Σάββατο 5 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κολλημένοι στις αυταπάτες...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Απαντώντας σε επιστολή της προέδρου της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Ντ. Μπακογιάννη, με την οποία γνωστοποιούσε τις πρωτοβουλίες της σχετικά με το ζήτημα του χρέους, του ελλείμματος και της επόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, αναφέρει μεταξύ άλλων στη δική του επιστολή: «Το Σύνταγμα της χώρας δεν μπορεί να έχει άρθρα και ρυθμίσεις που να οδηγούν σε οικονομική και πολιτική επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού και σε ισόβια λιτότητα τον ελληνικό λαό. Η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού το μόνο που θα πετύχει (...) είναι η διασφάλιση της κυριαρχίας των αγορών και των συμφερόντων των τραπεζών (...)».

Το Σύνταγμα μιας καπιταλιστικής χώρας δεν είναι ουρανοκατέβατο. Είναι αντανάκλαση και σε ένα μεγάλο βαθμό θεματοφύλακας των συμφερόντων της εξουσίας του κεφαλαίου. Η ζωή έχει δείξει ότι άρθρα και ρυθμίσεις του, που σε κάποιες ορισμένες συνθήκες μπορεί να σταθούν εμπόδιο στα συμφέροντα του κεφαλαίου, καταπατώνται με μεγάλη ευκολία και χωρίς να δίνεται λόγος σε κανέναν.

Αλλά δεν είναι μόνον εδώ το πρόβλημα. Το Σύνταγμα είναι υπέρτατος νόμος του κεφαλαίου. Επομένως απ' αυτό εκπορεύεται πολιτική στήριξης και ενίσχυσής του, ανεξάρτητα από τη νεοφιλελεύθερη ή αντινεοφιλελεύθερη διαχείριση. Και Σύνταγμα για ανθρώπινο καπιταλισμό που θέλει ο ΣΥΝ δεν υπάρχει.

... της ευρω-λαγνείας και της διαχείρισης

Συνεχίζει ο Αλ. Τσίπρας: «Σήμερα, η Ευρώπη χρειάζεται άλλη πολιτική, που θα προστατεύει την εργασία, θα προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανάπτυξη. Σήμερα η χώρα χρειάζεται μία Συνταγματική Αναθεώρηση που θα επιβεβαιώνει και θα ενισχύει το δικαίωμα στην εργασία, την προσωπική ελευθερία, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Τότε μόνο το Σύνταγμα της χώρας γίνεται υπέρτατος αρωγός και υπερασπιστής των συμφερόντων της χώρας και του λαού».

Το Σύνταγμα λέει πως όλοι έχουν δικαίωμα στην εργασία, ότι πρέπει να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη και ατομικά δικαιώματα. Ως και για δωρεάν Παιδεία λέει. Αλλά αυτά προσαρμόζονται στις ανάγκες του κεφαλαίου. Ας μη σπέρνει, λοιπόν, αυταπάτες ότι με το Σύνταγμα θα ευημερήσει ο λαός.

Οσο για την Ευρώπη, δε χρειάζεται μιαν άλλη πολιτική. Αυτή η Ευρώπη, η ΕΕ των μονοπωλίων, χρειάζεται ακριβώς αυτήν την πολιτική που εφαρμόζει. Οι λαοί, πράγματι, χρειάζονται άλλη πολιτική προς όφελος των συμφερόντων τους. Αλλά αυτήν δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τους την εγγυηθεί η ΕΕ, όπως σκόπιμα υπονοεί ο Αλ. Τσίπρας, ούτε μπορεί να την εγγυηθεί το όποιο Σύνταγμα, της όποιας καπιταλιστικής χώρας, ακόμα και στην απολύτως υποθετική περίπτωση που θα μπορούσαν να περιληφθούν σε αυτό οι καλύτερες των ρυθμίσεων. Την πολιτική αυτή μπορούν οι λαοί, καθένας στη χώρα του, να την επιβάλουν με την πάλη τους, αφού βεβαίως ανατρέψουν την εξουσία του κεφαλαίου.

