Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μας επιβεβαιώνουν, ξανά...

Γρηγοριάδης Κώστας

Το γεγονός ότι η «Αυγή» και ο Θ. Καρτερός καταπιάνονται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες με το ίδιο θέμα και μάλιστα με πανομοιότυπο τίτλο («Το λόμπι της Αλέκας» ήταν ο τίτλος του άρθρου στις 13/11, «Και λόμπι η Αλέκα;» ο τίτλος του χτεσινού), το ότι διαπράττουν ξανά τη λαθροχειρία της αποκοπής και διαστρέβλωσης ενός μικρού αποσπάσματος από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, αυτού που αφορούσε στο ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, μας επιβεβαιώνει και μας δικαιώνει.

Παίζουν κι αυτοί το παιχνίδι που έπαιξαν τα αστικά ΜΜΕ, της διαστρέβλωσης και αποσπασματικής προβολής των θέσεων του ΚΚΕ, για να υπηρετήσουν με την προπαγάνδα τους την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στη βάση του δίπολου ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ. Είτε με τη ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, άπαντες επιδόθηκαν σε κοπτοραπτική των λεγομένων της Αλ. Παπαρήγα για να υπηρετήσουν σκοπιμότητες, ειδικές και γενικότερες.

Την αστική προπαγάνδα που στηρίζει την κυβέρνηση τη βόλευε να υπονοήσει ότι το ΚΚΕ αναγνωρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί το «λόμπι της δραχμής», κατηγορία που του προσάπτει η ΝΔ. Την προπαγάνδα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ βολεύει ένα σχήμα του τύπου: Ο Σαμαράς μιλάει για «λόμπι της δραχμής», το ΚΚΕ μίλησε για «λόμπι της δραχμής», άρα το ΚΚΕ στηρίζει τον Σαμαρά. Ράβδος εν γωνία άρα βρέχει...

Τους το είπαμε και την προηγούμενη φορά, είναι προβλέψιμοι. Στην παρούσα φάση, προσπαθούν να κατοχυρώσουν το νέο δίπολο και να ενισχύσουν την πόλωση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ - άλλωστε ο Αλ. Τσίπρας προχτές δήλωσε ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με όρους διπολισμού - και πάνω εκεί προσαρμόζουν όλη την προπαγάνδα τους. Το ότι έχουν πάρει διαζύγιο απ' την αντιπαράθεση με επιχειρήματα είναι γνωστό και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Γιατί τι να αντιτάξουν;

Και για το τέλος. Το να προσπαθεί ο Καρτερός να στήσει εντυπώσεις σε βάρος του ΚΚΕ γράφοντας ότι «η Αλέκα βρέθηκε αυτές τις μέρες στην πρώτη γραμμή της αστικής - της πολύ αστικής όμως - δημοσιότητας», θα το εκλάβουμε ως μια ατυχή στιγμή του αρθρογράφου. Αλλοι είναι αυτοί που έχουν σπάσει όλα τα κοντέρ και δεν προλαβαίνουν τις συνεντεύξεις στα αστικά - τα πολύ αστικά όμως, διεθνούς εμβέλειας έως και αμερικάνικα - μέσα ενημέρωσης. Το γιατί είναι εκ του περισσού βεβαίως, κ. Καρτερέ...

Κανένα όφελος για το λαό από τις «επενδύσεις»

