Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η Χρυσή εφεδρεία του συστήματος

Παπαγεωργίου Βασίλης

Χαίρεται η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της ότι «μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης της ΝΔ στρέφεται προς την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Η μνημονιακή πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ με αλλεπάλληλους φόρους και χαράτσια έχει οδηγήσει τις οικογένειες στα όριά τους. Η βαριά φορολόγηση, η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ έχει φέρει μεγάλη και εμφανή δυσαρέσκεια (...) Τα στελέχη της ΝΔ γνωρίζουν πολύ καλά ότι σύντομα θα έρθουν και νέα δυσβάστακτα μέτρα τα οποία θα ψηφίσουν οι βουλευτές και η εκλογική τους βάση θα κάνει φτερά!». Καθ' όλα συστημική η οργάνωση πασάρει ένα διαφορετικό αμπαλάζ ανάλογης πολιτικής, εφαρμόζοντας τα σχέδια των αφεντικών της να καναλιζάρει τη λαϊκή αγανάκτηση από τα μέτρα κυβέρνησης/ΕΕ/τρόικας σε ανώδυνα για το σύστημα λούκια. Διόλου τυχαία περιορίζει τα προβλήματα του λαού (όπως κάνουν ΣΥΡΙΖΑ, Καμμένος κι άλλοι) στο μνημόνιο, τους φόρους και τα χαράτσια, μην τολμώντας να θίξουν την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου. Αντίθετα, όντας εφεδρεία του συστήματος στην ολομέτωπη επίθεσή του στα λαϊκά συμφέροντα για να περάσει αλώβητο την κρίση του, ερωτώμενος πρόσφατα ο «αρχηγός» των εν Ελλάδι φασιστοειδών Μιχαλολιάκος πόσο πρέπει να πάει ο κατώτατος μισθός, προσπάθησε να αποφύγει την απάντηση με επιχειρήματα του τύπου «δεν θα είμαστε αύριο εξουσία» για να διαχειριστεί το ζήτημα, κι έπλεκε εγκώμια του Ωνάση. Στο ίδιο πλαίσιο χτυπούν αγωνιζόμενους εργάτες, αγρότες, μαθητές, ζητούν νέες φοροαπαλλαγές και κίνητρα για εφοπλιστές, φαρμακοβιομήχανους, μεγαλοξενοδόχους, απαιτούν απολύσεις στο Δημόσιο, ψάχνουν για τη μεγαλοεργοδοσία πάμφθηνους εργάτες δίχως ασφάλιση, εθίζουν το λαό στη φτώχεια με συσσίτια ελεημοσύνης την ώρα που οι μεγαλοεπιχειρηματίες θησαυρίζουν απρόσκοπτα.

Θαυμάζουν τον Ομπάμα...

«Η πολιτική Ομπάμα έχει πολλά στοιχεία συμβατά με αυτά που επιδιώκουμε να κάνουμε», έλεγε τις προάλλες σε συνέντευξή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης. Τον περασμένο Γενάρη, ο Γ. Παπανδρέου καλούσε με άρθρο του στη γαλλική ιστοσελίδα «slate.fr» τον πρόεδρο των ΗΠΑ να επισκεφτεί την Ελλάδα, προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, «να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης της χώρας μας, και την ίδια στιγμή να βοηθήσει αποφασιστικά την Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση χρέους που ταλαιπωρεί την Ευρωζώνη». Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι «το τελευταίο διάστημα, η Ευρώπη έδειξε ξεκάθαρα ότι στηρίζει την Ελλάδα, και ότι θα συμβάλει στην παραμονή της στην Ευρωζώνη. Για να είναι όμως αυτή η δήλωση της Ευρώπης αξιόπιστη, χρειάζεται και η δήλωση του προέδρου Ομπάμα, μέσω της εφαρμογής μιας επιδέξιας οικονομικής πολιτικής, που μέχρι σήμερα δεν έχει ασκηθεί». Ο Γ. Παπανδρέου επανήλθε πριν από λίγες μέρες και με άρθρο του στην επιθεώρηση «Foreign Policy» προέτρεψε τον Αμερικανό πρόεδρο να βοηθήσει την Ευρώπη να σωθεί από τον εαυτό της. «Πάνω από όλα ο πρόεδρος Ομπάμα θα πρέπει να υπενθυμίσει στους Γερμανούς πως οι ΗΠΑ στήριξαν τη χώρα τους όχι μόνο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αλλά και στα ταραγμένα χρόνια που ακολούθησαν την πτώση του Τείχους και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Και θα πρέπει να πείσει την Καγκελάριο Μέρκελ να κάνει ό,τι πρέπει για να δουλέψει η Ευρώπη - και να τη διαβεβαιώσει ότι για μια ακόμα φορά οι Αμερικανοί θα βοηθήσουν», γράφει ο Γ. Παπανδρέου.

