Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δείξε μου τους εταίρους σου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δείξε μου τους «εταίρους» σου να σου πω ποιος είσαι. Το ρητό αυτό πάει γάντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου κάλεσε να παραβρεθεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, για να μιλήσει σχετικά με την «πράσινη ανάπτυξη»! Ο Ελληνας πρωθυπουργός συνδέεται με ακατάλυτους δεσμούς με τον ομοϊδεάτη του, από την εποχή που οι δυο τους, ως υπουργοί Εξωτερικών, συμμετείχαν ο καθένας από το πόστο του στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Κόσσοβο, το Αφγανιστάν και αλλού. Ο πρώην ηγέτης του κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας, Γ. Φίσερ, είχε βάλει την υπογραφή του στην πρώτη μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αποστολή γερμανικών στρατευμάτων στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Αφγανιστάν. Από την ίδια θέση του υπουργού Εξωτερικών έχει ακόμα μερίδιο ευθύνης για το βομβαρδισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου. Σήμερα, τάσσεται σαφώς υπέρ του «Συμφώνου ανταγωνιστικότητας», κάνει μπίζνες με το πολυεθνικό κεφάλαιο της Ενέργειας σαν σύμβουλος στο έργο του αγωγού «Ναμπούκο» και από τον περασμένο Σεπτέμβρη είναι μέλος της Ομάδας για την περαιτέρω ομοσπονδιοποίηση της ΕΕ. Αυτοί είναι οι σύμμαχοι της κυβέρνησης στον πόλεμο που διεξάγει σε βάρος του λαού και με την παρουσία τους στα κυβερνητικά όργανα η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να διαφημίζει την επικίνδυνη για τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων «εξωστρέφεια» και «πολυμέρεια» της πολιτικής της.

Πιστός στην αποστολή...

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις απ' τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη. Πρόσφατα, απ' την τηλεόραση του ΑΝΤ1 προειδοποίησε τον λαό ότι θα ζήσει χειρότερα ακόμα απ' όσο ζει και ότι έτσι πρέπει να γίνει αφού για αρκετά χρόνια «σαν λαός ζήσαμε με μια λαθεμένη νοοτροπία σπατάλης και "ωχαδερφισμού"», υιοθετώντας προφανώς την άποψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε». Πράγματι ο ΛΑ.Ο.Σ., όπως όλα τα αστικά κόμματα, βγάζουν λάδι την πολιτική και χρηματικής ενίσχυσης του κεφαλαίου που άδειασε τα κρατικά ταμεία και αύξανε το δανεισμό, μαζί βεβαίως με τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις για να φτηναίνουν οι εργάτες και να αυξάνεται η εκμετάλλευση και η κερδοφορία του, δηλαδή το κεφάλαιο ζει με δανεικά, υπερκερδοφορεί και οδηγεί στην κρίση, και καλεί τώρα το λαό να εξαθλιωθεί για να σωθεί το κεφάλαιο. Αυτό τον «συμβούλεψε» λέγοντας «να αλλάξει και να στρωθεί στη δουλειά (σ.σ. μιας και μέχρι σήμερα τεμπέλιαζε) για να κατορθώσουμε να ζούμε μόνοι μας, χωρίς αφεντικά, χωρίς δυνάστες, χωρίς δανεικά». Αλλωστε, όπως συμπλήρωσε, δεν έχουμε και άλλη επιλογή γιατί: «Η λέξη εξέγερση είναι μια πολύ εύκολη λέξη. Ομως μετά τι θα γίνει; Θα καταλήξουμε τη χώρα μας Τυνησία ή Αίγυπτο; Προσπαθήσαμε για πολλά χρόνια να κλείσουμε τις πληγές του παρελθόντος, του εμφυλίου πολέμου. Δεν πρέπει να ανοίξουμε καινούριες. Η εξέγερση δεν θα προσφέρει και δεν θα δώσει λύσεις στα προβλήματά μας. Αντίθετα, θα επιδεινώσει την ήδη κακή κατάστασή μας».

Τι λέει εδώ ο ΛΑ.Ο.Σ.; Οτι οι εξεγέρσεις των λαών κόντρα στις αντιδραστικές εξουσίες του κεφαλαίου για να ζήσουν καλύτερες μέρες είναι σε βάρος τους! Αρα να πορεύονται με το «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω» με ζωή κόλαση σε μια κοινωνία της εξαθλίωσης. Ο ΛΑ.Ο.Σ. θέλει το λαό εξαθλιωμένο.

