Σάββατο 27 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μεγάλες ανακαλύψεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Οι ηγέτες της σημερινής Ε.Ε. όχι μόνο είναι κατώτεροι των περιστάσεων σε σχέση με το πολιτικό διαμέτρημα που διέθεταν οι προηγούμενοι, έχω τη γνώμη και ότι οι σημερινοί ηγέτες της Ε.Ε. ουσιαστικά, και θα την πω την έκφραση, λειτουργούν ως υπάλληλοι μεγάλων συμφερόντων, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και όχι ως πολιτικά πρόσωπα. Ξέρω ότι αυτό που λέω είναι πάρα πολύ βαρύ...» (...) «δεν εξηγείται η στάση τους σε μια σειρά ζητήματα και πιστεύω πως είναι κατώτεροι εκ των πραγμάτων, δηλαδή οι δυνάμεις που κυριαρχούν οι δυνάμεις του κεφαλαίου και του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου ιδιαίτερα είναι αυτές που ώθησαν να έχουμε αυτούς τους ηγέτες»....

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής ανακάλυψε την ...πυρίτιδα! Στα πολύ σοβαρά είπε τα παραπάνω στο «Κανάλι 1». Κρατώντας και μια «πισινή» γιατί δεν είναι και απόλυτα βέβαιος για την «ανακάλυψη», ότι δηλαδή οι ηγέτες της ΕΕ εκπροσωπούν πολιτικά το κεφάλαιο. Πράγμα που δεν έκαναν - κατά δήλωσή του - οι προηγούμενοι, καθώς διέθεταν άλλο ...διαμέτρημα! Εκείνοι ήταν ανώτεροι των περιστάσεων, οι τωρινοί κατώτεροι. Δε θα διαφωνήσουμε στην αποτίμηση των ικανοτήτων τους. Δεν έχει σημασία. Ολοι τους εκπρόσωποι του κεφαλαίου ήταν και είναι. Και ανεξαρτήτως ικανοτήτων εφάρμοσαν και εφαρμόζουν την πολιτική που αυτό έχει ανάγκη. Τα ξέρει αυτά ο κ. Χουντής. Ας μην παριστάνει τον έκπληκτο...

«Ενημερώνουν» στήνοντας ειδήσεις με ψέματα...

Πρωινή εκπομπή του ΜΕΓΚΑ χτες. Καμπουράκης, Οικονομέας με συνδαιτυμόνες Σαραντάκο (δικός τους), Γ. Παπαχρήστο των «Νέων», Τ. Παπά της «Ελευθεροτυπίας» και Α. Σιδηροκαστρίτου της «ΕΣΠΡΕΣΟ». Ολίγον δηλαδή από το «αφάν κατέ» της αστικής δημοσιολογίας, κριτές των πάντων, κυριολεκτικά χωρίς αληθή κρίση, ή πιο σωστά συνειδητά σκόπιμα και στοχευμένα για να καλλιεργούν στην ψυχολογία των ανθρώπων του μόχθου την έχθρα στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, με ευαίσθητα ζητήματα όπως η υγεία. Είπε, λοιπόν, η κυρία του πάνελ ότι ασθενής στον Ευαγγελισμό, λόγω της κινητοποίησης των γιατρών, αναγκάστηκε να κάνει εξετάσεις σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, που τις πήγε στον Ευαγγελισμό για να τις δουν οι γιατροί όταν σταματήσουν τις κινητοποιήσεις. Και η κατακλείδα της επιφανούς δημοσιολόγου: Υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που κινητοποιούνται οι γιατροί και δεν ασχολούνται με τη θεραπεία των ασθενών; Ο Σαραντάκος συμπληρώνει πως πρόσφατα στις Σέρρες πέθανε μαθήτρια μετά από αυτοκινητικό δυστύχημα, επειδή δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου. Για να συμπληρώσει ο έτερος επιφανής δημοσιολόγος Γ. Παπαχρήστος ότι μπορεί να υπήρχαν 10 οδηγοί, αλλά άλλος να ήταν σε άδεια, άλλος σε ρεπό και οι υπόλοιποι ποιος ξέρει πού. Πολλά ψέματα μαζί οι άθλιοι, αφού κανείς από τους άλλους δεν πήρε το λόγο να ψελλίσει έστω στο τελευταίο με το ασθενοφόρο ότι πράγματι δεν υπήρχε οδηγός, αφού αυτό έβγαλε το ρεπορτάζ. Ψέμα λοιπόν από τον δημοσιολόγο των «Νέων». Αλλά αυτού του τύπου τη δημοσιογραφία υπηρετούν και προάγουν. Γιατί ξέρουν (ακόμη και αν δεν ξέρουν, ας μάθουν, τι σόι ρεπόρτερ είναι) ότι τα δημόσια νοσοκομεία δε δέχονται για τους ασθενείς τους ιατρικές εξετάσεις άλλων νοσοκομείων, πολύ περισσότερο ιδιωτικών. Είναι αρχή τους. Μέγα ψέμα, λοιπόν, και από την κυρία δημοσιολόγο. Αποσιώπηση απ' όλους της εκρηκτικής κατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία από την έλλειψη προσωπικού, τον ανεπαρκή ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, την τεράστια υποχρηματοδότησή τους από την πολιτική που προωθείται χρόνια τώρα από την ΕΕ και τα κόμματα του κεφαλαίου, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., που αντιμετωπίζουν την Υγεία σαν εμπόρευμα και χώρο επενδύσεων. Για όλα φταίνε οι κακοί γιατροί (έχει και μερικούς τέτοιους, αλλά δεν μπορεί να τους παίρνει όλους η μπάλα) και νοσηλευτές.

