Τρίτη 11 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το ξελάσπωμα...

Το «Βήμα» ανέλαβε να ξελασπώσει την «Αριστερή Πλατφόρμα» και τον Π. Λαφαζάνη σε σχέση με την κριτική που τους ασκεί το ΚΚΕ για την οπορτουνιστική πολιτική γραμμή που εκφράζουν εντός ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τις διαστρεβλώσεις περί «αγαπημένων παιδιών του Χαρίλαου»...

Ετσι, δεν τους άρεσε η απάντηση που έδωσε ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύοντας αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις του Π. Λαφαζάνη και του Χ. Φλωράκη στην Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ τον Ιούνη του 1990 (ένα χρόνο πριν τη διάσπαση του 1991), όπου είναι φως φανάρι η αντιπαράθεση, ο χαρακτήρας των απόψεων που εξέφραζαν διάφορα στελέχη όπως ο Μ. Ανδρουλάκης, ο Π. Λαφαζάνης κ.ά., άλλα και ο χαρακτηρισμός τους ως «επιστημονικός οπορτουνισμός» από τον Χαρίλαο... Από τα αποσπάσματα φαίνονται μόνο -λέει το «Βήμα»- οι ιδεολογικοπολιτικές διαφορές. Λες και εμείς είπαμε κάτι διαφορετικό. Για τις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές μιλάμε όσων προσπάθησαν να διαλύσουν το ΚΚΕ και να το κάνουν συνιστώσα του ΣΥΝ, με όσους πάλεψαν να το κρατήσουν όρθιο και να το ανασυγκροτήσουν. Κανένας άλλωστε δεν αναφέρθηκε στις ικανότητες του Π. Λαφαζάνη, ίσα - ίσα «επιστημονικός» ο οπορτουνισμός του και τότε, «επιστημονικός» και σήμερα...

Μάλιστα, για τις ανάγκες του ξελασπώματος, το «Βήμα» έφτασε στο σημείο να γράψει ότι τη δεκαετία του 1980 «ο Λαφαζάνης έκανε τον Χαρίλαο πολιτικό ή τον βοήθησε να γίνει γρήγορα πολιτικός»(!)... Τα σχόλια βεβαίως περιττεύουν, τέτοια αμετροέπεια δηλαδή...

Δεν βιάζονται!!

Αντιγράφουμε από την «Αυγή» του Σαββάτου...

«Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη υπήρξε κυρίως γεωπολιτική επιλογή για την ασφάλεια της χώρας. Γι' αυτό, παρά τη δικαιολογημένη οργή των πρώτων μηνών μετά το αναπάντεχο κούρεμα των καταθέσεων, καμιά πολιτική δύναμη δεν επιμένει στην έξοδο από το ευρώ. Η ευρωπαϊκή διάσταση του Κυπριακού αποτελεί τη βασική συνιστώσα της διεθνοποίησης του».

Αυτό και αν είναι η αλήθεια με το κεφάλι προς τα κάτω. Οταν είναι ολοφάνερο ότι η επιλογή ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ όχι μόνο δεν βοήθησε για την επίλυση του Κυπριακού προς το συμφέρον των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων, όταν η ΕΕ πρώτα απ' όλα πιέζει για διχοτομικές λύσεις τύπου σχεδίου Ανάν... Παρ' όλα αυτά, η «Αυγή» και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν... Αλλωστε, αυτά έλεγαν εδώ και 14 σχεδόν χρόνια, σπέρνοντας αυταπάτες και ψευδαισθήσεις και στους Ελληνοκυπρίους για την «ευρωπαϊκή προοπτική» της Κύπρου...

Οσον αφορά το δια ταύτα, δηλαδή σε σχέση με το νέο σχέδιο που μυρίζει σχέδιο Ανάν, η «Αυγή» σημειώνει: «Δεν χρειάζονται βιαστικές κρίσεις»!! Φυσικό όμως για μια δύναμη που υποστήριξε το «Σχέδιο Ανάν»...