Βάζουν χέρι στο λιγνίτη

Κρατήστε στο μυαλό σας αυτό: Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που θα επιλεχθεί στο θέμα του λιγνίτη - ανταλλαγή ισχύος, πώληση μονάδων κλπ - το αποτέλεσμα είναι ότι οι πολυεθνικές της ενέργειας θα αποσπάσουν ένα μέρος της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής.

Αυτή την περίοδο, που εξετάζεται εάν μπορεί να «περπατήσει» η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τα λεγόμενα «swaps», τις ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ με ξένες εταιρείες, οι πληροφορίες ρέουν ως «ποταμός».

Κάποιοι απορρίπτουν την πρόταση, άλλοι την καλοβλέπουν, οι ντόπιοι επιχειρηματίες της ενέργειας θέλουν μερίδιο, το αρμόδιο υπουργείο είναι ανοιχτό σε τροποποιήσεις και πάει λέγοντας...

Αλλά όσο περισσότερες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τόσο λιγότερη είναι η συζήτηση για το τι αντιπροσωπεύει αυτή η πρόταση.

Κάτι που δεν ξαφνιάζει, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ στηρίζει τη λογική της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπου το συμφέρον των μονοπωλίων είναι το κυρίαρχο συμφέρον.

Αυτή η άποψη όμως είναι ενάντια στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, με πολλούς να υποφέρουν από την αδυναμία να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα ή να καλύπτουν το κόστος περικόπτοντας άλλες ανάγκες τους.

Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα, είναι βασικό και κοινωνικό αγαθό, πρέπει να προσφέρεται φτηνά και με επάρκεια.

Τα επιχειρήματα περί της αύξησης του κόστους, πλασματικής ή αληθινής, δεν έχουν καμία σημασία, παρά μόνο για αυτούς που κερδίζουν από αυτή την υπόθεση.

Απεμπλοκή τώρα!

Η διαταγή του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με την οποία καλούνται τα στελέχη του Στρατού Ξηράς να υπογράψουν δηλώσεις «κατανόησης» της εντολής υποχρεωτικής συμμετοχής στις λεγόμενες «ειρηνευτικές αποστολές», ισοδυναμεί με δήλωση υποταγής και εκ των προτέρων αποδοχής της συμμετοχής τους σε οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική αποστολή. Φέρνει στην επιφάνεια το γεγονός ότι καμιά δουλειά δεν έχει ο ελληνικός στρατός έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, ότι αυτές οι αποστολές καμιά σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας, ότι το ΝΑΤΟ είναι στρατιωτικοπολιτικός μηχανισμός καταστολής των λαών, δολοφόνος δηλαδή, και φαίνεται ότι η απροθυμία πολλών στελεχών να πάρουν μέρος σε «ειρηνευτικές αποστολές», την οποία παραδέχεται και το ΓΕΣ, αυτά αποκαλύπτει. Ταυτόχρονα, φέρνει στην επιφάνεια την πρεμούρα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί σε αυτό που ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, αποκαλεί «διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας», που υπηρετεί «το εθνικό συμφέρον», δηλαδή την άρχουσα τάξη και τα κέρδη της, γι' αυτό και είναι πρόθυμοι στη συμμετοχή στις δολοφονικές ιμπεριαλιστικές αποστολές όπου Γης.

Εφαρμόζοντας τις κυβερνητικές κατευθύνσεις, το ΓΕΣ σπεύδει να εξασφαλίσει την κάλυψη των σημερινών αλλά και των μελλοντικών αυξημένων αναγκών συμμετοχής σε τέτοιες αποστολές. Επιχειρεί ν' ασκήσει ψυχολογική βία, ώστε να εκβιάσει τη συμμετοχή του κάθε στελέχους σε αποστολές που υπηρετούν τα συμφέροντα των ντόπιων μονοπωλίων, στο πλαίσιο της «εξωστρέφειας» και της «πολυμέρειας» της εξωτερικής πολιτικής, όπως ονομάζει η κυβέρνηση την υπηρέτηση του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου. Με αυτόν τον τρόπο, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν αποστολές που ορίζονται από το ΝΑΤΟ και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το καθήκον της εθνικής άμυνας.

