Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιροσκοπικές ακροβασίες

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Αν είχαν υιοθετηθεί οι προτάσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που είχαμε καταθέσει πέρσι το φθινόπωρο, τώρα θα είχαμε απτά αποτελέσματα και μια σειρά κλάδων της οικονομίας δε θα ήταν στα όρια του αφανισμού».

Η δήλωση δεν ανήκει σε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ούτε σε εκπρόσωπο κάποιας ενδοκυβερνητικής αντιπολίτευσης, ούτε προέρχεται από τις οργανώσεις των επιχειρηματιών - εργοδοτών. Την έκανε προχτές ο εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ και προφανώς απηχεί τις θέσεις του συγκεκριμένου κόμματος.

Τι λέει ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ; Λέει ότι αν πέρσι είχε επανακρατικοποιηθεί - όπως είχαν προτείνει - η Εθνική Τράπεζα για να συνεχιστεί κανονικά η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, τώρα θα είχε ξεπεραστεί η κρίση και δε θα υπήρχε ο κίνδυνος αφανισμού κλάδων της οικονομίας.

Τι δε λέει ο εκπρόσωπος; Δε λέει πως παρά το γεγονός ότι η Εθνική παρέμεινε στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων συνεχίστηκε όλο αυτό το διάστημα απρόσκοπτα (και πάντως δε σημειώθηκαν κάποια σοβαρά κρούσματα άρνησης των τραπεζών για χρηματοδοτήσεις), αλλά παρά ταύτα η κρίση παραμένει κρίση και, πράγματι, κλάδοι της οικονομίας που απειλούνταν και πριν από την κρίση με αφανισμό, εξακολουθούν να κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο.

Τι σημαίνουν όλα αυτά: Σημαίνουν πως εκεί στο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αν και γνωρίζουν (πια) πολύ καλά ότι μπροστά μας δεν έχουμε μια κρίση ρευστότητας των τραπεζών ή των επιχειρήσεων, αλλά μια κανονική οικονομική καπιταλιστική κρίση, επιμένουν στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και στους καιροσκοπικούς τους χειρισμούς δημιουργίας εντυπώσεων, που στην προκειμένη περίπτωση κατατείνει στο ότι ...αρκεί να υπάρχει μια κρατική τράπεζα για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Επίπεδο ... ΛΑ.Ο.Σ.

Αμφιβολίες για το ποιόν του ΛΑ.Ο.Σ. δεν είχαμε. Μια φορά να έχεις δει τον Καρατζαφέρη να γρυλίζει, φτάνει. Μέχρι να διαβάσεις τι γράφουν στα «site» που συντηρούν στο Ιντερνετ τα στελέχη του κόμματός του, για να καταλάβεις ότι τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα. Και δε φταίει η ζέστη: Η υπογραφή φαρδιά πλατιά αναφέρει: Σωκράτης Αντωνακάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος ΛΑ.Ο.Σ. Κρήτης, μέλος της ΚΕ του ΛΑ.Ο.Σ. Ο παρακάτω βούρκος προηγείται της υπογραφής: «Είστε η μεγάλη καταστροφή της Ελλάδας. Μόνο καταστροφές και τρομοκρατίες είστε... τίποτα άλλο. Είστε τα παράσιτα της δημοκρατίας κι όταν τα παράσιτα το παρακάνουν, τότε ανθίζει το παρασιτοκτόνο και σας διώχνει. Σ' αυτήν την φάση είστε τώρα. Φτάνει πια. (...) θα σας χορέψω στο ταψί και εσάς και κάποιους άλλους. Δεν θα ξέρετε πού θα συγκεντρωνόμαστε και αν θα συγκεντρωνόμαστε. Θα σας τρέχω απ' άκρη σε άκρη της Κρήτης μέχρι να κουραστείτε... Κάθε φορά που θα βγάζω το πρόγραμμα μιας διαδήλωσης θα γελάω για τη ζημιά που πρόκειται να πάθετε... καλές και τζούφιες αντιμαζώξεις λοιπόν... Το τέλος σας θα έρθει, ανθέλληνες, κομμούνια αριστεροί χαφιέδες, προδότες από κούνια. Μαζί θα τους μαντρώσουμε μια μέρα στο μαντρί. Πυρ, φωτιά και λάβα, να πέσει ο Περισσός. Το ΚΚΕ αυτό που θέλει, είναι να ρουφήξει τα κεφάλαια των κεφαλαιούχων, για να ενισχύσει καπιταλιστικά το ΚΚΕ. Δηλαδή το Καπιταλιστικό Κόμμα Εβραίων».

