Πέμπτη 9 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κήρυκες της ταξικής υποταγής

Γρηγοριάδης Κώστας

«Διάλογο» με την κυβέρνηση και «κοινωνική συμφωνία» για το μεσοπρόθεσμο ...διεκδικεί ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά τον επιζήμιο και προδοτικό ρόλο που παίζουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που βάζουν σταθερά πλάτες για να υλοποιηθεί η στρατηγική της πλουτοκρατίας. Τη στιγμή που το μεσοπρόθεσμο συνθλίβει τους μισθούς και τις συντάξεις, βάζει στη λαιμητόμο γενικότερα τα εργασιακά δικαιώματα, διαλύει τις δημόσιες υπηρεσίες και «εγγυάται» μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο, ο Σπ. Παπασπύρος εμφανίζεται περίπου ως «ουδέτερος» και πάντα πρόθυμος για ταξική συναίνεση. «Σε ό,τι αφορά τον κεντρικό πυρήνα αυτού του προγράμματος (σ.σ. του μεσοπρόθεσμου), μόνο θεωρητικά μπορούμε να το συζητήσουμε γιατί ούτε στο προηγούμενο διάστημα υπήρξε κανένας διάλογος, ούτε έγκαιρη ενημέρωση προς την πλευρά των συνδικάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά (στον «Φλας»), δίχως να κρύψει την απογοήτευσή του γιατί «η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση στο κεντρικό θέμα να θέσει στο τραπέζι και να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κοινωνική συμφωνία»(!). Παρ' όλα αυτά εμφανίστηκε πρόθυμος να συζητήσει τα επιμέρους θέματα ώστε να υπάρξουν πιο αποδοτικές πολιτικές! «Προφανώς παρά την κεντρική μας αντίθεση και μέχρι τώρα εκεί που μας παρουσιάζονται συγκεκριμένα σχέδια, στεκόμαστε όχι ατεκμηρίωτα εκεί που διαφωνούμε, αλλά πάντοτε είτε διαφωνούμε είτε όχι έχουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και προσπαθούμε να κρατήσουμε ανοιχτό το διάλογο, να πείσουμε για να υπάρξουν οι πιο αποδοτικές πολιτικές», υποστήριξε ανερυθρίαστα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Η μόνη φιλολαϊκή λύση είναι αυτή που περνάει από το δρόμο της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και την ΕΕ, για μια οικονομία και εξουσία που υπηρετεί τις ανάγκες του λαού.

Οι «ακομμάτιστοι» και οι ναυτεργάτες

Πριν μερικές μέρες έκανε την εμφάνισή της μία «ακομμάτιστη» - όπως αυτοπροσδιορίζεται - «Επιτροπή Σωματείων Συνταξιούχων και εν ενεργεία ναυτεργατών», η οποία την περασμένη Τρίτη 7 του μήνα διοργάνωσε και κινητοποίηση στο ΝΑΤ, για τη σωτηρία του Ταμείου. Επικεφαλής της «ακομμάτιστης» Επιτροπής, που ήταν και ομιλητές της συγκέντρωσης, ήταν οι Α. Νταλακογιώργος πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, στέλεχος της «Αυτόνομης Παρέμβασης» και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μελέτης πρώην πρόεδρος της Ενωσης Θαλαμηπόλων, Γ. Ριζεάκος (ΔΑΚΕ) μέλος της διοίκησης της Ενωσης Πλοιάρχων και συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ από συνταξιουχικά ναυτεργατικά σωματεία. Με άλλα λόγια, οι «ακομμάτιστοι» είναι οι δυνάμεις του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού στη διοίκηση της ΠΝΟ και στις διοικήσεις ναυτεργατικών σωματείων. Πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις και συνδικαλιστές που όχι μόνο είναι ανύπαρκτοι στους απεργιακούς αγώνες των ναυτεργατών, αλλά υπονομεύοντας ανοιχτά τα ναυτεργατικά συμφέροντα και διευκολύνοντας το πέρασμα της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, διέδιδαν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα δεν «πιάνουν» τον κλάδο. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που ενώ τώρα εμφανίζονται τάχα να ανησυχούν για το ΝΑΤ, συμφωνούν με τους εφοπλιστές (βλέπε όμιλο ΛΟΥΗ) για να πετιούνται ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα από τα καράβια (αιμοδότες του ΝΑΤ) και να αντικατασταθούν από χαμηλόμισθους ανασφάλιστους. Είναι κι αυτό ένα παράδειγμα του ρόλου που αναλαμβάνουν τέτοιοι «ακομμάτιστοι», προωθώντας ακριβώς την ίδια πολιτική με τα κόμματα ενάντια στα οποία μεγαλώνει η λαϊκή αγανάκτηση, και τρέχοντας να τα αθωώσουν...