Καθόλου τυχαία, το ΓΕΣ, με τη συγκεκριμένη διαταγή, επιχειρεί να στιγματίσει αλλά και να απειλήσει οποιοδήποτε στέλεχος επικαλεστεί προβλήματα υγείας για να μη συμμετάσχει σε τέτοιες αποστολές. «Μία τέτοια συμπεριφορά - αναφέρεται χαρακτηριστικά - οδηγεί για το στέλεχος στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για άτομο το οποίο στερείται ήθους και θάρρους, το οποίο μπροστά στην ικανοποίηση του προσωπικού του συμφέροντος αγνοεί παντελώς την κάλυψη επιτακτικών υπηρεσιακών αναγκών». Εδώ τους τσαλαπατάει και την προσωπικότητα, δηλαδή τους χτυπά και το ηθικό, ταυτίζοντας την αποστολή τους με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Στο νέο δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων, κριτήριο του ήθους ενός στελέχους είναι η προθυμία συμμετοχής στις ιμπεριαλιστικές αποστολές, στο ξεκλήρισμα δηλαδή λαών ανά τον κόσμο για να εξασφαλίσουν νέο κερδοφόρο πεδίο δράσης τα πολυεθνικά μονοπώλια.

Δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι αυτή η διαταγή εκδόθηκε σε μια περίοδο έντασης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ανατ. Μεσόγειο, με τα ζητήματα της ενέργειας στο επίκεντρο. Αλλά και σε μια περίοδο που λαοί μεσογειακών χωρών εξεγείρονται, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, πράγμα που θέτει σε μεγαλύτερη εγρήγορση τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία. Είναι προάγγελος έντασης της ελληνικής εμπλοκής στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, όπου σήμερα υπηρετούν πάνω από 2.500 στελέχη του στρατού. Από αυτή τη σκοπιά, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη έντασης της πάλης για επιστροφή των ελληνικών δυνάμεων από τα ιμπεριαλιστικά μέτωπα, απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά δόγματα και αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Αντιαγροτική πολιτική...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ που διεκδικεί τα στοιχειώδη για την επιβίωσή του στις μέρες μας; «Ακαιρος», «αψυχολόγητος», «μαξιμαλιστής» και «άδικος»!

Τουλάχιστον αυτό πιστεύει ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Σκανδαλιδης, που επιφύλαξε αυτούς τους χαρακτηρισμούς για τις επερχόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών.

Είναι - υποστηρίζει - δυνατόν να έχουν σήμερα διεκδικήσεις, αφού «δεν βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα»;

Δηλαδή, αν βρίσκονταν, τι ακριβώς θα τους συνέβαινε; Γιατί το εισόδημά τους μειώνεται συνεχώς, η ασφάλισή τους πήγε περίπατο και για το κόστος παραγωγής ή για τις τιμές των προϊόντων καλύτερα να μη συζητάμε...

Μήπως πρέπει να πούνε στην κυβέρνηση κι «ευχαριστώ» που τους αφήνει να υπάρχουν; (Κι αυτό μέχρι να τους εξαφανίσει η περίφημη Κοινή Αγροτική Πολιτική, που συναποφασίζει και εφαρμόζει η κυβέρνηση;).

Αν νομίζουν οι κυβερνώντες ότι με τέτοιες αντιλήψεις μπορούν να πείσουν οποιονδήποτε (όχι μόνο τους αγρότες) είναι βαθιά γελασμένοι.

Οσο για το χαρακτηρισμό των κινητοποιήσεων των αγροτών ως «φολκλορικές σκηνές», ο Κ. Σκανδαλίδης μάλλον πρέπει να τον ξανασκεφθεί. Γιατί οι αγρότες ξέρουν πολλούς τρόπους να ...χαλάσουν την άκρως εξευρωπαϊσμένη (όπως φαίνεται) αισθητική του.

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. Σκανδαλίδη, είχαμε και τον Α. Λοβέρδο χτες, ο οποίος, ούτε λίγο - ούτε πολύ, μας είπε ότι σχεδόν κανείς γιατρός δε συμμετέχει στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιό του για την Υγεία.

