Τρίτη 3 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ενίσχυση ή κοινωνικοποίηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εντυπωσιακά, αν μη τι άλλο, τα στοιχεία από τη λίστα με τις 2.000 ισχυρότερες εταιρείες του πλανήτη που δημοσιεύει για ένατη φορά το οικονομικό περιοδικό «Forbes». Το πλέον εντυπωσιακό ίσως είναι πως συνολικά αυτά τα 2.000 μονοπωλιακά μεγαθήρια απασχολούν 80 εκατ. άτομα και εμφανίζουν έσοδα 32 τρισ. δολαρίων, όσο δηλαδή τα ΑΕΠ των ΗΠΑ (14,65 τρισ. δολάρια), της ΕΕ (16,28 τρισ. δολάρια) και της Κίνας (5,87 τρισ. δολάρια) μαζί! Τα κέρδη τους το 2010, δηλαδή εν μέσω της καπιταλιστικής κρίσης, έφτασαν τα 2,4 τρισ. δολάρια, ενώ το ενεργητικό τους είναι 138 τρισ. δολάρια. Σε ετήσια βάση τα κέρδη τους αυξήθηκαν κατά 67%. Στην κορυφή της παγκόσμιας πυραμίδας των μονοπωλιακών κολοσσών παρέμεινε για δεύτερη χρονιά η «J. P. Morgan Chase», ενώ ακολουθούν οι HSBC και «General Electric». Το «τοπ 10» συμπληρώνουν οι «Exxon Mobil», «Royal Dutch Shell», «PetroChina», ICBC, «Berkshire Hathaway», «Petrobras» και «Citigroup». Να σημειωθεί ότι οι 2. 000 επιχειρήσεις της λίστας του «Forbes» προέρχονται από 62 χώρες. Ο κλάδος που κυριαρχεί στη λίστα είναι ο Χρηματοοικονομικός με 480 εταιρείες και έπονται ο κλάδος της Ενέργειας και της Πληροφορικής. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην εν λόγω λίστα περιλαμβάνονται δώδεκα επιχειρήσεις από την Ελλάδα με ενεργητικό ύψους 711,3 δισ. δολαρίων και κεφαλαιοποίηση 50,39 δισ. δολαρίων, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη τους διαμορφώνονται στα 6 δισ. δολ. και οι πωλήσεις τους στα 83,5 δισ. δολάρια. Σε κάθε περίπτωση τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν τη γνωστή θέση του ΚΚΕ για τους δύο δρόμους ανάπτυξης: Αυτόν που ενισχύει τα μονοπώλια και αυτόν που τα κοινωνικοποιεί.

Ερχεται εργασιακό πογκρόμ στις τηλεπικοινωνίες

Με το «πιστόλι στον κρόταφο» βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, αφού οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που λυμαίνονται την εγχώρια αγορά, ετοιμάζουν πραγματικό πογκρόμ στις θέσεις εργασίας και τα μισθολογικά και τα υπόλοιπα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων τους. Στις δεκάδες απολύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στον κλάδο θα προστεθούν ακόμη περισσότερες, αφού ο οξύτατος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών και η εναγώνια επιδίωξή τους να εξασφαλίσουν την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια, θα κορυφωθεί εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος εν αναμονή του πλειστηριασμού του εθνικού φάσματος ραδιοσυχνοτήτων και της ανάπτυξης του διαδικτύου «νέας γενιάς», αλλά και από τα επιχειρηματικά σχέδια για κλιμάκωση της επέκτασής τους στις αντίστοιχες αγορές των Βαλκανίων και της Ανατ. Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής κ.ά.

