Τετάρτη 20 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Τα συσσίτια της Φρειδερίκης»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν τον άφησαν να χαρεί τη «φιέστα» που πήγε να στήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ορχομενού, με αφορμή την έναρξη του προγράμματος δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία. Εξω από το σχολείο, τον υποδέχτηκαν αγρότες της περιοχής, οι οποίοι προσπάθησαν να συνομιλήσουν μαζί του, προκειμένου να του εκθέσουν τα τεράστια προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι παραγωγοί. Το μόνο που εισέπραξαν από τον υπουργό της συγκυβέρνησης ήταν οι ίδιες ανέξοδες υποσχέσεις, τις οποίες επαναλαμβάνει μονότονα τους τελευταίους μήνες, είτε στις συναντήσεις που πραγματοποιεί με αγροτοσυνδικαλιστές είτε στις, πολλαπλές, συνεντεύξεις που παραχωρεί στα διάφορα ΜΜΕ.

Το αποτέλεσμα ήταν να προκαλέσει την οργή των αγροτών, οι οποίοι τον «ξεφώνισαν», και με το δίκιο τους. Διότι το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων στα σχολεία, ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, περιελάμβανε προϊόντα εισαγωγής, την ίδια ώρα που η ντόπια παραγωγή παραμένει είτε απούλητη, είτε παραδίδεται έναντι εξευτελιστικών τιμών στους εμπορομεσάζοντες. «Δεν ντρέπεστε λίγο; Ηρθατε να μοιράσετε εδώ ισπανικά αχλάδια; Δεν ικανοποιείται ούτε ένα από τα αιτήματά μας και έρχεστε να μοιράσετε τα συσσίτια της Φρειδερίκης στα παιδιά; Θα φέρετε κι αντίσκηνα σε λίγο να τα βάλετε μέσα. Αυτό θα είναι το επόμενό σας βήμα...», του φώναξε κάποιος αγανακτισμένος αγρότης και κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει.

Ντίλερ του κεφαλαίου

Το ρόλο του ντίλερ του κεφαλαίου έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ για να τονωθεί η επιχειρηματική κερδοφορία. Κλιμάκιό του στα Γιάννενα περιόδευσε πρόσφατα με βουλευτή του στη μεταλλουργική βιομηχανία «Spider». Μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, με εξαγωγές, που κατέχει το 60% της αγοράς στους κάδους των απορριμμάτων και το 70% στα μεταλλικά ράφια των σούπερ-μάρκετ και στην οποία οι εργάτες είναι απλήρωτοι για μήνες. Για την παρατεταμένη αυτή απλήρωτη εργασία των 300 περίπου εργατών ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχοποίησε τις «δυσκολίες» που πρόβαλε ο βιομήχανος λόγω «έλλειψης ρευστότητας στην αγορά». Ο ΣΥΡΙΖΑ με δελτίου Τύπου κατηγόρησε μάλιστα τις τράπεζες ότι «στραγγαλίζουν παραγωγικές μονάδες οδηγώντας στην ανεργία και την εξαθλίωση τους εργαζόμενους».

Επανέλαβε δηλαδή την άποψη πως για να έχουν δουλειά και μεροκάματο οι εργάτες πρέπει να στηριχθούν τα αφεντικά γι' αυτό και ζητάει να δοθεί στο βιομήχανο κομμάτι από την πίτα των αμύθητων κερδών που δίνεται στο κεφάλαιο μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Σπέρνει για ακόμη μια φορά αυταπάτες στους εργαζόμενους, επιδιώκει να αποσπάσει την αποδοχή τους στην πολιτική στήριξης του κεφαλαίου ισχυριζόμενος ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται τάχα η δουλειά και τα δικαιώματα των εργατών. Πρόκειται για απροκάλυπτο εμπαιγμό και κοροιδία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Για την εργατική τάξη έχει αποδειχθεί ουκ ολίγες φορές πως η δουλειά και τα δικαιώματά τους δε διασφαλίζονται σε καμία περίπτωση, όσα δάνεια και προνόμια και αν δοθούν στο κεφάλαιο. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε; Είχαν και έχουν διαφορετικά και εκ διαμέτρου αντίθετα ταξικά συμφέροντα, τόσο στην ανάπτυξη, όσο και στην κρίση. Χρόνια τώρα οι καπιταλιστές μπουκώνονται από τις κυβερνήσεις με ζεστό κρατικό χρήμα κάθε μορφής χωρίς όμως αυτό να τους εμποδίζει να κλείσουν ή και να μεταφέρουν επιχειρήσεις σε άλλες χώρες, γιατί δεν αντέχουν τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό που σήμερα σε συνθήκες κρίσης είναι πιο οξυμένος, γιατί κριτήριο λειτουργίας ή όχι μιας επιχείρησης στον καπιταλισμό είναι το κέρδος του ιδιοκτήτη.

