη των εργαζομένων, με την ανατροπή των συσχετισμών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας και τη διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας. Ετσι, θα ανοίξει ο δρόμος για δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