Ζητούν να δυναμώσει η πρόσβαση στην «ευελιξία»

Για τους περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια νέους άνεργους Ευρωπαίους, που «"υποφέρουν" από έλλειψη ευκαιριών μετά το σχολείο και κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό και φτώχεια», προσπαθεί να δείξει ότι ανησυχεί η ΝΔ. Με χτεσινό δελτίο Τύπου, επισημαίνεται μάλιστα η ανησυχία που εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κ. Πουπάκης στο Ευρωκοινοβούλιο, επειδή οι νέοι «είναι υποχρεωμένοι να αποδέχονται επισφαλείς θέσεις απασχόλησης, με χαμηλούς μισθούς και μειωμένη ασφαλιστική κάλυψη, στοιχεία που επιφέρουν δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία και την ασφάλειά τους στον εργασιακό χώρο».

Διαβάζοντας αυτά, θα μπορούσε να βγάλει κάποιος το συμπέρασμα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε να σταματήσει να στηρίζει μέτρα που καταργούν τη σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους. Ομως, η ανακοίνωση φροντίζει να διαλύσει κάθε τέτοια αυταπάτη. Γιατί; Γιατί, στη συζήτηση που έκανε το Ευρωκοινοβούλιο για την «εκπαίδευση και κατάρτιση» ως κεντρικό άξονα «για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», ο ευρωβουλευτής κατέθεσε τροπολογία, μεταξύ άλλων, για την «αποτελεσματική ενίσχυση της πρόσβασης στις δομές της συνεχιζόμενης κατάρτισης των εργαζομένων σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης». Δηλαδή, έκανε παρέμβαση, ώστε να εξασφαλίσει η νέα γενιά την πρόσβασή της στη μερική απασχόληση, στους μισθούς 300 και 400 ευρώ, στη δουλειά με ημερομηνία λήξης κ.λπ. Τέτοια είναι η έγνοια τους για τους νέους, που αναγκάζονται να αποδέχονται επισφαλείς συνθήκες και θέσεις εργασίας, που ... φροντίζουν οι ίδιοι να παρεμβαίνουν μην τυχόν και δε γίνουν οι νέοι εντελώς όμηροι της εργασιακής ανασφάλειας και ομηρίας!

Να απαντηθεί η κοροϊδία

Συνοψίζοντας την προχτεσινή συζήτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε χτες: «Ως ειδήσεις προς τα έξω βγήκαν, προφανώς, αυτά που είναι πολύ ευχάριστα, που είναι πολύ "πιπεράτα". Γιατί, για παράδειγμα, δεν βγήκε προς τα έξω, και δεν το είδαμε πουθενά, ότι δεν υπήρχε καμία αμφιβολία και καμία αμφισβήτηση για το μεσοπρόθεσμο και για την ψήφισή του (...) Συνεπώς, θέλω να πω ότι εκτός από τις αιτιάσεις, κάποιες από τις οποίες έχουμε υιοθετήσει κι εμείς ως κυβέρνηση, δηλαδή το ότι υπήρξαν λάθη, παραλείψεις, ίσως υπήρχε μία ταχύτητα που θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη, όλα αυτά προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Αυτό άλλωστε ζητάμε να μας υποδεικνύουν και οι βουλευτές, αλλά και τα στελέχη μας γενικότερα».