Στο «κυνήγι των επενδύσεων» εντάσσεται από το κυβερνητικό επιτελείο ο κύκλος επισκέψεων που θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός αρχίζοντας τη Δευτέρα από το Κατάρ. Αν κάτι διαφοροποιεί τα πρωθυπουργικά ταξίδια από αυτά των προκατόχων του, που έγιναν για τον ίδιο σκοπό, είναι ότι αυτή τη φορά η «μοιρασιά της πίτας», δηλαδή των ελληνικών πλουτοπαραγωγικών πηγών στα ξένα μονοπώλια, έχει μάλλον ολοκληρωθεί και πλέον η συζήτηση γίνεται «επί του πρακτέου». Τη μοιρασιά αυτή δεν την κρύβουν πλέον κυβερνητικά στελέχη που ασχολούνται με το θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων. «Σε γενικές γραμμές, έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο των επενδύσεων», δηλώνουν χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του Capital και δε διστάζουν να γίνουν πιο συγκεκριμένα: «Οι Γερμανοί ενδιαφέρονται για την ενέργεια και τους φυσικούς πόρους (ανανεώσιμες πηγές, φυσικοί πόροι), οι Ρώσοι και οι Γάλλοι για το σιδηρόδρομο (ΤραινΟΣΕ, με την επισήμανση ότι οι πρώτοι βρίσκονται "πιο κοντά"), οι Κινέζοι για τα λιμάνια (Πειραιά, Θεσσαλονίκης αλλά και Καβάλας), οι Καταριανοί για real estate ("φιλέτα" στο τόξο Σούνιο - Φάληρο όπως το Ελληνικό αλλά και ο Αστέρας Βουλιαγμένης, ενώ παραμένει το ενδιαφέρον για τον Αστακό), Ισραηλινοί επίσης για real estate, αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές». Συμπληρώνουν επίσης ότι «καναδικοί επιχειρηματικοί όμιλοι επικεντρώνονται σε θέματα ορυκτού πλούτου (χρυσός, μεταλλεία)», ενώ ο αμερικανικός παράγοντας «παρακολουθεί στενά τις διεργασίες στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και εκδηλώνει ιδιαίτερη προσοχή για ενεργειακά ζητήματα...». Ο λαός όμως δεν πρέπει να τρέφει ψευδαισθήσεις. Από αυτές τις επενδύσεις μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη χώρα θα ωφεληθούν, από πιθανές συμπράξεις. Ο,τι επενδύσεις και αν γίνουν, οι εργασιακές συνθήκες θα είναι οι σημερινές, ίσως και χειρότερες, με μισθούς πείνας και ωράρια - λάστιχο...

Εμπαίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες πουλάνε συγκυβέρνηση - τραπεζικό κεφάλαιο στα λαϊκά νοικοκυριά που έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με τις άγριες ανατροπές που επιβάλλονται στις ζωές τους τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που αναγκάζει το λαό να πληρώσει την καπιταλιστική κρίση. Ετσι, την ώρα που χιλιάδες από αυτά έχουν μπροστά τους το φάσμα της χρεοκοπίας, η κυβέρνηση επεξεργάστηκε μαζί με τους τραπεζίτες ένα σχέδιο που θα εξασφαλίσει στις τράπεζες ότι θα εισπράξουν ένα μέρος από τα δάνεια που αδυνατούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά, που έχουν δει να ανατρέπονται βίαια τα οικονομικά δεδομένα με τα οποία είχαν πάρει πριν από κάποια χρόνια τα δάνεια. Αυτό το σχέδιο το «σερβίρουν» στα λαϊκά στρώματα τάχα ως ρυθμίσεις... ανακούφισης των δανειοληπτών, και μάλιστα, την ώρα που στο τέλος οι οφειλέτες που υποτίθεται ότι θα βοηθηθούν, συνολικά το δάνειο που πήραν θα το πληρώσουν ακριβότερα! Κι αυτό γιατί, όπως ανακοινώθηκε, η τετραετής «περίοδος χάριτος», που σχεδιάζεται -υπό την έγκριση της τρόικας- να δοθεί, προστίθεται στη διάρκεια του δανείου που προβλεπόταν από την αρχική του σύμβαση και μετά το πέρας της επανέρχονται οι αρχικά συμφωνημένοι όροι. Δεδομένου ότι η «περίοδος χάριτος» θα είναι 4 χρόνια κατά τα οποία ο δανειολήπτης θα πληρώνει μόνο τόκους με 1,5% επιτόκιο, σημαίνει ότι όποιος τελικά ενταχθεί στη ρύθμιση θα πληρώσει για επιπλέον τέσσερα χρόνια δόσεις τόκων με 1,5%.