Προφανώς, θεωρεί ότι οι προτάσεις του χαίρουν μεγάλης αναγνώρισης και λαϊκής αποδοχής.

Ας κάνει καμιά βόλτα σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο και θα αντιληφθεί πλήρως την ...τεράστια αποδοχή που έχει η πολιτική του, τον βεβαιώνουμε.

Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που προσπάθησε να παρουσιάσει ως φιλολαϊκό νομοθέτημα ...το τελευταίο Ασφαλιστικό. Οπότε καταλαβαίνετε περί τίνος πρόκειται.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Στηρίζει την αιώνια ευρωλιτότητα

Γρηγοριάδης Κώστας

«Σαμαράς κατά προτάσεων Μέρκελ» ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Καθημερινής» με αφορμή τα όσα είπε την προηγούμενη ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μπορεί να είναι αβανταδόρικος για τον Α. Σαμαρά, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τον πραγματικότητα. Αντίθετα ο πρόεδρος της ΝΔ στηρίζει γερά τη «συνολική λύση» που προωθούν τα όργανα και οι κυβερνήσεις της ΕΕ με πρώτη βέβαια την κυβέρνηση της Γερμανίας. Μάλιστα, η ηγεσία της ΝΔ είναι η πρώτη που τάχθηκε υπέρ των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, ενός θανατηφόρου εργαλείου στα χέρια των κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας για να πετσοκόβουν διαρκώς μισθούς και συντάξεις, να διαλύουν τις δημόσιες υπηρεσίες Παιδείας, Υγείας, Κοινωνικής Ασφάλισης, να αυξάνουν τους έμμεσους φόρους, να ιδιωτικοποιούν τα πάντα και να ξεπουλούν την περιουσία του Δημοσίου. Και όλα αυτά στο όνομα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται να αξιώνει αυτό το εργαλείο να περάσει στα συντάγματα των κρατών - μελών για να μπορεί να διασφαλιστεί η ισόβια ευρωλιτότητα. Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τη συνταγματοποίηση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, εκφράζοντας την ανησυχία κύκλων της πλουτοκρατίας μπροστά στον κίνδυνο να συρρικνωθεί το μερίδιο που παίρνουν από τον κρατικό δανεισμό... Εσπευσε όμως να ξεκαθαρίσει ότι αυτό το μέτρο πρέπει να ισχύσει από τώρα, ανεξάρτητα από το αν και πότε θα περάσει στο Σύνταγμα, πράγμα που δεν αναμένεται να γίνει πριν από το 2014. «Επιλέγουμε λοιπόν τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, επειδή τον θεωρούμε απαραίτητο σήμερα και μέχρι να τελειώσει η κρίση δανεισμού», είπε στην ΚΟ. Κάθε άλλο παρά διαφωνεί λοιπόν με τη Γερμανίδα καγκελάριο για την ισόβια λιτότητα.

Ξεδιάντροπα κηρύγματα

«Ανήθικο» χαρακτήρισε το «κίνημα δεν πληρώνω» ο γγ του υπουργείου Μεταφορών Χ. Τσιόκας, σπεύδοντας ταυτόχρονα να εξαγγείλει (στον «Σκάι») ότι θα υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους συμπεριφορές ως παραβατικές. Από κόρακα κρα θα ακούσεις, αλλά έχει και το θράσος τα όριά του. Μιλάνε για ηθική αυτοί που ακριβαίνουν τα εισιτήρια κατά 40%, ενώ την ίδια στιγμή έχουν πετσοκόψει τους μισθούς και τις συντάξεις, αυτοί που «εξυγιαίνουν» τις αστικές συγκοινωνίες (κόβοντας μισθούς, δρομολόγια και αυξάνοντας τα εισιτήρια), με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους, αυτοί που έχουν παραχωρήσει τους αυτοκινητόδρομους σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους βάζοντας το λαό να πληρώνει δύο και τρεις φορές για την κατασκευή τους κ.ο.κ. Με δύο λόγια, μιλάνε για ηθική αυτοί που συμμετέχουν στη μεγάλη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος και της δημόσιας περιουσίας και έχουν και το θράσος να κάνουν και από πάνω κηρύγματα ηθικής. Ηθικό γι' αυτούς είναι ό,τι συμφέρει την πλουτοκρατία και δουλειά τους είναι να το καθαγιάζουν με την πολιτική τους και να τη περιβάλλουν με το μανδύα του νόμου. Ανήθικο είναι γι' αυτούς ό,τι τους αμφισβητεί έμπρακτα και απειλεί την κυριαρχία της άρχουσας τάξης.

