Στις επίμονες ερωτήσεις του εκπροσώπου του Κόμματος αν θα καταργηθεί το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση, ο Δ. Παπαδημούλης σφύριζε κλέφτικα... Και τι να πει άλλωστε; Το έχουν κάνει καθαρό οι άνθρωποι πως ούτε το μνημόνιο θα καταργήσουν, ούτε τίποτα απ' όσα υποσχέθηκαν στο λαό θα υλοποιήσουν. Αυτό σημαίνει το «δεν πρόκειται να κάνουμε μονομερείς ενέργειες», το «θα διαβουλευτούμε και θα διαπραγματευτούμε στην ΕΕ» ακόμα και το «θα δούμε με θετικό πνεύμα την πρόταση του ΚΚΕ»...
Κορόιδεψαν το λαό για να υφαρπάξουν ψήφους και προβάρουν ήδη υπουργικά κοστούμια βγάζοντας κοροϊδευτικά τη γλώσσα στο λαό.
«Με τις εκλογές της 6ης του Μάη ο ελληνικός λαός έδωσε μια ξεκάθαρη εντολή. Να σταματήσει η βάρβαρη πολιτική των Μνημονίων, η στυγνή επίθεση των τραπεζιτών και των επιχειρηματιών που σπέρνουν την ανείπωτη φτώχεια, την τεράστια ανεργία και τη μετανάστευση των παιδιών μας, την κατάργηση των δημόσιων αγαθών, το μαζικό ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, τη διεθνή επιτροπεία και τον εξευτελισμό για τη χώρα μας. Εστειλε τα κόμματα που υποστήριξαν τις διαδοχικές κυβερνήσεις της τρόικας και εκτέλεσαν αυτό το έγκλημα στο περιθώριο της Ιστορίας». Αυτά σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε χτεσινό του κάλεσμα για κινητοποίηση, την επόμενη Τρίτη, ο «Συντονισμός Πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», ο οποίος, στη συνέχεια, σημειώνει: «Οσο και αν το μήνυμα των εκλογών ήταν σαφέστατο από τον ελληνικό λαό, όσο κι αν το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε κρίση, στους χώρους εργασίας το μήνυμα αυτό φαίνεται να μην έχει φτάσει. Η εργοδοσία επιτίθεται τώρα, με βιαιότητα για να πάρει ό,τι μπορεί...».
Τι ακριβώς προσπαθεί να κάνει δηλαδή ο «Συντονισμός» (στον οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων και δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ);... Μήπως να... μαλώσει τους βιομήχανους, εφοπλιστές, τραπεζίτες και άλλους μεγαλοεργοδότες επειδή δε λένε να παρατήσουν τις αντεργατικές τους επιδιώξεις; Γίνεται ποτέ να παραιτηθεί το κεφάλαιο από την απαίτηση και την ανάγκη του να συρρικνώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων;
Η ΕΕ συνεχίζει να ασκεί την πολιτική της, εμφανίζοντας «παλιές» λύσεις για να «χτυπήσει» την ανεργία, που αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς. Την περασμένη βδομάδα συνεδρίασε στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο υπουργών Νεολαίας της ΕΕ και συμμετείχε σε αυτό ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς της χώρας μας. Θέμα ήταν τα «εργαλεία» πολιτικής στους τομείς μη τυπικής και άτυπης μάθησης, για να μειωθεί η ανεργία, να ενταχθούν στην εκπαίδευση και την κατάρτιση νέοι κ.ά.
Θυμίζουμε ότι η εκπαίδευση, σύμφωνα με ευρωενωσιακά πρότυπα, χωρίζει τη μόρφωση σε τυπική (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Σχολεία), μη τυπική (όλα τα ιδιωτικά και «δημόσια» μαγαζιά εκπαίδευσης και κατάρτισης, η εργασιακή εμπειρία κ.ά.) και την άτυπη (οποιεσδήποτε δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο, που μπορούν να αποδειχτούν μ' ένα χαρτί, από ΜΚΟ κ.α.).