... και δεν το κρύβουν

Για όποιον διατηρεί αυταπάτη για το χαρακτήρα της «Αυγής» και του πολιτικού φορέα της, δημιουργείται μια απορία. Κακώς. Οπως ο βήχας και ο έρωτας δεν κρύβονται, έτσι κι αυτού του τύπου η αρθρογραφία έρχεται σαν επιβεβαίωση ενός γνωστού -εδώ και πολύ καιρό- γεγονότος: Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τις αυτονόητες για το χαρακτήρα του επιλογές. Πασχίζει να εκφράσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου υποσχόμενος μια καλύτερη πολιτική διαχείριση, όπως στην προκειμένη περίπτωση των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας. Το 'χει κάνει π.χ. και με τους φαρμακοβιομήχανους, αλλά και με τον ΣΕΒ. Και καλεί το λαό να κάνει δική του σημαία το αίτημα των καπιταλιστών για νέα δάνεια, ώστε να έρθει η περίφημη ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας. Στο συγκεκριμένο άρθρο υπό τον εύγλωττο τίτλο «ποιοι και πώς θα βάλουν τη μηχανή μπροστά;», παρουσιάζει τους καπιταλιστές ως αναντικατάστατους, λέει δηλαδή ότι δεν μπορεί να υπάρχει οικονομία χωρίς αφεντικά και άρα με αυτό το δεδομένο πρέπει και η υποψήφια «αριστερή» κυβέρνηση από σήμερα να κάνει τα κουμάντα της, δηλαδή να βρει τρόπο να στηρίξει τους αναξιοπαθούντες καπιταλιστές που τους πνίγουν οι τράπεζες...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1929 Ο φασίστας Μπενίτο Μουσολίνι και ο αντιπρόσωπος του Πάπα Πίου του XI, καρδινάλιος Γκασπάρι, υπογράφουν τη συνθήκη του Λατερανού, που αναγνώρισε το Βατικανό ως ανεξάρτητο κράτος.

1930 Στη Θεσσαλονίκη οι άνεργοι καπνεργάτες διαδηλώνουν για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας.

1934 Διεξάγονται δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών - Αγροτών (ΚΚΕ) κατακτά την πλειοψηφία στην Καβάλα, όπου εκλέγεται ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος (ο Δημήτρης Παρτσαλίδης). Το ψηφοδέλτιο του ΕΜΕΑ πλειοψηφεί επίσης σε Καισαριανή, Ποντοκώμη, Χωριστή, Γιάνετζικ, Τσαριτσάνη, Γιάννουλη, Τσερέπλιανη, Αγγίτσα, Δερελή, Δογάνη, Ρετσάνη, Καρίτσα, Ιμέμπεη, κ.α., συνολικά σε όλη την Ελλάδα σε 60 κοινότητες. Ψήφισαν δε για πρώτη φορά και οι γυναίκες.

1943 Τμήματα του ΕΛΑΣ Δ. Θεσσαλίας συγκρούονται και έπειτα από σκληρές μάχες, που κράτησαν έως την επόμενη μέρα, διαλύουν ιταλικό τάγμα στην Οξύνεια (Μερίτσα) Καλαμπάκας.

1948 Πεθαίνει ο πρωτοπόρος Σοβιετικός σκηνοθέτης Σεργκέι Αϊζενστάιν. Εργα του τα «Απεργία», «Θωρηκτό Ποτέμκιν», «Οκτώβρης», «Ιβάν ο Τρομερός», κ.ά.

1949 Ξεκινά μεγάλη επιχείρηση του Δημοκρατικού Στρατού για την κατάληψη της Φλώρινας (11 - 13/2/1949), που την υπεράσπιζαν μεγάλες δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού. Ο ΔΣΕ στη μάχη της Φλώρινας είχε πολύ μεγάλες απώλειες, πάνω από 800 νεκρούς και 930 τραυματίες. Μετά το τέλος των επιχειρήσεων, ο κυβερνητικός στρατός μάζεψε τους νεκρούς μαχητές του ΔΣΕ μαζί με πολλούς τραυματίες και με μπουλντόζες όλους μαζί, ζωντανούς και νεκρούς, τους παράχωσε σε ένα λάκκο, στο χωράφι που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της πόλης, στην Περιοχή Αγιος Γεώργιος.

1959 Ξεκινά στην Αθήνα η δίκη του Μαξ Μέρτεν, του ναζί εγκληματία πολέμου που υπηρέτησε στη Θεσσαλονίκη τη διετία 1942 - 1944. Ηταν ο άνθρωπος που υπέγραψε τη μεταφορά των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς, ενώ είχε ευθύνη και για την αρπαγή των περιουσιών τους, συνολικής αξίας πάνω από 125.000.000 χρυσά φράγκα. Το Ειδικό Στρατοδικείο Εγκληματιών Πολέμου της Αθήνας τον καταδικάζει σε 25ετή κάθειρξη, αλλά, λόγω και πιέσεων της Γερμανίας, η κυβέρνηση Καραμανλή τροποποίησε τον ισχύοντα νόμο (Ν.Δ. 3933/1959) για τους Γερμανούς υπηκόους που φέρονταν ως εγκληματίες πολέμου, αποφυλάκισε τον Μέρτεν και τον απέλασε στη Γερμανία, όπου τον απάλλαξαν «ελλείψει στοιχείων».

1959 Υπογράφεται από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας (Κωνσταντίνο Καραμανλή) και της Τουρκίας (Αντνάν Μεντερές) η Συμφωνία της Ζυρίχης, που μαζί με τη Συμφωνία του Λονδίνου η οποία υπογράφτηκε μια βδομάδα αργότερα (19/2), οδήγησαν στη δημιουργία τυπικά ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Κύπρου και ουσιαστικά υπονόμευαν την ενότητα της Κύπρου. Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση της ΚΕ του (27/2/1959), κατήγγειλε τις εν λόγω Συμφωνίες.

1971 Κατατίθεται προς υπογραφή σε Μόσχα, Ουάσιγκτον και Λονδίνο η Συνθήκη για την απαγόρευση τοποθέτησης και χρήσης πυρηνικών όπλων στη θάλασσα.

1975 Η Μάργκαρετ Θάτσερ εκλέγεται αρχηγός των Συντηρητικών και γίνεται η πρώτη γυναίκα επικεφαλής πολιτικού κόμματος στη Βρετανία. Κυβέρνησε την περίοδο 1979 - 1990 με άκρατη επίθεση στην εργατική τάξη και στο σοσιαλιστικό σύστημα.

1979 Ο ιρανικός λαός ανατρέπει το φιλοαμερικανικό καθεστώς του Σάχη (μονάρχη του Ιράν). Στη χώρα εγκαθιδρύεται ισλαμική δημοκρατία με επικεφαλής τον Αγιατολάχ Χομεϊνί.

1990 Μετά από 27 χρόνια φυλάκισης, απελευθερώνεται ο ηγέτης των μαύρων της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, επικεφαλής του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, σύμβολο της εναντίωσης στο ρατσιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ και κατοπινός Πρόεδρος της χώρας.

Είναι με τους επιχειρηματίες...

Στον αστικό Τύπο είναι καθημερινά τα κατά παραγγελία συγκεκριμένων επιχειρήσεων ρεπορτάζ. Για παράδειγμα, όταν μεγάλη τράπεζα ξεκίνησε τα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας, πλημμύρισαν οι σελίδες μιας εφημερίδας με «επιτόπου» ρεπορτάζ για το πόσο αναγκαία είναι η συμβολαιακή γεωργία. Εσχάτως όλο και πιο πυκνά στις σελίδες της «Αυγής» εμφανίζονται άρθρα που δεν κρύβονται. Προχτεσινό άρθρο στην «Αυγή» (το υπογράφει ο Δ. Χρήστου) ευθέως αξιώνει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των καπιταλιστών της ιχθυοκαλλιέργειας στην κόντρα που έχουν με τις τράπεζες για τα θαλασσοδάνειά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