Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προκλητικός εμπαιγμός του λαού

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν έχει τέλος ο εμπαιγμός των εργαζομένων απ' τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Η ΔΗΜ.ΑΡ. για παράδειγμα, με το ένα χέρι υπογράφει τα εξοντωτικά για το λαό μέτρα και με το άλλο υπογράφει Ερωτήσεις στη Βουλή με τις οποίες διαμαρτύρεται για τις συνέπειες των μέτρων αυτών!!!

Σταχυολογούμε απ' την κοινοβουλευτική δραστηριότητα της ΔΗΜ.ΑΡ. των τελευταίων ημερών: Ερώτηση «με θέμα το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» όπου έχουν το θράσος να ρωτάνε τάχα μου δήθεν τον αρμόδιο υπουργό «με ποιο τρόπο, σε κάθε περίπτωση, προτίθεται να απαντήσει στις αγωνίες των μικρομετόχων για το μέλλον της επένδυσής τους και των εργαζομένων για το εργασιακό τους μέλλον»... Το ΤΤ πωλείται. Με τη σύμφωνη γνώμη της ΔΗΜ.ΑΡ.

Επίσης, κατέθεσε Ερώτηση για τις «προϋποθέσεις επιδότησης ανεργίας των εποχιακά εργαζόμενων (ιδίως στον τουρισμό)». Που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες καταργούνται εκτός αν η κυβέρνηση εισακούσει τη ...γενναιόδωρη και πονόψυχη πρόταση του βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ. και θεσπίσει εισοδηματικά κριτήρια. Μάλιστα, ο ίδιος θεωρεί ότι ένας εργαζόμενος με εισόδημα 15.000 ευρώ είναι αρκετά ευκατάστατος ώστε να μη δικαιούται το επίδομα!

Αλλος βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. κατέθεσε Ερώτηση για το γεγονός ότι η καταβολή «των προνοιακών επιδομάτων τον Μάιο και τον Ιούνιο, έγινε με καθυστέρηση στις αρχές Αυγούστου», όπως και για την περικοπή θέσεων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς αλλά και για τους κινδύνους που διατρέχει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»... Δεν τον πληροφόρησε άραγε ο πρόεδρος του κόμματός του ότι σε λίγο δε θα υφίστανται προνοιακά επιδόματα, ότι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο σπίτι», φυτοζωούν;

Προφανώς και δεν έχουν άγνοια, γνωρίζουν καλά ότι ο πρόεδρός τους και συνολικά το κόμμα τους έχουν συνυπογράψει ένα προς ένα τα μέτρα καρατόμησης δικαιωμάτων του λαού. Κι αντί να σιωπούν τουλάχιστον, τολμούν να εμπαίζουν το λαό καταθέτοντας Ερωτήσεις για το θεαθήναι.

Δεν αναφέρουν τον καπιταλισμό...

Αν τελικώς πάρουν σάρκα και οστά οι σχεδιασμοί για δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, γκέτο δηλαδή, όπου οι κεφαλαιοκράτες θα «αρμέγουν» όπως νομίζουν τους εργαζόμενους, δίχως υποχρέωση τήρησης κι αυτού του υποτυπώδους πλέον εργασιακού - ασφαλιστικού πλαισίου, και επιπλέον θα ανταμείβονται γι' αυτό με φοροασυλία, αυτό θα οφείλεται, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκο, στις «νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες» του υπουργού κ. Χατζηδάκη. Αν, δε, εγκατασταθεί μια τέτοια ζώνη στην Πελοπόννησο θα οφείλεται και στις... ιδεοληψίες του περιφερειάρχη, κ. Τατούλη!

Η προσέγγιση αυτή κλείνει τα μάτια μπροστά στο προφανές. Το «τρένο» του καπιταλισμού απ' όταν έβαλε μπρος τις μηχανές του οδηγεί τους λαούς βαθιά στην άγρια Δύση, όπου νόμος είναι το συμφέρον του κεφαλαιοκράτη, τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Οι ανάγκες τους στην εκάστοτε χρονική συγκυρία ικανοποιούνται πάραυτα απ' τους πολιτικούς τους εκπροσώπους.