Τα γράφουμε όλα αυτά για να θυμίσουμε πως η πολιτική της ΕΕ, αφού έχει διαμορφώσει στρατιές ανέργων και απασχολήσιμων, τώρα συνεχίζει το έργο της, με βάση τις απαιτήσεις των μονοπωλίων. Επιδιώκει να φτιάξει νέες στρατιές ευέλικτων εργαζομένων που θα ψάχνουν δουλειά, μετά από συλλογές πτυχίων, βεβαιώσεων κ.ά., για λίγους μήνες και λίγα ευρώ. Αυτό είναι το «μέλλον» που υπερασπίζονται τα κόμματα του ευρωμονόδρομου: Φτώχεια, αμάθεια και εκμετάλλευση για μια ζωή.
Επίτροποι, διεθνείς οίκοι, πανεπιστημιακοί αναλυτές, εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, τράπεζες, οργανισμοί οι πάντες σεναριολογούν επ' αυτού και μας προσφέρουν ένα δείγμα της ...φαντασίας τους.
Φυσικά, δεν το κάνουν γιατί έχουν κάποια εμμονή να προβλέπουν το μέλλον. Τα κέρδη τους θέλουν να διασφαλίσουν και εξαντλούν όλη τη δημιουργικότητά τους σε αυτό.
Ταυτόχρονα, όμως, έχουν πολύ περισσότερα σενάρια με την Ελλάδα ...εντός του ευρώ. Και όλα - τόσο τα μεν όσο και τα δε - έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Τη φτώχεια και την εξαθλίωση του ελληνικού λαού. Τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Από σενάρια λοιπόν είμαστε πλήρεις. Αυτό που μένει είναι να βρεθούν οι «πρωταγωνιστές» από το πολιτικό προσωπικό για να ...παιχτεί η παράσταση. Κι όπως έχετε διαπιστώσει, σε αυτές τις εκλογές υπάρχουν κόμματα για κάθε ρόλο.
Υπάρχουν «καλοί» και «κακοί», «μνημονιακοί» και «αντιμνημονιακοί», «φιλελεύθεροι» και «αριστεροί»! Ομως, το θέμα τους είναι να έχει το «έργο» ...ευτυχισμένο τέλος για την πλουτοκρατία.
ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ οι κρατικές εισπράξεις σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα έσοδα - λένε - παρουσιάζουν μείωση κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Οταν όμως μιλάνε για «κρατικά έσοδα» ξέρουμε πολύ καλά τι εννοούν: Την αφαίμαξη μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών και μικροεπαγγελματιών. Τα μόνιμα θύματα της φορολογίας, μιας και οι φόροι στο κεφάλαιο είτε μειώνονται είτε ...απλά δεν υπάρχουν.
Μην ανησυχείτε όμως, μια απλή καθυστέρηση είναι. Προσπαθούν να μη δούμε τα «ραβασάκια» της εφορίας στην προεκλογική περίοδο. Αμέσως μετά τις εκλογές ...θα «ρεφάρουν», το συντομότερο δυνατόν.
Αυτά ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, προχτές, στη ΝΕΤ. Ο ΣΥΡΙΖΑ για μία ακόμα φορά, όχι μόνο έδωσε τα διαπιστευτήριά του στα μονοπώλια και στους εκπροσώπους τους στην ΕΕ, αλλά λέει και συνειδητά ψέματα στο λαό, όταν υποστηρίζει ότι με το εκλογικό αποτέλεσμα έχει καταργηθεί το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση. Ο λόγος που το κάνει αυτό είναι για να έχει τη δυνατότητα αντί να συγκρουστεί άμεσα με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών μονοπωλίων να διαπραγματευτεί ένα νέο μνημόνιο.
Στη συνέχεια, συμπλήρωσε ότι θέλει να φορολογήσει τον πλούτο και όχι τη φτώχεια, κι αυτό όπως είπε θα το πετύχει με ανάπτυξη. «Να μπορέσουμε να ξαναχρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη, να ελαχιστοποιήσουμε, να μηδενίσουμε το πρωτογενές έλλειμμα προκειμένου να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη». Προσμένοντας το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του Συμφώνου Σταθερότητας, στο οποίο λένε θα προστεθεί και ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης. Καπιταλιστική ανάπτυξη και παζάρια, λόγω ανταγωνισμών, ανάμεσα στα μονοπώλια για το πώς θα μοιράσουν τη ζημιά της κρίσης. Τέτοια ανάπτυξη θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούσε και προεκλογικά για «υγιή επιχειρηματικότητα». Ομως καπιταλιστική ανάπτυξη είχαν και στο παρελθόν οι λαοί της Ευρώπης. Αυτή την ανάπτυξη, τη γνώρισε και τη γνωρίζει ο λαός και σημαίνει επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, με μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και την ενίσχυση του κεφαλαίου με κρατικό χρήμα. Τέτοια ενίσχυση υπόσχεται και ο ΣΥΡΙΖΑ με τις προτάσεις του. Γι' αυτό ο Αλ. Τσίπρας στη ΝΕΤ είπε: «...εμείς δεν υποσχόμαστε στον ελληνικό λαό γενικά και αόριστα λεφτά υπάρχουν, και λέμε ότι ο ελληνικός λαός θα χρειαστεί να κάνει θυσίες»...
