Παρασκευή 20 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κάλπικες «δεσμεύσεις»

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ο Α. Σαμαράς μόνο μία δέσμευση έχει αναλάβει, να αποκαταστήσει τις συντάξεις κάτω από τα 700 ευρώ και να στηρίξει τους πολύτεκνους», υπενθύμισε με νόημα χτες (στο «Μέγκα») ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, απαντώντας στις επικρίσεις των άλλων κομμάτων της πλουτοκρατίας ότι τάχα δε στηρίζει επαρκώς την κυβέρνηση Παπαδήμου. Αυτό, δηλαδή, που επί της ουσίας εννοεί ο εκπρόσωπος με την παραπάνω δήλωση είναι πως «εκτός» από τους χαμηλόμισθους και τους πολύτεκνους η ηγεσία της ΝΔ δεν έχει αναλάβει καμία άλλη δέσμευση απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό. Παραδέχεται δηλαδή, ότι η ηγεσία της ΝΔ δε θέτει ούτε καν για το θεαθήναι κάποια «κόκκινη γραμμή» όσον αφορά τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, ακριβώς επειδή συμπλέει πλήρως με την εφαρμοζόμενη πολιτική και βάζει πλάτες για να υλοποιηθούν όλα τα βάρβαρα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα. Το «φωνάζει» άλλωστε η στάση που κρατάει στο διάλογο των κοινωνικών εταίρων, όπου με όλες τις δυνάμεις της αγωνίζεται να υπάρξει μια συμφωνία που θα τσακίζει τους μισθούς στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Είναι ευνόητο βέβαια ότι η παραπάνω δήθεν «φιλολαϊκή» δέσμευση για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι κάλπικη, αφού την ίδια στιγμή ζητά τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, την επέκταση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, την εκ περιτροπής εργασία, κ.ο.κ. Στο βαθμό που υλοποιηθούν όλες αυτές οι προτάσεις, που προωθούνται ήδη από την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, θα μπει ταφόπλακα στις συντάξεις και οι χαμηλοσυνταξιούχοι για τους οποίους χύνει κροκοδείλια δάκρυα η ηγεσία της ΝΔ, στην καλύτερη περίπτωση θα παίρνουν κάποιο «φιλοδώρημα»...

Γελοιότητες που δεν κρύβουν το ρόλο τους

Μοχθούν και ιδρώνουν οι του ΛΑ.Ο.Σ. να πείσουν το λαό ότι είναι ανιδιοτελείς σωτήρες της χώρας, που τους χρωστάμε και χάρη για το «έργο» που μας προσφέρουν. Στο πλαίσιο αυτής τους της προσπάθειας ο Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε χτες στο ρ/σ «Κανάλι 1»: «Ναι αλλά αναλάβαμε ένα μέρος της ευθύνης λεβέντικα και αντρίκια χωρίς να μας αναλογεί. Η Αριστερά, για να σας τα πω και όπως είναι τα πράγματα έχει συγκυβερνήσει επί ένα χρόνο και με τη ΝΔ σόλο, εννοώ οι δυο τους, και με το ΠΑΣΟΚ συγκυβέρνησε στην κυβέρνηση Ζολώτα. Για να μην τρελαθούμε, και αν θυμάστε, κόντεψε εκείνη την εποχή να τα τινάξει η ελληνική οικονομία. Θυμάστε τι μπάχαλο παρέλαβε ο Μητσοτάκης το '90 και πόσο κόπο προσπάθησε να κάνει πέντε πράγματα, αν και τα έκανε με τρόπο άκομψο. Αυτά κρίθηκαν από την ιστορία. Τα λέω αυτά για να μη νομίζει η Αριστερά ότι έχει την παρθενογένεση»...