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα και για τους εργαζόμενους στις τηλεπικοινωνίες, σήμερα περισσότερο από ποτέ, επιβάλλεται να ορθώσουν το ανάστημά τους στον άγριο εκβιασμό που τους ασκείται. Να μην υποκύψουν στις πιέσεις για μειώσεις μισθών, αύξηση ωρών εργασίας κ.ά., που τους επιβάλλει η εργοδοσία, να αντιμετωπίσουν ως κοινούς ληστές που τους κλέβουν το πορτοφόλι όσους προβάλλουν τα παραπάνω ως «αναγκαία μέτρα». Γιατί αναγκαία μπορεί να είναι για τους μετόχους και τα μεγαλοστελέχη των εταιρειών, όχι όμως και για τους εργαζόμενους που έφτυναν αίμα και στην περίοδο της «άνθησης». Να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ώριμη ανάγκη η δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα Τηλεπικοινωνιών - λαϊκή περιουσία. Που απαιτεί αγώνα για λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Περιμένουν να πειστούν για την επίθεση

«Βαριά»... η απειλή που εκτόξευσε προς την κυβέρνηση η ΠΑΣΚΕ, που συγκροτεί και την πλειοψηφία της διοίκησης στην Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων. Αυτή η πλειοψηφία, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, και αφού αναφέρθηκε σε μια σειρά από διαπιστώσεις για την κακή κατάσταση στον κλάδο σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις, δήλωσε προς πάσα κατεύθυνση ότι δε θα διστάσει (!) να κινηθεί αγωνιστικά και μέσα στο καλοκαίρι εάν, όπως ισχυρίζεται, οι δυσοίωνες εκτιμήσεις της επιβεβαιωθούν μετά το πέρας των καταληκτικών ημερομηνιών επαναπρόσληψης!

Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τουρισμό, συνολικά η εργατική τάξη τα τελευταία δυο χρόνια έχει δεχτεί σφοδρή επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της, στις εργασιακές σχέσεις, στο Ασφαλιστικό, στα ζητήματα της Υγείας και της Παιδείας, σε κάθε πτυχή της ζωής της, φαίνεται ότι δε φτάνει για να κινηθεί «αγωνιστικά» η Ομοσπονδία. Στην πραγματικότητα αυτή η πλειοψηφία όχι μόνο δε σκοπεύει να οργανώσει τον κλάδο σε αγωνιστική κατεύθυνση, αντίθετα επιχειρεί με κάθε τρόπο να βάλει εμπόδια σε μια τέτοια προοπτική και αυτό ακριβώς αποδεικνύει με αυτές τις «απειλές».

Επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ

Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος (3/5/2010) από τη μέρα που η κυβέρνηση και η τρόικα συνυπέγραψαν τη δανειακή συμφωνία των 110 δισ. και το μνημόνιο που συνοδεύει την εφαρμογή της. Ο χρόνος που πέρασε επιβεβαιώνει στο ακέραιο τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ, που από την πρώτη ώρα πολέμησε το μνημόνιο και τη στρατηγική που το επέβαλε. Το ΚΚΕ αποκάλυψε στο λαό ότι στόχος του μνημονίου δεν ήταν να μειωθούν τα ελλείμματα και το χρέος, όπως ισχυρίζονταν η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της, αλλά να αποτελέσει το όχημα για να προχωρήσουν οι αντιλαϊκές ανατροπές που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και περιγράφονταν στο πρόγραμμα με το οποίο αναδείχτηκε στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα, μετά από αλλεπάλληλα πακέτα μέτρων και μπροστά στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τις νέες ιδιωτικοποιήσεις, το έλλειμμα και το χρέος παραμένουν σε δυσθεώρητα επίπεδα, καταρρίπτοντας την κινδυνολογία που έλεγε ότι χωρίς το μνημόνιο η χώρα θα οδηγούνταν στην πτώχευση. Στον αντίποδα, τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στη φτώχεια, την ίδια ώρα που το κεφάλαιο εξασφαλίζει τον ένα φιλομονοπωλιακό νόμο μετά τον άλλο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για νέο κύκλο υπερκερδοφορίας μετά το ξεπέρασμα της κρίσης. Οι ίδιες οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τα αδιέξοδα που προκύπτουν για το λαό από τη διαχείριση της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου. Επαληθεύουν το ΚΚΕ, που προειδοποιούσε ότι η αστική τάξη και τα κόμματά της σχεδιάζουν μνημόνιο διαρκείας για τους εργαζόμενους και το λαό, με στόχο την ολοένα και μεγαλύτερη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Σήμερα, είναι περισσότερο ορατό από πριν ότι το μνημόνιο δεν είναι αποσπασμένο από τη στρατηγική του κεφαλαίου, αλλά οργανικό τμήμα της. Τα μέτρα που παίρνονται στο ψευδεπίγραφο όνομα του χρέους και των ελλειμμάτων θα φορτώνονταν στις πλάτες του λαού με ή χωρίς μνημόνιο. Το έχει δηλώσει, άλλωστε, πάμπολλες φορές και η ίδια η κυβέρνηση. Από αυτή την άποψη, είναι εκτεθειμένες στο λαό οι δυνάμεις εκείνες, όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που καλούν σε αγώνα για την «απαλλαγή» από το μνημόνιο, όχι όμως και από τη στρατηγική που το επιβάλλει. Που ζητάνε να φύγει η κυβέρνηση, κρύβοντας ότι και τα άλλα αστικά κόμματα την ίδια στρατηγική υπηρετούν και ότι το πολιτικό ζήτημα σήμερα είναι να αλλάξει τάξη στην εξουσία.