... οι εργαζόμενοι να τους γυρίσουν την πλάτη

Αλλά τι μπορεί να κάνει ένας γιατρός που δουλεύει συνεχές 32ωρο σε εφημερία και μιά νοσηλεύτρια που έχει στην ευθύνη της μόνη της 30 ασθενείς; Ως πότε μπορεί να δουλεύουν με τέτοια ένταση και μάλιστα σ' αυτό τον ευαίσθητο τομέα υγείας, που τον προβάλλουν ως άλλοθι οι άθλιοι δημοσιολόγοι για να χτυπήσουν τους εργαζόμενους και ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο σύστημα υγείας; Μήπως το κάνουν για να προάγουν την επιχειρηματική δράση στο χώρο; Γι' αυτό και τόσα ψέματα μαζί από έμπειρους, υποτίθεται, ρεπόρτερ ή ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; Ξέρουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, για την κάλυψη των αναγκών των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας έδωσε το ανεπαρκέστατο χρηματικό ποσό που αναλογεί στο 0,1% της πρόσφατης χρηματοδότησης των τραπεζιτών, επικαλούμενη προκλητικά ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Χρηματοδότησε φέτος τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με 8 φορές μικρότερο ποσό από το αντίστοιχο του 2009, προκειμένου να ενισχύσει την επιχειρηματική δράση στον τομέα Υγείας που ανθεί και αυξάνεται. Θα αρκούσε το 1/45 από το χρήμα που έδωσε στους τραπεζίτες, για να καλυφθούν τα κενά των 25.000 νοσηλευτών και 4.500 γιατρών, οι στοιχειώδεις ανάγκες για τις εφημερίες των νοσοκομείων. «Αθλιότητες δημοσιολόγων» είναι πολύ ελαφρύς χαρακτηρισμός. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουν ότι η αστική δημοσιογραφία είναι μέσα στο ψέμα. Να γυρίσουν την πλάτη σ' αυτούς, στα αστικά ΜΜΕ και στην ενημέρωση του ψέματος. Διαβάστε και διαδώστε το «Ριζοσπάστη», αυξήστε την ακροαματικότητα και την τηλεθέαση του «902».