... με το αζημίωτο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, ζητάει ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ» για την Ευρώπη, όπως αυτό που εκπόνησαν οι ΗΠΑ για να σταθεροποιήσουν τον καπιταλισμό στη Γηραιά Ηπειρο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ενώ ο σοσιαλισμός κέρδιζε έδαφος. Μιλώντας στο CNN τον περασμένο Νοέμβρη, ο Αλ. Τσίπρας ανέλυε το μείγμα της διαχείρισης που θέλει να ασκήσει αν κυβερνήσει και διαβεβαίωσε τους υπερατλαντικούς συμμάχους της ελληνικής αστικής τάξης ότι «λέω κάτι παρόμοιο μ' αυτό που προσπαθεί να εφαρμόσει στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ομπάμα». Η κυβέρνηση Παπανδρέου εξάντλησε το ρόλο της στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ. Φαίνεται όμως πως η υπόθεση δεν έχει λήξει και πως οι Αμερικάνοι αναζητούν ερείσματα για να παρέμβουν στην κρίση στην Ευρωζώνη, υπέρ των δικών τους μονοπωλίων, αξιοποιώντας μερίδες της ευρωπαϊκής αστικής τάξης (άρα και κόμματα) που έχουν συμφέρον από τη στενότερη συμμαχία μαζί τους. Οι εξελίξεις μένει να το αποδείξουν.

Η «διάπλαση» των φασιστοειδών

«

Εθνική αφύπνιση για παιδιά 6-10 ετών από παιδαγωγούς - στελέχη της Χρυσής Αυγής» και «Διάπλαση των Παίδων» ονοματίζουν οι εν Ελλάδι νεοναζί τη νέα προσπάθειά τους να διαχύσουν τη χολή τους σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα, να δηλητηριάσουν με το μίσος τους και παιδιά, τα μυαλά και τις ψυχές τους. Μάλιστα βρήκαν γονείς στην Ανατολική Αττική που δέχτηκαν να τους πάνε τα βλαστάρια τους, στη φιδοφωλιά όπου συγκεντρώθηκαν. Οπως επαίρεται η οργάνωση σε σχετική ανακοίνωσή της «απόλαυσαν ένα υπέροχο διαδραστικό ταξίδι με οδηγούς τις 2 παιδαγωγούς της ΤΟ. Οι Συναγωνίστριες εμφύσησαν τα Ελληνικά ιδεώδη στους μικρούς μας φίλους με προβολή παιδαγωγικού βίντεο και τα παιδιά συμμετείχαν στη συζήτηση για τη γέννηση του αρχαίου κόσμου σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική σκέψη, έμαθαν για τους Ολύμπιους Θεούς, το αρχαίο Ελληνικό Πάνθεον και τη Χριστιανική Πίστη»... Μάλιστα η Χρυσή Αυγή έσπευσε να διοχετεύσει στο διαδίκτυο φωτογραφίες από το σκηνικό πασχίζοντας πιθανά να δείξει ευαίσθητο πρόσωπο, ανάλογο ίσως με αυτό του μακελάρη Χίτλερ να χαϊδεύει παιδικά κεφαλάκια Γερμανόπουλων πριν τα στείλει στη σφαγή λίγο πριν την πτώση του Βερολίνου, ως δήθεν υπερασπιστές του Γ' Ράιχ...