Αυτή την αλήθεια προσπερνά σκόπιμα ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί όχι μόνο δεν έχει στρατηγική ρήξης με το σύστημα αυτό, αντιθέτως επιδιώκει να αναλάβει τη διαχείρισή του. Και όταν το πράξει - λέει ο βουλευτής του - «θα επιβάλει μια νέου τύπου ανάπτυξη η οποία πρώτα από όλα θα σέβεται τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα». Είναι γελοίο να ισχυρίζεται κανείς ότι τα μονοπώλια θα κρατούν τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια τους και την ίδια ώρα η ανάπτυξή της δε θα υπηρετεί τα κέρδη τους αλλά τις λαϊκές ανάγκες.

... γιατί τον στηρίζουν

Επίσης ότι τα μονοπώλια θα αποφασίζουν τι, πώς, πού, αν θα παραχθεί έχοντας την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, με μόνο κριτήριο το κέρδος, αλλά οι λαϊκές ανάγκες θα ικανοποιούνται.

Είναι σκέτη κοροϊδία να ισχυρίζονται οι του ΣΥΡΙΖΑ ότι σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση που σκοπό της ύπαρξής της έχει τη διασφάλιση των κερδών και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων της, η δική τους διακυβέρνηση θα επιβάλει κανόνες καλής συμπεριφοράς και θα τους αναγκάσει να σέβονται το λαό, τους εργαζόμενους, τα δικαιώματά τους.

Υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης. Αλλά αυτός προϋποθέτει ρήξη, σύγκρουση, ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, κοινωνικοποίησή τους, ώστε η παραγωγή να γίνεται σχεδιασμένα με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και στόχο την ικανοποίησή τους. Προϋποθέτει αποδέσμευση απ' την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους. Αυτά μπορεί να τα κάνει μια άλλη, μια λαϊκή εξουσία, δεν μπορεί και δε θα τα κάνει μια άλλη διακυβέρνηση της αστικής διαχείρισης.

Η «άλλη» διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διέξοδο από την κρίση προς όφελος τάχα του λαού, όπως την περιγράφουν τα στελέχη του, είναι η εξής: Μετατροπή των επιμέρους δημόσιων χρεών των χωρών σε κοινό ευρωπαϊκό χρέος, αλλαγή του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δημιουργία ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και ευρωπαϊκού αναδιανεμητικού προϋπολογισμού. Τις θέσεις αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ τις αντιπαραθέτει στη διαχείριση της συγκυβέρνησης, την οποία καταγγέλλει ως «νεοφιλελεύθερη». Διακηρύσσει μάλιστα ότι η δική του πρόταση θα ανακουφίσει το λαό από τα βάρβαρα μέτρα και ότι θα οδηγήσει σε μια ΕΕ «κοινωνική» και «δημοκρατική».

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Δύο από τις βασικές προτάσεις που συζητούν εντατικά τα αστικά επιτελεία, στην προσπάθειά τους να επιτύχουν ένα νέο συμβιβασμό στη διαχείριση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, είναι η αναβάθμιση της ΕΚΤ στην πρωτογενή αγορά ομολόγων, άρα η αλλαγή του μέχρι τώρα ρόλου της. Επίσης, η δημιουργία ενός ταμείου, όπου θα «περνάει» το 60% του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών και θα αποπληρώνεται σε βάθος 25ετίας, με την έκδοση ενός ομολόγου που προσομοιώνει το λεγόμενο «ευρωομόλογο». Σύμφωνα με τους εμπνευστές της πρότασης, οι οποίοι τυχαίνει να είναι και Γερμανοί οικονομολόγοι, η δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου θα σήμαινε και την αμοιβαιοποίηση του χρέους, όπως ζητάει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο της ενιαίας στρατηγικής τους υπέρ της ΕΕ, οι προτάσεις που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και εκείνες που διαπραγματεύονται κάποιες κυβερνήσεις κρατών - μελών και άλλες αστικές δυνάμεις, για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, «κουμπώνουν» σε βαθμό που βγάζει μάτι. Οχι επειδή ο ένας αντιγράφει τον άλλο, αλλά επειδή στα πλαίσια της αστικής διαχείρισης το «μείγμα» της πολιτικής μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τα ζόρια, τις αντιθέσεις και τα συμφέροντα των αστών, όχι όμως προς όφελος των λαών. Για παράδειγμα, η απευθείας αγορά χρέους από την ΕΚΤ, αν τελικά αποφασιστεί, θα συνοδευτεί από νέα μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα και από παραπέρα απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων. Εξίσου σκληρές για το λαό είναι οι προϋποθέσεις που θα ισχύσουν αν αποφασιστεί η αμοιβαιοποίηση του χρέους.