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ, οι φτωχοί αγρότες, δεν έχουν να περιμένουν καμία ανακούφιση από αυτούς που τους καταδικάζουν στη φτώχεια για να σωθούν τα καπιταλιστικά κέρδη. Μόνο με ριζικά διαφορετικές πολιτικές, με αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους και με έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με το λαό στην εξουσία και όχι το κεφάλαιο και τα μονοπώλια, μπορούν να ελπίζουν.

Εξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές

Παραδείγματα που «βγάζουν μάτι», με εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων και επιχειρηματικών ενώσεων που φιγουράρουν στα νέα Συμβούλια Διοίκησης πανεπιστημίων και ΤΕΙ, τα οποία συστήνονται πλέον σύμφωνα με το νόμο - πλαίσιο, αποκάλυψε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Οι σχέσεις και οι συμπράξεις μεταξύ ανώτατων ιδρυμάτων και επιχειρήσεων δεν είναι βέβαια καινούριο φαινόμενο. Ο «Ριζοσπάστης» έχει αποκαλύψει και στο παρελθόν έρευνες που γίνονταν στα ιδρύματα κατά παραγγελία επιχειρήσεων, αξιολογήσεις Τμημάτων από στελέχη της αγοράς, μεγαλοκαθηγητάδες που ταυτόχρονα κατέχουν και θέσεις συμβούλων σε μεγάλες επιχειρήσεις... Η σύνδεση αυτή, όμως, τώρα γίνεται στενότερη και εκφράζεται και στις ίδιες τις διοικήσεις των ιδρυμάτων. Να, λοιπόν, ένα ανάγλυφο παράδειγμα του πώς ο νόμος - πλαίσιο έρχεται να επιβάλει στα ιδρύματα την εντονότερη πρόσδεσή τους στις επιχειρήσεις, πράγμα που από την αρχή αποτελούσε έναν από τους κύριους στόχους του.

Αποδεικνύεται ταυτόχρονα πόσο υποκριτική ήταν η δήθεν αντίδραση των πρυτανικών αρχών όλο το προηγούμενο διάστημα (και όσων δυνάμεων στους πανεπιστημιακούς έτρεφαν αυταπάτες για το ρόλο των πρυτάνεων), που έδειχναν εμμονή στο θέμα των διοικήσεων και που αναδιπλώθηκαν τόσο εύκολα μετά το καλοκαίρι, γιατί δήθεν εξασφάλισαν την αρμοδιότητα των συγκλήτων στα ακαδημαϊκά θέματα των ιδρυμάτων... Καμιά αντίδραση τώρα από άλλοτε λαλίστατους πρυτάνεις για τους επιχειρηματίες στις διοικήσεις... Μα αν ένα ίδρυμα διοικείται απευθείας από εκπροσώπους των επιχειρήσεων, πόση «αυτονομία» μπορεί να έχει άραγε στα ακαδημαϊκά θέματα; Και πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι τα ονόματα τύπου Κορκίδη, Κασιμάτη, Γερασίμου κ.τ.λ., που ανέφερε το ΜΑΣ, είναι οι φανεροί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου. Γιατί υπάρχουν και οι κρυφοί: Επιστήμονες από ιδρύματα του εξωτερικού που έχουν πολλά χρόνια πιο πριν προσδεθεί άμεσα με τις επιχειρήσεις και εμφανίζονται τώρα σε διοικήσεις, με τους παχυλούς ακαδημαϊκούς τους τίτλους, εκπροσωπούν όμως συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς ότι η στενότερη εμπλοκή των επιχειρήσεων στα της ανώτατης εκπαίδευσης θα ωφελήσει τα ιδρύματα και την ανάπτυξη. Η πραγματικότητα είναι ότι σε τίποτα δεν πρόκειται να ωφελήσει το λαό. Οι επιχειρήσεις αξιοποιούν τα ιδρύματα και το δυναμικό τους με γνώμονα την αύξηση των κερδών τους και φρενάρουν την όποια επιστημονική εξέλιξη μπορεί να έχει πραγματικό όφελος για την κοινωνία εφόσον δε μεταφράζεται σε κέρδη. Για παράδειγμα, όταν μια επιστημονική έρευνα που χρηματοδοτείται από μια εταιρεία αποδεικνύει, π.χ., ότι δεν ωφελούν ή ότι βλάπτουν τα προϊόντα της εταιρείας... απλά θάβεται η έρευνα!