Για τα σύνορα στο Αιγαίο

Τα φαινόμενα αποστρατιωτικοποίησης του Αιγαίου, στην ουσία ΝΑΤΟποίησης και κατάργησης των εθνικών - κρατικών συνόρων, εντείνονται σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των εξελίξεων για ΝΑΤΟικού χαρακτήρα ρυθμίσεις στην περιοχή, που αντικειμενικά εδραιώνουν μια γενικευμένη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Το πλαίσιο αυτό της ΝΑΤΟικών προδιαγραφών αποστρατιωτικοποίησης του Αιγαίου, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και προτεραιοτήτων, επιβεβαιώνεται και με τις χτεσινές δηλώσεις από τις Βρυξέλλες του Τούρκου υπουργού αρμόδιου για θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης Εγκεμέν Μπαγίς, που είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Ο Τούρκος υπουργός, 40 μόλις ώρες μετά την πρόκληση της τουρκικής κορβέτας που ήρθε μέχρι το Σούνιο και επιχείρησε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων να ασκήσει έλεγχο σε διερχόμενο ελληνικό εμπορικό πλοίο, προανήγγειλε «θεαματικά αποτελέσματα» από την επικείμενη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας - Τουρκίας και έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης «να αποκλείσει από τις στρατιωτικές παρελάσεις τα άρματα μάχης και τα βαρέα όπλα», συνδέοντας την πρωτοβουλία αυτή με την αποστρατιωτικοποίηση του Αιγαίου! «Αποκλεισμός, είπε, των βαρέων όπλων πρέπει να γίνει και στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο γιατί είναι περιοχές ειρήνης». Βέβαια, κανένας πόνος για την ειρήνη δεν τους έπιασε. Οι προωθούμενες ρυθμίσεις αποστρατιωτικοποίησης στο Αιγαίο είναι εξ ορισμού απειλή για την ειρήνη σε βάρος των λαών Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς εμπνευστής τους είναι το ΝΑΤΟ και υπαγορεύονται από τις ανάγκες προώθησης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Αυτό που θέλουν το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί για το Αιγαίο δεν είναι η δημιουργία μιας «ζώνης ειρήνης», π.χ. ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, αλλά ένα ελεύθερο πεδίο για την ανάπτυξη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, για διείσδυση στην ευρύτερη περιοχή, ανάπτυξη της «αντιπυραυλικής ασπίδας», έλεγχο των δομών του πετρελαίου, αλλά και ενδεχόμενη εκμετάλλευση υπαρκτών κοιτασμάτων. Επίσης, αυτή η αποστρατιωτικοποίηση, που δήθεν στοχεύει στην αποφυγή εντάσεων, δεν προβλέπεται, σύμφωνα με όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, να περιλαμβάνει τις «συμμαχικές» δραστηριότητες και κατά συνέπεια θα είναι ανοιχτή στη στρατιωτικοποίηση με ΝΑΤΟική σημαία. Στην πραγματικότητα, η αποστρατιωτικοποίηση στο Αιγαίο, στο σύνολο ή σε τμήμα του, θα αποτελεί μονομερή αφοπλισμό για την ελληνική πλευρά, εγκατάλειψη του δικαιώματος άμυνας, αφού θα συνεπάγεται αποστρατιωτικοποίηση - αφοπλισμό των ελληνικών νησιών, στα οποία άλλωστε η όποια ελληνική στρατιωτική παρουσία - τα τελευταία χρόνια όλο και πιο υποβαθμισμένη - έχει αποκλειστικά αμυντικό χαρακτήρα, λόγω και της γεωγραφίας της περιοχής δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

Απώτερος στόχος της λεγόμενης αποστρατιωτικοποίησης, όποια μορφή κι αν πάρει τελικά, είναι η αλλαγή συνόρων σε θάλασσα, σε αέρα, αλλά και σε ξηρά, μέσα από μια πορεία διολίσθησης και διαρκούς απαξίωσης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Η μέθοδος είναι γνωστή και δοκιμασμένη τόσο σε επίπεδο ΝΑΤΟ όσο και σε επίπεδο ΕΕ, μέσω της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού σε αυτούς τους υπερεθνικούς - ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στο όνομα δήθεν της «προστασίας» αυτών των δικαιωμάτων. Η θυσία αυτή των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι συνυφασμένη με τις στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης. Είναι το τίμημα για την εξασφάλιση καλύτερης θέσης της ελληνικής πλουτοκρατίας στον διεθνή καπιταλιστικό καταμερισμό. Στον αντίποδα αυτών των επιλογών είναι τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Στήριξη στα μονοπώλια...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ τους, θες από τη χαρά τους, λίγο - πολύ, τη λένε την αλήθεια για την περίφημη «επιτυχία» τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό.

