Ζούμε βέβαια σε εποχή κυριαρχίας του παρασιτικού μονοπωλιακού καπιταλισμού, που βεβαίως, και απολύτως φυσικά από μέρους του, αποσκοπεί στο κέρδος. Η ύπαρξη αυτού του συστήματος, που για να πετύχει το υψηλότερο δυνατό κέρδος δε διστάζει μπροστά σε τίποτα, δεν είναι πρόβλημα για τον ΣΥΝ. Το πρόβλημά του αφορά στο «ανεξέλεγκτο» του πράγματος! Εισηγείται, δηλαδή, εμμέσως ότι αυτό που χρειάζεται αυτός ο κόσμος, αυτό το σύστημα, είναι «χαλινάρι», ελέγχους, επιβολή ρυθμίσεων. Που, κατά τον ΣΥΝ, θα το εξανθρωπίσουν και θα ισορροπήσουν τα κέρδη, απ' τη μια, και τις ανάγκες των ανθρώπων του μόχθου, απ' την άλλη. Δεν πρόκειται απλά για αυταπάτη, αλλά για συνειδητή κοροϊδία της εργατικής τάξης και του λαού στο σύνολό του. Αυτό το σύστημα δεν παίρνει μερεμετίσματα και καμία ρύθμιση δεν είναι ικανή να απαλύνει το βαθιά αντιδραστικό εκμεταλλευτικό του χαρακτήρα. Ισα ίσα, όσο σαπίζει, τόσο πιο άγριο σε βάρος των λαών θα γίνεται. Και τόσο περισσότερο θα αναδεικνύεται η ανάγκη της ανατροπής του ως της μόνης διεξόδου για τους λαούς.
Στο πλαίσιο αυτό, τα προβλήματα των γυναικών δεν οφείλονται στην «πατριαρχία», είναι ταξικά, υπήρχαν και θα υπάρχουν όσο υπάρχει ταξική κοινωνία, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι. Αντίπαλος των γυναικών δεν είναι οι άντρες. Είναι οι κεφαλαιοκράτες, ανεξαρτήτως φύλου. Και μαζί αντίπαλός τους είναι και κάτι τέτοιες αναλύσεις, που τις εμποδίζουν να συνειδητοποιήσουν ότι αποτελούν τμήμα αναπόσπαστο της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και πρέπει να βρουν τη θέση τους στην οργανωμένη ταξική πάλη.
«Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη διότι επιβεβαιώνεται ότι δεν διεκδίκησε σθεναρά μια αμιγώς ευρωπαϊκή λύση» και «ο πρωθυπουργός οφείλει να αποκρούσει τη συνταγματοποίηση της οικονομίας που δεν θα επιτρέπει την άσκηση εναλλακτικής οικονομικής πολιτικής». Πρόκειται για δύο αποσπάσματα από δύο ανακοινώσεις της «Δημοκρατικής Αριστεράς» αναφορικά με τις επαφές του πρωθυπουργού με τον Ντομινίκ Στρος - Καν και τις συναντήσεις που έχει με την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ.
Η ΔΗΜ.ΑΡ. εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί δε διεκδίκησε ευρωπαϊκή λύση, εισηγούμενη εμμέσως πλην σαφώς ότι μια αμιγώς ευρωπαϊκή «λύση» θα ήταν καλύτερη. Δε θα περίμενε κανείς βέβαια απ' τη ΔΗΜ.ΑΡ. κάτι άλλο, με γνωστή την ευρω-λαγνεία της. Ομως, η τοποθέτησή της αυτή συγκρούεται με την κοινή λογική και την ίδια την πραγματικότητα. Η πολιτική που εφαρμόζεται είναι πλήρως εναρμονισμένη με την ευρωενωσιακή στρατηγική υπέρ των μονοπωλίων. Κι αυτό αποδεικνύεται κι απ' το γεγονός ότι την ίδια πολιτική εφαρμόζουν και άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ που δεν έχουν προσφύγει ούτε στο μηχανισμό στήριξης, ούτε στο ΔΝΤ. Οσο για την προτροπή της προς τον πρωθυπουργό να αποκρούσει τη συνταγματοποίηση της οικονομίας ώστε να έχει τη δυνατότητα άσκησης εναλλακτικής οικονομικής πολιτικής, διαπράττει και πάλι το ίδιο ατόπημα. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σκοπό και καμία πρόθεση να εφαρμόσει καμία εναλλακτική πολιτική. Αυτή που εφαρμόζει την εκφράζει απολύτως, την έχει συνδιαμορφώσει και θα την εφαρμόζει μέχρις ότου τη σταματήσει ο λαός με την πάλη του. Γιατί έτσι προστάζουν τα μονοπώλια, τα οποία και εκπροσωπεί πολιτικά. Ολα τα άλλα της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι εκ του πονηρού και για να αποπροσανατολίζεται ο λαός ότι είναι δυνατόν στο πλαίσιο του καπιταλισμού και της ευρωένωσης να εφαρμοστεί φιλολαϊκή πολιτική.