Περί ... ειλικρίνειας ο λόγος

«Ας είμαστε ειλικρινείς. Η μεγάλη αύξηση των εισιτηρίων πλήττει πρώτα και κύρια τα λαϊκά στρώματα. Η κυβέρνηση οφείλει να το ξανασκεφτεί. Η απαραίτητη εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών δεν μπορεί να στέλνει τόσο άνισο λογαριασμό στα χαμηλά εισοδήματα». Αν η «Δημοκρατική Αριστερά» - στο στέλεχος της οποίας Δ. Χατζησωκράτη ανήκει η δήλωση αυτή - επιθυμεί να της αναγνωριστεί ειλικρίνεια, τότε πρέπει να πράξει πολύ περισσότερα απ' το να υποδεικνύει τα προφανή. Φυσικά, και η μεγάλη αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) πλήττει τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους ανθρώπους δηλαδή που τα χρησιμοποιούν και τα έχουν ανάγκη. Κομίζει γλαύκα ες Αθήνας ο Δ. Χατζησωκράτης...

Αν ήταν πράγματι ειλικρινής, τότε θα ομολογούσε στους ανθρώπους του μόχθου που πλήττονται κι απ' αυτό το μέτρο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξανασκεφτεί κανένα απ' τα πάμπολλα αντιλαϊκά μέτρα που έχει λάβει. Αυτά ήρθαν για να μείνουν έως ότου τα ξαποστείλουν με την πάλη τους οι εργαζόμενοι. Αλλά, τι σημαίνει «να μην είναι τόσο άνισος ο λογαριασμός της εξυγίανσης των αστικών συγκοινωνιών»; Κι αυτό, ενώ γνωρίζει ότι η «εξυγίανση» περνά μέσα απ' την εφαρμογή μέτρων και εναντίον των εργαζομένων που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ και εναντίον των εργαζομένων στα ΜΜΜ. Αλλωστε, αυτό επιβεβαιώνεται κι απ' το ότι ο Δ. Χατζησωκράτης επικρίνει διακριτικά την κυβέρνηση για το «άνισο» του λογαριασμού που χρεώνει στα χαμηλά εισοδήματα, και όχι για το γεγονός αυτό καθαυτό, ότι τα χρεώνει με ένα λογαριασμό που δεν τους ανήκει και δεν πρέπει να αποδεχτούν να πληρώσουν. Βάλτε αυξήσεις, αλλά όχι και τόσο κραυγαλέες, λέει η «Δημοκρατική Αριστερά». Αυτό θα πει «αριστερή πολιτική» σε συνθήκες δραστικής μείωσης του λαϊκού εισοδήματος. Μην ξεσηκώνετε, λέει στην κυβέρνηση, και λαϊκές κινητοποιήσεις. Τα πάντα για το σύστημα, λοιπόν...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν

Οι χιλιάδες λαού που έχουν βγει στους δρόμους της Αιγύπτου, όπως προηγούμενα της Τυνησίας, είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, που δείχνει τη δύναμη που έχουν οι λαοί να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, όταν πραγματικά το πιστέψουν. Παρότι οι εξελίξεις είναι ακόμα ρευστές και δεν έχουν φανεί σε όλο τους το βάθος οι επιδιώξεις διαφόρων παραγόντων, είναι αποκαλυπτική η στάση των ιμπεριαλιστών, ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ. Τώρα που τα τσιράκια τους, καθεστώτα τύπου Μπεν Αλι και Μουμπάρακ (εκλεκτά μέλη της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» του προέδρου Γ. Παπανδρέου) κλονίζονται κάτω από τη λαϊκή οργή, θυμήθηκαν τα «δημοκρατικά δικαιώματα του λαού».