Είναι δεδομένο ότι η μουρμούρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί η κλιμακούμενη δυσαρέσκεια του λαού για την πολιτική που τον βυθίζει βαθύτερα στη φτώχεια. Τι ομολογεί, όμως, ο Γ. Πεταλωτής; Οτι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζονται να διαφωνούν με πλευρές του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, είναι αποφασισμένοι να το ψηφίσουν. Οπως ακριβώς ψήφισαν το μνημόνιο και τους άλλους νόμους που εξειδίκευαν τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό, στα Εργασιακά και πάει λέγοντας. Δηλαδή, φασαρία να γίνεται και στο «διά ταύτα» η πλουτοκρατία, η κυβέρνηση και οι άλλοι σύμμαχοί της να επελαύνουν ανενόχλητοι σε βάρος του λαού. Με βάση τα παραπάνω, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα «πιπεράτα», που λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μάλλον βολεύουν την κυβέρνηση, παρά την ενοχλούν.

Είναι βολικό, δηλαδή, για την κυβέρνηση και γενικά για το αστικό σύστημα, οι βουλευτές να εκφράζουν επιμέρους διαφωνίες, να στοχοποιούν έναν υπουργό και όχι την πολιτική που αυτός υπηρετεί, ενιαία με την κυβέρνηση και το κόμμα, επειδή έτσι αποπροσανατολίζουν το λαό ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχει «φιλολαϊκή» δήθεν αντιπολίτευση. Αρα, καλλιεργούν αυταπάτες ότι κάτι καλό μπορεί να προκύψει από τις ανέξοδες εσωκομματικές διαφωνίες, ώστε λαϊκοί άνθρωποι που τώρα χειραφετούνται να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην κυρίαρχη πολιτική και να επιστρέψουν στα στεγανά της όσοι έκαναν το βήμα και απεγκλωβίστηκαν. Αν κάποιος διαφωνεί πραγματικά με την πολιτική που υπηρετεί το κόμμα του, παραιτείται και περνάει με το κίνημα και το λαό. Ολα τα άλλα είναι παραμύθια και εμπαιγμός.

Οι βουλευτές που δηλώνουν δήθεν διαφωνούντες κάνουν κριτική στην κυβέρνηση, επειδή δεν πήρε έγκαιρα τα αντιλαϊκά μέτρα που είχε ανάγκη το κεφάλαιο και καθυστερεί στα άλλα που έχουν στο μεταξύ αποφασιστεί. Αυτό είπε επί της ουσίας η Β. Παπανδρέου, μιλώντας προχτές στο ΚΤΕ. Οτι από το 2009 πίεζε για άμεσα και δραστικά μέτρα ενάντια στο λαό, χωρίς να βρίσκει ανταπόκριση. Το ίδιο περιεχόμενο έχει η κριτική και των άλλων βουλευτών, που εκφράζουν επιμέρους ενστάσεις στο κυβερνητικό έργο, είτε μέσα από τα κομματικά όργανα, είτε με επιστολές προς τον πρωθυπουργό. Ολοι τους βρίσκονται απέναντι στα συμφέροντα του λαού, επειδή υπηρετούν το κεφάλαιο. Να δυναμώσει ο λαός με την πάλη του την πίεση που ανοίγει ρήγματα στην κυρίαρχη πολιτική. Κάθε συνείδηση που κερδίζεται με το ταξικό κίνημα και το ΚΚΕ, κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους να κοροϊδέψουν τον λαό, να τον τσακίσουν.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Τρίπλες παραπλάνησης...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΗΛΑΔΗ, ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ καλά, η κυβέρνηση τώρα είναι ...«σφυροκοπημένη», «τραυματισμένη», «αιμορραγεί», «δέχθηκε μομφή» και «στραπατσαρίστηκε».

Κι όλα αυτά από ...την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τους υπουργούς της και, γενικώς, τις αντιδράσεις των πρωτοκλασάτων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Δεν μας έφτανε, δηλαδή, που είναι ο Αντ. Σαμαράς «αντιμνημονιακός», τώρα θέλουν και τη μισή κυβέρνηση να ...έχει πάρει τα βουνά και να κάνει αντάρτικο στον Γ. Παπανδρέου.

Αν είναι έτσι, κι μεις να μην κουραζόμαστε. Είναι προφανές ότι τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του ελληνικού λαού είναι ...σε καλά χέρια.