... του κήρυκα επιβολής της εξαθλίωσης

Οσο για τον εμφύλιο που επαναφέρει κατά καιρούς και τις πληγές που λέει, δείχνει το φόβο τους από την ίδια την ιστορία της ταξικής πάλης στην Ελλάδα. Τις πληγές τις δημιούργησε η αστική τάξη με τους ιμπεριαλιστές συμμάχους τσακίζοντας το λαό, για να επιβάλουν την εξουσία του κεφαλαίου που είχαν χάσει όταν εγκατέλειψαν το λαό στην κατοχή και την υποδούλωση. Αυτές οι πληγές της εκμετάλλευσης συνεχίζονται ακόμη πιο αιματηρές για το λαό σήμερα. Για άλλες πληγές κάνει λόγο, για την απρόσκοπτη δράση του κεφαλαίου. Που πρέπει η εργατική τάξη, ο λαός, να του κάνουν τώρα στην κρίση «τη ζωή κόλαση» ώσπου να το ανατρέψουν. Η πολιτική του ΛΑ.Ο.Σ. συμπυκνώνεται στο γνωστό: «Σκάστε και δουλέψτε»! Δηλαδή να παράγετε πλούτο και να δεχτείτε αδιαμαρτύρητα να σας τον κλέβουν ολόκληρο απ' τα χέρια οι κηφήνες! Αυτούς και μόνο βολεύουν τα κηρύγματα υποταγής, ηττοπάθειας και μοιρολατρίας του ΛΑ.Ο.Σ. Αλλά δε βρίσκουν χώρο να «καρπίσουν». Η λαϊκή δράση δίνει και θα δίνει ακόμη πιο αποφασιστική απάντηση με ανυπακοή στους νόμους τους και την εξουσία τους, με αντεπίθεση για να την ανατρέψουν.

Ηταν ... διαβασμένος

Ο αστυνομικός διευθυντής των Σερρών, υπέγραψε στις αρχές της βδομάδας απόφαση για την απαγόρευση της «κίνησης και στάθμευσης γεωργικών μηχανημάτων» και απαγόρευση «κάθε δημόσιας, υπαίθριας συνάθροισης ή πορείας», αγροτών επί της εθνικής οδού Λευκώνα- Προμαχώνα, για το τριήμερο 9-11 Φλεβάρη.

Εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ είναι ο άνθρωπος, θα πει κάποιος, εντολές της κυβέρνησης εκτελεί, τους «νόμους» εφαρμόζει ως όργανο του κράτους και εκδίδει απαγορευτικές ντιρεκτίβες. Πάντα οι μηχανισμοί της καταστολής βρίσκονται στο πλευρό της κυρίαρχης τάξης και πάντα στέκονται απέναντι στα δίκαια λαϊκά αιτήματα.

Αυτό που προκαλεί όμως εντύπωση στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί ο εν λόγω, στο κείμενο της απαγόρευσης, που δείχνει ότι ο κύριος διευθυντής δεν είναι μόνο μιλημένος. Είναι και καλομελετημένος.

Αντί, λοιπόν, να επικαλεστεί τα τετριμμένα περί διατάραξης της κοινής ειρήνης, διασάλευσης της τάξης και παρακώλυσης ....συγκοινωνιών, ο άνθρωπος πάει κατευθείαν στην καρδιά του ζητήματος και λέει ότι η απόφαση απαγόρευσης κάθε κίνησης των αγροτών, εδράζεται στη ...Συνθήκη της Λισαβόνας. Και, όπως εξηγεί, την επικαλείται στο σημείο εκείνο που αναφέρεται στην «ελεύθερη και απρόσκοπτη διακίνηση ανθρώπων, αγαθών, κεφαλαίων και υπηρεσιών μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ».

Αυτός είναι ο μπούσουλας που καθορίζει τις επιλογές της άρχουσας τάξης και στη χώρα μας, αυτόν προβάλλει και ο διευθυντής. Οι «4 ελευθερίες» του κεφαλαίου, που μέσω της Συνθήκης του Μάαστριχτ, σηματοδότησαν το γκρέμισμα δικαιωμάτων και λαϊκών καταχτήσεων δεκαετιών, αποτελούν για την πλουτοκρατία και τους μηχανισμούς της τον καταστατικό χάρτη, για να εξασφαλιστεί το γονάτισμα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στις σύγχρονες συνθήκες εξέλιξης του συστήματος.

