CHAMPIONS LEAGUE - EUROPA LEAGUE
Κληρώσεις για όλα τα γούστα
Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Eurokinissi Sports

Η τύχη χαμογέλασε στην «Ενωση», που έχει μπροστά της ανοιχτό το δρόμο προς τους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης
Εγιναν χτες στη Νιόν της Ελβετίας οι κληρώσεις για τα πλέι οφ του Champions League και του Europa League, με το βλέμμα στους ομίλους των δύο διοργανώσεων. Από αυτές προέκυψαν χαμόγελα για την ΑΕΚ που μπήκε και στις δύο κληρώσεις, ενώ για τον Ολυμπιακό στο Europa League είναι μάλλον πιο δύσκολα τα πράγματα.

Με Μάλμε ή Βιντεότον η ΑΕΚ

Η τύχη χαμογέλασε στην ΑΕΚ στην κλήρωση για τα πλέι οφ του Champions League. Η «Ενωση» έχει μπροστά της ανοιχτό το δρόμο προς τους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, αν φυσικά ξεπεράσει πρώτα το εμπόδιο της σκοτσέζικης Σέλτικ. Αν συμβεί αυτό, τότε θα παίξει με τον νικητή του ζευγαριού Μάλμε (Σουηδία) - Βιντεότον (Ουγγαρία), καμία από τις οποίες δεν αποτελεί φόβητρο. Ο πρώτος αγώνας για την ΑΕΚ θα είναι εκτός έδρας και η ρεβάνς στο ΟΑΚΑ. Η ελληνική ομάδα απέφυγε θεωρητικά πιο δύσκολους αντιπάλους, όπως την ελβετική Γιουνγκ Μπόις, τον σερβικό Ερυθρό Αστέρα και τον νικητή του ζευγαριού Καραμπάγκ - Μπάτε Μπορίσοφ.

Ορισμός και όχι κλήρωση για τον ΠΑΟΚ, κόντρα σε Φενέρ ή Μπενφίκα

Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει τη Σπαρτάκ Μόσχας στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League και εφόσον προκριθεί δεν χρειάζεται κλήρωση για να μάθει τον αντίπαλό του. Αν ο «Δικέφαλος του Βορρά» αποκλείσει τους Ρώσους και βρεθεί στα πλέι οφ του Champions League, τοποθετείται στο γκρουπ των ανίσχυρων του μονοπατιού των μη πρωταθλητών, εξαιτίας του χαμηλού συντελεστή του. Στους ισχυρούς μη πρωταθλητές βρίσκονται οι νικητές των ζευγαριών Μπενφίκα - Φενέρμπαχτσε και Ντιναμό Κιέβου - Σλάβια Πράγας.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν χρειαζόταν κλήρωση, όπως επιβεβαίωσε και η UEFA. Ο ρωσοουκρανικός πόλεμος καθιστά αδύνατη την κλήρωση μίας ρωσικής ομάδας με μία ουκρανική, δικλίδα ασφαλείας που υφίσταται σε όλες τις διαδικασίες κληρώσεων των τελευταίων ετών. Από τη στιγμή λοιπόν που ο νικητής του ζευγαριού Ντιναμό Κιέβου - Σλάβια Πράγας από τους ισχυρούς δεν θα μπορούσε να κληρωθεί με τον νικητή του ζευγαριού ΠΑΟΚ - Σπαρτάκ Μόσχας από τους ανίσχυρους, τότε η ελληνική ομάδα αναγκαστικά θα παίξει με τον νικητή του ζευγαριού Μπενφίκα - Φενέρμπαχτσε. Το νέο που προέκυψε από τη χτεσινή κλήρωση είναι ότι ο ΠΑΟΚ, αν αποκλείσει τη Σπαρτάκ Μόσχας, θα δώσει το πρώτο παιχνίδι εκτός έδρας. Θα παίξει δηλαδή πρώτα είτε στην Τουρκία με τη Φενέρ, είτε στην Πορτογαλία με την Μπενφίκα. Θυμίζουμε ότι αν αποκλειστεί από τη Σπαρτάκ, ο ΠΑΟΚ θα συνεχίσει απευθείας στους ομίλους του Europa League.

Τα πρώτα παιχνίδια είναι προγραμματισμένα να διεξαχθούν στις 21 - 22 Αυγούστου και οι ρεβάνς στις 28 - 29 του ίδιου μήνα, για να γίνει στη συνέχεια η κλήρωση της φάσης των ομίλων.