Ο,τι του φανεί του λωλοστεφανή! Αλήθεια, πιστεύουν ότι με κάτι τέτοιες φαιδρότητες θα παραγράψουν τις ευθύνες τους για το γεγονός ότι έφεραν το λαό στο χείλος της αβύσσου, για το ότι μοχθούν όχι για να σώσουν τη χώρα αλλά τα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες; Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν με τις γελοιότητες που εκστομίζουν; Ο λαός ξέρει καλά ότι πληρώνει τα σπασμένα μιας πολιτικής δεκαετιών, την οποία στήριξε ο ΛΑ.Ο.Σ., ο πρόεδρος του οποίου και τα στελέχη του δεν προέκυψαν από παρθενογένεση, κομμάτι του συστήματος ήταν και πριν συγκροτηθούν στην αγέλη του ΛΑ.Ο.Σ. Μιας πολιτικής που τα έδωσε όλα στο κεφάλαιο και στο λαό μόνο βάσανα.

Οι άνθρωποι του μόχθου θυμούνται ποιοι πάλεψαν για τα δίκια τους και τα συμφέροντά τους. Ξέρουν ότι αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ πολύ νωρίτερα θα είχαν απωλέσει τα πάντα. Αν δεν υπήρχε σήμερα, η αποστολή των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου θα ήταν πολύ πιο εύκολη. Τους χαλάει τα σχέδια και γι' αυτό λυσσάνε. Αλλά δε θα τους περάσει. Ο λαός θα έχει τον τελευταίο λόγο και θα τον πει μαζί με το κόμμα του, το ΚΚΕ.

Αβυσσαλέο ταξικό μίσος

Το μόνο που επιβεβαιώνει η νέα λυσσασμένη επίθεση του κόμματος των μεγαλοεπιχειρηματιών, της ΔΗΣΥ, κατά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, είναι το αβυσσαλέο μίσος του κατά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Μίσος που το δείχνει διαχρονικά και σε κάθε ευκαιρία. Δεν υπάρχει απεργιακή κινητοποίηση που το κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη να μην έχει καταδικάσει ή να μην έχει μπει πρώτη και καλύτερη στις επιθέσεις κατά ταξικού κινήματος και του ΠΑΜΕ, λειτουργώντας ως αιχμή του δόρατος του μαύρου μετώπου της πλουτοκρατίας. Μόλις την περασμένη βδομάδα ζήτησε ευθέως την κατάργηση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, ενώ δεν κρύβει ότι θέλει να καταργηθεί γενικά ο συνδικαλισμός και τα συνδικάτα. Κι ενώ θέλει να μπουν στο «γύψο» τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα και οι δημοκρατικές ελευθερίες έχει το θράσος την ίδια ώρα να κάνει μαθήματα δημοκρατίας στο ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. «Η πρακτική του ΠΑΜΕ ως μετωπική οργάνωση του ΚΚΕ να εμποδίσει το διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, δεν έχει σχέση με τη δημοκρατία», διατείνεται θρασύτατα. Δεν εκπλήσσει βέβαια κανέναν, αφού μετράει τη δημοκρατία με το μέτρο των καπιταλιστών, που θεωρούν ότι πίσω από τις πόρτες των εργοστασίων δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από το δίκιο του αφεντικού, ενώ γενικότερα θεωρεί δημοκρατικό να εξαθλιώνεται η πλειοψηφία του λαού για χάρη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας μιας χούφτας μονοπωλίων. Με άλλα λόγια, θεωρούν τη δικτατορία των μονοπωλίων ως την πιο τέλεια δημοκρατία. Αυτή τη δημοκρατία η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα δεν μπορεί παρά να θέλουν να την ανατρέψουν, να πάρουν στα χέρια τους την εξουσία και να εγκαθιδρύσουν τη δική τους δημοκρατία, τη δική τους οικονομία. Αυτά είναι οργανικά δεμένα.