Νόμος για την αφεντιά τους, είναι η ελευθερία των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου να μεταφέρουν φτηνό εργατικό δυναμικό εκεί που οι επιχειρήσεις το έχουν ανάγκη, η ελευθερία να συρρικνώνουν την ντόπια παραγωγή και να γεμίζουν την αγορά με εμπορεύματα που προέρχονται από χώρες χαμηλού εργατικού κόστους, η ελευθερία τα ισχυρά κομμάτια της οικονομικής ολιγαρχίας στην ΕΕ να γίνονται ακόμα ισχυρότερα, αγοράζοντας, αποκτώντας και ενσωματώνοντας ολόκληρους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας. Νόμος δεν είναι είναι απλά η ελευθερία, αλλά η προστασία και θωράκιση του επιχειρηματικού κέρδους.

Στην αντίληψή τους νόμος είναι να προστατεύουν την ελευθερία των κεφαλαιοκρατών, να καταβροχθίζουν τον κοινωνικό πλούτο, την ελευθερία των εργοδοτών να απολύουν και να εξαθλιώνουν οικογένειες, την ελευθερία των μεγαλοαγροτών να ξεκληρίζουν τους φτωχούς αγρότες καταπίνοντας τη γη τους. Νόμος τους είναι η ελευθερία των μονοπωλίων να απολύουν, να μειώνουν μισθούς, να απαιτούν κατάργηση των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών, εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας. Νόμος τους είναι να θωρακίζουν το καθεστώς όπου μια χούφτα κεφαλαιοκράτες κουμαντάρει τις ζωές και το μέλλον των εκατομμυρίων.

Ε, αυτός ο νόμος είναι γεμάτος παρανομίες. Είναι ένας νόμος πολιτικά απαράδεκτος και κοινωνικά άδικος. Ενας νόμος που ναι μεν προσπαθεί να νομιμοποιήσει την επιβολή των αξιώσεων των εξουσιαστών επί των εξουσιαζομένων, σε καμιά περίπτωση όμως δεν ανταποκρίνεται στη θέληση και τις ανάγκες της μεγάλης - της πολύ μεγάλης - πλειοψηφίας του λαού.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Η έγνοια τους είναι για το κεφάλαιο...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΑΛΙ ΜΑΣ ...κατάλαβε τι πονηροί που είμαστε ο πρωθυπουργός και έκανε την ανάλογη δήλωση στο Υπουργικό Συμβούλιο: «Δεν είναι ώρα για συντεχνιακούς ή ατομικούς εγωισμούς», αλλά «πρέπει να βάλουμε το συλλογικό συμφέρον πάνω από το ατομικό».

Τι να κάνει ο δυστυχής; Του δώσανε να κυβερνήσει μια χώρα με ...εγωιστές κατοίκους που κοιτάνε το πορτοφόλι τους και καταστρέφουν την Ελλάδα. Ε, προσπαθεί κι αυτός να μας βάλει λίγο μυαλό. Αλλά πού εμείς.

Γι' αυτό φαίνεται κι εκείνος ο ταξίαρχος της αστυνομίας στις Σέρρες αποφάσισε να απαγορεύσει τις συναθροίσεις! Αφού δεν καταλαβαίνουμε με το καλό, τέτοια μας χρειάζονται...

Διότι έχουμε ένα «συλλογικό συμφέρον» να υπερασπίσουμε, πώς να το κάνουμε; Αυτό που επιτάσσει να κόβονται οι μισθοί και να πηγαίνουν στα 400 ευρώ και την ίδια στιγμή να φοροαπαλλάσσονται οι εφοπλιστές και να παίρνουν δισ. οι τραπεζίτες.

Δεν είναι αυτό ...συλλογικό συμφέρον; Αν δεν είναι αυτό, ποιο είναι; Αυτοί να κερδοσκοπούν, να βγάζουν χρήματα στην Ελβετία και στη Γερμανία (τα έγραφε τις προάλλες το «Σπίγκελ») κι εμείς μετά να ...δίνουμε για να πληρωθεί το χρέος.

Είναι δυνατόν ο εγωισμός μας τέτοιους καιρούς να μας οδηγεί στον παραλογισμό τού να θέλουμε συλλογικές συμβάσεις; Να ζητάμε συντάξεις μεγαλύτερες από 350 ευρώ το μήνα; Να θέλουμε δουλειά με 8ωρο και 5ήμερο;

Αφήστε αυτούς τους αγρότες που (άκουσον - άκουσον) θέλουν λέει μείωση στη φορολογία τους και να μη δίνουν σχεδόν τζάμπα τα προϊόντα τους στους χονδρέμπορους.