Επιπλέον, σε διοικητικό επίπεδο αυτό που μπορούν να προσφέρουν οι επιχειρήσεις στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης είναι... ανταποδοτική λειτουργία. Δηλαδή, αγοραπωλησία υπηρεσιών, αντί για εξασφάλιση όλων των απαραίτητων όρων για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές. Ετσι, στο όνομα της «ορθής διοίκησης» από τους... «ειδικούς», οι σπουδές θα γίνουν ακόμα πιο ακριβές απ' ό,τι είναι σήμερα και η όποια προσφορά των ιδρυμάτων στην κοινωνία θα είναι... κοστολογημένη. Αποκτά, λοιπόν, ακόμα μεγαλύτερη επικαιρότητα και σημασία σήμερα το σύνθημα - απαίτηση: Εξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές!


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Η διαφθορά είναι σύμφυτη στον καπιταλισμό...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΟΝΟ Η ΥΓΙΗΣ επιχειρηματικότητα θα μας σώσει, αποφάνθηκε σε ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Ποια είναι αυτή; Μα εκείνη - λέει - που δεν διαπλέκεται με πολιτικά και «μιντιακά» συμφέροντα...

Δηλαδή δεν μας φτάνει το «δούλεμα» της κυβέρνησης, έχουμε τώρα και τα «παραμύθια» των βιομηχάνων, για έναν κόσμο «όμορφο, αγγελικά πλασμένο».

Αλήθεια, πού στην Ελλάδα ή στον πλανήτη ολόκληρο, το έχουν δει αυτό το... φαινόμενο; Μήπως στη Γερμανία, όπου είναι νομικά κατοχυρωμένη η μίζα; Μήπως στις ΗΠΑ της «Enron» και των λοιπών «καλών εταιρειών»;

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ακολουθείται με ιδιαίτερη οξύτητα στην Ελλάδα, τους φαίνεται μήπως... άσχετη και καθόλου διαπλεκόμενη με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων;

Ισως στους εφοπλιστές που απολαμβάνουν ειδικό φορολογικό και εργασιακό καθεστώς; Στις τράπεζες που οι μεγαλομέτοχοι σώζονται σχεδόν... κάθε μέρα με τα χρήματα του ελληνικού λαού;

Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να έχουμε... «υγιή επιχειρηματικότητα»: Να ακολουθούνται καθόλα «ανθυγιεινές» πολιτικές σε βάρος των εργαζομένων, αυτών των οποίων η εκμετάλλευση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Πάντως να του αναγνωρίσουμε και μία αληθινή δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ: Τουλάχιστον χαρακτήρισε «ουτοπία» το ότι οι περίφημες δόσεις θα αλλάξουν τα πράγματα σε αυτήν τη χώρα. Μέχρι και οι ίδιοι το παραδέχονται...


Γρηγοριάδης Κώστας

«ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ δανειολήπτες στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, φέρεται να εξασφάλισε η κυβέρνηση μετά από συνεννόηση με τους τραπεζίτες. Ετσι μας το παρουσιάζουν...

Μόνο που κι ένας ανόητος πλέον καταλαβαίνει ότι το μόνο που κάνουν είναι να προσαρμόζουν καλύτερα τη... θηλιά της αποπληρωμής στο λαιμό του κοσμάκη. Μιλάμε για λεφτά που ούτως ή άλλως θα έχαναν.