Ο λαός διαθέτει πλέον πλούσια πείρα για να καταλάβει ότι όσο δε γίνεται ο ίδιος κυρίαρχος των εξελίξεων, τα χειρότερα θα βγαίνουν διαρκώς μπροστά του. Την ίδια ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, η ντόπια αστική τάξη και οι δανειστές της κυβέρνησης παζαρεύουν την ελεγχόμενη πτώχευση, που θα φορτώσει νέα μέτρα και βάρη στην πλάτη του λαού. Δεν πάει άλλο! Η κυριαρχία της αστικής τάξης στην εξουσία και στα μέσα παραγωγής σημαίνει διαρκή μνημόνια και ανατροπές, φτώχεια και εξαθλίωση για το λαό. Τώρα είναι η ώρα να οργανώσει ο λαός τη συμμαχία και τη μεγάλη αντεπίθεση, να φτάσει με την πάλη του μέχρι το τέλος, στην κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας. Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι προϋπόθεση και ταυτόχρονα η καλύτερη εγγύηση ότι ο αγώνας αυτός θα είναι νικηφόρος.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Τα αντιλαϊκά μέτρα ήρθαν για να μείνουν και να χειροτερέψουν..

Γρηγοριάδης Κώστας

ΓΕΝΙΚΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ των κυβερνητικών εκπροσώπων είναι να λένε και ψέματα (πόσο, δε, μάλλον όταν πρόκειται για εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ), όμως το χτεσινό του Γ. Πεταλωτή είναι, τουλάχιστον, προκλητικό.

Οπως είπε, «εφόσον σταθεροποιηθεί η οικονομία και η ανάπτυξη, πρώτη προτεραιότητα θα είναι η επανόρθωση των εισοδημάτων». Ο ...ορισμός του ψέματος, δηλαδή.

Οχι μόνο γιατί η οικονομία (τους) και η ανάπτυξή (τους) δε θα «σταθεροποιηθεί» ποτέ, ως γνωστόν πάμε και επισήμως για «κρίση διαρκείας» και «λιτότητα διαρκείας».

Κυρίως, γιατί η περίφημη «αποσταθεροποίηση» της οικονομίας ήταν η δικαιολογία για να ληφθούν μέτρα που μειώνουν τους μισθούς και εξαφανίζουν εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα τα οποία θα μείνουν για πάντα.

Αυτό είναι και το όλο θέμα: Να ξεπεράσει το σύστημα την κρίση του, να επανέλθει στην υπερ-κερδοφορία, με τους εργαζόμενους να έχουν λιγότερα, μικρότερα ή και καθόλου δικαιώματα. Να κάνουν, δηλαδή, μια «νέα αρχή» με καλύτερους για το κεφάλαιο όρους.

Με απλά λόγια: Οποιος πιστέψει ότι το ΠΑΣΟΚ με τη «σοσιαλιστική ψυχή» (εδώ γελάμε) θα επαναφέρει κομμένους μισθούς, δώρα, επιδόματα, φοροαπαλλαγές, κοινωνικές δαπάνες, συντάξεις και παροχές, είναι τουλάχιστον αφελής.

Οσο για τα στελέχη του, που διανοούνται να πουν τέτοια πράγματα, δικαίως θα αντιμετωπίσουν την οργή του κόσμου. Πρόκειται, πραγματικά, για μεγάλη κοροϊδία.

