Σάββατο 1 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανέκδοτο

Καταντάει πλέον ανέκδοτο. Ο λόγος για τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας για την αδήλωτη εργασία μέσα από το σύστημα «Αρτεμις», με το οποίο καταφέρνει σχεδόν να τη μηδενίζει. Σύμφωνα με αυτά, η αδήλωτη εργασία στο διάστημα από τις 15 Σεπτέμβρη του 2013 μέχρι το τέλος του φετινού Σεπτέμβρη στη χώρα μας ήταν μόλις 3,31%. Αυτά, όταν οι πραγματικοί έλεγχοι του ΙΚΑ, που δημοσιεύονταν παλιότερα, εντόπιζαν τουλάχιστον 1 στους 4 εργαζόμενους ανασφάλιστους. Πρόκειται για αριθμούς που δεν αντέχουν καν να μπούνε σε σοβαρή συζήτηση. Ολοι γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Οι περίφημοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του υπουργείου Εργασίας κρύβουν παρά αναδεικνύουν το πρόβλημα της μαύρης εργασίας. Κατά τ' άλλα, ο υπουργός κομπορρημονεί για τη λειτουργία των συστημάτων και τον δήθεν πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά της «ανομίας». Οι χιλιάδες, όμως, ανασφάλιστοι εργαζόμενοι ξέρουν ότι όλα αυτά είναι προπαγανδιστικές πομφόλυγες, πολύ μακριά από την ανυπόφορη πραγματικότητα στην αγορά εργασίας.

Για την ταμπακέρα, τσιμουδιά

Να απαντήσει στην κριτική του «Ριζοσπάστη», για το προβοκατόρικο δημοσίευμά της το οποίο παρουσίαζε το σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ως κομματικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ, επιχειρεί η «Εφημερίδα των Συντακτών». Ομως, εκτός από σοφιστείες, για την ταμπακέρα της προβοκάτσιας δε λέει κουβέντα. Συνεχίζει «να μη βλέπει» τους σχεδόν 1.000 φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος που συμμετέχουν και συνδιοργανώνουν, σε πάνω από 100 στους τους οποίους οι ταξικές δυνάμεις δεν έχουν την πλειοψηφία. Εκτός και αν εκεί, στην «έγκυρη» εφημερίδα, δεν ξέρουν να ξεχωρίζουν το συλλαλητήριο ενός κόμματος από την κινητοποίηση μαζικών φορέων. Αλλά τόσο αδαείς δεν είναι. Η επιμονή τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα επιβεβαιώνει πως ό,τι γράφτηκε δε γράφτηκε εκ παραδρομής αλλά σκόπιμα, για να πληγεί η μοναδική πανελλαδική κινητοποίηση των εργαζομένων μετά από πολλά χρόνια, που πραγματοποιείται μετά από ένα 2μηνο παρεμβάσεων συνελεύσεων, συζητήσεων στους χώρους δουλειάς, που έχει το στίγμα της οργάνωσης από τα κάτω. Κατά τ' άλλα, γίνεται κατανοητό με ποιου είδους κριτήρια κάνει «αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση και την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική η συγκεκριμένη εφημερίδα. Οχι από τη σκοπιά της εργατικής - λαϊκής δράσης αλλά από τη σκοπιά της εναλλαγής του παλιού «χαλίφη» της αντιλαϊκής διαχείρισης με τον νέο. Ολα τ' άλλα είναι εκ του πονηρού.

Εγγυημένη φτώχεια

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή το ποσό των 13,1 ευρώ την ημέρα για μια τετραμελή οικογένεια που δεν έχει τον παραμικρό πόρο, είναι για την Ευρωπαϊκή Ενωση «... ένα πλήρες επίδομα κοινωνικής πρόνοιας»! Την αποκαλυπτική αυτή απάντηση έδωσε η Κομισιόν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου, επιβεβαιώνοντας ότι η πολιτική που αντιμετωπίζει τους άνεργους και φτωχούς ως ζητιάνους, είναι γενική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι μόνο της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Απευθυνόμενος στην Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, με αφορμή την ανακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ρωτούσε, μεταξύ άλλων, αν «η πολιτική της αντικατάστασης μισθών και κοινωνικών επιδομάτων από επιδόματα φτώχειας συνιστά υλοποίηση των στόχων της "Στρατηγικής Ευρώπη - 2020" της ΕΕ και της εποπτείας - μνημονίων διαρκείας για όλα τα κράτη - μέλη;»

... με τη σφραγίδα της ΕΕ

Στην απάντησή του ο επίτροπος Κατάϊνεν σημείωνε:

«Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) θα είναι στο επίκεντρο του νέου συστήματος. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να υποστηρίζει τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Το ΕΕΕ θα παρέχει ένα πλήρες επίδομα κοινωνικής πρόνοιας που θα βασίζεται στην κοινωνική αρωγή και την κοινωνική ενεργοποίηση, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι τα νοικοκυριά έχουν τα σωστά κίνητρα για να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας και να βελτιώσουν τις προοπτικές απασχόλησής τους. Αυτό θα επιτευχθεί με τον κατάλληλο σχεδιασμό παροχών και τα ενεργητικά προγράμματα της αγοράς εργασίας».