Αφήστε που με τόσους υποστηρικτές του λαού είναι απλά θέμα χρόνου το πότε θα έχουμε φιλολαϊκές πολιτικές.

Επειδή, όμως, σε μερικές μέρες όλοι αυτοί θα ψηφίσουν ή θα στηρίξουν τον 6ο γύρο επίθεσης στα λαϊκά εισοδήματα, στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Ασφάλιση, στα εργασιακά δικαιώματα και τη δημόσια περιουσία, να μας επιτρέπετε να έχουμε τις επιφυλάξεις μας.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, πολλά λέγονται και ακούγονται για το πώς θα έρθουν για ψήφιση τόσο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα όσο και διάφορα νομοσχέδια συμπληρωματικά, εμείς ξέρουμε ότι ...οι αντιλαϊκές πολιτικές αγαπούν το καλοκαίρι.

Ιδίως μάλιστα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αφού προσδοκούν να πιάσουν στον ύπνο ή στις παραλίες τους εργαζόμενους και να περάσουν ό,τι πιο αντεργατικό έχει το οπλοστάσιό τους.

Μάλλον, όμως, έχουν υποτιμήσει την πολιτική που ακολουθούν, αν θεωρούν ότι αναφέρονται σε ένα λαό που έχει την πολυτέλεια έστω και για μερικές μέρες διακοπών, ακόμη κι αν είναι στοιχειώδες δικαίωμά του.

Οπότε, όποιους ύπουλους σχεδιασμούς κι αν έχουν - γιατί έχουν - καλύτερα να τους ξεχάσουν.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ανατροπή της βαρβαρότητας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δυσανάλογες ως προς το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος ήταν οι δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντησή τους οι Ομπάμα και Μέρκελ για το «ελληνικό χρέος», επιβεβαιώνοντας την εμπλοκή του σε ευρύτερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ και στην άγρια διαμάχη για το ποιος θα πληρώσει την υποτίμηση του κεφαλαίου και ποιος θα βγει πιο ενισχυμένος από την κρίση. Από τη σκοπιά αυτή πρέπει να ερμηνευτεί η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου ότι «οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας», καλώντας την Γερμανίδα καγκελάριο να πάρει γρήγορα αποφάσεις. Αλλωστε, όπως παραδέχθηκε ο Μπ. Ομπάμα, η «χρεοκοπία της Ελλάδας θα έχει άμεσο αντίκτυπο όχι μόνο σε ολόκληρη την ευρωζώνη αλλά και στην αμερικανική οικονομία». Την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν επιθυμεί ούτε η γερμανική κυβέρνηση, πράγμα που επιβεβαίωσε έμμεσα πλην σαφώς η Α. Μέρκελ, διαβεβαιώνοντας ότι «θα αναλάβει δράση κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εγγυημένη η βιωσιμότητα του ευρώ». Τον κίνδυνο της «πρώτης ανεξέλεγκτης πτώχευσης κράτους εντός της ευρωζώνης» επικαλείται και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, προκειμένου να ζητήσει τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο δάνειο. Τι τους λέει; 'Η συμμετέχετε στο δάνειο ή κινδυνεύετε να χάσετε από μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Είναι ολοφάνερο ότι οι κυβερνήσεις των μεγάλων καπιταλιστικών χωρών ενδιαφέρονται για τον «αντίκτυπτο» που θα έχει μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας από ενδεχόμενη απότομη ανάπτυξη της ταξικής πάλης ως το σημείο της ρήξης, αλλά και τις ζημιές στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και τα μονοπώλια. Εχουν επιλέξει λοιπόν την ελεγχόμενη χρεοκοπία, αλλά και έτσι η πτώχευση και εξαθλίωση του λαού θα μεγαλώνει. Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν ο λαός να οργανώσει την αντεπίθεσή του για να αποκρούσει τη καπιταλιστική βαρβαρότητα, για λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ.