Ποιοι κλείνουν τις επιχειρήσεις;

Ο μεγαλειώδης αγώνας των χαλυβουργών, ενάντια στις απολύσεις, στις μειώσεις μισθών και την εκ περιτροπής εργασία, η συμβολή του ΠΑΜΕ στην οργάνωση της αλληλεγγύης απ' όλη τη χώρα αλλά και απ' όλο τον κόσμο, έγινε καρφί στο μάτι των αστών των επιτελείων τους, και κάθε λογής νεόκοπων φίλων των εργατών, όπως π.χ. κάποιοι που συμμετείχαν στο χτύπημα της 48ωρης απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ τον περασμένο Οκτώβρη. Ολοι αυτοί λοιπόν, που στηρίζουν την άποψη πως για να έχουν δουλειά οι εργάτες πρέπει να στηριχτούν τ' αφεντικά, ξεσπάθωσαν κατά του ΠΑΜΕ με τη βρώμικη προπαγάνδα ότι «το ΠΑΜΕ κλείνει τις επιχειρήσεις». Ας απαντήσουν: Ποιος έκλεισε τις επιχειρήσεις στο Λαύριο, στη Νάουσα, στη Βόρεια Ελλάδα, ποιος ενίσχυσε τους καπιταλιστές για να μεταφέρουν επιχειρήσεις στα Βαλκάνια και να κερδοσκοπούν; Δεν είναι η πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου με τις πλάτες των εργοδοτικών-κυβερνητικών συνδικαλιστών; Δεν είναι η ίδια η καπιταλιστική οικονομία που ωθεί τους καπιταλιστές να επενδύουν με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και το μεγαλύτερο κέρδος; Οι θιασώτες αυτής της προπαγάνδας, στηρίζοντας τους μεγαλοεπιχειρηματίες, θέλουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους να δέχονται αδιαμαρτύρητα να ζουν με όλο και λιγότερα και οι εργοδότες μαζί με το κράτος να τους κλέβουν όλο και μεγαλύτερο μέρος από τον πλούτο που παράγουν. Και τρομοκρατούν με τα εκβιαστικά διλήμματα: Δουλειά χωρίς δικαιώματα, μειώσεις μισθών, άθλιες εργασιακές συνθήκες ή ανεργία; Και το κάνουν πασχίζοντας να ανακόψουν την ταξική πάλη.

Αλλά σε ποιο μέρος του κόσμου δεν κλείνουν, δε συγχωνεύονται, δε μετακομίζουν επιχειρήσεις, όσο φθηνοί κι «υπάκουοι» κι αν είναι εργαζόμενοι; Η πραγματικότητα είναι πως οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και η κρίση, οδηγούν αναπόφευκτα κάποιες επιχειρήσεις στο κλείσιμο. Για παράδειγμα, ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας είναι πλέον σχεδόν ανύπαρκτος - και χιλιάδες εργαζόμενοι στο δρόμο - παρά τις εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες. Το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο διαπρέπει παγκοσμίως και στη χώρα χιλιάδες ναυτεργάτες είναι χωρίς δουλειά, τα νησιά χωρίς καράβι ή με σαπιοκάραβα και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια απλησίαστα. Είναι αμέτρητα τα παραδείγματα εργαζομένων που δέχτηκαν περικοπή των δικαιωμάτων τους και αυτό δεν τους εξασφάλισε δουλειά, ούτε «γλίτωσε» την επιχείρηση από το λουκέτο. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια οι μισθοί μειώνονται, οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιούνται και ταυτόχρονα η ανεργία αυξάνει, επιχειρήσεις κλείνουν. Ο πλούτος που παράγεται μεγαλώνει, οι εργαζόμενοι κι οι οικογένειές τους ζουν χειρότερα και ο πλούτος αυτός συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα μονοπώλια, τα κέρδη των οποίων πολλαπλασιάζονται.