Φοιτητές και σπουδαστές, δεν το συζητάμε, εγωιστές μέχρι όσο δεν παίρνει. Και δωρεάν συγγράμματα θέλουν και φοιτητικές εστίες να μένουν και να μην πληρώνουν φράγκο για την εκπαίδευσή τους. Επειδή δηλαδή αποκαλείται ...«δωρεάν Παιδεία», πρέπει να είναι κιόλας;


Παπαγεωργίου Βασίλης

Εμείς τι να πούμε πια! Απορούμε με την υπομονή του Γιώργου Παπανδρέου να μας ανέχεται. Θα τσαντιστεί κάποια στιγμή και θα πάει ...μόνιμος στη Σοσιαλιστική Διεθνή να προεδρεύει και δε θα ασχοληθεί πια μαζί μας.

«Διπλά» παραμύθια

Γρηγοριάδης Κώστας

Δύο μεγάλα ψέματα χρησιμοποιούν κατά κόρον το τελευταίο διάστημα οι κυβερνώντες για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και να αποτρέψουν τη συμμετοχή τους στο μέτωπο της αντεπίθεσης και της ανατροπής. Το ένα απευθύνεται στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους οποίους διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός και γενικά το εισόδημά τους. Το άλλο ψέμα έχει αποδέκτες τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, τους οποίους καθησυχάζουν εμφανίζοντας το ενιαίο μισθολόγιο περίπου ως εργαλείο απονομής δικαιοσύνης και «άρσης των ανισοτήτων», καθώς μόνο 30.000 «υψηλόμισθοι» θα πληρώσουν, ενώ οι χαμηλόμισθοι θα πάρουν αυξήσεις μέχρι και 15%(!). Νομίζουν πως θα γίνουν πιστευτά αυτά τα παραμύθια τους. Αλλά η πολιτική της κυβέρνησης έχει σαν βασικό στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, δηλαδή τη δραστική υποτίμηση της εργατικής δύναμης είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα. Είτε καταργηθεί, πράγμα πολύ πιθανό, είτε όχι ο 13ος και 14ος μισθός, το σίγουρο είναι ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα θα μειωθούν σημαντικά με διάφορους τρόπους, πρώτα και κύρια μέσω της εφαρμογής των επιχειρησιακών συμβάσεων, με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το ελαστικό ωράριο, την επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων κ.ο.κ. Από την άλλη, το άγριο πετσόκομμα των μισθών στο Δημόσιο για τα επόμενα χρόνια προβλέπεται σαφώς στο μνημόνιο, ενώ θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλο μερίδιο και από το νέο πακέτο «μη καθορισμένων μέτρων» ύψους των 12,8 δισ. ευρώ...

Τηλε-στρατοδίκες

«Επισκεφτήκατε τους καταληψίες στο υπουργείο Υγείας;» ρωτούσε και ξαναρωτούσε με το γνωστό ύφος του τηλε-στρατοδίκη η παρουσιάστρια του βραδινού δελτίου του «Μέγκα» τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλο και έχοντας δεδομένη την απάντηση, προχωρούσε στο ζητούμενο συμπέρασμα: «Αρα νομιμοποιείτε την κατάληψη»! Το ζήτημα δεν είναι βέβαια η «αποκάλυψη» της υποκριτικής και «δίγλωσσης» στάσης της ηγεσίας της ΝΔ απέναντι στους καταληψίες γιατρούς, αλλά η ιδεολογική τρομοκρατία που επιχειρείται από κυβέρνηση, πλουτοκρατία και αστικά ΜΜΕ σε βάρος συνολικά των απεργιακών κινητοποιήσεων. Κάθε μορφή πάλης που θεωρούν «ακραία» ή εκτιμούν ότι δε συνάδει με την αστική «νομιμότητα» στήνεται στο απόσπασμα και καλούνται οι πάντες να την αποκηρύξουν και να την καταδικάσουν, ώστε να ανοίξει στη συνέχεια ο δρόμος για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης. «Ο πολιτικός κόσμος μπορεί να νομιμοποιεί καταλήψεις υπουργείων;», ήταν το αγωνιώδες ερώτημα της εν λόγω παρουσιάστριας. Η λέξη καταληψίες εκστομίζεται από τα χείλη των τηλε-εισαγγελέων με την ίδια αποστροφή που εκφέρουν τη λέξη εγκληματίας. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις που συνδέονται πάντα με τη λέξη ταλαιπωρία και άφθονα κροκοδείλια δάκρυα για το «κοινό» ή τους «ασφαλισμένους», τους οποίους βέβαια μονίμως τα αφεντικά των αστικών ΜΜΕ έχουν γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, αφού κάθε κλάδος που αγωνίζεται αντιμετωπίζεται με πανομοιότυπη αντιδραστική τακτική από τα αστικά ΜΜΕ. Το σίγουρο είναι όμως ότι φοβούνται ένα κίνημα που ξέρει τι θέλει, που βάζει ευθέως στόχο την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, ακριβώς γιατί ένα τέτοιο ταξικό κίνημα αγνοεί επιδεικτικά τα τρομο-ιδεολογήματά τους.