Γιατί κλείνουν το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στο χορό της επιδίωξης της αστικής προπαγάνδας και αυτής του ΣΥΡΙΖΑ να σπιλώσουν το ΚΚΕ ότι κάνει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ άρα στηρίζει τη ΝΔ, μπήκε και η εφημερίδα του ΝΑΡ «ΠΡΙΝ», 18/11/2012. «Πάσα Αλέκας στη δεξιά», είναι ο τίτλος μακροσκελούς σχολίου της δήθεν «αντικαπιταλιστικής» εφημερίδας. Οπως ακριβώς την εκτίμησε και ο αστικός Τύπος και αυτός του ΣΥΡΙΖΑ. Τι να τους πει τώρα κανείς; Οτι άδραξαν άλλη μια ευκαιρία, για να κάνουν ανοίγματα στη μέλλουσα «κυβερνώσα αριστερά»; Οτι προσβλέπουν σε μια κυβέρνηση της αριστεράς ως στάδιο για την αντικαπιταλιστική τους επανάσταση άρα προβάλλουν άμεσα την αναγκαιότητα μιας άλλης διαχείρισης του καπιταλισμού που τη θεωρούν προοδευτική; `Η ταυτίζονται με την ύπουλη αντιΚΚΕ στάση της αστικής και οπορτουνιστικής προπαγάνδας; Αλλωστε, το λάθος τάχα που βρήκαν στο ΚΚΕ είναι ότι μίλησε για επιχειρηματίες του «λόμπι της δραχμής», ενώ το ΚΚΕ θα έπρεπε να συνδέει την πάλη για έξοδο από το ευρώ με την πάλη για αποδέσμευση. Φαίνεται πως οι «αντικαπιταλιστές» βάζουν πολλά διαχειριστικά σκαλοπάτια, αφού μπορεί να υπάρχει έξοδος από το ευρώ αλλά συμμετοχή στην ΕΕ, όπως π.χ. η Αγγλία. Αυτό λέει και ο Π. Λαφαζάνης. Κλείνουν το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, την αντιμερκελική πολιτική και την πολιτική «τύπου Ομπάμα» του οποίου καλοβλέπουν τμήματα του κεφαλαίου που ενδιαφέρονται για το δολάριο ή τη σχέση με αμερικάνικα μονοπώλια, (ενέργεια εφοπλιστές κ.λπ.). Οσο για την πολιτική του ΚΚΕ, στην οποία κάνουν κριτική όμοια με των αστών και οπορτουνιστών, μιλά για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και δεν καλεί το λαό να διαλέξει ιμπεριαλιστή σύμμαχο όπως ο ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο υπερασπίζονται στην προκειμένη περίπτωση οι «αντικαπιταλιστές» στο όνομα και ρεφορμιστές στην πράξη.