Σύσσωμοι ΗΠΑ και ΕΕ - χαρακτηριστική η χτεσινή της ανακοίνωση - εμπαίζουν με τη γνωστή τακτική των «ίσων αποστάσεων» τις λαϊκές δυνάμεις που έχουν ξεσηκωθεί. Αυτό που όλοι μαζί επιχειρούν είναι να ελέγξουν την έκβαση των εξελίξεων, ώστε να επηρεαστούν όσο το δυνατόν λιγότερο τα σχέδιά τους για την «Ευρεία Μέση Ανατολή», δηλαδή τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων που ανταγωνίζονται στον ενεργειακό τομέα. Σε αυτήν τη ρότα κινείται και η ελληνική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας προχτές ήταν χαρακτηριστικός. Τάσσεται, λέει, υπέρ της «νομιμότητας». Βέβαια, η «νομιμότητα», που σέβεται ο Γ. Παπανδρέου και οι σύμμαχοί του σε όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, είναι η «νομιμότητα» του να τσακίζουν τους λαούς εν καιρώ ειρήνης με το «πιστόλι στον κρόταφο» για την εξυπηρέτηση των κεφαλαιοκρατών και άλλοτε με ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και μακελειό. Αλλωστε, νόμιμες ήταν και οι κυβερνήσεις που πασχίζουν να αλλάξουν οι λαοί και μάλιστα εκλεκτά μέλη της «σοσιαλιστικής» συνομοταξίας του πρωθυπουργού. Τώρα ανακάλυψε και παράνομους στη «Σοσιαλιστική Διεθνή»; `Η τη νομιμότητα τη μετρά κατά πως βολεύει τον ιμπεριαλισμό κάθε φορά;

Ολοι αυτοί οι δήθεν ευαίσθητοι δεν αναγνωρίζουν στο ελάχιστο το δικαίωμα στους λαούς να ορίζουν μόνοι τους την τύχη τους. Γι' αυτό και τώρα σφίγγουν τον κλοιό, προκειμένου να ελέγξουν πλήρως τις εξελίξεις, για να ελέγξουν τις νέες κυβερνήσεις που θα εγκαθιδρυθούν. Και στο πλαίσιο των ανταγωνισμών για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο στην περιοχή, το πέρασμα των μεταφορών του Σουέζ, αλλά και για τους αγωγούς που ετοιμάζονται να κάνουν, τα ιμπεριαλιστικά κράτη παρεμβαίνουν. Τα ενδιαφέρει, βεβαίως, να τελειώνει και ο λαϊκός ξεσηκωμός. Φοβούνται την απόκτηση πείρας από την πάλη, που αμφισβητεί και θέλει να ανατρέψει τα σημερινά καθεστώτα, ότι και στο μέλλον θα αμφισβητήσει και τις νέες κυβερνήσεις, αφού τα μονοπώλια θα υπηρετούν, επομένως πιο οργανωμένα και με στόχο για άλλη, εργατική εξουσία, θα ανατρέψουν το σύστημα.

Οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική επιβεβαιώνουν ότι οι λαοί μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές της ζωής τους. Μπορούν με τον οργανωμένο μαζικό αγώνα τους να συγκρουστούν και να τα βάλουν με τους δυνάστες τους όσο ισχυροί και αν είναι. Και όσο και αν στη δοσμένη στιγμή δε φαίνονται ηγετικές πολιτικές δυνάμεις που να καθοδηγήσουν αυτό το λαϊκό κίνημα σε φιλολαϊκή διέξοδο αργά ή γρήγορα και αυτό θα φανεί στον ορίζοντα, θα βγει στο προσκήνιο της ταξικής πάλης. Τώρα τεράστια σημασία αποκτά η αλληλεγγύη των λαών, προκειμένου ο λαός της Αιγύπτου να καθορίσει ο ίδιος την τύχη του, να επιλέξει ο ίδιος τι θα κάνει, τι διέξοδο θα δώσει, χωρίς ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