Τα «παράθυρα» της πλουτοκρατίας

Στα 450 εκατ. ευρώ έφτασαν για το 12μηνο του 2010 τα καθαρά κέρδη που απέσπασε ο όμιλος της «Κόκα Κόλα - Τρία Εψιλον». Σε καιρούς καπιταλιστικής κρίσης πέτυχαν και αύξηση 8%, ενώ βρήκαν «τρόπο» να διανείμουν και μέρος από τα φρέσκα υπερσυσσωρευμένα κέρδη, αποφεύγοντας και την όποια τυχόν «φορολογική επιβάρυνση» των μεγαλομετόχων τους!

Οι ίδιοι διαλαλούν το «κατόρθωμα», ένα από τα μύρια όσα «ανακαλύπτουν» οι κεφαλαιοκράτες. Με τη διευκρίνιση ότι το νομοθετικό πλαίσιο δεν επέτρεψε τη διανομή μερίσματος, με «φορολογικά αποτελεσματικό τρόπο» - δηλαδή αφορολόγητα - περνάνε στο ψητό. Ετσι η μοιρασιά του κέρδους που απέσπασαν δε θα γίνει με την «κλασική μορφή» των μερισμάτων, αλλά μέσω «επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους»... Στόχος τους, λένε, είναι να διατηρήσουν την «αποδοτικότητα των κεφαλαίων», δηλαδή τη διασφάλιση του κέρδους χωρίς τυχόν ενοχλητικές «παρεμβολές».

Αυτά για τα κέρδη που πρόκειται να μοιράσουν για το 2010. Γιατί από φέτος δε θα έχουν απολύτως κανένα λόγο να ...στύβουν το κεφάλι τους. Φρόντισε και γι' αυτό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση σπεύδουν να συρρικνώσουν τους επίσημους φοροσυντελεστές τόσο για τα διανεμόμενα όσο και για τα εμφανιζόμενα αδιανέμητα κέρδη και για όλες τις μερίδες της πλουτοκρατίας.

Νομοθετούν το «δεν πληρώνω» για τους καπιταλιστές

Νέες τρανταχτές φοροελαφρύνσεις και άλλα «δοσίματα» στην ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταθέτει για ψήφιση στη Βουλή.

Οι εφοπλιστές δεν πρόκειται να πληρώνουν δεκάρα τσακιστή ούτε καν για την ακίνητη περιουσία που εμφανίζουν στις διαβόητες οφσόρ, στις εταιρείες με έδρα σε κάποιον από τους φορολογικούς παραδείσους της πλουτοκρατίας. Ο συγκεκριμένος φόρος καταργείται με το εξοργιστικό επιχείρημα, τάχα, για την «αντιμετώπιση της ...ύφεσης στην ελληνική ναυτιλία».

Συνολικά για το κεφάλαιο βάζουν μπροστά την παραπέρα μείωση των συντελεστών τόσο για τα εμφανιζόμενα ως αδιανέμητα κέρδη όσο και για τα μερίσματα των μεγαλομετόχων τους. Ειδικά προνόμια και ακόμη λιγότερους φόρους χαρίζουν επίσης και στα «εδώ» παραρτήματα και τις θυγατρικές των πολυεθνικών. Το «δεν πληρώνω» είναι η επίσημα θεσμοθετημένη πρακτική αποκλειστικά και μόνον για τις μερίδες, για τα τρωκτικά του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου. Τα νέα χαρίσματα στο κεφάλαιο φορτώνονται ξανά στο λαό, «αμπαλάρονται» στα νέα «πακέτα», όπως αυτά που σήμερα ετοιμάζουν σε συνεργασία με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για τους μετανάστες