Το συμπέρασμα είναι ότι είτε με το ένα, είτε με το άλλο «μείγμα» της πολιτικής, ο λαός θα κατεβαίνει ολοένα και πιο βαθιά στο πηγάδι, αφού η διαχείριση της κρίσης γίνεται στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ΕΕ και για λογαριασμό των πολυεθνικών. Οσο μεγαλώνει η κρίση, δεν είναι απίθανο να δούμε να υιοθετούνται προτάσεις τις οποίες μέχρι τώρα απέρριπταν οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ και τις οποίες οι ανταγωνιστές τους τις περιέφεραν σαν δήθεν φιλολαϊκές. Αποκαλύπτεται ότι εντός της ΕΕ και με διαχείριση υπέρ των μονοπωλίων, κάθε «εργαλείο» που προσθέτουν στη φαρέτρα τους οι αστοί θα σπρώχνει το λαό ολοένα και πιο βαθιά στη χρεοκοπία. Αλλη διέξοδος από αυτή που λέει το ΚΚΕ δεν υπάρχει: Αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Χωρίς τελειωμό η βάρβαρη πολιτική...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ η κυβέρνηση θα είναι «το τελευταίο τέτοιο πακέτο περικοπών», μας δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς. Προφανώς εννοεί... γι' αυτό το μήνα!

Αλλωστε, όταν μιλάει για «τέτοιο πακέτο», προφανώς ομολογεί ότι θα έχουμε συντόμως και άλλα που δε θα είναι «τέτοια» αλλά «διαφορετικά». Πάντως, περικοπές θα κάνουν.

Εξυπακούεται πως δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτή τη χώρα που να πιστεύει αυτή τη δήλωση, η οποία και αληθινή να ήταν δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία. Ηδη έχουν πάρει τόσα μέτρα που επαρκούν για να τσακίζουν το λαό για χρόνια ολόκληρα.

Δε θα σταματήσουν, να είστε βέβαιοι, όπως άλλωστε λέμε εδώ και πολύ καιρό. Μόνο αν τους σταματήσουμε εμείς μπορούν τα πράγματα να πάρουν άλλο δρόμο.

Κι αυτό για να μη γίνει πράξη αυτό που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός. Οτι «η Ελλάδα σε δύο χρόνια θα είναι πολύ διαφορετική».

Μια Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι για τις εταιρείες και τις πολυεθνικές, με ανέργους, φτωχούς, εξαθλιωμένους, χωρίς δικαιώματα και ασφάλιση, δηλαδή ένας... «επενδυτικός παράδεισος».

ΜΟΝΟ ΜΙΣΟ ΔΙΣ. ΟΙ ανεξόφλητοι λογαριασμοί της ΔΕΗ; Και λίγα είναι. Γιατί έρχονται οι λογαριασμοί και ο κόσμος «τραβάει τα μαλλιά του».

Πραγματικά, αυτή η επιχείρηση έχει γίνει... μοναδική στο να ανεβάζει το κόστος με χίλιους και δυο τρόπους. Για να καταλάβεις τι λέει ο λογαριασμός πρέπει να έχεις διδακτορικό στα οικονομικά.

Πάντως, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Μέσω της ΔΕΗ πληρώνουμε τους πάντες και τα πάντα. Από τους τραπεζίτες μέχρι τις εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και από τους βιομήχανους μέχρι την Κομισιόν.