ΕΜ, ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΗΛΩΝΕ ο αρχηγός της ΣΙΑ, για την υπόθεση του θανάτου του Οσάμα Μπιν Λάντεν: Οτι υπάρχει ακόμη η «Αλ Κάιντα». Και να μην υπήρχε, θα την ...έφτιαχναν μόνοι τους.

Αλλωστε, το έχουμε δει πολύ καλά τελευταία το πώς στήνουν τα παιγνίδια τους. Πρώην σύμμαχοί τους μετατρέπονται σε παγκόσμιους «μπαμπούλες» και δικαιολογούν επεμβάσεις και σφαγές. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο έλεγχος του πετρελαίου, βλέπετε, δε θέλει μόνο ισχυρά στρατεύματα. Χρειάζεται και το παραμύθι του.

Κατάπτυστος ο «ΣΚΑΪ» και ο κύριος Πορτοσάλτε

Γρηγοριάδης Κώστας

Φαίνεται πως οι αστοί μέσα στη σαπίλα τους νομίζουν πως τη ζωή τους, μια ζωή κηφήνων που απομυζά το μόχθο και τον ιδρώτα των εργαζομένων, μπορούν να την πλασάρουν ως θέαμα και αξία στους λαούς που στενάζουν στην κόλαση της ανεργίας και της εξαθλίωσης στην οποία τούς έχουν οδηγήσει. Δε δικαιολογείται διαφορετικά, η ανάδειξη του γάμου των απομειναριών του μεσαίωνα ως παγκόσμιου γεγονότος, έτσι που τα αστικά ΜΜΕ ακόμη και αυτή η κρατική τηλεόραση, που τρέφεται με τα λεφτά του λαού, να το κάνουν κυρίαρχο θέμα ενημέρωσης την περασμένη Παρασκευή. Τόσο που να ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας η απίστευτη προβολή στην Ελλάδα, δημιουργώντας αηδία και αποστροφή. Αλλά ορισμένοι - αναμενόμενο - ξεπέρασαν και αυτήν την ως τώρα αθλιότητα που διαπερνά την προπαγάνδα τους τόσο που δεν αντέχουν την αντιπαράθεση, τη διαφορετική άποψη, αδυνατώντας να στηρίξουν την επιλογή τους που προκαλεί αγανάκτηση. Ετσι, ο «ΣΚΑΪ» και ο κύριος Πορτοσάλτε, γνωστός αντιΚΚΕς, όπως όλοι οι πρωτοκλασάτοι σ' αυτό το συγκρότημα, δεν άντεξε την παρέμβαση του ΚΚΕ γι' αυτό το ζήτημα και χαρακτήρισε «κατάπτυστη» την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος. Με το επιχείρημα «ποια μάνα δε θα ήθελε η κόρη της να παντρευτεί πρίγκιπα», νομίζει πως καθάρισε. Καταλαβαίνουμε το ταξικό τους μίσος, επειδή τους αποκαλύπτουμε. Ξέρουμε, επίσης, πως είναι αδίστακτοι χλευάζοντας τη λαϊκή ανέχεια και δυστυχία, προβάλλοντας ως διέξοδο τους γάμους με τους πρίγκιπες, γιατί αυτό έκαναν με το συγκεκριμένο θέμα που καμιά σχέση δεν έχει με τη ζωή του λαού, τις αξίες του, παρά την προσπάθεια να τον αναγκάσουν να τις αλλάξει, αποδεχόμενος τη σαπίλα τους ως τρόπο ζωής. Αλλά, είναι βαθιά γελασμένοι πως θα καταφέρουν να πετύχουν με την προπαγάνδα τους να επιβάλουν στις λαϊκές συνειδήσεις ως φυσικό φαινόμενο την κυριαρχία των αστών που τσακίζει με τη βαρβαρότητά της το λαό. Οι αστοί και οι μπιστικοί τους τύπου Πορτοσάλτε ας χαίρονται τη σαπίλα τους, οι λαοί όμως έχουν χρέος να ξεμπερδεύουν μαζί τους.