Τα ζευγάρια των πλέι οφ του Champions League: Ερυθρός Αστέρας/Σπάρτακ Τρνάβα - Σάλτσμπουργκ/Σκεντίγια, Καραμπάγκ/Μπάτε Μπορίσοφ - Αϊντχόφεν, Γιουνγκ Μπόις - Αστάνα/Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Μάλμε/Βιντεότον - Σέλτικ/ΑΕΚ, Μπενφίκα/Φενέρμπαχτσε - ΠΑΟΚ/Σπαρτάκ Μόσχας, Σταντάρ Λιέγης/Αγιαξ - Σλάβια Πράγας/Ντιναμό Κιέβου.

Κλήρωση και για το Europa League

Με τη λετονική Σπάρτακς Γιουρμάλα ή τη λιθουανική Σουντούβα θα παίξει η ΑΕΚ στα πλέι οφ του Europa League, αν αποκλειστεί από τη Σέλτικ στο Champions League, την τουρκική Μπασάκσεχιρ ή την αγγλική Μπέρνλι θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός αν περάσει τη Λουκέρνη.

Βατή η κλήρωση για την «Ενωση», που έτσι κι αλλιώς θα προέρχεται από το Champions League και οι αντίπαλοί της δεν είναι μεγάλης δυναμικότητας, ενώ αντίθετα για τους «ερυθρόλευκους» ήταν η δεύτερη χειρότερη κλήρωση μετά τη Λειψία. Η ΑΕΚ θα ταξιδέψει ως απόλυτο φαβορί είτε στη Λιθουανία είτε στη Λετονία, με το πρώτο παιχνίδι να είναι εκτός έδρας. Θυμίζουμε ότι η Σουντούβα είναι η ομάδα που απέκλεισε τον ΑΠΟΕΛ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Από την άλλη, οι «ερυθρόλευκοι» θα μπορούσαν να είχαν κληρωθεί με σαφώς πιο εύκολους αντιπάλους. Τόσο η Μπασάκσεχιρ όσο και η Μπέρνλι έκαναν πέρυσι εξαιρετικές σεζόν σε Τουρκία και Αγγλία αντίστοιχα. Ο Oλυμπιακός θα δώσει το πρώτο παιχνίδι στο «Καραϊσκάκης» και τη ρεβάνς εκτός έδρας, αν φυσικά περάσει τη Λουκέρνη.

Τα πρώτα παιχνίδια θα γίνουν στις 23 Αυγούστου και οι ρεβάνς μια βδομάδα αργότερα.

Τα ζευγάρια που προέκυψαν από το μονοπάτι των πρωταθλητών: Λέγκια Βαρσοβίας/Ντουντελάνζ - Αλασκέρτ/Κλουζ, Κορκ Σίτι/Ρόζενμποργκ - Σάλτσμπουργκ/Σκεντίγια, Χάποελ Μπερ Σεβά/ΑΠΟΕΛ - Αστάνα/Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Ολίμπια Λιουμπλιάνας/Ελσίνκι - Ερυθρός Αστέρας/Σπάρτακ Τρνάβα, Σπάρτακς Γιουρμάλα/Σουντούβα - Σέλτικ/ΑΕΚ, Σερίφ/Βαλούρ - Καραμπάγκ/Μπάτε Μπορίσοφ, Μάλμε/Βιντεότον - Νιου Σέιντς/Μίντιλαντ, Τορπέντο Κουτάισι/Κουκέσι - Λουντογκόρετς/Ζρίνσκι.

Τα υπόλοιπα ζευγάρια: Σλόβαν Μπρατισλάβας/Ραπίντ Βιέννης - Χάιντουκ Σπλιτ/Φότμπαλ, Σίγμα Ολομουτς/Καϊράτ Αλμάτι - Σεβίλλη/Ζαλγκίρις, Απόλλων Λεμεσού/Ντιναμό Μπρεστ - Φίτεσε/Βασιλεία, Σάρπσμποργκ/Ριέκα - Πιούνικ/Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ρέιντζερς/Μάριμπορ - Ούφα/Προγκρές, Γιαγκελόνια/Γάνδη - Μάριουπολ/Μπορντό, Χάποελ Χάιφα/Αταλάντα - ΤΣΣΚΑ Σόφιας/Κοπεγχάγη, Νόρτζελαντ/Παρτιζάν - Μπεσίκτας/Λασκ, Τρέντσιν/Φέγενορντ - Στουρμ/ΑΕΚ Λάρνακας, Γκενκ/Λεχ Πόζναν - Σπαρτάκ Σουμπότιτσα/Μπρόντμπι, Ολυμπιακός/Λουκέρνη - Μπασάκσεχιρ/Μπέρνλι, Ζόρια/Μπράγκα - Λειψία/Κραϊόβα.