Συνθήκες ασφυξίας για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες έχει προκαλέσει η αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το τελευταίο διάστημα, το Μεταναστευτικό βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της επικαιρότητας και μιας αντιπαράθεσης, που, μεταξύ άλλων, αναδεύει τα λασπόνερα ακραίων δηλητηριωδών για τη λαϊκή συνείδηση θέσεων. Μακριά από κραυγές που προσφέρουν χείριστες υπηρεσίες στο σύνολο των εργαζομένων της χώρας, το ΚΚΕ κατέθεσε στην κυβέρνηση υπόμνημα με τις εκτιμήσεις του, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις που στις δοσμένες συνθήκες αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των μεταναστών και η υιοθέτηση των οποίων αποκτά εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα.

Οι προτάσεις αυτές αφορούν σε: α) Παύση της συμμόρφωσης με τον ευρωενωσιακό μηχανισμό του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ, που κρατάει ομήρους στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που έχουν ως προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ και παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε αυτούς, προκειμένου να μεταβούν νόμιμα και με ασφάλεια στις χώρες προορισμού τους. β) Αμεση παροχή ασύλου ή άλλης μορφής διεθνούς προστασίας στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. γ) Αποσύνδεση της ανανέωσης της άδειας διαμονής από ένσημα και σύμβαση εργασίας, χορήγησή της και στους ανέργους, απλοποίηση των διαδικασιών και διευκόλυνση των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης. δ) Αμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν οικογένεια ή έχουν δημιουργήσει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα μας και επιθυμούν φυσικά να παραμείνουν.

Πρόκειται για μέτρα ρεαλιστικά και ώριμα, ικανά να δώσουν μιαν έστω προσωρινή διέξοδο. Στον αντίποδα του δρόμου καταστολής που ακολουθεί η κυβέρνηση και εγγυάται μόνο την όξυνση του προβλήματος. Στον οποίο νομικό προκάλυμμα έδωσε η πρόσφατη απαράδεκτη, διαποτισμένη με εθνικιστικό δηλητήριο, απόφαση του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακυρώνει το Ν. 3838/2010 για την ιθαγένεια και τη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές πολύ λίγων μεταναστών.

Η πολιτική που οξύνει τα προβλήματα των μεταναστών πρέπει να βρει απέναντί της την εργατική τάξη της χώρας, της οποίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι. Κανείς δεν επιλέγει την προσφυγιά. Βρέθηκαν εδώ διωγμένοι από ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στους οποίους συμμετέχει και η Ελλάδα και απαίτηση του λαού είναι να τερματιστεί αυτή η συμμετοχή, όπως και από ανείπωτη φτώχεια. Εγκλωβίστηκαν εδώ όμηροι κυκλωμάτων και θύματα στυγνής εκμετάλλευσης. Οσο παραμένουν και οξύνονται οι αιτίες που προκαλούν τη μετανάστευση και την προσφυγιά, τόσο θα γιγαντώνονται τα κύματα των κυνηγημένων μεταναστών και προσφύγων. Οι αιτίες, όμως, συνειδητά αποσιωπούνται απ' όσους αναζητούν στους μετανάστες τους αποδιοπομπαίους τράγους για να αθωώσουν την εγκληματική πολιτική των ΗΠΑ, της ΕΕ, συνολικά του ιμπεριαλισμού, που δε διστάζει να αιματοκυλήσει χώρες, προκειμένου να βάλει στο χέρι τις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές. Που δε διστάζει μετά να στοχοποιήσει τους διωγμένους απ' τον ίδιο σαν υπαίτιους για τα προβλήματα των εργατών στις χώρες όπου αναζητούν καταφύγιο.

Ο κοινός αντίπαλος πρέπει να αποτελέσει τον ατσάλινο κρίκο που θα ενώσει Ελληνες και μετανάστες εργάτες σε κοινή αλυσίδα πάλης. Ενιαία αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική πάλη για την ανατροπή της στυγνής εξουσίας του κεφαλαίου που τσακίζει όλους τους εργάτες - τους μετανάστες διπλά - και επιδιώκει να στρέφει εργάτες ενάντια σε εργάτες, για να μην στραφούν ενωμένοι εναντίον της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