«Η δραστική περικοπή των δημόσιων δαπανών για την υγεία, σε συνδυασμό με το σκανδαλώδες "κούρεμα" των αποθεματικών των δημόσιων νοσοκομείων κατά 70% και τoν χρεοκοπημένο ΕΟΠΥΥ, απειλούν ευθέως την βιωσιμότητα του ΕΣΥ και καταδεικνύουν την πραγματική "υγειονομική βόμβα" που έχουν απασφαλίσει κυβέρνηση - τρόικα». Αυτό ανέφερε ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας του ΣΥΝ στις 20/4/2012 ως σχόλιο σε επιστολή του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας για κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας των νοσοκομείων.
Μετά τις εκλογές, στις 15/5/2012, με δήλωση του Γιάννη Μπασκόζου, συντονιστή του Τμήματος Υγείας του ΣΥΝ, αλλάζει το «τροπάρι», όταν ο ΕΟΠΥΥ ανακοινώνει αδυναμία πληρωμής σε γιατρούς και φαρμακοποιούς: «Το παλαιοκομματικό μνημονιακό σύστημα εξουσίας προσπαθεί να τρομοκρατήσει και να αποπροσανατολίσει δημιουργώντας την ψευδαίσθηση πως οι καταστροφικές επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής στον τομέα της υγείας οφείλονται στην μετεκλογική ...ακυβερνησία. Είδαμε διοικητές νοσοκομείων να επικαλούνται οικονομικά αδιέξοδα τα οποία αντιλήφθηκαν αμέσως μετά τις εκλογές». «Είναι δεδομένη η εγκληματική υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και γενικότερα του τομέα της υγείας που οδηγείται σε κατάρρευση», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «υπάρχουν στοιχεία πως στο ταμείο του ΕΟΠΥΥ υπάρχουν αυτή τη στιγμή χρήματα για πληρωμή γιατρών και φαρμακοποιών».
Στην προσπάθειά του να ...ισορροπήσει μεταξύ των λαϊκών συμφερόντων και των αντιλαϊκών επιταγών του κεφαλαίου, ο ΣΥΡΙΖΑ τη μια στιγμή βρίσκεται να εντοπίζει «δραστική περικοπή δημοσίων δαπανών για την υγεία» και έναν «χρεοκοπημένο ΕΟΠΥΥ», ενώ την άλλη στιγμή βρίσκεται να εντοπίζει κρυμμένα στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ χρήματα.
Η προσπάθειά του να κρυφτεί πίσω από την καταγγελία των μνημονιακών πολιτικών δεν είναι αρκετή για να κρύψει την πολιτική του στον τομέα Υγείας, που θέλει ένα δημόσιο τομέα ανταγωνιστικό στον ιδιωτικό, που δεν αρνείται την επιχειρηματική δράση. Αλλά μ' αυτή την πολιτική δε διασφαλίζεται στο λαό αποκλειστικά δωρεάν Υγεία από αποκλειστικά δημόσια νοσοκομεία με υπηρεσίες αντίστοιχες των αναγκών του. Αν ισχυρίζεται, λοιπόν, πως το μνημόνιο είναι πηγή όλων των προβλημάτων του λαού και γι' αυτό θα επιδιώξει την κατάργησή του, αντί να προτάσσει απέναντι στην τρομοκρατία τον εφησυχασμό, θα ήταν προτιμότερο να πάρει θέση στο εξής: Θα καταργήσει την επιχειρηματική δράση στον τομέα Υγείας; Και όχι τα προεκλογικά τερτίπια κατά «όπου φυσάει ...η κάλπη».