Δε ρωτάμε αν ξέρει κάτι γι' αυτό ο Καρατζαφέρης. Ολος δικός του είναι.

Πρόκληση για τους αυτοαπασχολούμενους

Πρόκληση αποτελεί η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης για τις δεκάδες χιλιάδες των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ που βρίσκονται αντιμέτωποι με τα οξυμένα προβλήματα που γεννά η ασκούμενη πολιτική. Αναφέρεται στις «πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης στο πλαίσιο προγράμματος της ΕΕ με τον τίτλο «προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις». Ιδού πώς εξειδικεύει μεταξύ άλλων τις «πρωτοβουλίες» για τις «μικρές» επιχειρήσεις: στη μείωση του κόστους και του χρόνου για την ίδρυση ΕΠΕ, προώθηση της δυνατότητας ταχύτατης ίδρυσης ΕΠΕ και ΑΕ στα Επιμελητήρια, που μόνο για μικρές επιχειρήσεις δεν πρόκειται, στο νομοσχέδιο για τα επιχειρηματικά πάρκα, που δίνει ζεστό χρήμα στους βιομήχανους για να εγκαταστήσουν μονάδες ακόμα και μέσα σε δάση, σε διάφορες δράσεις όπως «πράσινη επιχείρηση» και κουραφέξαλα... Η σχετική «πρωτοβουλία» της ΕΕ είναι για την κυβέρνηση «μέρος της απάντησης στο ερώτημα πώς και με ποιο τρόπο θα στηριχτεί η σύγχρονη οικονομία». Πράγματι, είναι παραπάνω από σαφές και για ποια οικονομία ενδιαφέρεται η κυβέρνηση και για ποιου μεγέθους επιχειρήσεις.

Υποκριτική ευαισθησία

Το ενδεχόμενο να προχωρήσει η χώρα μας στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λιγνίτη στην Ελασσόνα, στηριζόμενη στην πρόσφατη σχετική απόφαση της ΕΕ, ενεργοποίησε, πάραυτα και αυτομάτως, τα κομματικά «οικολογικά αντανακλαστικά» στη Θεσσαλία. Κι όλως περιέργως, εν προκειμένω, οι μεγαλύτερες ανησυχίες και οι εντονότερες αντιδράσεις δεν προέρχονται από τα λεγόμενα «οικολογικά κόμματα», αλλά από άλλα όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όπως και από τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος της ΝΔ. (Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι επί του θέματος δεν έλαβε, δημοσίως και ευκρινώς, θέση το κόμμα των «Οικολόγων - Πράσινων», ίσως, όμως, ο κ. Τρεμόπουλος και οι, εν τη οικολογία, σύντροφοί του, να μην προλαβαίνουν ν' ασχοληθούν, επισταμένως, μ' αυτό το ζήτημα, επειδή έχουν ρίξει όλο το βάρος στον «αγώνα» τους για να μην γίνει η εκτροπή του Αχελώου). Την αντίδρασή τους εκφράζουν, επίσης ζωηρώς, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, καθώς και άλλοι «κοινωνικοί παράγοντες» που ανήκουν στα κόμματα του δικομματισμού.

