Σάββατο 25 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τους ανοίγει μπίζνες

Η κυβέρνηση ανοίγει κερδοφόρες δουλειές στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Ετσι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αστικού Τύπου, έγινε συνάντηση του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, με έξι εφοπλιστικές εταιρείες που έχουν βαπόρια LNG, να συνδράμουν τάχα την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας που κινδυνεύει λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, μεταφέροντας υγροποιημένο φυσικό αέριο. Λες και θα κάνουν αγαθοεργία ακούγεται! Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση τους «ανοίγει δουλειές», πατώντας στις ευκαιρίες που διαμορφώνουν τα νέα κοιτάσματα σε Ισραήλ και Κύπρο και τα πιθανολογούμενα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει επίσης σχέδιο τροφοδοσίας με φυσικό αέριο και χωρών της ΕΕ και των Βαλκανίων. Αλλωστε, στη συνάντηση ήταν και η ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συζήτησαν και τη δυνατότητα μεταφοράς CNG (συμπιεσμένο φυσικό αέριο) στην ευρύτερη αγορά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλά και σε απομακρυσμένες, από το δίκτυο φυσικού αερίου, περιοχές της χώρας και κυρίως στα νησιά, σχέδιο που, σύμφωνα με την «Καθημερινή», εξετάζει η ΔΕΠΑ. Αυτή η δραστηριότητα απαιτεί όμως ναυπήγηση των κατάλληλων βαποριών. Κάποτε έλεγε μια διαφήμιση: «Σίγουρα λεφτά και εισόδημα μεγάλο». Αυτό προσφέρει η κυβέρνηση στους εφοπλιστές, δουλειές με μεγάλους τζίρους.

Για ποιους αγωνιούν...

Την ανάγκη να εκδώσουν ανακοίνωση που απαριθμεί τις «διαφορές» μεταξύ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη «ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών» και της αντίστοιχης κυβερνητικής τροπολογίας αισθάνθηκαν χτες στο Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Απόλυτα λογικό θα πει κανείς με μια πρώτη σκέψη, αφού οι αντιλαϊκές ομοιότητες των προτάσεων της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξόφθαλμες: Και οι μεν και οι δε «αναγνωρίζουν» το σύνολο των «οφειλών» που φορτώθηκαν στις πλάτες του λαού με τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, στόχος και των δύο προτάσεων είναι να εισπραχθούν με κάθε τρόπο τα «χρωστούμενα» που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

Κι όμως... Η ανάγκη που νιώσανε στο ΣΥΡΙΖΑ για να βγάλουν τη χτεσινή ανακοίνωση έχει και... «βαθύτερα» κίνητρα: Οπως μας πληροφορούν, «για οφειλές που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, η ρύθμιση σε 36, 48 ή 60 μηνιαίες δόσεις που προβλέπεται (σ.σ. στην κυβερνητική τροπολογία) μπορεί να οδηγεί στην καταβολή μηνιαίων ποσών, που υπερβαίνουν την ικανότητα του οφειλέτη να πληρώσει». Αντίθετα, προσθέτουν, «στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπεται ρύθμιση για όλους σε 84 δόσεις του ποσού της οφειλής»...

Ετσι είναι οι συνεχείς εξετάσεις στα μονοπώλια... Γιατί σε ποιους αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιοι είναι αυτοί που έχουν οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία; Είναι οι μισθωτοί; Οι άνεργοι; Οι αυτοαπασχολούμενοι; Οι φτωχοί αγρότες;

Κανείς από αυτούς! Είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Για αυτούς αγωνιά ο ΣΥΡΙΖΑ, για αυτούς «φωνάζει» ότι προέχει η διευκόλυνσή τους, την ίδια ώρα που τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν μέχρι και το τελευταίο σεντ των «οφειλών» τους.

Τα πάντα για να πληρωθούν τα χαράτσια...

Οι αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτές εκφράστηκαν με δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, υπεύθυνου Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη νέα ρύθμιση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις οφειλές σε ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία, είναι οι εξής: «Συνεχίζεται η επιβολή επιτοκίου στο ποσό της οφειλής, ενώ και οι περικοπές στις προσαυξήσεις μειώνονται όσο αυξάνονται οι δόσεις. Με άλλα λόγια, αυτοί που χρειάζονται περισσότερες δόσεις, οι πιο ευάλωτοι σήμερα, θα καταβάλλουν τελικά υψηλότερο ποσό. Δε συνδέεται το ποσό της δόσης με τη δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη. Μπορεί, έτσι, δύο οφειλέτες με διαφορετικό εισόδημα να πληρώνουν το ίδιο ποσό δόσης».

Τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών που τώρα τους έχει πιάσει η αγωνία να ...ρυθμίσουν έχουν προκύψει από την επιβολή των αντιλαϊκών φόρων, τα «μνημονιακά» χαράτσια και όχι μόνο. Είναι φανερό λοιπόν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον αναγνωρίζει αυτά τα χαράτσια, αλλά επιπλέον προτείνει και τρόπους για να εισπραχθούν με μεγαλύτερη ασφάλεια. Αλλωστε, έχει καταθέσει και συγκεκριμένη πρόταση νόμου που προτείνει ρύθμιση σε 84 δόσεις αντί για 100.

Συγκυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, την ώρα που «πνίγονται» τα λαϊκά νοικοκυριά από τα χρέη, διαγκωνίζονται στο ποιος θα σφίξει τη θηλιά.