Νέες εξοργιστικές φοροελαφρύνσεις συνολικά για την πλουτοκρατία, ειδικό καθεστώς φορολογικής αμνήστευσης για τα αρπακτικά που φυγάδευσαν κεφάλαια σε ελβετικές και άλλες τράπεζες, κατάργηση φόρων ειδικά για την ακίνητη περιουσία των εφοπλιστών που την εμφανίζουν στις διαβόητες «οφσόρ εταιρίες», δηλαδή στους φορολογικούς παραδείσους τους.
Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, τάχα, για την «αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Με το ίδιο νομοσχέδιο, πάντα με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή, έρχονται να σφίξουν ακόμη περισσότερο τη θηλιά στους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, να διαμορφώσουν αποκλειστικά σε βάρος τους καθεστώς φορολογικής τρομοκρατίας.
Το αντιλαϊκό ξεσάλωμα δεν έχει έχει τέλος. Στο επόμενο «κλικ» νομοθετούν τα νέα αντιλαϊκά πακέτα ύψους ακόμη 20 δισ. ευρώ για πρόσθετους φόρους και καρατόμηση δαπανών, ξέχωρα από τα ακόμη 50 δισ. ευρώ που περιμένουν να μαζέψουν από το μαζικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Τα πάντα μέχρι και τη τελευταία δεκάρα, τα προορίζουν για δοσίματα στην πλουτοκρατία...
Ακούμε για ηλεκτρονικά εισιτήρια και φακέλωμα όσων πηγαίνουν στο γήπεδο. Για ιδιωτικές αστυνομίες και μπράβους στην υπηρεσία των ΠΑΕ που θα τα φυλάνε. Για παρακολούθηση με κάμερες. Μόνο για μικροτσίπ στον εγκέφαλο δεν μας είπανε, αλλά ...κοντά είναι.
Προφανώς, πολύ θα τους βόλευε να γίνει ...οικεία εικόνα ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο με συνθήκες Αουσβιτς. Να θεωρείται φυσιολογική η κατάργηση κάθε ατομικού δικαιώματος σε όποιον επιλέξει να δει ποδοσφαιρικό αγώνα.
Σήμερα στα γήπεδα - σκέπτονται- αύριο στους δρόμους. Στη μία περίπτωση με πρόσχημα τους «χούλιγκανς», στην άλλη με πρόσχημα τους εγκληματίες. Η δουλειά τους να γίνεται...
Και, φυσικά, εντέχνως όλη η ουσία του πράγματος να μένει εκτός συζήτησης και εκτός προβληματισμού.
Το να αμφισβητείς τη λειτουργία τεράστιων επιχειρήσεων στο χώρο του αθλητισμού είναι αναχρονισμός.
Αν μιλήσεις πάλι για τα τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα που παίζονται και τους εφοπλιστές, βιομήχανους, καναλάρχες που εμπλέκονται στο «κόλπο» της χειραγώγησης συνειδήσεων μέσω του ποδοσφαίρου, τότε θίγεις τα ...ιερά και τα όσια.
Ετσι φτάσαμε αυτοί που δεν μπορούν να διανοηθούν αθλητισμό χωρίς επιχειρήσεις, άθληση χωρίς κέρδος, και αθλητές χωρίς σπόνσορες παντός είδους να υπόσχονται ...εξυγίανση.