Γρηγοριάδης Κώστας

Εμπαιγμός στους πυρόπληκτους μαστιχοπαραγωγούς

Γρηγοριάδης Κώστας

Δηλώσεις προκλητικού εμπαιγμού των πυρόπληκτων μαστιχοπαραγωγών της Χίου έκανε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης. Ο υπουργός αφού υποβάθμισε τη ζημιά αναφέροντας ότι κάηκε μόνο το 5% των παραγωγικών κομματιών, άρχισε να αραδιάζει τα αυτονόητα προκειμένου να δημιουργήσει επικοινωνιακές εντυπώσεις περί κυβερνητικού ψευτοενδιαφέροντος. Ανέφερε ότι θα δοθεί στους παραγωγούς μαστίχας το ποσό των 1.150.000 ευρώ. Ομως, αυτό το ποσό αποτελεί την ειδική ενίσχυση που δίνεται από το 2007 και ανεξάρτητα από την καταστροφή στην παραγωγή μαστίχας θα δινόταν έτσι κι αλλιώς και φέτος. Για να εμφανίσει τα λεφτά ακόμα περισσότερα ανέφερε ότι οι μαστιχοπαραγωγοί έχουν λαμβάνειν και από τα 2,2 δισ. ευρώ που είναι το ποσό της ενιαίας ενίσχυσης του 2012 για όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας. Ομως, και από αυτά τα λεφτά δεν προκύπτει καμία έξτρα παροχή στους πληγέντες μαστιχοπαραγωγούς. Αλλωστε, το συνολικό ποσό της ενιαίας ενίσχυσης που θα δοθεί φέτος σε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους είναι μικρότερο και από το 2000!.. Ο Αθ. Τσαυτάρης ανέφερε επίσης ότι δόθηκαν εξισωτικές ενισχύσεις σε 400 δικαιούχους της Χίου, αλλά δεν ανέφερε πόσοι από αυτούς ήταν ανάμεσα στους 2.500 μαστιχοπαραγωγούς της Χίου και σε τι βοηθήθηκαν όσοι καταστράφηκαν από τη φωτιά... Πρόσθεσε ακόμα για να φανούν πολλές οι παροχές... ότι θα δοθεί και η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, αλλά δεν ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να περικόψει το ποσό της επιστροφής πετρελαίου για όλους τους δικαιούχους αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας κατά 40 εκατ. ευρώ και ενδεχομένως το ποσό να φτάσει και τα 80 εκατ. ευρώ. Γίνεται φανερό πως πρόκειται για δηλώσεις κατάφωρης κοροϊδίας σε βάρος των πληγέντων μαστιχοπαραγωγών της Χίου, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν και τσουχτερά χαράτσια στον ΕΛΓΑ προκειμένου να λάβουν τις όποιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ. Οι πυρόπληκτοι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου δεν έχουν ανάγκη από κυβερνητικά φούμαρα. Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης, αποζημίωσης και προστασίας. Και πρέπει να παλέψουν άμεσα γι' αυτό.

Γκρινιάζουν για αθέτηση δεσμεύσεων...

Με χτεσινή ανακοίνωση την οποία υπογράφει η ηγεσία της ΟΤΟΕ (στην πλειοψηφία συμμετέχουν η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» του ΣΥΡΙΖΑ) και έβγαλε με αφορμή τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καλείται η κυβέρνηση, «έστω και την τελευταία στιγμή, να τιμήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να υπερασπίσει πραγματικά τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας, εφαρμόζοντας μια άλλη πολιτική στο τραπεζικό σύστημα»...