Προς το παρόν τα φασιστοειδή δε δίνουν περισσότερες πληροφορίες για το ακριβές περιεχόμενο της κατήχησης που κάνουν. Για παράδειγμα, δε διευκρινίζουν αν στο παιδαγωγικό βίντεο που έδειξαν στην ανατολική Αττική συμπεριλήφθηκαν και προβλήθηκαν πλάνα με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής να βρίζουν χυδαία θεούς και δαίμονες, να φωτογραφίζονται δίπλα δίπλα με Γερμανούς νεοναζί, να επιτίθενται σε φτωχούς βιοπαλαιστές καταστρέφοντας την πραμάτειά τους, να υμνολογούν εφοπλιστές, να στοχοποιούν πρωτοπόρους ναυτεργάτες, να βγάζουν τη μια ανακοίνωση μετά την άλλη εναντίον αγωνιζόμενων αγροτών, να καθυβρίζουν εργατικές κινητοποιήσεις, να ζητούν στη Βουλή νέα μέτρα υπέρ φαρμακοβιομηχάνων και μεγαλοξενοδόχων, να τάζουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας και στρατιωτικές προμήθειες σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, να επιβάλλουν 18 ευρώ μεροκάματο δίχως ασφάλιση σε άνεργους που έκαναν το λάθος να τους εμπιστευτούν, να απαιτούν επέμβαση των ΜΑΤ σε κατάληψη απλήρωτων εργαζομένων, να επιτίθενται με ρόπαλα και μαχαίρια σε μαθητές ενώ προπαγανδίζουν προκηρυγμένη κινητοποίηση ενάντια στα σκληρά μέτρα κυβέρνησης - τρόικας - ΕΕ, να περικυκλώνουν έναν εργάτη δέκα για να τον τρομοκρατήσουν παραμονές πανεργατικής απεργίας κ.ο.κ. Ωστόσο αυτή είναι η στάση και συμπεριφορά των φασιστοειδών ως γέννημα - εφεδρεία - μακρύ χέρι του συστήματος, αυτά κάνουν καθημερινά, αυτά θα προπαγανδίσουν σε παιδιά και οικογένειες που θα πέσουν στα νύχια τους.

Γι' αυτό ακριβώς οι τέτοιες προσπάθειες της Χρυσής Αυγής ούτε γραφικές είναι, ούτε μπορεί να προσπερνώνται ως ασήμαντες. Κάθε άλλο, χρειάζεται αυξημένη λαϊκή επαγρύπνηση και πολιτική απάντηση στις όποιες ενέργειές τους από το οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα και τους συμμάχους του. Ξεσκέπασμα του τι και ποιους εξυπηρετούν πίσω από τις άσφαιρες ρητορείες τους, τα συσσίτια της ελεημοσύνης. Αποκάλυψή τους καθημερινά στους χώρους εργασίας και τις λαϊκές γειτονιές, του βρώμικου ρόλου που παίζουν ως μπράβοι ενός συστήματος σε βαθιά σήψη. Σε συνάρτηση με τον καθημερινό αγώνα για να γίνει ο λαός κύριος στον τόπο του και στον πλούτο που με το μόχθο του παράγει.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Ο λαός θύμα με όποιο μείγμα διαχείρισης του καπιταλισμού...

Γρηγοριάδης Κώστας

Κάθε μέρα που περνάει γίνεται ολοένα και πιο φανερό, όχι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βάλει στο χέρι τη διαχείριση του εκμεταλλευτικού συστήματος, αυτό ήταν καθαρό, αλλά ότι το μείγμα διαχείρισης που θέλει να εφαρμόσει είναι τελικά «μία από τα ίδια» για το λαό.