Σ την περιοχή της Θεσσαλίας τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι πολλά και οξυμένα. Το χρόνιο πρόβλημα της λειψυδρίας, εκτός από τις δραματικές παραγωγικές επιπτώσεις στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, έχει προκαλέσει, ήδη, τεράστια οικολογική καταστροφή κι απειλεί με ερημοποίηση. Η ρυπαντική δράση βιομηχανιών έχει μολύνει το έδαφος, τα νερά και τον αέρα. Είναι γνωστό ότι συγκεκριμένες, αλλά, περιέργως, μη κατονομαζόμενες και ουδέποτε τιμωρούμενες, γαλακτοβιομηχανίες ρίχνουν τα τοξικά απόβλητά τους - τυρόγαλα κι άλλα - στον Πηνειό ποταμό, με αποτέλεσμα να έχει γίνει το πιο μολυσμένο ποτάμι στη Ευρώπη, μετά τον Πάδο της Ιταλίας. Είναι, επίσης, γνωστό ότι συγκεκριμένες βιομηχανίες - αυτές έχουν κατονομαστεί, αλλά, ω του θαύματος, κανείς δεν τις πειράζει - χρησιμοποίησαν ως υλικό καύσης το καρκινικό πετ-κοκ, το οποίο ρυπαίνει την ατμόσφαιρα και βλάπτει, άμεσα και σοβαρά την ανθρώπινη υγεία.

Αυτή η κατάσταση ωθεί τα κόμματα, αλλά και τις τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές στην επίδειξη «περιβαλλοντικής ευαισθησίας», η οποία φαίνεται να «φοριέται» πολύ, τελευταία, στη Θεσσαλία. Πλην όμως αυτή η ευαισθησία είναι υποκριτική και παραπλανητική, όταν προέρχεται από πολιτικά κόμματα και αυτοδιοικητικές δυνάμεις που στηρίζουν την εφαρμοζόμενη πολιτική, η οποία και πλήττει το περιβάλλον. Η έκφραση περιβαλλοντικών ανησυχιών και η εκδήλωση αντιδράσεων έχουν σημασία μόνο αν:

  • Συνδυάζονται με την αναγωγή στην πραγματική αιτία του προβλήματος, που βρίσκεται στην πολιτική εξυπηρέτησης των μονοπωλίων και των πολυεθνικών, που, προκειμένου να αυξάνουν τα κέρδη τους, δε διστάζουν να προκαλέσουν τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές.
  • Συνοδεύονται από την καταγγελία των κυβερνήσεων που εφαρμόζουν αυτή την πολιτική και των άλλων κομμάτων που τη στηρίζουν, ζητώντας την πολιτική καταδίκη τους.
  • Συνταιριάζονται με την προβολή ουσιαστικής εναλλακτικής πολιτικής ανάπτυξης, που θα σέβεται και θα προστατεύει το περιβάλλον, ξεκαθαρίζοντας ότι προϋπόθεση γι' αυτή την διαφορετική ανάπτυξη είναι να περάσει η εξουσία στα χέρια του λαού.

Κι αυτό το κάνει μόνο το ΚΚΕ και κανένα άλλο κόμμα. Επομένως, μόνο το ΚΚΕ δεν μπορεί να κατηγορηθεί για «υποκριτική ευαισθησία και παραπλανητικό ενδιαφέρον» σχετικά με τα ζητήματα και του περιβάλλοντος...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Αντιδραστικό κυνηγητό στους μετανάστες...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΦΤΑΣΑΝΕ σε αυτό το σημείο! Χαρακτηρίζουν τις επιχειρήσεις σύλληψης μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας «εκκενώσεις» και «καθαρισμούς» κτιρίων!

Ούτε λίγο, ούτε πολύ δηλαδή, οι άνθρωποι τοποθετούνται - κατ' αυτούς - κάπου μεταξύ ...σκουπιδιών και κατσαρίδων. Κι έτσι ακριβώς τους φέρονται.

Μετά από αυτό παραδίδουν τα κτίρια ...καθαρά στην πόλη και οι πολίτες μπορούν να απολαύσουν την ομορφιά τους.

Κι από πάνω έχουμε και το «κερασάκι» της «αντιμετώπισης της εγκληματικότητας», αφού κάθε φορά ανακαλύπτουν διάφορα, που φυσικά αποτελούν ... χαρακτηριστικό των μεταναστών.