Τι ζητούν οι μεγαλοεργοδότες από τους εργαζόμενους; Να δουλεύουν και ο μισθός να μην τους φτάνει, να παίζουν τη ζωή τους «κορόνα γράμματα», να απολύονται, δηλαδή να εξαθλιωθούν για τα καπιταλιστικά κέρδη! Να θυσιάσουν τα δικαιώματά τους στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Ασφάλιση, στην Πρόνοια, στην ψυχαγωγία, στην ξεκούραση για να έχει το κράτος να δίνει χρήμα στις επιχειρήσεις, να ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα στα πλαίσια της οποίας κάποιες επιχειρήσεις δεν αντέχουν και κλείνουν! Τελικά, ποιοι αποτελούν κόστος για την κοινωνία; Τα παράσιτα και το κράτος τους ή αυτοί που παράγουν τα πάντα; Οι καπιταλιστές και το κράτος τους είναι εμπόδιο στο να ζει η πλειοψηφία του λαού καλύτερα, να δουλεύει λιγότερο και να απολαμβάνει περισσότερα αξιοποιώντας όλες τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου.


Ελένη ΜΑΪΛΗ

Προαποφασισμένοι για τα χειρότερα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΕΥΘΕΩΣ θα μπορούσε να το πει άραγε ο Ευάγγελος Βενιζέλος; Φαίνεται ότι τον έχει πιάσει μια κρίση ειλικρίνειας τις τελευταίες μέρες.

Χαρακτήρισε τη συζήτηση του «πολυνομοσχεδίου» στη Βουλή, ως «πρόβα για άλλες κρισιμότερες διατάξεις» καλώντας τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση να συσπειρωθούν.

Κι όταν λέει «κρισιμότερες», δεν εννοεί φυσικά πιο πολύπλοκες ή πιο σημαντικές. Εννοεί απλούστατα πιο αντιλαϊκές! Γιατί ξέρουν τι πρόκειται να κάνουν, το έχουν αποφασίσει από καιρό.

Εξ ου και καλεί όλα τα «δεκανίκια» του συστήματος - είτε μετέχουν στην κυβέρνηση είτε όχι - να μαζευτούν και να ...κάνουν τη δουλειά τους. Να εξυπηρετήσουν δηλαδή τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ο καθένας με τον τρόπο του.

Βλέπετε, σε τέτοιους ζόρικους καιρούς δίνει κανείς τις ...εξετάσεις του. Και ο λαός πρέπει να κρίνει και να βγάλει συμπεράσματα.

ΚΟΥΙΖ: Πώς γίνεται ένα νομοσχέδιο της σημερινής κυβέρνησης με το οποίο (δηλώνουν ότι) διαφωνούν η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑ.Ο.Σ. να έχει ...τρικομματική στήριξη;

Οχι δεν απαιτείται κάτι μαγικό. Αρκεί το νομοσχέδιο να αφορά την αποποινικοποίηση, ουσιαστικά τη νομιμοποίηση διάδοσης των ναρκωτικών. Τότε το ...τρίπτυχο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ. αντικαθίσταται απλά από το ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-Δημοκρατική Αριστερά.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ οι διαρροές από το υπουργείο Οικονομίας, σχετικά με το ...πόσο καλό θα είναι το επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων θα μειώνει - λένε - και το ΦΠΑ, όπως και τους φόρους στα ακίνητα.

Φυσικά, ούτε λόγος για κατάργηση της έκτακτης εισφοράς, τη διεύρυνση φοροαπαλλαγών ή οτιδήποτε άλλο αφορά αποκλειστικά τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Με δεδομένο φυσικά ότι οι στόχοι ...είσπραξης όχι μόνο δε μειώνονται αλλά αναμένεται να αυξηθούν, είναι προφανές ότι το μόνο που ψάχνουν είναι το πώς θα επιβαρύνουν περισσότερο τον κοσμάκη.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αφήστε που αυξήσεις του ΦΠΑ το μόνο που έχουν πετύχει είναι να μειώσουν τα έσοδα....

