Μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Θ. Παφίλη στο συλλαλητήριο

Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001

Να αντιταχθούν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να αγωνιστούν για την αναχαίτιση της βαρβαρότητας της Νέας Τάξης και για την ανατροπή της, κάλεσε τους διαδηλωτές ο Θανάσης Παφίλης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, από το βήμα της αντιιμπεριαλιστικής συγκέντρωσης.

«Αρνούμαστε - είπε ο ομιλητής - να συναινέσουμε στις πολεμικές επιχειρήσεις που ονομάζουν "απεριόριστη δικαιοσύνη" γιατί αυτοί που την επικαλούνται τα χέρια τους στάζουν αίμα εκατομμυρίων αθώων. Αρνούμαστε να μιλούν για την ασφάλεια των πολιτών και του πλανήτη εκείνοι που για την "ασφάλεια" και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους σπέρνουν το θάνατο και την καταστροφή».

Απαντώντας στην προπαγανδιστική εκστρατεία των ιμπεριαλιστών έθεσε μια σειρά από παλιά ερωτήματα: «Θυμήθηκαν τώρα το διεθνές δίκαιο; Προβάλλουν τον ΟΗΕ και τις αποφάσεις του, και ρωτάμε: Γιατί δεν εφάρμοσαν τις αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό; Γιατί δεν ανάγκασαν ακόμη και με τη δύναμη το Ισραήλ να εφαρμόσει τις αποφάσεις του; Γιατί επιτέθηκαν κατά της Γιουγκοσλαβίας χωρίς καν την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας;».

Σε όλα αυτά βεβαίως, σημείωσε ο ομιλητής, υπάρχει απάντηση, και αυτή είναι το γεγονός ότι «μετά το 1990-1991 άλλαξε ο συσχετισμός δυνάμεων. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αναθεωρούν και ανατρέπουν το διεθνές δίκαιο και θεμελιώνουν την αρχή "του δικαίου του ισχυρού". ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αναγορεύονται σε παγκόσμιο φύλακα και νομοθέτη. Εκβιάζουν την ανθρωπότητα ολόκληρη και ο πρόεδρος Μπους με την πλήρη στήριξη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έθεσε το δίλημμα, "ή μαζί μας ή με τους τρομοκράτες". Εκείνοι που υπέθεταν ή σκόπιμα καλλιεργούσαν την εντύπωση πως η ΕΕ θα είναι πιο "ψύχραιμη" ή θα παίξει αυτόνομο ρόλο, διαψεύστηκαν και πάλι οικτρά. Οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, ο ένας μετά τον άλλον συντάχθηκαν άνευ όρων με τις ΗΠΑ. Η ελληνική κυβέρνηση τάχθηκε εκ των προτέρων στο πλευρό τους».

Αντίθετα, συνέχισε ο ομιλητής, «αν οι περισσότερες κυβερνήσεις - υποτακτικοί απάντησαν στις πολεμικές κραυγές με συναίνεση, οι λαοί, το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα δίνει τη δική του απάντηση: Μαζί όλοι οι λαοί ενάντια στους τρομοκράτες της Νέας Τάξης και του ιμπεριαλισμού. Με τους λαούς στον αγώνα για την ειρήνη και ένα δίκαιο κόσμο, ενάντια σε αυτούς που φέρνουν τον πόλεμο και την κοινωνική αδικία»...

Γιατί οι λαοί, υπογράμμισε ο Θ. Παφίλης, γνωρίζουν ότι «οι πραγματικοί λόγοι, οι στόχοι και τα αίτια του νέου βρώμικου πολέμου είναι άλλα. Είναι η επιδίωξη να κατακτηθούν ολοκληρωτικά οι πετρελαϊκοί δρόμοι, να εδραιωθεί η ιμπεριαλιστική κυριαρχία στην περιοχή, να ασκηθεί η επιθετική πολιτική κατά της Ρωσίας και της Κίνας. Οι πραγματικοί λόγοι βρίσκονται στη δίψα για τα κέρδη, για επεκτατισμό, διεκδίκηση εδαφών, υπεδάφους, έλεγχο αγορών. Βρίσκονται στην προσπάθεια του ίδιου του συστήματος να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση».

Καταγγέλλοντας την απόφαση της κυβέρνησης, με τη συναίνεση της ΝΔ, να στηρίξουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του λαού του Αφγανιστάν, ο ομιλητής αναρωτήθηκε: Τι μας χωρίζει με το λαό του Αφγανιστάν; Ποια απειλή υπάρχει από τους αραβικούς λαούς; Γιατί συμμετέχει η χώρα μας ήδη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις; Τι κέρδισε ο ελληνικός λαός από τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας ή της Κορέας; Η ιστορία απέδειξε ότι οι μόνοι που κέρδισαν ήταν οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, το ελληνικό κεφάλαιο και η άρχουσα τάξη της χώρας.

Μπροστά σε αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που σήμερα χτυπά το λαό του Αφγανιστάν, αλλά σημαδεύει όλους τους λαούς, μπροστά στο μαύρο μέτωπο του πολέμου, στη νέα Ιερά Συμμαχία που θέλει να επιβάλλει την παγκόσμια δικτατορία και τρομοκρατία, ο γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ κάλεσε όλους τους εργαζόμενους μαζί με τους άλλους λαούς στη δημιουργία του Αντιπολεμικού Μετώπου. Σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, τόνισε, «αρχίζουν ήδη να ξεσηκώνονται. Μπορούμε να τους σταματήσουμε»!