Ετσι, υιοθετεί το στόχο και της σημερινής κυβέρνησης για δημοσιονομική εξισορρόπηση και πρωτογενή πλεονάσματα, ζητά «κούρεμα» του χρέους και κινητοποίηση κάθε δυνατού πόρου - ανεξαρτήτως προέλευσης - για να χρηματοδοτήσει την καπιταλιστική ανάπτυξη. Δηλώνει ευθαρσώς ότι οι μισθοί, οι συντάξεις και οι δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα θα παραμείνουν στα σημερινά εξευτελιστικά επίπεδα - αν δεν μειωθούν παραπέρα λέμε εμείς - αφού αυτό θα απαιτούν οι καπιταλιστές για να επενδύσουν, ενώ, όπως η ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία, θέλει επίτευξη του στόχου για «υγιείς» προϋπολογισμούς, προωθώντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Με τέτοια πολιτική, αναμενόμενα και τα σημεία αναφοράς της, όπως τα έθεσε ο Γ. Σταθάκης στη συνέντευξή του στο «Βήμα»: Ο Τρικούπης, ο Βενιζέλος και ο Καραμανλής από το παρελθόν και ο Ομπάμα από το παρόν... ομολογώντας ότι η πολιτική του έχει πολλά συμβατά στοιχεία με αυτό που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει!

Κατόπιν αυτών, χωριό που φαίνεται κολαούζο δε θέλει. Το μείγμα διαχείρισης του συστήματος της εκμετάλλευσης του ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσει στο λαό ό,τι και το μείγμα διαχείρισης της τρικομματικής συγκυβέρνησης.


Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ριάλιτι» με σαφάρι σπιτιών

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ελληνικό κυνήγι σπιτιών» λέγεται το ριάλιτι που προβάλλεται αυτή την περίοδο στο εξωτερικό. Το τηλεοπτικό σόου παρουσιάζει αγοραστές να κάνουν αυτοψία και να παζαρεύουν περιουσίες που λόγω της κρίσης στην Ελλάδα πωλούνται «κοψοχρονιά». Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, η ιδέα ανήκει σε έναν ομογενή από τον Καναδά. Το ριάλιτι προβάλλεται από ελληνικό κανάλι που εκπέμπει στο εξωτερικό. Το πρόγραμμα είναι στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους, αλλά δεν εκπέμπεται στην Ελλάδα. Το «σενάριο» έχει ως εξής: Πλούσιοι απ' όλο τον κόσμο αναζητούν στην Ελλάδα σπίτια και εξοχικά που πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές. Στα γυρίσματα του ριάλιτι οι συντελεστές της εκπομπής είχαν μπλουζάκια που έγραφαν «η Ελλάδα δεν είναι για πούλημα, τα ακίνητα όμως είναι». Πολλοί από τους υποψήφιους αγοραστές που παίρνουν μέρος στο ριάλιτι είναι ελληνικής καταγωγής και αναζητούν ένα σπίτι κοντά στον τόπο καταγωγής τους. Το σημειώνουμε επειδή, αργά ή γρήγορα, τέτοια τηλεοπτικά «σόου» θα έρθουν και στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να συνηθίσουν τον κόσμο στην ιδέα ότι κάποια στιγμή, ίσως και να χρειαστεί να αποχωριστεί το σπίτι του, εξαιτίας της αδυναμίας του να πληρώνει φόρους. Εξωραΐζουν την πολιτική που κλέβει ζωές και περιουσίες που αποκτήθηκαν με θυσίες από το λαό και παρουσιάζουν περίπου σαν αυτονόητο και σαν «παιχνίδι» το να βγάζει κανείς το σπίτι του στο σφυρί. Επειδή η εποχή που το κράτος θα βγαίνει παγανιά για να κατάσχει σπίτια λόγω χρεών δεν είναι μακριά, ο λαός πρέπει να ετοιμάζεται να τους αντιμετωπίσει οργανωμένα και να αγνοήσει επιδεικτικά όλα τα μέσα της προπαγάνδας που χρησιμοποιεί το σύστημα για να δημιουργήσει το συνειρμό ότι σε συνθήκες κρίσης είναι επόμενο να χάνεις ακόμα και το σπίτι σου, είτε από αδυναμία να το συντηρείς, είτε από χρέη στην εφορία.