Ολισθηρός ο δρόμος του αντικομμουνισμού

Αφορμή για να ξεσπάσει σε αντιΚΚΕ ντελίριο βρήκε ο Μάκης Θεοχάρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χημικής Βιομηχανίας, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και στέλεχος της ΔΑΚΕ. Χτες, στη συζήτηση που γινόταν στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, μεταξύ άλλων, τα στελέχη του ΠΑΜΕ άσκησαν κριτική για τη σύμφωνη γνώμη που έδωσε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ώστε οι ομαδικές απολύσεις πάνω από τα νομοθετημένα όρια να γίνονται πλέον μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας. Στη δίκαιη αυτή κριτική, αυτό που βρήκε να αντιτάξει το στέλεχος της ΔΑΚΕ ήταν «οι απολύσεις στο "Ριζοσπάστη"»! Ο αντικομμουνισμός είναι φαίνεται ο εύκολος δρόμος όταν στριμώχνονται. Ομως ας έχουν υπόψη τους ότι είναι και ο πιο ολισθηρός, που, αν τον πάρεις, δεν ξέρεις πού θα σε οδηγήσει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1647 Πεθαίνει ο Ιταλός φυσικομαθηματικός Εβαντζελίστα Τοριτσέλι, εφευρέτης του βαρόμετρου.

1822 Ξεκινά η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου, η οποία διήρκεσε έως τις 31 Δεκεμβρίου και έληξε με νίκη των επαναστατών επί των Οθωμανικών στρατευμάτων του Κιουταχή και του Ομέρ Βρυώνη (με τους οποίους τάχθηκαν και Ελληνες οπλαρχηγοί).

1825 Γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης Γιόχαν Στράους (γιος).

1838 Γεννιέται ο Γάλλος συνθέτης Ζορζ Μπιζέ.

1881 Γεννιέται ο Ισπανός κομμουνιστής ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, δημιουργός της «Γκουέρνικα» και άλλων έργων (όπως το περίφημο σκίτσο του Νίκου Μπελογιάννη). Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος τον βρίσκει στο Παρίσι, όπου εντάσσεται στη Γαλλική Αντίσταση. Το 1944 γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας, στο οποίο θα παραμείνει μέχρι το τέλος της ζωής του. «Πήγα στο Κομμουνιστικό Κόμμα όπως πάει κανείς στην πηγή. Θα είμαι πια με τους δύστυχους ανθρώπους, στο δρόμο», έλεγε ο Πικάσο, απαντώντας σε όσους ενοχλούνταν για την ένταξή του.

1893 Πεθαίνει ο Ρώσος συνθέτης Πιότρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι.

1920 Δολοφονείται στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς επέστρεφε από τη Μόσχα ως αντιπρόσωπος του ΣΕΚΕ στο 2ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς, ο Δημοσθένης Λιγδόπουλος, ένας από τους πρωτεργάτες του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα και ιδρυτικό μέλος του ΣΕΚΕ. Μαζί με τον Λιγδόπουλο δολοφονήθηκε, επίσης, ο κομμουνιστής - επαναστάτης Ωρίων Αλεξάκης, στέλεχος του Κόμματος των Μπολσεβίκων και εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Διεθνούς στα Βαλκάνια.

1920 Πεθαίνει (από δάγκωμα μαϊμούς, όπως είπαν) ο βασιλιάς Αλέξανδρος ο Α΄.

1922 Τα ιαπωνικά στρατεύματα που μετείχαν στη διεθνή ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της επαναστατημένης Ρωσίας εγκαταλείπουν το Βλαδιβοστόκ.

1922 Στον απόηχο της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο τέως Αρχιστράτηγος της Στρατιάς της Μικράς Ασίας Γεώργιος Χατζηανέστης, ο υποστράτηγος ε.α. Ξενοφώντας Στρατηγός, ο υποναύαρχος ε.α. Μιχαήλ Γούδας και οι πολιτικοί Δημήτριος Γούναρης, Νικόλαος Στράτος, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, Νικόλαος Θεοτόκης και Γεώργιος Μπαλτατζής παραπέμπονται με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας από την ανακριτική επιτροπή υπό τον Θ. Πάγκαλο.

1925 Στο Σικάγο των ΗΠΑ πραγματοποιείται το πρώτο συνέδριο των νέγρων εργατών.

1936 Υπογράφεται στο Βερολίνο συμφωνία μεταξύ ναζιστικής Γερμανίας και φασιστικής Ιταλίας για τον καθορισμό των σφαιρών οικονομικής δράσης στα Βαλκάνια και την παραδουνάβια περιοχή, καθώς και για την κοινή πάλη εναντίον της Δημοκρατικής Ισπανίας. Συγκροτείται ο Αξονας Βερολίνου - Ρώμης.

1944 Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Ελασσόνα.

1948 Με την καθοριστική συνδρομή των μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού, ιδρύεται στην Ελεύθερη Ελλάδα η Πανελλαδική Δημοκρατική Ενωση Γυναικών (ΠΔΕΓ).

1956 Ο Γιάνος Κάνταρ αναλαμβάνει ΓΓ της ΚΕ του Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος.

1973 Πραγματοποιείται στη Μόσχα το Παγκόσμιο Συνέδριο Ειρήνης. Η χούντα απαγορεύει στους Κωτσάκη, Λυμπέρη και Παπανικολάου, που ήταν προσκεκλημένοι, να παρευρεθούν στο συνέδριο.

1983 Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός επεμβαίνει στρατιωτικά στο μικρό νησιωτικό κράτος της Γρενάδα (Καραϊβική), για την οποία λίγους μήνες πριν ο Πρόεδρος Ρίγκαν είχε δηλώσει ότι... «απειλεί την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών», προκαλώντας παγκόσμια θυμηδία αλλά και οργή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