Αλήθεια, τι αντιλαμβάνεται η ΟΤΟΕ ως αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης; Την «αξιοποίηση» του δημόσιου πλούτου και τις «αποκρατικοποιήσεις» που τα κόμματα της συγκυβέρνησης είχαν πει ότι θα προχωρήσουν και προωθούν ολοταχώς; Τη διασφάλιση της παραμονής της χώρας πάση θυσία στο ευρώ, που επίσης εξασφαλίζουν με νέα οδυνηρά μέτρα για το λαό; Την ανάγκη για «διαρθρωτικές αλλαγές» που τόνιζαν συνέχεια και με πίστη επιταχύνουν φέρνοντας νέες ανατροπές σε Εργασιακά και Ασφαλιστικό; Τον «εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών» που είχαν κάνει σημαία τους και υλοποιούν κατά προτεραιότητα συρρικνώνοντας δραματικά τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας με τραγικές συνέπειες για το λαό; Τι αθετείται σήμερα από όλες αυτές τις υποσχέσεις που έδιναν τα κόμματα της συγκυβέρνησης;... Τίποτα.

Οσο για τα λόγια... συμπάθειας που όλοι μοιράζουν (ειδικά προεκλογικά) προς εργαζόμενους και συνταξιούχους δήθεν θρηνώντας για το τσάκισμα των μισθών και των άλλων δικαιωμάτων, αυτά δεν αρκούν: Η κρίση που βαθαίνει αμείλικτα βεβαιώνει ότι για να σταθεί κάποιος αληθινά στο πλευρό των εργαζομένων, πρέπει να εγκαταλείψει μια για πάντα το στρατόπεδο των μεγαλοεπιχειρηματιών και της «ανταγωνιστικότητας». Ομως, αυτό ποτέ δεν το έκανε (και δε θα το κάνει) ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΔΗΜΑΡ. Ούτε βέβαια και ο ΣΥΡΙΖΑ.

... και σπέρνουν επικίνδυνες αυταπάτες

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης προωθούν αταλάντευτα τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Προεκλογικά, αυτό ακριβώς διακήρυσσαν ότι θέλουν να κάνουν. Γι' αυτό και «έβγαζαν σπυράκια», συκοφαντούσαν, άφριζαν όταν άκουγαν το ΚΚΕ να διακηρύσσει την ανάγκη αποδέσμευσης από την ΕΕ και μονομερούς διαγραφής του χρέους με λαϊκή εξουσία.

Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που στις διακηρύξεις τέτοιων κομμάτων εντόπιζαν φιλεργατική προοπτική έχουν ευθύνη, συνέβαλαν στον εφησυχασμό και το συμβιβασμό των εργαζομένων. Είναι δυνατόν να γκρινιάζει κάποιος (που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εργαζομένων) επειδή μια κυβέρνηση με φιλομονοπωλιακό προσανατολισμό δεν ... τηρεί τις δεσμεύσεις της;

Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις ή θα είναι με το μέρος της πλουτοκρατίας ή θα είναι με το μέρος της εργατικής τάξης. Γιατί, προστασία των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων με ταυτόχρονη προστασία των μονοπωλιακών συμφερόντων είναι αδύνατη. Αλλά με τις παραπάνω συνδικαλιστικές δυνάμεις στην ηγεσία του κινήματος, δε θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι να υπερασπιστούν τις οικογένειές τους από την εξαθλίωση. Γι' αυτό και πρέπει να εμπιστευτούν την πείρα τους, να βγάλουν συμπεράσματα. Για παράδειγμα, τι «άλλη πολιτική στο τραπεζικό σύστημα» μπορεί να αναζητήσει μια κυβέρνηση που στηρίζει την εξουσία των μονοπωλίων; Για το λαό, δεν έχει σημασία αν το τραπεζικό κεφάλαιο εκφράζεται και δρα μέσω μίας, δύο ή πέντε τραπεζών, μέσω «κρατικών» ή ιδιωτικών τραπεζών. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το τραπεζικό κεφάλαιο ανήκει στην πλουτοκρατία, είναι δηλαδή μέρος της εκμεταλλεύτριας τάξης που μένει στην εξουσία, που δεν μπορεί παρά να είναι ορκισμένος αντίπαλος και των εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και των εργαζομένων - μικροκαταθετών.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η διέξοδος για το λαό

Το κάλεσμα του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, που δημοσίευσε χτες ο «Ριζοσπάστης», πρέπει να αξιοποιηθεί πλατιά και σχεδιασμένα από τα μέλη και τους οπαδούς του Κόμματος, να οργανωθούν πολύμορφες παρεμβάσεις που θα αναδείξουν στο λαό ότι είναι αδύνατο να σωθεί και ο ίδιος και τα μονοπώλια. Οτι οι θυσίες του δεν πρόκειται να τον γλιτώσουν από τη συνεχή αντιλαϊκή επίθεση, αντίθετα αυτή θα δυναμώνει. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να αναδειχτεί ολοκληρωμένα το περιεχόμενο που πρέπει να αποκτήσει η πάλη αυτή του λαού, γιατί σήμερα δε χρειάζεται απλά να γίνουν αγώνες.