Ομολογείται δηλαδή ότι η προνοιακή πολιτική της ΕΕ, όπως και της ελληνικής κυβέρνησης, εξαντλείται σε μερικά ψίχουλα. Επιπλέον ότι σχεδιάζεται με τέτοιον τρόπο, ώστε οι άνεργοι και οι μη έχοντες εισόδημα να ξαναγυρίζουν στην αγορά εργασίας και μάλιστα σε μια τέτοια αγορά με τα λεγόμενα «ενεργητικά προγράμματα», δηλαδή την ημιαπασχόληση και την προσωρινή εργασία για τα οποία επιδοτούνται οι επιχειρήσεις. Να, λοιπόν, τι είναι η «Στρατηγική Ευρώπη - 2020». Η εγγυημένη φτώχεια και το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων. Κατά τα άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποκλίνει από την «κανονικότητα» της ΕΕ!!!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1814 Αρχίζει το Συνέδριο της «Ιεράς Συμμαχίας» στη Βιέννη με αντικείμενο την επαναδιαμόρφωση του πολιτικού χάρτη της Ευρώπης μετά την ήττα της Γαλλικής αστικής Επανάστασης και τους Ναπολεόντειους Πολέμους.

1864 Κυρώνονται η ιδρυτική Διακήρυξη και το Καταστατικό της Διεθνούς Ενωσης Εργατών (Α' Διεθνής).

Στην ιδρυτική Διακήρυξη, που ήταν και το πρόγραμμα της Διεθνούς και φέρει την καταλυτική σφραγίδα του Μαρξ, αναδεικνυόταν ως πρώτιστο καθήκον της εργατικής τάξης η κατάληψη της πολιτικής εξουσίας από την εργατική τάξη μέσα από το δυνάμωμα της ταξικής της οργάνωσης και του ιδεολογικού της εξοπλισμού. Η Διεθνής καθοδήγησε άμεσα την εξέγερση του Παρισιού (Κομμούνα) και συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος. Η Α' Διεθνής έπαψε να υπάρχει τυπικά το 1876, έχοντας εκπληρώσει το έργο της στις ιστορικές συνθήκες στις οποίες έδρασε.

1903 Γεννιέται ο Γερμανός κλασικιστής ιστορικός Τέοντορ Μόμσεν.

1920 Εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα, με τη Μικρασιατική Εκστρατεία να βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας και την αντιβενιζελική αστική παράταξη να κάνει σημαία της - προπαγανδιστικά - τον τερματισμό του πολέμου. Οι εκλογές αυτές ήταν και οι πρώτες που πήρε μέρος το νεαρό ΣΕΚΕ (Κ). Δίνοντας αυτήν την πολιτική μάχη κατά της κυβέρνησης Βενιζέλου, εν μέσω άγριων διώξεων, προσπάθειας φίμωσης της φωνής του και συνθηκών νοθείας και εξαπάτησης του λαού, αποκάλυπτε ταυτόχρονα ότι και η αντιβενιζελική αντιπολίτευση είχε σκοπό να ακολουθήσει την ίδια ιμπεριαλιστική πολιτική. Οπως και έγινε. Η αντιβενιζελική αστική παράταξη κέρδισε τελικά τις εκλογές και - παρά τις σχετικές προεκλογικές της διαβεβαιώσεις - συνέχισε τη Μικρασιατική Εκστρατεία.

1930 Τριακόσιοι αγρότες, τριών χωριών της περιοχής Καλαμών, δέχονται ένοπλη επίθεση της Αστυνομίας, γιατί επιχειρούν να παρεμποδίσουν τη χάραξη δρόμου που θα κατέστρεφε τις καλλιέργειές τους. Σκοτώνονται δύο αγρότες και πολλοί τραυματίζονται.

1939 Η 5η Σύνοδος του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ (1 - 2/11/1939) αποφασίζει την εισδοχή της Δυτικής Ουκρανίας και της Δυτικής Λευκορωσίας (περιοχές που είχε αποσπάσει η Πολωνία την περίοδο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης κατά της επανάστασης) στην ΕΣΣΔ και την ενσωμάτωσή τους στις Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες της Ουκρανίας και Λευκορωσίας αντίστοιχα.

1944 Ολη η δύναμη του 7ου συντάγματος της ΙΧ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, με τη συνδρομή του εφεδρικού ΕΛΑΣ Φλώρινας, δίνει την τελευταία μάχη εναντίον των γερμανικών τμημάτων που υποχωρούν από την περιοχή της Φλώρινας.

1944 Δύο μέρες μετά από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ, βρετανικά στρατεύματα εισέρχονται στην πόλη.

1945 Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Σοφοκλή Βενιζέλου, σχηματίζεται νέα κυβέρνηση υπό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, η οποία θα διαρκέσει μόλις 3 βδομάδες.

1952 Οι ΗΠΑ πυροδοτούν την πρώτη βόμβα υδρογόνου στα νησιά Μάρσαλ του Ειρηνικού.

1954 Στην Αλγερία ξεσπά εθνικοαπελευθερωτικός πόλεμος κατά των Γάλλων αποικιοκρατών, που θα διαρκέσει έως τις 19 Μάρτη 1962. Στις 5 Ιούλη 1962 η Γαλλία θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αλγερίας.

1956 Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καταδικάζει την επίθεση των Αγγλοαμερικανών και του Ισραήλ εναντίον της Αιγύπτου (Κρίση του Σουέζ).

1968 Πεθαίνει ο Γεώργιος Παπανδρέου, 3 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας (την πρώτη από τις 26/4/1944 έως τις 3/1/1945, τη δεύτερη από τις 8/11/1963 έως τις 30/12/1963 και την τρίτη από τις 18/2/1964 έως τις 15/7/1965).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