Αλλά τι να συζητάμε. Είναι οι ίδιοι που υπόσχονται ιδιωτικοποιήσεις και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα χωρίς μίζες ή εξεταστικές επιτροπές που «θα ρίξουν άπλετο φως» και «θα αποδώσουν ευθύνες»...
Το «Ζάππειο 2», δηλαδή το επικαιροποιημένο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, που προετοιμάζει να ανακοινώσει μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 του Μάρτη ο Α. Σαμαράς, θα είναι το ίδιο με το «Ζάππειο 1». Δηλαδή μια στρατηγική εξόδου από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας, εμπλουτισμένη με διαρθρωτικές αλλαγές, που στη συνέχεια θα υιοθετήσουν η κυβέρνηση και η τρόικα. Η πρόταση που παρουσίασε πέρυσι τον Ιούλη στο Ζάππειο ο Α. Σαμαράς, με τον προσχηματικό τίτλο «Στρατηγική ελπίδας για την έξοδο από την κρίση», δεν ήταν παρά «ένα μνημόνιο με ανάπτυξη». Αποδεχόταν δηλαδή ως δεδομένα και αναγκαία τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου και τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές, που στη συνέχεια τις υπερψήφισε όλες, αλλά επιχειρούσε φυγή προς τα μπρος, προτείνοντας μια δέσμη φιλομονοπωλιακών μέτρων στο όνομα της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Μέτρα όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου... Ολα αυτά λίγους μήνες μετά είχαν ενσωματωθεί στα «επικαιροποιημένα» μνημόνια κυβέρνησης και τρόικας. Το ίδιο ακριβώς θα γίνει και τώρα. Η ηγεσία της ΝΔ περιμένει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για να προτείνει τις προτάσεις που τυχόν δεν περιληφθούν ή που είναι γενικόλογες. Ηδη έχει ταχθεί εδώ και καιρό υπέρ των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της δημιουργίας δημοσιονομικών πλεονασμάτων, υπέρ του «Συμφώνου της ανταγωνιστικότητας»... Με λίγα λόγια, η ηγεσία της ΝΔ θα συνεχίσει να ανοίγει δρόμους και να καλλιεργεί τη συναίνεση σε προωθημένες αντιλαϊκές ανατροπές.
Το Ελλάδα - Ισραήλ έχει γίνει τελευταία κάτι σαν τη διαδρομή... Παγκράτι - Κολιάτσου για τους Ελληνες υπουργούς.
Τις προάλλες είχε πάει εκεί ο υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, για να πουλήσει κρουαζιέρες και να προωθήσει τον ελληνικό... πολιτισμό, με το αζημίωτο πάντα.
Την Κυριακή που μας πέρασε πήγε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Μανιάτης, για να «συσφίξει» τις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών. Ακολούθως θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία για συμμετοχή σε ενεργειακό συνέδριο.
Μακάρι οι επισκέψεις αυτές να είχαν αγαθά κίνητρα, την προώθηση της φιλίας των λαών και την έναρξη αμοιβαία επωφελών οικονομικών σχέσεων.
Αλλά σε μια ευρύτερη περιοχή που φλέγεται από τις εξεγέρσεις των φτωχών και την έξαρση της αδικίας, το ζητούμενο δεν είναι το συμφέρον των λαών, αλλά των επιχειρηματιών. Γιατί πίσω από κάθε προσέγγιση, είτε αυτή ευτυχήσει, είτε όχι, βρίσκονται κάθε φορά πολύ συγκεκριμένα «πορτοφόλια» και συμφέροντα.
Τρέχουμε για τον «πολιτισμοτουρισμό», που δεν έχει καμία σχέση με το δικαίωμα του εργαζόμενου να ξεκουραστεί και να μάθει.
Τρέχουμε και για την «περιβαλλοντοενέργεια», όχι για να καλυφθούν οι ανάγκες του κόσμου, έτσι όπως μπορεί να γίνει με την πρόοδο της επιστήμης και τις ανάγκες των καιρών για «καθαρή», φτηνή ενέργεια. Αλλά για να γιγαντωθούν οι ντόπιοι ηλεκτροπαραγωγοί και έμποροι και για να ικανοποιηθούν τα ξένα μεγαθήρια, σε βάρος του λαού.