Το «κούρεμα» του γερμανικού χρέους...

Σαν χτες συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από την υπογραφή στο Λονδίνο της συμφωνίας για τη διαγραφή μέρους (60%) του γερμανικού χρέους. Την περίοδο εκείνη, το συνολικό χρέος της Γερμανίας ανερχόταν γύρω στα 30 δισ. μάρκα και αντιστοιχούσε μόλις στο 23% του ΑΕΠ. Τη συμφωνία αυτή προβάλλει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ως υπόδειγμα για τη διαχείριση και του ελληνικού χρέους και σ' αυτό το πνεύμα κινήθηκαν χτες τα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο και στον αστικό Τύπο. Τι δε λένε; Οτι η συμφωνία του '53 για το γερμανικό χρέος, είχε τον ίδιο ακριβώς στόχο με το σχέδιο Μάρσαλ: Να ανορθώσει την καπιταλιστική οικονομία και να θωρακίσει την αστική εξουσία, εξασφαλίζοντας κεφάλαια για τους ίδιους μονοπωλιακούς ομίλους που στήριξαν προπολεμικά την άνοδο του Χίτλερ. Στα παραπάνω, πρέπει να προστεθεί ο συνολικός σχεδιασμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη διαπάλη με το σοσιαλιστικό στρατόπεδο που είχε δημιουργηθεί με την πάλη των λαών μετά την ήττα του φασισμού. Η θωράκιση της καπιταλιστικής Δυτικής Γερμανίας, έναντι της σοσιαλιστικής ΛΔΓ, ήταν δηλαδή μετά τον πόλεμο υπόθεση συνολικά του ιμπεριαλισμού. Εξ ου και η στήριξή της με αμύθητα κεφάλαια στην πλουτοκρατία, που εξασφάλισαν αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης πολύ πριν τη συμφωνία για το χρέος το 1953.

... και η αλήθεια

Για παράδειγμα, το 1951 το δυτικογερμανικό ΑΕΠ είχε πιάσει τα προπολεμικά επίπεδα (1938), καθώς και η παραγωγικότητα ήταν ήδη στα επίπεδα του 1936. Ενδεικτικά, το 1950, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με ρυθμό 20%, ενώ το 1951 αυξήθηκε με ρυθμό 18,1%. Το «σχέδιο Μάρσαλ» χρηματοδότησε το 40% των επενδύσεων στην εξόρυξη το 1949 - '50, το 20% των επενδύσεων σε ηλεκτρισμό το 1949 - '51 και το 15% των επενδύσεων στον κλάδο του μετάλλου το 1950 - '51. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το «κούρεμα» του χρέους έγινε συμπληρωματικά στο «σχέδιο Μάρσαλ» και είχε στόχο να απελευθερώσει κεφάλαια για την ντόπια πλουτοκρατία. Οι όποιες κατακτήσεις των Γερμανών εργατών, αξιοποιήθηκαν την ίδια περίοδο κυρίως στον ανταγωνισμό με τις σοσιαλιστικές χώρες που έπαιρναν μέτρα υπέρ των εργαζομένων. Απόδειξη γι' αυτό είναι ότι όταν ανατράπηκε ο σοσιαλισμός ξεκίνησε και η μεγάλη ρεβάνς κατά των εργατικών δικαιωμάτων στις δυτικές καπιταλιστικές χώρες.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στόχος να χτυπήσουν το κίνημα