Ταξική απάντηση

«Θρίλερ για την 5η δόση», «η τρόικα απειλεί με στάση πληρωμών για την 5η δόση», «απειλή της τρόικας για τις επόμενες δόσεις», είναι ορισμένοι ενδεικτικοί τίτλοι της νέας τρομοεπιχείρησης των αστικών ΜΜΕ, που με αφορμή την επόμενη δόση του δανείου των 110 δισ. από την τρόικα (ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ) επιδιώκουν να πυροδοτήσουν εκ νέου την ιδεολογική τρομοκρατία του λαού επισείοντας το ενδεχόμενο της «χρεοκοπίας». Ο στόχος είναι ολοφάνερος, θέλουν να διευκολύνουν την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα να περάσουν το νέο πακέτο μέτρων ύψους 76 δισ. ευρώ βάζοντας ξανά το πιστόλι στον κρόταφο του λαού. Αυτή τη φορά, όμως, είναι η σειρά του λαού να απαιτήσει τη χρεοκοπία της πλουτοκρατίας, ακριβώς για να σωθεί ο ίδιος ο λαός. Η εμπειρία του τελευταίου χρόνου έδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι τα μέτρα που πήραν ήταν καθαρά ταξικά, δηλαδή μέτρα που οδηγούν με αυξανόμενη ένταση στη χρεοκοπία του λαού, προκειμένου να διασωθεί και ενισχυθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Ηδη, η χρεοκοπία είναι εφιαλτική πραγματικότητα για μεγάλα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων, που βουλιάζουν ολοένα και πιο βαθιά στην ανεργία, στην απόλυτη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ταξική, λοιπόν, πρέπει να είναι και η απάντηση του εργαζόμενου λαού: Οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση με στόχο τη λαϊκή εξουσία και την αποδέσμευση από την ΕΕ.

Συσκότιση των αιτιών της κρίσης

Νερό στο μύλο της κυβερνητικής προπαγάνδας και της στρατηγικής της πλουτοκρατίας για κλιμάκωση του αντιλαϊκού πολέμου ρίχνουν τα ιδεολογήματα που προβάλλονται κατά κόρον το τελευταίο διάστημα από αστικά ΜΜΕ, όπως ότι «η αποτυχία των μέτρων του μνημονίου φέρνει το ένα μνημόνιο μετά το άλλο» ή ότι «τα νέα μέτρα είναι απαραίτητα ακριβώς γιατί δεν πέτυχαν 100% τα μέτρα που προέβλεπε το μνημόνιο». Τα ιδεολογήματα αυτά σημειώνουν μεγάλη έξαρση ιδιαίτερα με αφορμή τον απολογισμό που γίνεται για τον ένα χρόνο από την ψήφιση του μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους ξένους συμμάχους της. Πρόκειται, βέβαια, για συνειδητά και τερατώδη ψέματα με τα οποία επιχειρείται να συσκοτιστούν τα αίτια της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και οι πραγματικοί στόχοι του μνημονίου, που δεν είναι παρά ένας μηχανισμός για να περάσουν τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές που δεν κατάφεραν να περάσουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου τις τελευταίες δεκαετίες. Από την άποψη αυτή είναι ολοφάνερο ότι τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου δεν απέτυχαν, αλλά πέτυχαν πλήρως τους επιδιωκόμενους στόχους κυβέρνησης - πλουτοκρατίας - τρόικας. Και τους μισθούς τσακίζουν, και τις εργασιακές σχέσεις διαλύουν, και τις κοινωνικές δαπάνες πετσοκόβουν, και τις συντάξεις και τα ασφαλιστικά ταμεία «τελειώνουν», και τις ιδιωτικοποιήσεις των πάντων προωθούν... Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος της πλουτοκρατίας και της κυβέρνησης μέσω του μνημονίου, δηλαδή η διαρκής συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης προκειμένου να θωρακιστεί η κερδοφορία των μονοπωλίων και όχι βέβαια η αντιμετώπιση του ελλείμματος και του χρέους, όπως κοροϊδεύουν το λαό. Ο λαός, όμως, είναι σε θέση να διακρίνει τις πραγματικές αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και να αντιληφθεί ότι δεν παίρνει θεραπεία, αλλά μόνο ανατροπή του καπιταλισμού.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η φοροδιαφυγή

