Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρίσκεται από χτες το κουαρτέτο για να «κοσκινίσει» τον προϋπολογισμό του 2019 |
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» εκτιμούν ότι οι πρωθυπουργικές «εξαγγελίες» στο πλαίσιο της ΔΕΘ κινούνται απολύτως «εντός προδιαγραφών» με βάση τις δεσμεύσεις της συμφωνίας, ενώ παράλληλα υπό εξέταση βρίσκεται και το λεγόμενο «δημοσιονομικό κόστος» από τα λεγόμενα «αντίμετρα» που αφορούν στη διαχείριση ακραίων φαινομένων της «επίσημης» φτώχειας που αφήνει πίσω της η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου και που, σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος ενεργοποίησής τους είναι αναπόσπαστα δεμένος με την έναρξη του μέτρου που αφορά την περαιτέρω κατακρεούργηση των συντάξεων.
Την ίδια ώρα και ενώ η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, επιχειρεί να καλλιεργήσει κλίμα επανάπαυσης και αναμονής, ετοιμάζει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 που κατατίθεται στη Βουλή την 1η Οκτώβρη. Μάλιστα, στο προσχέδιο θα ενσωματώνεται ολόκληρη η γκάμα των προβλεπόμενων αντιλαϊκών παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατακρεούργησης των συντάξεων από την 1η Γενάρη 2019.
«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ υπομονετικός πιστωτής. Μπορούμε, όμως, να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίστηκαν για την Ελλάδα, αν τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχιστούν, όπως έχει συμφωνηθεί».
Αυτό υπογράμμισε σε χτεσινές δηλώσεις του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ, με φόντο βέβαια την έναρξη των «μεταμνημονιακών» «αξιολογήσεων». Ουσιαστικά, όπως ο ίδιος λέει, τα αντιλαϊκά μέτρα της επόμενης περιόδου είναι απόλυτα προδιαγεγραμμένα, ανεξάρτητα από την «υπομονετική» στάση για τυχόν πρόσκαιρη «αναβολή» τους που θα τηρήσει η πλευρά του ΕSM.
Σε αυτό το φόντο, τα αντιλαϊκά παζάρια και οι συνεννοήσεις των «μεταμνημονιακών» «αξιολογήσεων» θυμίζουν τις αντίστοιχες διεργασίες της προηγούμενης μνημονιακής περιόδου, αναφορικά με τους ρυθμούς κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, τις χρονικές μεταθέσεις στην εφαρμογή των κάθε είδους αντιλαϊκών μέτρων.
Στη σημερινή φάση, ως «καρότο» για την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων εμφανίζεται η επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, που προέρχονται από τα ακούρευτα κρατικά ομόλογα μετά την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους (PSI) του 2012. Θυμίζουμε ότι η αντιλαϊκή συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση των εν λόγω κερδών στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, με όρο και προϋπόθεση το «θετικό» κλείσιμο των «αξιολογήσεων» μετά από την έκθεση που θα συντάσσουν κάθε φορά οι «θεσμοί» της ΕΕ.
Η διαδικασία επιστροφής των κερδών θα κρατήσει μέχρι το 2022 και βέβαια θα κουμπώσει με τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022, όπου έχουν ενσωματωθεί τόσο τα ήδη υπάρχοντα μνημονιακά όσο και τα επερχόμενα αντιλαϊκά μέτρα.
Ουσιαστικά, πρόκειται για νέα γραμμή χρηματοδότησης προς το ελληνικό κράτος - χωρίς τη μορφή του δανείου - αλλά με τη μορφή «ειδικής πριμοδότησης», ως «κίνητρο» δηλαδή για την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Σωρευτικά, τα ποσά αυτά φτάνουν στα 4,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2022, με την πρόβλεψη να εκταμιεύονται σε εξαμηνιαίες δόσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ με προϋπόθεση την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων. Σε κάθε άλλη περίπτωση, όπως υπενθύμισε χτες ο Κλ. Ρέγκλινγκ, θα αναβάλλονται και τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού κρατικού χρέους, όπως αυτά που αφορούν στην «επιστροφή» των κερδών και τις άλλες «διευκολύνσεις»...
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, τόνισε ότι η τήρηση των δεσμεύσεων είναι επιβεβλημένη, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2019, όπως και των άλλων κρατών - μελών, θα εξεταστεί από τις υπηρεσίες της Επιτροπής και στη συνέχεια θα διαπιστωθούν τα «περιθώρια ευελιξίας» που υπάρχουν.
Πρόκειται για την «κανονικότητα» των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων», στην οποία εντάσσεται από φέτος και η ελληνική οικονομία, παράλληλα και σε συνδυασμό με το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο».