Σάββατο 16 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κάτι απορίες που έχουμε...

«Οι ιδιωτικές εταιρείες στο ασφαλιστικό σύστημα πλην των λειτουργικών τους εξόδων και του αναμενόμενου κέρδους φορτώνουν σ' αυτό και τις αστοχίες των δικών τους τοποθετήσεων και ζημιών», φέρεται να δήλωσε στην «Αυγή» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος. Στο ίδιο ρεπορτάζ η «Αυγή» εκτιμά ότι «η κατάργηση της επικουρικής σύνταξης θα είναι το πρώτο βήμα της εσπευσμένης εισόδου της ιδιωτικής ασφάλισης στο ασφαλιστικό σύστημα». Ωραία όλα αυτά, αλλά πού κολλάνε με τη δήλωση του Γ. Σταθάκη ότι «το μεγάλο διακύβευμα αφορά το χαρακτήρα της δημόσιας ασφάλισης, του δημόσιου πυλώνα (...) Δίπλα όμως σε αυτόν η ιδιωτική ασφάλιση έχει τεράστια περιθώρια ωρίμανσης, ανάπτυξης, και εμείς θα είμαστε παρόντες σε αυτήν την προσπάθεια ανάπτυξης αυτού του τομέα...»; Γιατί τρεις μέρες μετά τη διατύπωση αυτής της θέσης ενώπιον των εκπροσώπων των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών η εφημερίδα επιμένει να την κρατά στο σκοτάδι;

Τα βέτο και οι αστερίσκοι...

«Δε θα παίρνεται καμιά απόφαση στην ΕΕ εάν δε γίνεται δεκτό το αίτημα για βιώσιμη λύση στην Ελλάδα», είπε προχτές ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΤ3. Απειλές με «βέτο» λοιπόν εκτόξευσε, και ...άρχισε να τρέμει από το φόβο του το ευρωενωσιακό καπιταλιστικό οικοδόμημα. Λίγο ακόμη και θα καταρρεύσει. Αλλωστε και αυτό το πρόβλεψε ο Αλ. Τσίπρας, λέγοντας ότι δε θεωρεί πιθανή την απομόνωση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη γιατί δεν είναι μια οικονομικά εύκολη απόφαση, ενώ θα έχει και γεωπολιτικές συνέπειες για την ΕΕ. Αρα, «βέτο» λοιπόν γιατί ζορίζονται. Καλά για εσωτερική κατανάλωση και την καλλιέργεια αυταπατών, καλές και οι αντιγραφές της προπαγάνδας του Ανδρέα Παπανδρέου με τα «βέτο» και τους «αστερίσκους» για να κοιμίζει το λαό πηγαίνοντας το «δούλεμα» σύννεφο. Και ύστερα λένε πως δεν είναι κακέκτυπο του ΠΑΣΟΚ...

Ψάχνουν δουλειά μετά τα 65

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στην ηλικιακή ομάδα 65-74 η ανεργία υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο, φτάνοντας στο 11% από 4,9%. Αυτό αποκαλύπτει ότι πρόκειται για ανθρώπους από τα φτωχά λαϊκά στρώματα χωρίς σύνταξη. Χωρίς να δίνονται εξηγήσεις, δε μπορεί κανείς να αγνοήσει ότι ένα σημαντικό τμήμα των αυτοαπασχολουμένων έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους. Επίσης, άνθρωποι από τα λαϊκά στρώματα που μέχρι πρότινος δε δούλευαν και η ΕΛΣΤΑΤ τους συμπεριελάμβανε στον «οικονομικά μη ενεργό» πληθυσμό (π.χ. γυναίκες που μέχρι πρόσφατα έμεναν σπίτι για να φυλάνε τα παιδιά ή ηλικιωμένοι) αναζητούν μεροκάματο και πλέον καταγράφονται από την ΕΛΣΤΑΤ, για την οποία άνεργοι θεωρούνται όποιοι «ήταν άμεσα διαθέσιμοι για εργασία και είτε αναζητούσαν ενεργά εργασία τις τελευταίες 4 εβδομάδες είτε είχαν βρει μια εργασία που θα αναλάμβαναν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες»).

Σιγά τα αίματα...

«Σπαγγέτι γουέστερν με το Τέξας και έφτασε το πιστολίδι μέχρι τη Βουλή», έγραψε χτες ο Καρτερός στην «Αυγή». Σιγά τα σκάγια, σιγά τα αίματα... Ας είναι καλά οι φίλοι που αγαπάτε στο εξωτερικό...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1831 Πεθαίνει ο Πρώσος στρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου Καρλ Φίλιπ Γκότφριντ φον Κλάουζεβιτς, διάσημος για τη ρήση του «ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα»

1917 Ο Ζ. Κλεμανσώ σχηματίζει κυβέρνηση στη Γαλλία.