Οι πολυαναμενόμενες εξαγγελίες για τη φοροδιαφυγή όχι μόνο δεν προσθέτουν το παραμικρό στην ουσία της αντιδραστικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στα πλαίσια της πολυσχιδούς ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων της κοινωνίας, αλλά προετοιμάζει το έδαφος για νέες φορολογικές επιβαρύνσεις των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η φιλολογία περί τη φοροδιαφυγή αποτελεί παμπάλαιο και διαχρονικό τροπάρι των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Εδώ και 30-40 χρόνια, αυτοί οι ίδιοι που την εκτρέφουν, την επικαλούνται ως γάγγραινα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, η πολιτική στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου όμως τη συντηρεί, την αναπαράγει και την διευρύνει. Και κάθε φορά που η φιλομονοπωλιακή πολιτική προκαλεί «τρύπες» στα κρατικά έσοδα, κάθε φορά που ετοιμάζονται επιθέσεις σε βάρος εκείνων που κατά κανόνα αποτελούν τα υποζύγια του φορολογικού συστήματος, κάθε φορά που σχεδιάζουν φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, εμφανίζουν την επιχειρούμενη πάταξη της φοροδιαφυγής ως το μαγικό ραβδί που θα αποκαταστήσει υποτίθεται την κοινωνική δικαιοσύνη και άλλα εύηχα, που καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.

Η χρονιά που προηγήθηκε των χτεσινών ανακοινώσεων δεν ήταν τυχαία. Ηταν χρονιά, που μαζί με τη γενικευμένη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και συνταξιούχων, τα τμήματα του λαού που ζουν έχοντας αποκλειστικά ένα μισθό ή μια σύνταξη, ήταν και τα μεγάλα θύματα της πρωτοφανούς αύξησης των πλέον αντιδραστικών φόρων όπως είναι οι έμμεσοι, με τις συνεχείς αυξήσεις των ειδικών φόρων στα καύσιμα και τον ΦΠΑ. Αυτοί, όπως θα αποδειχθεί τις επόμενες βδομάδες - με την κατάθεση των δηλώσεων για το φόρο εισοδήματος του 2010 - θα είναι και τα θύματα από τα κόλπα της κυβέρνησης με τις αποδείξεις και την κατάργηση ουσιαστικά του ετήσιου αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ. Αυτοί, κατά κύριο λόγο, θα πληρώσουν και τη νύφη της αναβίωσης των τεκμηρίων διαβίωσης. Αυτούς έτσουξαν και τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, τα υπέρογκα διόδια, τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και πάει λέγοντας.

Βέβαια, παρά την αφαίμαξη που υπέστησαν οι εργαζόμενοι, με βάση τις παραπάνω επιλογές της κυβέρνησης, τα δημόσια έσοδα παρουσιάζουν και πάλι ...κενά. Και πώς να γίνει διαφορετικά, αφού η άλλη όψη των παραπάνω επιβαρύνσεων για τα λαϊκά στρώματα είναι η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει κι άλλο τους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών (από 25% σε 20%), η νομιμοποίηση της παράνομης εξαγωγής κεφαλαίων με πρόσχημα τον επαναπατρισμό τους, η κατάργηση της φορολόγησης των μερισμάτων στην ενιαία κλίμακα, η απαλλαγή των εξωχώριων εφοπλιστικών επιχειρήσεων για την ακίνητη περιουσία τους, η μείωση του ΦΠΑ για τους μεγαλοξενοδόχους, η διεύρυνση των φοροαπαλλαγών για μεγάλες επενδύσεις κ.ο.κ.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι αποπροσανατολιστικές και σηματοδοτούν το άγριο κυνήγι των λαϊκών στρωμάτων, που αδυνατούν να καταβάλουν τους φόρους. Είναι μέρος της επιχείρησης να εξαπατήσει το λαό, να δικαιολογήσει τα άγρια μέτρα που σχεδιάζει να ανακοινώσει το επόμενο διάστημα. Αυτοί που θα πληρώσουν το μάρμαρο είναι και πάλι οι εργαζόμενοι, είναι οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί, ελεύθεροι επαγγελματίες, τους οποίους οι επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν να περιορίσουν και να εκτοπίσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