Οπως μας δήλωσε λοιπόν, η συμφωνία που έγινε επιτρέπει «με μεγαλύτερη ηρεμία να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα» (δηλαδή τους νέους φόρους, τις περικοπές, το ασφαλιστικό κ.λπ.).

Και επίσης ξεκαθάρισε ότι η όλη ιστορία «διευκολύνει και την αποστολή των ελληνικών τραπεζών»! Που ποια είναι η αποστολή τους, δηλαδή; Να ξεζουμίζουν τον κοσμάκη και να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Τώρα, γιατί εμείς πρέπει να νιώσουμε «εθνική υπερηφάνεια» και τεράστια χαρά με όλα αυτά, μόνο ...το ΠΑΣΟΚ το ξέρει. Εκτός πια αν θεωρούν ότι μας κάνουν καμιά χάρη, όταν λένε πως «δε χρειάζονται άλλα μέτρα».

Που κι αυτό ψέματα είναι, γιατί ήδη προωθούν μέτρα και θα έρθουν ακόμη χειρότερα. Είναι μαθηματικά βέβαιο.

ΜΑΛΙΣΤΑ! Δε γνωρίζει η κυβέρνηση και το Λιμενικό Σώμα, αν υπάρχουν εθνικιστικοί θύλακοι στις Ειδικές Δυνάμεις και ιδίως στους λεγόμενους «βατραχανθρώπους».

Δηλαδή, αν - όλως τυχαίως- ανακαλυφθεί κάτι τέτοιο, θα ...παγώσουν από έκπληξη, θα πέσουν από τα σύννεφα!

Οπως ακριβώς δε γνωρίζουν αν συμβαίνουν τέτοια πράγματα γενικώς στα διάφορα «ειδικά» όργανα καταστολής που διαθέτει το ελληνικό κράτος και ολοένα αυξάνει...

Είναι, πράγματι, απορίας άξιο να μη γνωρίζουν...

Προφανώς η απάντηση βρίσκεται στη δουλειά που κάνουν όλες αυτές οι «ειδικές ομάδες», όπως, π.χ., να καταστέλλουν τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών.

Οταν κάνουν τόσο ...καλή δουλειά, ε, τους συγχωρούν κάποιες «ιδιαιτερότητες» που έχουν.


Γρηγοριάδης Κώστας

«Αυτοκτονήστε» τους ηλικιωμένους!

Γρηγοριάδης Κώστας

Βοηθήστε τους ηλικιωμένους να «αυτοκτονήσουν»! Οσο και αν ακούγεται ανατριχιαστικό και βάρβαρο, αυτή είναι η ουσία μιας πρότασης νόμου που επρόκειτο να συζητηθεί στο κοινοβούλιο της Ολλανδίας, επιβεβαιώνοντας με τον πιο τραγικό τρόπο ότι ο καπιταλισμός δε γνωρίζει κανένα φραγμό προκειμένου να αναχαιτίσει την τάση πτώσης του ποσοστού κέρδους. Το πλέον κτηνώδες είναι ότι η πρόταση για «υποβοηθούμενη αυτοκτονία» δεν αφορούσε κάποιους ηλικιωμένους με ανίατες και επώδυνες ασθένειες, αλλά το κατά πόσο θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα υποβοηθούμενης αυτοκτονίας και σε ηλικιωμένους αλλά υγιείς ανθρώπους που έχουν συμπληρώσει τα εβδομήντα χρόνια και νιώθουν ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε άλλο από τη ζωή τους(!). Πέρα όμως από ηθικά και άλλα ζητήματα, το κυρίαρχο είναι ότι αυτή είναι η λογική του καπιταλισμού, που δε διστάζει να πετάει στον Καιάδα όποιους θεωρεί «βάρος». Και οι συνταξιούχοι μετά τα 70 χρόνια, που έχουν δουλέψει όμως μέχρι τα 67 ή και περισσότερο, θεωρούνται ως «βάρος της Γης». Αφού λοιπόν δεν έφτασαν στον τάφο κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου, ας τους βοηθήσουμε εμείς να αυτοκτονήσουν, είναι η σύγχρονη εκδοχή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Καλύτερα λοιπόν οι εργαζόμενοι να σκοτώσουν τον καπιταλισμό, ανατρέποντάς τον.