Αλλωστε, αυτοί φταίνε για τα ναρκωτικά, την εγκληματικότητα, τη φτώχεια, την ασχήμια, το νέφος. Ποιος ξέρει, μπορεί να κάνανε και ...μαγικά από αυτά που ξέρουν στις χώρες τους και να φταίνε ακόμη και για την καπιταλιστική κρίση.

Ομως, μην ανησυχείτε. Ο Π. Παυλόπουλος, ο Χρ. Μαρκογιαννάκης και ο Ν.Κακλαμάνης είναι εδώ και θα τα τακτοποιήσουν όλα!

Ο πρώτος αναλαμβάνει - ως έγκριτος νομικός - τα περί ατομικών δικαιωμάτων, ο δεύτερος τις ...ευγενικές προσαγωγές και ο τρίτος την καλλωπιστική διάσταση του θέματος.

ΠΩ ΠΩ, άγχος και αγωνία για την έκδοση Χριστοφοράκου στην Ελλάδα! Θα γίνει, δε θα γίνει και, αν θα γίνει, πότε θα γίνει;

Γιατί, άμα εκδοθεί το ... έχουμε σίγουρο πως θα τα μάθουμε όλα για την υπόθεση της «Ζήμενς». Θα μας τα πει όπως ακριβώς έγιναν υπό την αιγίδα μιας ολοκληρωμένης δικαστικής διαδικασίας.

Αλλωστε, σε αυτήν τη χώρα αποτελεί πλέον παράδοση η πλήρης διαλεύκανση των σκανδάλων και κυρίως η ανάδειξη των πολιτικών αιτίων που τα προκαλούν...

Γι' αυτό βρήκαμε όλους τους ενόχους και τους τιμωρήσαμε στο θέμα των υποκλοπών και στη συνέχεια πήραμε τα κατάλληλα μέτρα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Για τον ίδιο λόγο, άπαντες γνωρίζουμε επακριβώς τι συνέβη στην υπόθεση του Βατοπεδίου, στα χρηματιστηριακά παιγνίδια με τα αποθεματικά των Ταμείων και τόσα άλλα.

Με το αίμα εργατών «στήνει» φιέστες η αστική τάξη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πανηγύριζαν χτες το γεγονός ότι παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος κλάδος της σήραγγας του Αρτεμισίου από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Πρόκειται για τα έργα αναβάθμισης του αυτοκινητόδορμου Κόρινθος - Τρίπολη, κομμάτι του συνολικού έργου κατασκευής του οδικού άξονα Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα - Σπάρτη.

Πρόκειται για έναν από τους εθνικούς δρόμους που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με νόμους έχουν παραδώσει στους μεγαλοεργολάβους που θησαυρίζουν από την επιβολή και είσπραξη των υπέρογκων διοδίων. Σε αυτόν το δρόμο (η κυκλοφορία διεξάγεται με σοβαρά εμπόδια και με κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων) οι οδηγοί ΙΧ από τον περασμένο Απρίλη πρέπει να πληρώσουν το αυξημένο χαράτσι των 2,9 ευρώ από 2 που ήταν πριν και οι οδηγοί δικύκλων 2 ευρώ από 1 που ήταν πριν. Και πληρώνουν τόσα για ένα δρόμο που θα έχει ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ακριβώς πριν από μία βδομάδα, ένας 39χρονος εργάτης από την Αλβανία, έγινε στην κυριολεξία λιώμα, όταν ένας τόνος σίδερο τον καταπλάκωσε. Αυτή η είδηση δεν πέρασε ούτε καν στα ψιλά των αστικών ΜΜΕ. Σε αντίθεση με τα χτεσινά πανηγύρια. Ο Αλβανός εργάτης - όπως και τόσοι άλλοι, 6 μόνο μέσα στις τελευταίες 14 μέρες - έχασε τη ζωή του την ώρα που δούλευε εντατικά στο κομμάτι του δρόμου Τρίπολη - Τσακώνα. Για να είναι έτοιμος ο δρόμος έγκαιρα. Για να αυξήσουν κι άλλο τα διόδια οι μεγαλοεργολάβοι. Για να αυξηθεί κι άλλο η κερδοφορία του κεφαλαίου. Για να γίνουν όλα αυτά χύνεται το αίμα εργατών στους τόπους δουλειάς, στα γιαπιά, στα βαπόρια.