Διέξοδος το ταξικό κίνημα ανατροπής

«Χωρίς ένα μαζικό κίνημα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, η πατρίδα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, που δεν θα έχει προηγούμενο στα μεταπολεμικά χρόνια. Και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουν όλοι συμμετοχή». Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα τέτοιου τύπου εκκλήσεις, όπως η παραπάνω, που περιλαμβάνεται στο χτεσινό άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος», με τον εύγλωττο τίτλο «Κίνημα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης τώρα!». Πρώτα απ' όλα δεν μπορεί να αγνοηθεί η αφόρητη υποκρισία των αστικών ΜΜΕ, που ενώ συμμετέχουν ενεργά στην πλύση εγκεφάλου του λαού για το μονόδρομο της σφαγής δίχως τέλος των μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, της διάλυσης των όποιων δομών Πρόνοιας είχαν απομείνει, την ίδια στιγμή χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την ανθρωπιστική κρίση και την εξαθλίωση του λαού. Το πιο επικίνδυνο, όμως, είναι ότι επιχειρούν να εμφανίσουν ως διέξοδο ή έστω ως ανακούφιση στη γενικευμένη εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων τη φιλανθρωπία των αστών ή τα συσσίτια της Εκκλησίας και των διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων... Στην πραγματικότητα επιχειρούν να νομιμοποιήσουν στη λαϊκή συνείδηση τη ζωή «με το χέρι απλωμένο» και εξαρτημένη από τη φιλευσπλαχνία των πλουτοκρατών. Ακόμα χειρότερα, τέτοιες εκκλήσεις όπως η παραπάνω αποσκοπούν να δημιουργήσουν αναχώματα στη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών στρωμάτων και να αποτρέψουν τη συμμετοχή τους στο πραγματικό κίνημα που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός. Το κίνημα διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους κόντρα στο κεφάλαιο και στην πολιτική του, λύσης των οξύτατων προβλημάτων τους και αμφισβήτησης της εξουσίας των μονοπωλίων, που ασφαλώς θα παρεμβαίνει οργανωμένα και καθημερινά παντού για να παρεμποδίσει την εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων και να δημιουργήσει ασπίδα αλληλεγγύης για τους ανέργους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, όμως δε θα χάνει ούτε στιγμή το στόχο, που είναι η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και το άνοιγμα του δρόμου για τη λαϊκή εξουσία.

Δηλητήριο στο μυαλό των εργαζομένων

Εδώ και μερικούς μήνες, έχουν αρχίσει τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» σε διάφορους Δήμους και Περιφέρειες της Ελλάδας. Σ' αυτά τα προγράμματα, δουλεύουν άνεργοι για 5 μήνες με μισθό 625 ευρώ και κανένα άλλο δικαίωμα σε άδεια, δώρα κ.τ.λ.

Σ' αυτά τα πλαίσια, πρόσφατα ξεκίνησε το πρόγραμμα «Ενημέρωση - Ευαισθητοποίηση των πολιτών της Αττικής για την ανακύκλωση - κομποστοποίηση» που υλοποιείται απ' το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και την Περιφέρεια Αττικής.

Απ' την εκπαίδευση ακόμα, ξεκίνησε η επίθεση στη συνείδηση των εργαζομένων και μάλιστα με μανδύα... οικολογικό, από εκπρόσωπο της ΜΚΟ «Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης».

Σταχυολογούμε: Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων, είναι ενάντια στην ανακύκλωση γιατί θέλουν να δουλεύουν μόνο 1,5 ώρα τη μέρα! Επίσης, οι εργαζόμενοι των Δήμων ξύνονται, είναι άχρηστοι... και «πλεονάζοντες»!

Πέρα από τη συκοφάντηση των εργαζομένων, δεν παρέλειψε να αναπαραγάγει ξοφλημένες θεωρίες περί «διαρθρωτικού προβλήματος» της ανεργίας. Πολλές φορές, μάλιστα, παρακίνησε τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν όσα μάθουν σ' αυτό το πρόγραμμα για να φτιάξουν οι εργαζόμενοι δικές τους επιχειρήσεις για να πουλάνε στους Δήμους «ενημέρωση για την ανακύκλωση», γιατί οι προσλήψεις τελείωσαν!

Απ' αυτό το παράδειγμα, φαίνεται πως τα προγράμματα αυτά, δε στοχεύουν μόνο στο να διαλύσουν τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και να δηλητηριάσουν τα μυαλά και τις συνειδήσεις των χιλιάδων ανέργων που συμμετέχουν σ' αυτά.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να μην εγκλωβιστεί ο λαός