Η προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή για τα αγροτικά ζητήματα ήταν αποκαλυπτική για τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης και του πολιτικού της προσωπικού, για τσάκισμα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, έτσι που το ξελάσπωμά της απ' την κρίση με μέτρα ισοπέδωσης του λαού να γίνει σε συνθήκες «άπνοιας» στο κοινωνικό πεδίο. Κλείνοντας την πρωτολογία του, ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων: «Κάποιοι, όμως - ανώνυμοι και κουκουλοφόροι - πάνε το βράδυ και καίνε τις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων (...) Αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι (...) Ηλθε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γαλλίας στην Αθήνα (...) όμως, τη μέρα εκείνη έγινε ξεχωριστή απεργία ειδικά για την επίσκεψή του από τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης (...) Τι νόημα έχει να παλεύουμε να φέρουμε επενδύσεις, όταν κάποιοι (...) επιδίδονται σε τρομοκρατία κατά των επενδυτών; (...) Αν αυτό δεν είναι εθνική υπονόμευση (...) εθνική δολιοφθορά, τότε τι ακριβώς είναι; (...) Το είδατε και προχθές, με την αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης βαρυποινίτη από τις φυλακές Τρικάλων. Οι οδηγίες είναι σαφείς: Καμιά ανοχή στο έγκλημα»!

Το τσουβάλιασμα όποιου αγωνίζεται ενάντια στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης με εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά και με μηχανισμούς που δρουν με κουκούλες στο σκοτάδι, είναι συνειδητή επιλογή. Η αποστροφή αυτή του Αντ. Σαμαρά, πέραν της έχθρας για το εργατικό - λαϊκό κίνημα, αποκαλύπτει ποιος ωφελείται από ενέργειες όπως αυτή στις Σκουριές και ταυτόχρονα ξεσκεπάζει τα αντιδραστικά τους σχέδια: Με την κατασυκοφάντηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την ταύτισή του με το έγκλημα και με τις απειλές για πάταξή του, να οδηγήσουν λαϊκές δυνάμεις σε απόσυρση απ' τις γραμμές του, να τις εκφοβίσουν για να δεχτούν αδιαμαρτύρητα την αντιλαϊκή λαίλαπα.

Η αστική τάξη και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι φοβούνται το λαό και την οργάνωσή του, το ταξικό κίνημα και τους αγώνες του. Τόσο που φτάνουν να τους αφορίζουν σαν «εθνική υπονόμευση», τη στιγμή μάλιστα που έχουν χρεοκοπήσει το λαό, ομολογώντας ότι είναι αυτοί οι αγώνες που τους εμποδίζουν να περάσουν νέα, ακόμα πιο βάρβαρα μέτρα σε βάρος του λαού, προϋπόθεση για να ανακάμψει η καπιταλιστική οικονομία και κερδοφορία. Απέναντί τους θέλουν να θωρακιστούν, δημιουργώντας και το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα «αποστειρώσει» το έδαφος απ' το «μικρόβιο» των λαϊκών αγώνων. Πρόκειται για μεθοδεύσεις που δεν πέφτουν απ' τον ουρανό. Η αντιλαϊκή πολιτική δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με την καταστολή και τον αυταρχισμό. Σε επίπεδο ΕΕ, από καιρό προετοιμάζεται το έδαφος και το νομικό οπλοστάσιο για διώξεις, απαγορεύσεις, βίαιη καταστολή του εργατικού - λαϊκού κινήματος, πρώτα και κύρια των Κομμουνιστικών Κομμάτων, έως και ποινικοποίηση της ιδεολογίας και της δράσης τους.

Πρόσφατη διάσκεψη υπουργών, αξιωματούχων των κατασταλτικών μηχανισμών, «εμπειρογνωμόνων» και άλλων, που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατέληξε να ταυτίσει τη «ριζοσπαστικοποίηση» με τον «εξτρεμισμό» και την «τρομοκρατία», επιστράτευσε την αντιδραστική «θεωρία των άκρων» για να συκοφαντηθεί η ταξική πάλη κι αποφάσισε την κινητοποίηση κάθε είδους μηχανισμών και πολυπλόκαμων δικτύων παρακολούθησης και φακελώματος όποιου ατόμου ή φορέα κρίνουν σαν «εξτρεμιστή». Οι μεθοδεύσεις τους θα πέσουν στο κενό. Δεν υπάρχει φόβητρο ικανό να εμποδίσει ένα λαό αποφασισμένο να επιβάλει το δίκιο του. Ούτε δύναμη ικανή να σταματήσει τη νομοτελειακή πορεία προς τα εμπρός της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, με μπροστάρη το Κόμμα της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