Προσυνεννοημένη σφαγή των μισθών

Γρηγοριάδης Κώστας

«Να βρεθούν τρόποι μείωσης του μισθολογικού κόστους χωρίς να θιγούν κατώτατος και 13ος-14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα», φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης. Οπως ήταν αναμενόμενο, δεν προσδιόρισε τους «τρόπους» με τους οποίους θα γίνει η μείωση του λεγόμενου «μισθολογικού κόστους», προφανώς γιατί είναι αυτοί που παρουσιάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ως δήθεν «εναλλακτική λύση» για να μην καταργηθεί τάχα ο κατώτατος μισθός: Πλήρης εφαρμογή των επιχειρησιακών - ατομικών συμβάσεων και γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Το παραδέχθηκε για πολλοστή φορά χτες (στον «Real Fm») ο Γ. Κουτρουμάνης, δηλώνοντας ότι «οι επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να δώσουν απάντηση στο πρόβλημα της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων». Ανέφερε μάλιστα, για του λόγου το αληθές, ότι τους δύο τελευταίους μήνες του 2011 υπογράφηκαν επιχειρησιακές συμβάσεις σε 52 επιχειρήσεις. Παρέλειψε βέβαια να αναφέρει ότι η μείωση των μισθών σε αυτές τις επιχειρήσεις έφτασε έως και 42%. Παρέλειψε επίσης να αναφέρει ότι ταυτόχρονα υπογράφηκαν και χιλιάδες ατομικές συμβάσεις εργασίας που είχαν ως αποτέλεσμα παρόμοια ή μεγαλύτερη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ίδιοι οι εργοδότες καταθέτουν στο Σώμα Επιθεωρητών ότι 1.727 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα προχώρησαν σε μείωση μισθών. Καθόλου τυχαία λοιπόν ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι «οι κοινωνικοί εταίροι δεν ενδιαφέρονται τόσο για τον κατώτατο μισθό όσο για τις κλαδικές συμβάσεις»... Το σίγουρο είναι πάντως ότι στο τέλος του «διαλόγου» των κοινωνικών εταίρων θα έχουν καταβαραθρωθεί όλοι οι μισθοί στο ύψος του κατώτατου μισθού, που θα πάρει τη σειρά του στην επόμενη «δόση», θα γενικευτούν οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και θα μπει ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Ολα τ' άλλα είναι παραμύθια για όσους θέλουν να τα πιστέψουν.

Τσάκισμα των εργαζομένων σε όλη την ΕΕ

Καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι όλα τα «φάρμακα» που προτείνουν οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας για την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση προϋποθέτουν το τσάκισμα των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, ώστε να μειωθεί δραστικά η τιμή της εργατικής δύναμης και να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα μονοπώλια κατά την επάνοδό τους στην κούρσα της κερδοφορίας.

Το ξεχαρβάλωμα των εργατικών δικαιωμάτων δεν περιορίζεται στην «υπερχρεωμένη Ελλάδα». Και είναι παντού τα ίδια, όπως φαίνεται από τα μέτρα που εφαρμόζονται και στην Ελλάδα και στη Γαλλία και στη Γερμανία. Χτες, η γαλλική κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας, με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να ξεκαθαρίζει ότι η στήριξη της ανταγωνιστικότητας των γαλλικών επιχειρήσεων προϋποθέτει τη μείωση του «κόστους εργασίας».

Το «πακέτο» για την «καταπολέμηση της ανεργίας» ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ και τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την υποστήριξη της μερικής απασχόλησης, για τις φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις (άνω των 20 εργαζομένων) που θα απασχολούν για ένα εξάμηνο νέους κάτω των 26 ετών, καθώς και για την κατάρτιση των μακροχρόνια ανέργων. Εξάλλου, η γαλλική κυβέρνηση προωθεί τον «κοινωνικό ΦΠΑ», που προβλέπει την απαλλαγή των επιχειρήσεων από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και την αναπλήρωση των εισφορών αυτών στα Ταμεία μέσα από την αύξηση του ΦΠΑ σε εισαγόμενα προϊόντα. Δηλαδή, την αύξηση του μεριδίου της υπεραξίας που καρπώνονται τα μονοπώλια και το φόρτωμα με επιπλέον βάρη στους εργαζόμενους - καταναλωτές. Είναι φανερό ότι και το κείμενο έξι σημείων με τίτλο «Τρόποι εξόδου από την κρίση - Ενδυνάμωση της ανάπτυξης τώρα», το οποίο προωθούν η Γαλλία και η Γερμανία ενόψει της Συνόδου Κορυφής μιλάει για «καταπολέμηση της ανεργίας των νέων» και θα περνάει επίσης μέσα από το τσάκισμα του σταθερού χρόνου εργασίας, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ενίσχυση της μισής δουλειάς - μισού μισθού που σπρώχνει στην εξαθλίωση μεγάλες μάζες εργαζομένων.