Οπως σημειώνει και το κάλεσμα του ΠΓ, «ο λαός πρέπει τώρα να πάρει τη δική του υπόθεση στα δικά του χέρια, άμεσα με γενικευμένους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες που ενώνουν σε ενιαία κατεύθυνση και σταθερή συμμαχία την εργατική τάξη, είτε δουλεύει στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα, τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία». «Σε αυτή τη φάση τα μέτωπα πάλης και η αντίσταση σε χώρους δουλειάς, σε κλάδους και συνοικίες να γίνουν ρυάκια που να συγκλίνουν και να δυναμώσουν το παλλαϊκό σύνθημα για τη φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση, με μαχητικές μαζικές κινητοποιήσεις και αντίστοιχα μαχητικές μορφές πάλης, που στηρίζονται στη μαζική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και στην οργάνωση της υλοποίησής τους. Ο αγώνας απαιτεί μαζικότητα, οργάνωση και πολιτική κατεύθυνση ρήξης με τα συμφέροντα και τις επιλογές των μονοπωλίων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», επισημαίνει.

Το πρόβλημα που ένας κλάδος ή μια μερίδα εργαζομένων αντιλαμβάνεται ως «δικό του» μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί για να αναδειχθεί η επίθεση που ενιαία εξαπολύει η πλουτοκρατία στο σύνολο του λαού. Για παράδειγμα, η λειτουργία των νοσοκομείων με τους όρους που απαιτεί η προστασία της υγείας του λαού δεν μπορεί να αφορά μόνο τους υγειονομικούς, δε συνδέεται μόνο με την ανάγκη για σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα (που προφανώς επιδρά άμεσα με τις συνθήκες νοσηλείας και φροντίδας των ασθενών). Αφορά συνολικά τα λαϊκά στρώματα, που βλέπουν τα νοσοκομεία να «βουλιάζουν» στις ελλείψεις προσωπικού - αναλώσιμων - φαρμάκων, στην υποχρηματοδότηση και την εμπορευματοποίηση και τα ίδια να πληρώνουν πανάκριβα για φάρμακα και νοσηλεία. Γι' αυτό και πρέπει να απασχολήσει τα εργατικά συνδικάτα, τους συνδικαλιστικούς φορείς των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, το μαζικό κίνημα των γυναικών και των νέων των λαϊκών στρωμάτων. Να «πυροδοτήσει» αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αφενός με αιτήματα για άμεση στήριξη της λαϊκής οικογένειας (π.χ. για κρατική χρηματοδότηση νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ, δωρεάν υπηρεσίες και φάρμακα), αφετέρου να απεγκλωβίζει συνειδήσεις από την πολιτική που αντιμετωπίζει Υγεία και Φάρμακο ως εμπόρευμα.

Ο λαός να οργανωθεί και να δράσει ενάντια στην πολιτική που διαχειρίζεται την κρίση για να διασωθεί το κεφάλαιο. Να δυναμώνει η διαφωτιστική δουλειά που θα απεγκλωβίζει συνειδήσεις από την αυταπάτη ότι μπορούν να συμβιβαστούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων με αυτά του λαού. Να σταθεροποιείται η δράση για την οργάνωση δυνάμεων ενάντια στον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, αφού αυτός γεννά τις κρίσεις αυξάνοντας δραματικά τα βάσανα του λαού κι έπειτα φέρνει ξανά μια ανάπτυξη που πάλι αδυνατεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες, χτισμένη στα αποκαΐδια των λαϊκών κατακτήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