«Μπούκωμα» δίχως τέλος

Δικαιολογημένο το «πάρτι» που στήθηκε χτες στη Σοφοκλέους, αφού οι εισηγμένες εταιρείες, με πρώτες και καλύτερες τις τράπεζες, ετοιμάζονται για νέο φαγοπότι, κυρίως εξαιτίας της απόφασης της ΕΚΤ να συνεχίζει να τις δανείζει με τους ίδιους όρους μέχρι και το τέλος του 2011. Πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η κατ' εξοχήν προσοδοφόρα τακτική του να δανείζεται από την ΕΚΤ με επιτόκιο 1% και στη συνέχεια να δανείζει το ελληνικό κράτος με 5%-6%, αποκομίζοντας τεράστια υπερκέρδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή της κρίσης, που η ΕΕ και η ΕΚΤ πήραν την απόφαση να στηρίξουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει από την κεντρική ευρωτράπεζα (ΕΚΤ) τουλάχιστον 60 δισ. ευρώ! Περιττό να σημειωθεί ότι αυτός ο ποταμός φτηνού χρήματος ποτέ δεν έφτασε στα μικρομάγαζα και τους εργαζόμενους. Την αξιοποίησαν οι τράπεζες και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι για να ενισχύσουν τη θέση τους και την κερδοφορία τους. Με την προχτεσινή απόφαση της ΕΚΤ θα μπορούν άνετα να επιστρέψουν τα «δανεικά» από την ΕΚΤ και να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους, να δανείζουν το κράτος με «τοκογλυφικά» επιτόκια που πληρώνει ο λαός. Ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για το έργο αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε να τους δώσει «με το ζόρι» και τα «υπόλοιπα» 16 δισ. από το πακέτο στήριξης των 28 δισ. ευρώ...

ΥΓ: Αφελής απορία: Αυτά τα «σπρεντ» γιατί δε λένε να πέσουν ούτε μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής;..

Δε φάγαμε όλοι...

«Καπιταλισμό έχουμε, κάποιοι οι πιο μεγάλοι έφαγαν περισσότερα, οι μικροί λιγότερα, αλλά όλοι φάγαμε, όλοι στο κόλπο αδέρφια»! Η άποψη αυτή ανήκει στον δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ Μπ. Παπαδημητρίου και την εξέφρασε υπό τις επιδοκιμασίες της παρουσιάστριας, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού, το βράδυ της Τετάρτης. Μ' αυτή τη φράση ολοκλήρωσε την ανάλυσή του, σύμφωνα με την οποία επί χρόνια το κράτος είχε «αρνητική αποταμίευση», αλλά την ίδια στιγμή η «ιδιωτική αποταμίευση» αυξανόταν διαρκώς. Αν πρόκειται για ένα είδος «αυτοκριτικής» για τον εαυτό του, τους γνωστούς του, τ' «αδέρφια» του, έχει καλώς. Αν πρόκειται όμως για προσπάθεια διάχυσης της ευθύνης και ενοχοποίησης όλων, διατυπωμένη μάλιστα με πολύ κυνισμό και ωμότητα, τότε αλλάζουν τα πράγματα. Γιατί, κ. Παπαδημητρίου, δε «φάγαμε» όλοι. Δεν ήμασταν όλοι «συνδαιτυμόνες» στο «φαγοπότι». Μάλιστα, οι πολλοί, η συντριπτική πλειοψηφία αυτού του λαού, δεν έφαγε ούτε ψίχουλο. Αντίθετα πλήρωσε ακριβά και εξακολουθεί να πληρώνει τη «βουλιμία» και την ακόρεστη δίψα όσων «φάγατε» και εξακολουθείτε να «τρώτε»...