Τέρμα στην κοροϊδία

«Τα όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση του ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ δικαιώνουν τις θέσεις μας. Με καθυστέρηση ενάμισι χρόνου, ο ένας μετά τον άλλο, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έρχονται στα λόγια μας», αποφάνθηκε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και μάλλον δεν έχει άδικο. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συμπίπτουν με την κριτική που ασκεί εδώ και καιρό η ηγεσία της ΝΔ, που υποστηρίζει ότι το πρόβλημα είναι η «αναποτελεσματικότητα» της κυβέρνησης, που δεν πήρε έγκαιρα τα αναγκαία, δηλαδή τα άγρια αντιλαϊκά, μέτρα, που καθυστέρησε τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, κ.ο.κ. Με άλλα λόγια, τόσο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, όχι μόνο δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο την ουσία της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά τη στηρίζουν με όλες τις δυνάμεις τους και πλειοδοτούν στην ταχύτερη εφαρμογή της. Από κοινού έχουν ψηφίσει τα μισά τουλάχιστον νομοσχέδια του μνημονίου, έχουν βάλει γερές πλάτες για την εφαρμογή του, ενώ ανοίγουν δρόμους για διαρκώς πιο άγρια και αντιδραστικά μέτρα. Η ειρωνεία είναι ότι η ηγεσία της ΝΔ επιμένει, παρ' όλα αυτά, να καλλιεργεί την απατηλή εικόνα ότι τάχα δεν προσφέρει συναίνεση στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Προσφέρει όση ακριβώς και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, όπως δικαιολογημένα υποστηρίζει, δικαιώνουν τις θέσεις της. Η κατ' ευφημισμόν αντιπολίτευση που ασκεί η ΝΔ δεν ξεπερνά τα όρια της εσωτερικής εποικοδομητικής κριτικής που ασκούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην κυρίαρχη πολιτική. Ο λαός πρέπει να τελειώνει με την κοροϊδία και τις αυταπάτες, να χειραφετηθεί από τα κόμματα και την ιδεολογία του κεφαλαίου και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ για να τραβήξει το δικό του δρόμο.

Ετοιμάζονται για τη μοιρασιά της λείας

Ακονίζουν τα μαχαίρια τους για το μεγάλο φαγοπότι με τη δημόσια περιουσία τα πολυεθνικά μονοπώλια και ήδη έχουν αρχίσει οι καυγάδες για τη μοιρασιά της λείας. Χαρακτηριστικό από την άποψη αυτή είναι προχτεσινό δημοσίευμα του οργάνου του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου, της «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ», για τις γερμανικές εταιρείες που ψάχνουν «ευκαιρίες» στην Ελλάδα μέσα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα. Η αμερικανική εφημερίδα κατονομάζει συγκεκριμένες γερμανικές εταιρείες που έχουν πάρει θέση ενόψει της εκποίησης που θα γίνει σε αεροδρόμια, οδικούς άξονες, ενέργεια κ.α. Η ειρωνεία είναι ότι η εφημερίδα χαρακτηρίζει «κλοπή» την πώληση του 10% του ΟΤΕ στη γερμανική «Ντόιτσε Τέλεκομ», σε σύγκριση με τα 4 δισ. ευρώ που έδωσε η γερμανική εταιρεία το 2008 για το 30% του Οργανισμού. Δε στενοχωριέται βέβαια για το φτηνό ξεπούλημα του ΟΤΕ η εφημερίδα, αλλά προφανώς ότι τα παίρνουν όλα κοψοχρονιά τα γερμανικά μονοπώλια, που χρόνια τώρα αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως «νέο μικρό Ελντοράντο». Επιβεβαιώνεται δηλαδή περίτρανα ότι η παραχώρηση κρατικής περιουσίας σε μονοπωλιακούς ομίλους δεν είναι τίποτε άλλο παρά η υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ, που στόχο έχουν να διευκολύνουν την αναπαραγωγή του κεφαλαίου μέσα από την επέκταση της δράσης του και σε νέους τομείς και κλάδους, στηρίζοντας και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου στην ΕΕ. Η αξιοποίηση της περιουσίας προς όφελος του λαού μπορεί να γίνει μόνο από μια λαϊκή εξουσία, που θα κοινωνικοποιήσει τα βασικά μέσα παραγωγής με κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικό έλεγχο.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συμπόρευση της νεολαίας με το ΚΚΕ

Προχτές, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, με μαζικές συγκεντρώσεις, συναυλίες, πικετοφορίες κι άλλες παρεμβάσεις κάλεσε τους νέους εργαζόμενους, τους νέους άνεργους, τους νέους που βρίσκονται στα θρανία, να μην ανεχτούν τα νέα μέτρα που τσακίζουν τη ζωή και το μέλλον τους, να οργανωθούν, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να ξεσηκωθούν.