Να διατηρείται ζεστός ο αντικομμουνισμός

Η αστική δημοσιογραφία δεν μπορεί να «καταπιεί» με τίποτα τη στράτευση του Γιάννη Ρίτσου στο ΚΚΕ. `Η, καλύτερα, δεν αντέχει το γεγονός ότι ο Ρίτσος υπεράσπισε αυτή την επιλογή του μέχρι το τέλος, χωρίς «σκαμπανεβάσματα», τα οποία, το πιθανότερο, θα του επιφύλασσαν περίοπτη θέση στην αστική φιλολογική «πινακοθήκη» των... «καταραμένων ποιητών». Που «είδαν» το «φως» τους, έστω στα τελευταία τους, καταγγέλλοντας το σοσιαλισμό. Ούτε καν... «αναχωρητής» δεν ήταν ο Ρίτσος! Εστω, βρε παιδί μου, να «πάει σπίτι» του και να κλαίει για τη «χαμένη ουτοπία»...

Στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία», με αφορμή μια θεατρική παράσταση βασισμένη σε έργα του ποιητή, ο δημοσιογράφος, σε μια ερώτηση προς τους συντελεστές, λέει: «Ο Ρίτσος ήταν δοσμένος και στρατευμένος στην Αριστερά χωρίς ν' αντιληφθεί την αυταρχική και καταστροφική πορεία της στο Ανατολικό Μπλοκ, κάτι που του στοίχισε πολύ στο τέλος (...)».

Εδώ έχουμε μια καινούρια εκδοχή: Ο Ρίτσος ...«αθωώνεται» λόγω ...μειωμένης αντίληψης! Διότι δεν «αντιλήφθηκε» τον «αυταρχισμό» και την «καταστροφή» του «Ανατολικού Μπλοκ» (σ.σ. παρεμπιπτόντως, είναι αξιοσημείωτη η χρήση «ψυχροπολεμικής» ορολογίας από το συντάκτη της «αδέσμευτης» εφημερίδας)! Φυσικά, δεν μπαίνει στον «κόπο» να μας πληροφορήσει τι του «στοίχισε» αυτή η «έλλειψη» αντίληψης του Ρίτσου και πώς;

Αλλά όλα αυτά δεν έχουν σημασία. Ούτε ο Ρίτσος τους ενδιαφέρει στην πραγματικότητα. Αυτό που έχει σημασία γι' αυτού του είδους τη δημοσιογραφία είναι να «ζεσταίνεται» διαρκώς ο αντικομμουνισμός. Με θύμα ακόμη και τη στοιχειώδη λογική.

Θριαμβολογίες για την ΕΥΠ

Οι θριαμβολογίες για την «καλή δουλειά που έκανε η ΕΥΠ» στην εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών έδιναν κι έπαιρναν χτες στα αστικά ΜΜΕ. Παράλληλα, περιέγραφαν λεπτομέρειες από τον τρόπο παρακολούθησης, τις κινήσεις της υπηρεσίας και την τελική θετική έκβαση της επιχείρησης, στοχεύοντας να παρουσιάσουν στην κοινή γνώμη το πόσο σημαντικό πράγμα είναι η δραστηριοποίηση ενός κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού. Και αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια να εμφανιστεί αυτός ο μηχανισμός - που υπάρχει και δρα για να καταστέλλει το λαϊκό εργατικό κίνημα - ως ο «ευεργέτης» και ο «προστάτης» του λαού. Ακριβώς το ίδιο έκαναν όταν εξιχνιάστηκε η υπόθεση απαγωγής Παναγόπουλου ή όταν ανακοινώθηκε πως η ΕΥΠ θα στραφεί σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα προβοκατόρικες ενέργειες.

Στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Πρόκειται για ένα σημαντικό πλοκάμι του κατασταλτικού μηχανισμού του αστικού κράτους, που έχει ως αποστολή να χτυπά τη δράση του λαϊκού εργατικού κινήματος, να καταστέλλει κάθε ενέργεια που έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα μόνο απειλή πρέπει να νιώθουν όταν ακούν διθυράμβους για την ΕΥΠ. Και πρέπει να οργανώνουν τον αγώνα τους ενάντια σε κάθε μορφή καταστολής που χτυπά τα δικαιώματά τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνος ο «ιός» της εμπορευματοποίησης

Η επικίνδυνη πολιτική της εμπορευματοποίησης του αγαθού της Υγείας και οι συνέπειές της, οι τεράστιοι κίνδυνοι που προκύπτουν για την υγεία του λαού απ' αυτή την πολιτική, έρχονται στο προσκήνιο με αφορμή τη «νέα γρίπη». Δίνουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στον ελληνικό λαό να βγάλει συμπεράσματα. Η «νέα γρίπη» έφερε στο προσκήνιο τα εκρηκτικά προβλήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας, τα τεράστια κενά σε προσωπικό και υποδομές, την απουσία δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που καθιστούν τους κατοίκους της χώρας, Ελληνες και μετανάστες, ουσιαστικά απροστάτευτους απέναντι σε όποιο κίνδυνο απειλεί την υγεία τους. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η κυβέρνηση καλούν το λαό να μη «διολισθήσει στον πανικό», εξαγγέλλοντας ωστόσο μέτρα που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα επιφανειακά, φορτώνουν την ευθύνη επαγρύπνησης και προστασίας στην «κοινωνία των πολιτών», τους δήμους και τις νομαρχίες. Μέτρα που εγκυμονούν κινδύνους για την Υγεία του ελληνικού λαού.

Για άλλη μια φορά η Υγεία αντιμετωπίζεται ως ατομική ευθύνη. Καμία ουσιαστική παρέμβαση για τους μετανάστες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (άπορους, ανασφάλιστους), που κινδυνεύουν πολλαπλάσια αφού είναι αποκλεισμένοι από το σύστημα Υγείας και ζουν σε άθλιες συνθήκες. Κανένα μέτρο για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αφού η προστασία τους επαφίεται στις... καλές προθέσεις των εργοδοτών.

Η κυβέρνηση αντί να πάρει άμεσα μέτρα για την κάλυψη των μεγάλων κενών που έχει το δημόσιο σύστημα Υγείας εκχωρεί - όπως είχε προαποφασίσει - την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε ιδιώτες, μεταφέροντας αρμοδιότητες του συστήματος Υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Μη κυβερνητικές Οργανώσεις, τους εθελοντές. Επιπλέον, παραβλέποντας τους κινδύνους επέτρεψε τη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Δημιούργησε το Δίκτυο ΠΦΥ για τη Γρίπη, που αποτελείται κυρίως από ιδιώτες γιατρούς, που θα εφημερεύον για τη «νέα γρίπη», θα κάνουν τους εμβολιασμούς του πληθυσμού (σε συνεργασία με τους δήμους και τις νομαρχίες), τη διάγνωση, ακόμα και τη θεραπεία των ήπιων περιστατικών. Σχεδιάζει να δώσει τη δυνατότητα να γίνεται η εξέταση για τον ιό της «νέας γρίπης» από πιστοποιημένα ιδιωτικά εργαστήρια, ανοίγοντας ακόμα ένα πεδίο κερδοφορίας στους επιχειρηματίες.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να ανησυχήσει. Η πολιτική που στηρίζει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, η έλλειψη ενός ενιαίου καθολικού αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας, του κοστίζουν πανάκριβα και τον αφήνουν απροστάτευτο. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα να μην επιτρέψει η «νέα γρίπη» να χρησιμοποιηθεί για την παραπέρα επέλαση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, να διεκδικήσει άμεσα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας. Η παροχή όλων των υπηρεσιών Υγείας για την αντιμετώπιση της «νέας γρίπης» να γίνεται με ευθύνη του κράτους και δωρεάν για όλους, εξασφαλίζοντας την έγκαιρη και επαρκή κάλυψη όλων των χώρων. Να λειτουργήσουν άμεσα κινητές μονάδες για την κάλυψη των σχολείων, των εργασιακών χώρων και των κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