«Μισοαπασχολούμενοι» - μισοζώντανοι

Αφού συνυπόγραψαν και έβαλαν πλάτες για να εφαρμοστούν οι αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές που περιλάμβανε η «Ατζέντα 2001» από κοινού με την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκ. Σρέντερ, τα γερμανικά συνδικάτα παριστάνουν τώρα τον έκπληκτο και κάνουν έναν «αρνητικό απολογισμό». Ειδικά για τη «μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας», που μέσω του θεσμού της «μίνι απασχόλησης», τσάκισε τους μισθούς και έκανε καθεστώς τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για το «θαύμα» της ανταγωνιστικότητας των γερμανικών μονοπωλίων. Το προσκείμενο στα γερμανικά συνδικάτα ίδρυμα κοινωνικών ερευνών «Χανς - Μπέκλερ» σε μελέτη του διαπιστώνει ότι σχεδόν το 90% των θέσεων εργασίας των «μισοαπασχολούμενων», δηλαδή 7 εκατομμύρια εργαζόμενοι, ανήκει στους χαμηλόμισθους ή πολύ χαμηλόμισθους, δηλαδή σε μισθούς πείνας. Δεν μπορούσε, βέβαια, να είναι αλλιώς, αφού πρόκειται για «μισθούς», που δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ το μήνα, που επιπλέον είναι απαλλαγμένοι εντελώς από ασφαλιστικές και άλλες εργοδοτικές εισφορές, γεγονός που απαγορεύει την πρόσβασή τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας και σε συντάξεις όταν γεράσουν! Αυτό ακριβώς είναι το μοντέλο της «ευελφάλειας», που έχουν αποφασίσει οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ να εφαρμόσουν σε όλες τις χώρες, ξεπερνώντας βέβαια το παράδειγμα της Γερμανίας για να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα μονοπώλια κάθε χώρας. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή θα είναι η κατάληξη του «διαλόγου» των κοινωνικών εταίρων - κυβέρνησης μαύρου μετώπου και τρόικας, αν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν απαλλαγούν από την εξουσία των μονοπωλίων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πόλεμος στο «διάλογό» τους

«

Αντικοινωνική» και «αντιδημοκρατική» χαρακτήρισαν χτες με μια φωνή εργοδότες, εργατοπατέρες, αστικά κόμματα και επιτελεία τη δράση του ΠΑΜΕ, με αφορμή την κινητοποίηση για τη ματαίωση του «κοινωνικού διαλόγου». Κάνουν το άσπρο μαύρο για να συκοφαντήσουν το ταξικό κίνημα και να φοβίσουν τους εργαζόμενους, που δείχνουν τάσεις χειραφέτησης απο την πολιτική τους. Μιλάνε για «αντικοινωνική» συμπεριφορά αυτοί που προωθούν και προασπίζονται μια πολιτική που αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Που πετσοκόβει τις συντάξεις πείνας και τους μισθούς, που πετάει χιλιάδες παιδιά έξω από τους παιδικούς σταθμούς και νομιμοποιεί τα ναρκωτικά.

