Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η διαστρέβλωση...

Ε, όχι! Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι!

Ο λόγος για το χτεσινό κύριο άρθρο της «Αυγής», όπου ουσιαστικά κατηγορεί το ΚΚΕ για «αριστερή συνηγορία» στην «ευρωδουλικότητα» που δείχνει (σύμφωνα με την «Αυγή») η κυβέρνηση. Τι λέει η «Αυγή»: «Προκαλεί ερωτήματα η ευκολία με την οποία το ΚΚΕ υιοθετεί τη θεωρία του μονόδρομου και στο θέμα της Ουκρανίας. Και απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις ευθύνες της ισχυριζόμενο ότι μόνο αν διαλυθεί η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα υπάρξει λύση. Μέχρι τότε;». Ποιος μιλάει, αλήθεια; Το κόμμα που με τη στάση του απέναντι στην ΕΕ βοήθησε να ευνουχιστεί έστω και η θολή δυσαρέσκεια απέναντι στην ΕΕ;

Κατ' αρχάς η «Αυγή» επιχειρεί τη διαστρέβλωση της θέσης του ΚΚΕ, το οποίο τόσο στο ζήτημα της Ουκρανίας όσο και στο ζήτημα των κυρώσεων της Ρωσίας είπε το εξής απλό: «Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διαχωρίσει τη θέση της από τα μέτρα της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία και να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών. Να αποζημιώσει τους μικρομεσαίους αγρότες για πιθανές απώλειες στο εισόδημά τους από το εμπάργκο, σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους».

... και η ουσία

Λύση, λοιπόν, υπάρχει άμεση, σε σύγκρουση όμως με την ΕΕ. Και όχι με «δηλώσεις διαφωνίας» για «διεκδίκηση αναγνώρισης της ελληνικής ιδιαιτερότητας», όπως λένε η ίδια η «Αυγή» και ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο βεβαίως των «συμμαχιών που συμμετέχει η Ελλάδα», δηλαδή στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αλλωστε, αυτό που συνεχίζει να υποστηρίζει το κύριο άρθρο της «Αυγής» είναι ότι υπάρχουν περιθώρια καλύτερης διαπραγμάτευσης μέσα βεβαίως στην ΕΕ και χωρίς αμφισβήτηση του «ανήκομεν εις την Δύσιν», που η ελληνική κυβέρνηση δεν αξιοποίησε... Πάση θυσία, δηλαδή, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες να μη βγάλουν συμπεράσματα για την ΕΕ, που ούτως ή άλλως τους συνθλίβει τη ζωή. Για την «Αυγή», είναι θέμα κακών χειρισμών της κυβέρνησης...

Τι ενόχλησε τον ΣΥΡΙΖΑ; Η επισήμανση του ΚΚΕ ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν πάντα τη νύφη και θα βιώνουν τις επιπτώσεις από τη συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και συνασπισμούς για λογαριασμό των συμφερόντων του κεφαλαίου. Συμμετοχή που, βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται ως κόρην οφθαλμού! Οτι ισότιμες σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με άλλα κράτη ο ελληνικός λαός μπορεί να αναπτύξει έξω από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες με τον ίδιο στο τιμόνι της εξουσίας και τον πλούτο που παράγει στα χέρια του. Αυτή είναι η ουσία που τους ενόχλησε...

Οι θέσεις του ΕΣΠΑ...

Και να που, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στο παρά πέντε η κυβέρνηση ανακοινώνει πως εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση και θα καλυφθούν περισσότερες θέσεις στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για γονείς που δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν. Η κυβέρνηση, μάλιστα, μέσω ανακοίνωσης του υφυπουργού Ανάπτυξης, Οδ. Κωνσταντινόπουλου, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι κάθε χρόνο καλύπτονται ανάγκες για όλο και περισσότερα παιδιά. Και πράγματι έτσι είναι. Μόνο που το θέμα των παιδικών σταθμών, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, δεν λύνεται ακόμα κι αν γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά των οποίων οι γονείς υποβάλλουν αίτηση για το ΕΣΠΑ.

... και οι διαστάσεις του προβλήματος

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Το ΕΣΠΑ είναι ένα μέρος του συνολικού ζητήματος. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες παιδιά που μένουν εκτός. Είναι τα παιδιά οικογενειών που δεν γίνονται δεκτά γιατί δεν πληρούν τα απαράδεκτα κριτήρια που βάζει το ΕΣΠΑ (π.χ. οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ, παιδιά δημοσίων υπαλλήλων, κ.ά.) Είναι τα παιδιά που αφού δεν γίνονται δεκτά στο ΕΣΠΑ, οι γονείς τους ψάχνουν σε δημοτικούς ή ιδιωτικούς σταθμούς αλλά δεν έχουν να πληρώσουν τα υπέρογκα τροφεία. Είναι παιδιά που αποκλείστηκαν από το ΕΣΠΑ και επειδή οι μητέρες τους είναι άνεργες δεν γίνονται δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς γιατί - λένε - αφού δεν δουλεύουν μπορούν να τα φροντίζουν οι ίδιες.

ΥΓ: Ο υφυπουργός που χτες ανακοίνωσε τα «ευχάριστα» νέα για την κάλυψη περισσότερων θέσεων, λίγες μέρες πριν, στο ΣΚΑΪ, είχε δηλώσει πως πρέπει τα επόμενα χρόνια να βρεθεί άλλο μοντέλο γιατί το ΕΣΠΑ δεν θα υπάρχει για πάντα, ανοίγοντας έτσι τη συζήτηση για γενίκευση των υπέρογκων τροφείων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1851 Γεννιέται ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς.