Χειροκροτητές

Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι οι «Οικολόγοι - Πράσινοι» θα έσπευδαν απ' τους πρώτους να χειροκροτήσουν όσα συνομολογήθηκαν στις Βρυξέλλες και να αξιώσουν σαν ανταπόδοση στο «καλό που μας έκαναν» νέα μέτρα. Ο ευρωβουλευτής τους Μ. Τρεμόπουλος, μιλώντας χτες στο «Κανάλι 1», δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θα μπορούσε να είναι πιο σκληρή η λύση (...) Η Ελλάδα πρέπει επίσης να συμμορφωθεί διότι έχουν κι αυτοί ένα δίκιο. Τόσο καιρό έχουν περάσει τόσα κονδύλια που δεν αξιοποιήθηκαν για να φέρουν ξανά καρπούς. Χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές, βαθύτατες»! Και παρακάτω: «Για μας το πρόβλημα δεν είναι η λιγότερη Ευρώπη, αλλά η περισσότερη Ευρώπη ως αίτημα και αναγκαιότητα της εποχής μας προς μία ομοσπονδιακή κατεύθυνση».

Μάλιστα, επειδή γνωρίζουν τι εισηγούνται και τι συνέπειες θα υπάρξουν για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ζητούν «ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας». Ενα δίχτυ δηλαδή που θα σταματά τον άνθρωπο του μόχθου ένα χιλιοστό πριν προσκρούσει θορυβωδώς στην απόλυτη εξαθλίωση.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ποιος πληρώνει το μάρμαρο

Τώρα που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής, οφείλουμε, κατά τον Γ. Παπανδρέου, να συμμεριστούμε το μήνυμα νίκης και ανακούφισης που στέλνουν τα επιτελεία της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αν το καλοσκεφτούμε, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας καλούνται να γίνουν χειροκροτητές του «μηχανισμού στήριξης» των καπιταλιστικών οικονομιών της ΕΕ που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, προκειμένου να υπάρχουν πάντα πόροι και κεφάλαια, ώστε να πληρώνονται οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι που δανείζουν τις οικονομίες - χώρες αυτές. Για να βάλουμε όμως λίγο τα πράγματα στη θέση τους. Για να δούμε πού στο καλό ...στηρίζεται αυτός ο «μηχανισμός στήριξης»; Ποιος τον χρηματοδοτεί; Ποιος πληρώνει το μάρμαρο;

Για την περίπτωση της χώρας μας, οι εργαζόμενοι που τώρα καλούνται να πανηγυρίσουν, επειδή στο παραπέντε, οι ανταγωνιζόμενες δυνάμεις της ΕΕ, κατέληξαν στο συγκεκριμένο συμβιβασμό για το «μηχανισμό», έχουν ήδη πληρώσει και μάλιστα πολύ ακριβά όλη αυτήν την ιστορία.

Ακόμα και να αφήσουμε - προς στιγμήν - κατά μέρος τις αντιδραστικές προσαρμογές που δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση ότι θα υλοποιήσει στα πλαίσια του λεγόμενου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν πληρώσει ήδη πολύ ακριβά τη νύφη.

Να θυμηθούμε κάποιες από τις πληρωμές αυτές;

Περικοπή 12% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Περικοπή κατά 30% στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας.

Γενική μείωση 7% των αποδοχών όσων εργάζονται σε ΝΠΙΔ, τα οποία εξαρτώνται από το Δημόσιο.

Μείωση του κονδυλίου για υπερωρίες κατά 30%.

Πάγωμα όλων των συντάξεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Aύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, από 19% σε 21%, από 9% σε 10% και από 4,5% σε 5%.

Αύξηση 35% στις τιμές των καυσίμων.

Αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα.

Αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά.

Περικοπή κατά 10% των δαπανών όλων των υπουργείων.

Περικοπές 200 εκατομμυρίων ευρώ στο υπουργείο Παιδείας.

Πάγωμα όλων των προσλήψεων στο Δημόσιο.

Νέα φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων με αύξηση της άμεσης φορολογίας.

Ενεργοποίηση της Οδηγίας Μπολκεστάιν για την απελευθέρωση των υπηρεσιών.

Νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, με αύξηση των ορίων ηλικίας και κατάργηση των συντάξεων.

Ας αφήσει, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του τα κόλπα και τον αποπροσανατολισμό. Οι εργαζόμενοι ξέρουν ότι η απόφαση των Βρυξελλών κρύβει πίσω της νέα βάρβαρα μέτρα για το λαό, κερδισμένοι και πάλι θα είναι οι τραπεζίτες και γενικά η πλουτοκρατία. Καμία συναίνεση στη λαίλαπα, λαϊκή συσπείρωση και δράση, πόλεμος στον πόλεμο των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