Μιλάνε για «αντιδημοκρατικές» πρακτικές οι υπερασπιστές της «δημοκρατίας» του κάθε Μάνεση, που με τελεσίγραφα επιχειρεί να εξαθλιώσει δεκάδες εργάτες για τα κέρδη του και μαζί με το σινάφι του έχει στρατεύσει λυτούς και δεμένους στο Βόλο, για να μην έρθουν οι ταξικές δυνάμεις σε επαφή με τους εργαζόμενους της «Χαλυβουργίας» στο εργοστάσιο της πόλης. Κάνουν όμως άλλη μια λαθροχειρία οι υμνητές αυτής της «δημοκρατίας». Κρύβουν ότι ο «κοινωνικός διάλογος» δεν είναι γενικώς μια συζήτηση για τις διαφορετικές ή τις κοινές απόψεις που αντικειμενικά υπάρχουν ανάμεσα σε κόμματα, φορείς και οργανώσεις. Τέτοιος διάλογος άλλωστε γίνεται και δημόσια, στη Βουλή, σε εκδηλώσεις, σε διμερείς συναντήσεις και αλλού. Ο «κοινωνικός διάλογος» είναι θεσμοθετημένη διαδικασία, με συγκεκριμένο αντεργατικό περιεχόμενο και στόχευση, γι' αυτό και προστατεύεται σαν κόρη οφθαλμού από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της.

Η διαδικασία του «κοινωνικού διαλόγου» στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΟΚ τότε) εμφανίστηκε το 1985 και στην Ελλάδα εγκαινιάστηκε επίσημα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1997. Οι δηλώσεις του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη αποκαλύπτουν και τις πραγματικές στοχεύσεις του «κοινωνικού διαλόγου»: «Ο κοινωνικός διάλογος - έλεγε - είναι στρατηγικός σχεδιασμός και συνεννόηση για κοινές δράσεις με συναίνεση (...) Είναι η διαμόρφωση συναντίληψης για τις μεγάλες επιλογές που βρίσκονται μπροστά μας, μέσα από την αμοιβαία κατανόηση των προβλημάτων». Αρα, ταξική συνεργασία ανάμεσα στους εκμεταλλευτές και τους εκμεταλλευόμενους, για να συρθούν οι εργαζόμενοι σε διαπραγμάτευση για το πόσα θα χάσουν. Να γιατί οι αστοί σκυλιάζουν κάθε φορά που το ταξικό κίνημα τσαλακώνει τη βιτρίνα του «κοινωνικού διαλόγου», δείχνοντας στους εργαζόμενους την επικινδυνότητά του.

Η εργατική τάξη έχει πείρα. Ξέρει ότι οι «κοινωνικοί διάλογοι» που έγιναν στο παρελθόν οδήγησαν στην επικύρωση προαποφασισμένων ανατροπών σε ασφαλιστικό και εργασιακά, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση το διάλογο που προηγήθηκε του αντιασφαλιστικού «νόμου Ρέππα». Το ίδιο σχεδιάζουν και τώρα και το ομολογούν. Η μεν κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα πάρει τα αποτελέσματα του κοινωνικού διαλόγου σαν βάση για να νομοθετήσει προαποφασισμένα μέτρα και την ίδια ώρα, εργοδότες και εργατοπατέρες ανάγουν σε μείζον ζήτημα την ανταγωνιστικότητα, αντιμετωπίζοντας όλοι τον εργάτη σαν «κόστος» που πρέπει να μειωθεί. Χρέος κάθε εργαζόμενου είναι να πολεμήσει οργανωμένα τη νέα σφαγή στους μισθούς και τις Συμβάσεις. Το ΠΑΜΕ καταξιώνεται ολοένα και περισσότερο στις εργατικές συνειδήσεις σαν δύναμη που δεν μπορούν να τη βάλουν στο χέρι. Αυτό κάνει τα αστικά επιτελεία να χάνουν τον ύπνο τους και να επιτίθενται με λύσσα στο ταξικό κίνημα, επιβεβαιώνοντας την αναγκαιότητα για κλιμάκωση των ταξικών αγώνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