1879 Γεννιέται ο στρατιωτικός, πολιτικός και δικτάτορας Γεώργιος Κονδύλης.

1904 Ξεκινά τις εργασίες του το συνέδριο της Β' Διεθνούς στο Αμστερνταμ (14/8 - 20/8/1904). Στο συνέδριο αυτό οι δύο γραμμές στη σοσιαλδημοκρατία, η μαρξιστική - επαναστατική και η οπορτουνιστική - συμβιβαστική, διαγράφηκαν πιο καθαρά από ποτέ.

1908 Γεννιέται ο κομμουνιστής ηθοποιός Μάνος Κατράκης. Στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής και στα χρόνια του Εμφυλίου, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της Αντίστασης. Απολύεται από το Εθνικό Θέατρο για τις ιδέες του, συλλαμβάνεται, του ζητούν να υπογράψει δήλωση, αρνείται και εξορίζεται στην Ικαρία, στη Μακρόνησο και τον Αϊ-Στράτη, μέχρι το 1952. Αλλά και αργότερα, ήταν πάντα από τους πρώτους, σε όλους τους λαϊκούς αγώνες και πάντα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, μέχρι το θάνατό του.

1941 Υπογράφεται μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας η «Χάρτα του Ατλαντικού», που επισφράγιζε τη συμμαχία των δύο μερών στο Β' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο, ενώ έθετε και μια σειρά όρων για τον μεταπολεμικό κόσμο. Η Χάρτα αντικατόπτριζε την αναβαθμιζόμενη θέση των ΗΠΑ στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα και την αντίστοιχη υποβάθμιση της Βρετανίας.

1947 Το Πακιστάν ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία.

1949 Διεξάγονται οι πρώτες μεταπολεμικές εκλογές στη Δυτική Γερμανία. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του Κ. Αντενάουερ έρχεται πρώτο με 31%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες έπονται με 29,2%. Το Κομμουνιστικό Κόμμα λαμβάνει το 5,7% των ψήφων, παρά τον έντονο αντικομμουνισμό.

1951 Συγκροτείται ο Ενιαίος Λαϊκός Αγώνας (ΕΛΑ) από τους Γιώργη Δαμασκηνό, Τριάδη Σωτηράκο και Σωτήρη Κούκουρα, προκειμένου να πιέσει υπέρ της υποψηφιότητας των Μπελογιάννη και Πλουμπίδη στα ψηφοδέλτια της ΕΔΑ στις εκλογές της 9ης Σεπτέμβρη 1951. Δεν θα τα καταφέρει. Οι Μπελογιάννης και Πλουμπίδης θα μείνουν τελικά εκτός ψηφοδελτίων.

1954 Στις 5.25 τα χαράματα στην Αγία Μαρίνα στο Δαφνί ο Νίκος Πλουμπίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πέφτει νεκρός από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος. «Εξετελέσθη ζητωκραυγάζων υπέρ του ΚΚΕ», έγραψαν την επόμενη μέρα οι εφημερίδες της εποχής, «αντιμετωπίζοντας με απόλυτον ψυχραιμίαν τας σφαίρας του αποσπάσματος (...) Δεν εδέχθη ούτε να κοινωνήση, ούτε να του δέσουν τους οφθαλμούς του».

1956 Πεθαίνει ο Γερμανός κομμουνιστής ποιητής και δραματουργός Μπέρτολτ Μπρεχτ. Τα έργα του, εμπνευσμένα από τους αγώνες της εργατικής τάξης, μπαίνουν στο στόχαστρο των ναζί (όπως και ο ίδιος) μετά την άνοδό τους στην εξουσία. Ετσι, ο Μπρεχτ εγκαταλείπει τη Γερμανία για σχεδόν 15 χρόνια. Επιστρέφει στη Λαοκρατική πια Δημοκρατία της Γερμανίας (ΓΛΔ) το 1949. Το 1950 εκλέγεται μέλος της Ακαδημίας Τεχνών. Τιμήθηκε επίσης με το Εθνικό Βραβείο της ΓΛΔ το 1951 και το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη το 1954.

1958 Πεθαίνει ο Φρεντερίκ Ζολιό Κιουρί, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Γαλλίας και βραβευμένος το 1935 με το Νόμπελ Φυσικής.

1974 Στις 3.30 τα χαράματα της 14ης του Αυγούστου τελειώνουν με πλήρη αποτυχία στη Γενεύη οι τριμερείς διαπραγματεύσεις (Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας) για την κατάσταση στην Κύπρο και το κυπριακό πρόβλημα. Μία ώρα αργότερα, τα τουρκικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τη Λευκωσία, την Αμμόχωστο και άλλα σημεία της Κύπρου. Ο «Αττίλας 2» είχε ξεκινήσει. Οι Τούρκοι, έχοντας πετύχει τους στρατιωτικούς τους σκοπούς, δέχονται κατάπαυση του πυρός στις 6 το απόγευμα της 16ης του Αυγούστου 1974. Ηδη κατείχαν το 36,4% του κυπριακού εδάφους. Περίπου 2.000 Ελληνες και Ελληνοκύπριοι είχαν σκοτωθεί, πάνω από 1.600 ήταν οι αγνοούμενοι και 200.000 ήταν οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