Το «άλλο» μείγμα διαχείρισης

Θα το αφιερώναμε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε κόμμα από το παραμυθάκι που αφηγείται στο λαό περί δήθεν φιλολαϊκού μείγματος διαχείρισης στο πλαίσιο του καπιταλισμού, όπως αυτό που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ. Αξίζει όμως η καταγραφή. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (και δημοσίευσε το ηλεκτρονικό «Βήμα»):

-- Η περίφημη μεσαία τάξη, τα εισοδήματα δηλαδή τα οποία κατά παράδοση στηρίζουν την κατανάλωση και την οικονομική ευημερία στις ΗΠΑ, έχει υποστεί μείζονα βλάβη από την τεράστια αναδιανομή του πλούτου υπέρ των πλουσίων, που έλαβε χώρα την τελευταία 30ετία.

-- Το 1% των πλουσιότερων Αμερικανών κατέχει το 40% του πλούτου που υπάρχει στις ΗΠΑ.

-- Το 1% εισπράττει σχεδόν το ένα τέταρτο (το 24% για την ακρίβεια) του παραγομένου εθνικού εισοδήματος στις ΗΠΑ, ενώ κατέχει το 50% των μετοχών, των ομολόγων και των αμοιβαίων κεφαλαίων στη χώρα.

-- Ο πλούτος που κατέχει το 20% των πλουσιότερων Αμερικανών φθάνει στο 93% του συνολικού πλούτου της χώρας! 'Η αντίστροφα, το υπόλοιπο 80% του πληθυσμού κατέχει μόλις το 7% του πλούτου.

-- Ενας μέσος εργαζόμενος στις ΗΠΑ πρέπει να εργαστεί επί ένα μήνα για να κερδίσει όσα ένας διευθύνων σύμβουλος σε μια ώρα.

Το χέρι του Κατίδη

Στο παρά πέντε της λήξης του ποδοσφαιρικού αγώνα ΑΕΚ - Βέροια, ο ποδοσφαιριστής Γιώργος Κατίδης πανηγυρίζει ένα γκολ, με ναζιστικό χαιρετισμό. Κίνηση προκλητική, κίνηση που προσβάλλει όλους τους φιλάθλους και τον ελληνικό λαό. Κίνηση που προσβάλλει τη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού, των αθλητών που και στη χώρα μας πολέμησαν το ναζισμό, στήθηκαν ακόμη και μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Αμέσως μετά, οι φίλαθλοι της ΑΕΚ, συμπαίκτες του Κατίδη, τεχνικό επιτελείο, αθλητές, καταδικάζουν τη συγκεκριμένη ενέργεια, όπως ακριβώς έπρεπε σε κάποιον που υιοθετεί ναζιστικές συμπεριφορές. Μετά την κατακραυγή του κόσμου, ο ίδιος ο 20χρονος ποδοσφαιριστής λέει πως δεν γνώριζε τι έκανε και ζητά συγγνώμη...

Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ο αθλητισμός, και πιο συγκεκριμένα το ποδόσφαιρο, ως μέσο για την προβολή φασιστικών, ρατσιστικών αντιλήψεων. Οπως δεν είναι η πρώτη φορά που διάφοροι επίσημοι φορείς, αστικά Μέσα Ενημέρωσης ξεχειλίζουν από υποκρισία. Για παράδειγμα: Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, που επέβαλε ισόβιο αποκλεισμό στον Κατίδη, γιατί επί χρόνια ολόκληρα, δίνει με κάθε επισημότητα εισιτήρια στη Χρυσή Αυγή για να αλωνίζει στις εξέδρες των γηπέδων σε παιχνίδια της Εθνικής Ελλάδος; Μήπως δεν ήξεραν και οι ηγεσίες της ΕΠΟ ότι το 2010 ο τότε αρχηγός των υποστηρικτών της Εθνικής ομάδας με την ονομασία «Γαλάζια Στρατιά» Ηλίας Παναγιώταρος, βουλευτής σήμερα της Χρυσής Αυγής, δήλωνε σε εφημερίδα: «...Ο σύλλογος αυτός εξυπηρετεί και τον εθνικισμό. Δηλώνουμε ότι είμαστε Ελληνες εθνικιστές. Η σχέση μας με τη Χρυσή Αυγή είναι πολύ καλή»;

Γιατί τα αστικά ΜΜΕ το έπαιζαν «ξαφνιασμένα» από το περιστατικό; Τα ίδια δεν είναι που από το 2004 και μετά, κάθε επιτυχία της εθνικής ομάδας στο ποδόσφαιρο, παρουσιάζεται σαν θρίαμβος της φυλής, που συνοδεύεται με χαριτωμένα συνθηματάκια του τύπου: «Οι Ελληνες προχωράμε οι άλλοι ταπεινώνονται», «Δε θα γίνεις Ελληνας ποτέ ...» και άλλα παρόμοια; Δεν γνωρίζουν ότι χρόνια τώρα σε σωματειακό επίπεδο κόκκινο, πράσινο ή μπλε, δραστηριοποιούνται πυρήνες φασιστών με συνθήματα όπως: «Θρύλος Θρησκεία Εθνικισμός και βία» και παραπομπή μέσω των ιστοσελίδων τους στην ιστοσελίδα της «Γαλάζιας Στρατιάς», δηλαδή της Χρυσής Αυγής; Ποιοι υποθάλπουν, λοιπόν, φαινόμενα τύπου Κατίδη;

Το φαινόμενο δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Ούτε φυσικά αποκλειστικά «γέννημα» του αθλητισμού και κυρίως του ποδοσφαίρου, όπου συχνότερα εμφανίζεται. Απλά, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο χρησιμοποιείται ακριβώς λόγω της μαζικότητας, αλλά και κάποιων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει. Φορείς απόψεων ξενοφοβίας, ρατσισμού, φασιστικών και εθνικιστικών ιδεολογημάτων, εκμεταλλεύονται πραγματικά κοινωνικά προβλήματα και αδιέξοδα, για να προωθήσουν τις δηλητηριώδεις ιδέες και πρακτικές τους. Πολύ περισσότερο δρουν με την ανοχή και την κάλυψη επίσημων φορέων, για να χώνονται σε χώρους όπως τα γήπεδα, όπου βρίσκονται πολλά νέα παιδιά και κάνουν τις βρωμοδουλειές τους. Ολοι οι φίλαθλοι, πρέπει να απομονώσουν και να αποβάλουν τα φασιστικά παράσιτα που δρουν και χρησιμοποιούν το σάπιο αθλητισμό των μεγαλοεπιχειρηματιών και τις ομάδες, προκειμένου να χύσουν το ναζιστικό τους δηλητήριο.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Πώς θα απαλλαγούμε από «συμβιβασμένες ηγεσίες»