Πολλαπλασιάζονται τα σχέδια που ρίχνουν στο τραπέζι τα επιτελεία της ΕΕ και του ΔΝΤ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και τη διατήρηση της χώρας σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Το ΔΝΤ προκρίνει «κούρεμα» του ελληνικού κρατικού χρέους. Η Γερμανία, με τη στήριξη άλλων χωρών της Ευρωζώνης, αντιπροτείνει τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού ή την επέκταση της περιόδου αποπληρωμής παλιότερων δανείων από την τρόικα. Η Κρ. Λαγκάρντ ζητά στο «κούρεμα» να συμμετάσχει ο «επίσημος τομέας», δηλαδή τα κράτη - μέλη που κατέχουν ελληνικό χρέος. Η Α. Μέρκελ διαμηνύει ότι δέχεται συμμετοχή στην αναδιάρθρωση του χρέους μόνο του «ιδιωτικού τομέα». Οι αποφάσεις του χτεσινού Γιούρογκρουπ δεν αναμένεται να βάλουν τέλος στις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις που θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, με δεδομένο το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης και το μεταξύ τους πόλεμο για τον επιμερισμό της ζημιάς από την αναπόφευκτη καταστροφή κεφαλαίου.

Ενώ ακόμα δεν έχει στεγνώσει το «μελάνι» από την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων, ύψους 13,5 δισ. ευρώ, που επιβάλλονται στο όνομα του προηγούμενου «κουρέματος» του χρέους, συγκυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ ετοιμάζουν ήδη το επόμενο. Την ίδια ώρα που τα αστικά επιτελεία επιδίδονται προκλητικά σε μια ανελέητη προπαγάνδα περί δήθεν «τελευταίου πακέτου μέτρων», παζαρεύουν στις Βρυξέλλες το νέο κοκτέιλ μέτρων, που θα συνοδεύει την όποια απόφαση ληφθεί για τη διαχείριση του χρέους. Η διετής επιμήκυνση της «δημοσιονομικής προσαρμογής» για την Ελλάδα, που τροφοδότησε τη συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους, δημιουργεί ούτως ή άλλως «χρηματοδοτικό κενό» και χρειάζονται πάνω από 30 δισ. ευρώ για να αποπληρωθούν τα κρατικά ομόλογα που λήγουν το επόμενο διάστημα. Απ' όπου κι αν προέλθουν αυτά τα χρήματα, η λύση θα προβλέπει νέα μνημόνια και μέτρα.

Μόλις προχτές η τρόικα απέστειλε «ηλεκτρονικό μήνυμα» στην κυβέρνηση, με το οποίο ζητά επιπλέον απολύσεις 22.000 δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων το 2014. Στην πρόσφατη έκθεση της τρόικας, που υιοθέτησε η κυβέρνηση, προβλέπονται πρόσθετα μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 - 2016. Η θέσπιση του «μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης» προβλέπει περικοπές δαπανών και νέα μέτρα αν υπάρξουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους. Ταυτόχρονα, κυβέρνηση και τρόικα παρουσιάζουν την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή την παραπέρα μείωση μισθών και την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, ως «αναγκαία προϋπόθεση» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Είναι σίγουρο, λοιπόν, ότι όποιο μείγμα διαχείρισης και αν επιλεγεί, η σφαγή των δικαιωμάτων του λαού θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς. Στην κυβερνητική προπαγάνδα περί «ανάσας» της οικονομίας από την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ, ο ελληνικός λαός πρέπει να αναλογιστεί ότι από το 2010 μέχρι σήμερα πλήρωσε για το χρέος της πλουτοκρατίας 202,7 δισ. ευρώ! Τα λαϊκά στρώματα έχουν συμφέρον να απορρίψουν τα «μείγματα» διαχείρισης που τους σερβίρουν η κυβέρνηση και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Με ταξική οργάνωση και πάλη να νικήσουν τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, όπου πάνε να τους εγκλωβίσουν η ΝΔ και η συγκυβέρνηση από τη μια, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο άλλος πόλος από την άλλη. Διέξοδος για το λαό είναι η καθολική απαλλαγή από το χρέος, η μονομερής διαγραφή του από τη λαϊκή εξουσία που θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής και θα αποδεσμεύσει την Ελλάδα από την ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