Οι νέοι άνθρωποι έχουν νιώσει ήδη στη ζωή τους τις συνέπειες των μέτρων που έχουν περάσει μέχρι σήμερα. Η πλειοψηφία της νεολαίας που προέρχεται ή ανήκει ήδη στην εργατική τάξη, τα παιδιά των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ, των φτωχών αγροτών, μοιράζονται τις αγωνίες των οικογενειών τους για το εισόδημα που δε φτάνει, τους λογαριασμούς που φουσκώνουν, την ανεργία που χτυπάει λίγο - πολύ σε κάθε οικογένεια. Νιώθουν ήδη τα μεγάλα εμπόδια που μπαίνουν για τα νέα ζευγάρια για τη δημιουργία οικογένειας. Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Οι ελπίδες των νέων ανθρώπων που πρωτομπαίνουν στην παραγωγή με 500 ευρώ, ότι αρκεί για δυο - τρία χρόνια να κάνουν θυσίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια σταθερή καλή δουλειά μετά... εξανεμίζονται. Οι αυταπάτες ότι με ένα πτυχίο σε κάποια ειδικότητα θα έχουν καλύτερες εργασιακές προοπτικές... τελειώνουν.

Το αδιέξοδο που νιώθει κάθε νέος για την εργασιακή του προοπτική δεν είναι ατομική του υπόθεση, δεν είναι ατομικό του πρόβλημα. Η εργασιακή ζούγκλα αφορά τους πάντες και ήρθε για να μείνει. Αυτό γίνεται φανερό αν σκεφτούν οι νέοι ότι τα μέτρα που επιβάλλονται σήμερα για να τους κάνουν πιο φτηνούς εργάτες, είχαν σχεδιαστεί κι είχαν προταθεί στη χώρα μας και πριν την κρίση, ενώ είχαν παρθεί ανάλογα μέτρα σε άλλες χώρες πριν την κρίση. Τα μέτρα αφορούν το μέλλον όλων των εργατών. Και η αγανάκτηση, το «δεν πάει άλλο» που όλοι σήμερα ξεστομίζουν αυτόματα, δεν θα οδηγήσει πουθενά αν δεν ξεσηκωθούν, αν δεν οργανωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να πάρουν τη ζωή και το μέλλον τους στα χέρια τους.

Και για να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους, για να μπορέσουν οι σημερινοί νέοι να φτιάξουν τη ζωή που ονειρεύονται και που τους αξίζει, με θυσίες τέτοιες που να πιάνουν τόπο και να έχουν αποτέλεσμα, πρέπει να βαδίσουν το δρόμο που οδηγεί στην κατάργηση των εκμεταλλευτών. Δουλειά για όλους, τέτοια που να καλύπτει τις ανάγκες τους, μπορεί να υπάρξει μόνο αν ο πλούτος που παράγεται δεν πάει σε μια δράκα κεφαλαιοκρατών, αλλά σ' αυτούς που τον παράγουν. Αυτό γίνεται πιο φανερό σήμερα που λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης αποκαλύπτονται τα αδιέξοδα ολόκληρου του συστήματος. Κανένα μείγμα διαφορετικής πολιτικής δεν οδηγεί στην έξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού, αν ο ίδιος ο λαός δεν οργανωθεί και δε βάλει ρότα για την εξουσία.

Γι' αυτό κι έχουν μεγάλη σημασία οι πρωτοβουλίες της ΚΝΕ, που ξετυλίγει τη δράση της έτσι ώστε να μετουσιωθούν σε συσπείρωση και οργάνωση του αγώνα της νεολαίας σε κάθε χώρο δουλειάς και εκπαίδευσης, να συμβάλλουν στην αλλαγή των συσχετισμών, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, για την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος, για ένα φωτεινό μέλλον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