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ηρθε η ώρα να απαλλαγούμε από συμβιβασμένες ηγεσίες», σημειώνει σε συνέντευξή του στην «κυριακάτικη Αυγή» ο Γ. Γαβρίλης, κεντρικό στέλεχος της Αυτόνομης Παρέμβασης, με αφορμή το συνέδριο της ΓΣΕΕ που ξεκινά αύριο. Ολόκληρο το δισέλιδο της «Αυγής» ακτινοβολεί αισιοδοξία για το μέλλον του εργατικού κινήματος, εξαιτίας των ρωγμών στο «καθεστώς της ΓΣΕΕ» που πιστοποιεί - κατά τη γνώμη τους - η πρόσφατη αποχώρηση από την ΠΑΣΚΕ βασικών στελεχών της, τα οποία ίδρυσαν νέα παράταξη. Ετσι, περισσεύουν διαπιστώσεις για τα ...ψωμιά που έφαγε «το συνδικαλιστικό πρότυπο του "κοινωνικού εταίρου"», αλλά και για τον «κύκλο απαξίωσης», που ολοκλήρωσαν η «πλήρης γραφειοκρατικοποίηση και κομματικοποίηση των συνδικάτων».

Θα μπορούσε κανείς να σχολιάσει μόνο την υποκρισία που ξεχειλίζει. Γιατί εκείνοι που σήμερα καταγγέλλουν τον κοινωνικοεταιρισμό είναι εκείνοι που έτρεχαν μαζί με ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στα τραπέζια των αντεργατικών παζαριών. Συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να συνεργάζονται με όσους στα λόγια καταδικάζουν: μόλις πριν από ένα μήνα, στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών η ΑΠ «κατέβηκε» σε κοινό ψηφοδέλτιο με ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. Ενώ, ακόμα και όταν δε συγκροτούν κοινά ψηφοδέλτια, συνεργάζονται περίφημα στην προώθηση αντεργατικών σχεδιασμών: Για παράδειγμα, στην Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών δεν είχαν κανένα πρόβλημα να συμφωνήσουν στη μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ (εν κρυπτώ ουσιαστικά από τους εργαζόμενους), οδηγώντας σε μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 40% κ.τ.λ.

Ομως, ακόμα πιο επικίνδυνες είναι οι αυταπάτες που καλλιεργούν στους εργαζόμενους ότι μπορεί να υπάρξει κίνημα ικανό να υπερασπίζεται τα δικά τους συμφέροντα, χωρίς καθαρό μέτωπο με τα μονοπώλια. Δεν αρκεί να αναζητά κανείς «μαχόμενο, αγωνιστικό, διεκδικητικό συνδικαλισμό», όπως αναφέρει και η «Αυγή», παρουσιάζοντας μέρος των στόχων της νεοσύστατης παράταξης. Κριτήριο για τη μαχητικότητα σήμερα του κινήματος και των συνδικάτων είναι πόσο συμβάλλουν στην οργάνωση των εργατών ενάντια στην ανάπτυξη που υπηρετεί τη μεγαλοεργοδοσία. Γιατί, πολλοί μπορεί να καταγγέλλουν το παρελθόν (τους), ακόμα και να εμφανίζονται ότι κάνουν αυτοκριτική. Το ζήτημα δεν είναι, όμως, αν θα αλλάξει ο Μανωλιός και θα βάλει τα ρούχα του αλλιώς. Την υποταγή στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, υπάρχουν πολλοί τρόποι να τη διακηρύσσει κανείς: είτε από τα τραπέζια των «διαλόγων», είτε ακόμα και από τους δρόμους του αγώνα. Είτε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, είτε ακόμα και από τις κυβερνητικές καρέκλες...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ΓΣΕΕ ψάχνει «ρευστότητα»

Γρηγοριάδης Κώστας

Κι ενώ ο κυπριακός εργαζόμενος λαός ετοιμάζεται να δεχτεί σφοδρή επίθεση στα δικαιώματά του (με ή χωρίς «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων), η ΓΣΕΕ βγήκε να... κλάψει για την «αξιοπιστία των τραπεζών».