1918 Η Ουγγαρία ανακηρύσσεται ανεξάρτητη Δημοκρατία.

1922 Γεννιέται ο Πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ ντε Σόζα Σαραμάγκου (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1998).

1933 Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη Σοβιετική Ενωση, 16 ολόκληρα χρόνια μετά τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

1950 Στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Συνεδρίου των Υπερασπιστών της Ειρήνης που διεξήχθη στη Βαρσοβία (16-22/11/1950) ιδρύεται το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης.

1951 Εκδίδεται η καταδικαστική σε θάνατο απόφαση του στρατοδικείου για το Νίκο Μπελογιάννη και άλλα 11 στελέχη του ΚΚΕ (Ε. Ιωαννίδου, Στ. Γραμμένο, Δ. Καλοφωλιά, Θ. Γεωργιάδου, Αφρ. Μανιάτη, Αθ. Κανελλόπουλο, Δ. Κανελλόπουλο, Π. Παπανικολάου, Στ. Δρομάζο, Καλ. Παπαδοπούλου και Λ. Κόττου). Αλλοι 15 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές, που κυμαίνονταν από ισόβια δεσμά έως και τριετή φυλάκιση με αναστολή. Οι θανατικές καταδίκες δεν εκτελέστηκαν. Στη συνέχεια κατασκευάστηκε μια δεύτερη δίκη, όπου ο Μπελογιάννης και 28 ακόμα σύντροφοί του σύρθηκαν να δικαστούν με την αισχρή κατηγορία του κατασκόπου.

1952 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Πρώτο κόμμα με 49,22% έρχεται ο Ελληνικός Συναγερμός του στρατάρχη Παπάγου, ο οποίος σχηματίζει κυβέρνηση. Η ΕΔΑ λαμβάνει το 9,55%, αλλά δεν εκλέγει βουλευτές λόγω του πλειοψηφικού συστήματος

1967 Κορυφώνεται μια ακόμη κρίση στην Κύπρο. Δυνάμεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, με επικεφαλής τον ίδιο τον Γρίβα, μπαίνουν στο υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο χωριό του Αγίου Θεοδώρου. Ο Γρίβας κινείται βάσει σχεδίου που έχει εγκριθεί προκαταβολικά από τη χούντα της Αθήνας και καταλαμβάνει τα χωριά Κοφινού και Αγιος Θεόδωρος. Τα γεγονότα της Κοφινού προκαλούν μείζονα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στα παρασκήνια έχει ήδη αρχίσει το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Ιούλη του 1974.

1970 Πεθαίνει ο πολιτικός Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, 2 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1973 Η αλληλεγγύη του λαού στους αγωνιζόμενους φοιτητές του Πολυτεχνείου κορυφώνεται. Οι φοιτητές σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα προχωρούν σε καταλήψεις στα πανεπιστήμια. Το μεσημέρι καταφθάνουν στο Πολυτεχνείο και αγρότες των Μεγάρων, που προηγουμένως είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Αρειο Πάγο, διαμαρτυρόμενοι για τις απαλλοτριώσεις της Χούντας χάριν της ιδρύσεως διυλιστηρίου του εφοπλιστή Στ. Ανδρεάδη. Ο κόσμος έξω από το Πολυτεχνείο μετριέται πλέον σε δεκάδες χιλιάδες.

Το απόγευμα έξω από το Πολυτεχνείο η αστυνομία επιτίθεται στους διαδηλωτές και σημειώνονται συμπλοκές οι οποίες γρήγορα γενικεύονται. Καθώς η επίθεση κατά και του ίδιου του Πολυτεχνείου διαφαίνεται αναπόφευκτη, αρχίζουν να στήνονται οδοφράγματα, καθώς και ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο. Ο σταθμός των φοιτητών απευθύνει εκκλήσεις στο λαό των Αθηνών για ενεργό συμπαράσταση.

Ωρα δώδεκα τα μεσάνυχτα: Από τους στρατώνες στο Γουδί και το Διόνυσο, βγαίνουν οι πρώτες στρατιωτικές μονάδες και κατευθύνονται προς το Πολυτεχνείο.

1980 Η πορεία για το γιορτασμό του Πολυτεχνείου δέχεται τη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας. Η 20χρονη εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου και ο Κύπριος φοιτητής Ιάκωβος Κουμής χάνουν τη ζωή τους από χτυπήματα γκλομπ αστυνομικών, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 150.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