Στη χτεσινή ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει τις εξελίξεις, η ΓΣΕΕ τρέχει να ζητήσει από την Ευρώπη «να πάρει μέτρα ανάκαμψης, αύξησης της παραγωγικής δραστηριότητας και της απασχόλησης, και όχι μέτρα που μειώνουν τη ρευστότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Αυτή είναι η αγωνία της ΓΣΕΕ: η ρευστότητα των τραπεζών. Μη τυχόν δηλαδή και δεν υπάρχει χρήμα στην ευρωπαϊκή αγορά να μπορεί να κάνει τη δουλειά του το μεγάλο κεφάλαιο. Γιατί το μεγάλο κεφάλαιο αφορά η ρευστότητα στην αγορά, όσο κι αν η ΓΣΕΕ ψελλίζει διάφορα για τους «μικροκαταθέτες»... Οπως επίσης το μεγάλο κεφάλαιο θα ωφελήσει και «η έκδοση ευρωομολόγου» την οποία ζητά ξανά η ΓΣΕΕ, συμπληρώνοντας πως χρειάζεται «ριζική αλλαγή του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας»...

Ανεξάρτητα από τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της πλουτοκρατίας και τις κόντρες για το ποια μερίδα της θα βγει από την κρίση λιγότερο χαμένη και πιο δυνατή έναντι των αντιπάλων της, η εποχή που θα ξημερώσει για την Ευρώπη μετά την κρίση, θα είναι οδυνηρή για τους εργάτες, αν η οικονομία και η παραγωγή παραμείνουν στα χέρια των μονοπωλίων.

Αλήθεια, μήπως η ρευστότητα που διασφαλίστηκε στην Ελλάδα με το «κούρεμα» των ομολόγων, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κτλ. ευνόησε τους εργαζόμενους; Μήπως είδαν τις τσέπες τους να γεμίζουν ή τη σφαγή των συντάξεων και των μισθών τους να παρεμποδίζεται; Ισα ίσα. Το μόνο που είδαν είναι μεγάλα μονοπώλια να βρίσκουν τρόπους να προστατεύουν τα κέρδη τους, ενώ οι λαϊκές - εργατικές οικογένειες βουλιάζουν αμείωτα στην εξαθλίωση.

Ο ορυκτός πλούτος ανήκει στο λαό

Το θέμα του ορυκτού πλούτου της Χαλκιδικής και της Θράκης, όπου θέλουν να βάλουν χέρι ντόπια και ξένα μονοπώλια, αναδείχτηκε σε συνέντευξη Τύπου χτες στελεχών της καναδέζικης «Eldorado». Η μητρική της «Ελληνικός Χρυσός», που, με τις πλάτες συγκυβέρνησης/ΕΕ, θέλει να εξορύξει χρυσό κι άλλα μεταλλεύματα στις προαναφερόμενες περιοχές, «προοπτική» που ξεσήκωσε λαϊκές αντιδράσεις. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας έταξαν «επενδύσεις» στην Ελλάδα την προσεχή πενταετία 1 δισ. δολάρια και αύξηση εξαγωγών κατά 1 δισ. δολάρια ετησίως από παραγωγή χρυσού, χαλκού, μολύβδου, αργύρου, ψευδαργύρου. Εταξαν, επίσης, θέσεις εργασίας, «άμεσες και έμμεσες» έως 5.000. Στον αντίποδα, όπως διαφάνηκε και χτες, η αξία των μεταλλευμάτων στη Χαλκιδική όσων έχουν εντοπισθεί και περιλαμβάνονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επενδύσεων, εκτιμάται σε τουλάχιστον 11 δισ. δολάρια. Αλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν τη συνολική αξία των αποθεμάτων της περιοχής στο διπλάσιο (περί τα 20 δισ.). Αντίστοιχα, στη Θράκη, η αξία των εντοπισμένων κοιτασμάτων είναι 1,5 - 1,6 δισ. δολάρια.

Οι τέτοιες «επενδύσεις» δεν οδηγούν σε ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Φέρνουν μόνο καταστροφή και υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων, για να θησαυρίσουν μονοπωλιακοί όμιλοι. Οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν ο ορυκτός πλούτος, η φύση, τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να γίνουν περιουσία του ίδιου του λαού. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου να γίνεται σε όφελος του λαού, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Κριτήριο για κάθε παραγωγική δραστηριότητα να είναι οι κοινωνικές ανάγκες και όχι το κέρδος. Μόνο έτσι οι εργαζόμενοι, και ειδικά οι μεταλλωρύχοι, θα καρπώνονται τον πλούτο που φτιάχνουν με τα χέρια τους, μόνο έτσι η ζωή τους δε θα ρημάζεται στις επιπτώσεις της σκληρής τους εργασίας.

Τα μαντρόσκυλα των μονοπωλίων

Την ώρα που το καπιταλιστικό σύστημα σαπίζει, τσακίζει λαϊκές κατακτήσεις και δημοκρατικά δικαιώματα, φέρνει το ένα αντιλαϊκό μέτρο μετά το άλλο, ώστε τα μονοπώλια να περάσουν αλώβητα την κρίση τους, βγάζει τα μαντρόσκυλα της Χρυσής Αυγής να απειλούν το λαό. Μιλώντας ο βουλευτής της νεοναζιστικής οργάνωσης Ματθαιόπουλος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ζήτησε κατ' αρχάς Ελληνόπουλα και μεταναστόπουλα, κατά τα χιτλερικά πρότυπα, να φοιτούν σε ξεχωριστές τάξεις. Ακολούθως, τάχτηκε υπέρ της διαβόητης «αξιολόγησης» των εκπαιδευτικών (αβαντάροντας αυτό που χρόνια ζητούν οι κυβερνήσεις), προτείνοντας μάλιστα σύσταση και ειδικής διεύθυνσης στο υπουργείο. Τέλος, απείλησε για άλλη μια φορά τους εκπαιδευτικούς, ζητώντας «να υπάρχει αυστηρή εφαρμογή πειθαρχικών μέτρων για φαινόμενα άμεσης ή έμμεσης πολιτικής προπαγάνδας σε μαθητές». Τρέμει η Χρυσή Αυγή μην αμφισβητήσει κανείς την καθεστηκυία τάξη, μη βλαστήσει στα μυαλά των παιδιών ο σπόρος της ελπίδας. Να είναι ο λαός αφέντης στον τόπο και τον πλούτο που με το μόχθο του παράγει. Τρέμει και την αποκάλυψη του συστημικού της ρόλου, ως γέννημα - θρέμμα και στήριγμα του εκμεταλλευτικού συστήματος κόντρα στα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφία του λαού. Ως μια οργάνωση που πασχίζει να επιβάλει εξευτελιστικά μεροκάματα των 18 ευρώ δίχως ένσημο κι ασφάλιση στους εργάτες, να τους διχάσει σε όφελος της μεγαλοεργοδοσίας, να πάρουν νέες επιδοτήσεις εφοπλιστές και εργοστασιάρχες, να μοιραστεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας σε ξένα μονοπώλια. Τρέμουν οι νεοναζί την αλήθεια μα και τη δύναμη του λαού να αντιδράσει στα αντιλαϊκά σχέδια της πλουτοκρατίας με το ένα εκτελεστικό της όργανο ή το άλλο, γι' αυτό γαβγίζουν.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κίνημα αμφισβήτησης του κέρδους

Την ανάγκη η πάλη κάθε συνδικάτου - και ιδιαίτερα του τριτοβάθμιου - να αμφισβητεί την ανάπτυξη που έχει στο κέντρο της το καπιταλιστικό κέρδος αναδεικνύει η διακήρυξη του ΠΑΜΕ, ενόψει του 35ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Στις σημερινές συνθήκες της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος - όπου εκφράζεται ακόμα πιο άγρια η συγχρονισμένη επιθετικότητα κυβέρνησης, εργοδοσίας και ΕΕ, κατά των εργαζομένων - το συνδικαλιστικό κίνημα αποκτά νέα, πιο σοβαρά καθήκοντα. Καθώς καλούνται να αντιπαλέψουν την ενιαία αντεργατική πολιτική, τα συνδικάτα πρέπει να διεξάγουν οργανωμένο και προσανατολισμένο αγώνα απέναντι στην εργοδοσία, στους νόμους και το κράτος της. Να βάλουν, δηλαδή, στο «στόχαστρό» τους την ίδια την ανάπτυξη που αναπαράγει τις κρίσεις και που καταστρέφει εργατική δύναμη.

Εάν το συνδικαλιστικό κίνημα δε βάλει στο επίκεντρο της δράσης του, εάν δεν αμφισβητήσει την καπιταλιστική ανάπτυξη, τότε διαρκώς θα ξεγλιστράει στο επίπεδο της διαχείρισης, της συνδιαλλαγής και της αποδοχής των αντεργατικών επιλογών. Ενδεικτική είναι η χτεσινή ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο, όπου αναφέρεται: «Η πρωτοφανής απόφαση για παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα δεν πλήττει μόνο την Κύπρο και ειδικότερα τους μικροκαταθέτες, αλλά και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, την αξιοπιστία και το ρόλο των τραπεζών». Κόπτεται πιότερο για την «αξιοπιστία των τραπεζών» - δηλαδή το τραπεζικό κεφάλαιο και τη ρευστότητα που χρειάζονται οι επενδυτικές δραστηριότητες συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου - και για την καπιταλιστική ένωση που συντρίβει τους λαούς, παρά για το γεγονός ότι ο κυπριακός λαός «βογκάει» κάτω απ' τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης.

Μία συνδικαλιστική οργάνωση που δε «βλέπει» ότι η κάθε πολιτική απόφαση (είτε της κυβέρνησης, είτε της ΕΕ), εξυπηρετεί συγκεκριμένα μονοπωλιακά συμφέροντα, τότε θα αποτελεί στήριγμα της πολιτικής αυτής. Και αυτό θα συμβαίνει είτε το θέλει, είτε όχι, καθώς θα μετατρέπεται σε «θεραπαινίδα» δύναμη του συστήματος. Κατ' επέκταση, μια τέτοια οργάνωση γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη για την εργατική τάξη. Διότι θα εγκλωβίζει τους εργαζόμενους στην αυταπάτη είτε του «άλλου μείγματος» της ίδιας αντεργατικής πολιτικής, είτε της ευθείας στήριξης αυτών των αντεργατικών πολιτικών. Ετσι, τέτοια συνδικάτα, ακόμα κι αν μοιράζουν «φιλεργατικές διακηρύξεις», στην πραγματικότητα στηρίζουν το σύστημα.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που δείχνουν ότι κάθε βήμα «πίσω» απ' τα εργατικά δικαιώματα, σέρνει την οριστική ταφόπλακα πάνω σε αυτά. Στη FINTEXPORT, η προηγούμενη διοίκηση του σωματείου διαρκώς ικανοποιούσε τα αιτήματα της εργοδοσίας στο όνομα τού να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου και να έχουν δουλειά οι εργάτες. Τελικά, έκλεισε το εργοστάσιο, οι εργάτες είναι απλήρωτοι από το Δεκέμβρη του 2011. Στη «Χαλυβουργία», η άρνηση του σωματείου στο Βόλο για συμπαράταξη με τους απεργούς του Ασπροπύργου δεν εμπόδισε τον Μάνεση να αξιώνει - ξανά φέτος - μειώσεις μισθών, επανειλημμένα. Στη Rigips (γυψοσανίδες), η αποδοχή συνεχών προγραμμάτων εκ περιτροπής απασχόλησης από το 2009, συνοδευόταν πάντα από τις απολύσεις που δήθεν θα απομάκρυνε. Επιβεβαιώνεται καθημερινά πως τα συμφέροντα των εργαζομένων δεν μπορούν να προστατευτούν ταυτόχρονα με τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρήσεων. Οσο η παραγωγή και τα εργοστάσια καθορίζονται με βάση αυτό που συμφέρει την καπιταλιστική κερδοφορία και τα συνδικάτα συστρατεύονται σ' αυτήν την κατεύθυνση, τόσο το κίνημα θα αδυνατεί να συμβάλει όχι μόνο στην αντεπίθεση, αλλά ακόμα και στην άμυνα των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