Οι μέρες κυλάνε αντίστροφα για τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ!

Πείρα από την προετοιμασία τους σε Ηπειρο, Κέρκυρα και Λευκάδα

Τετάρτη 28 Μάρτη 2018

Από προηγούμενο Φεστιβάλ στην Πρέβεζα
Τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα είναι θεσμός για τους μαθητές σε κάθε πόλη, γειτονιά και χωριό. Είναι κατοχυρωμένα στη συνείδηση χιλιάδων μαθητών, γιατί είναι μια πραγματική γιορτή όπου οι μαθητές βάζουν όλη τους την έμπνευση, τη φαντασία, το μεράκι, την καρδιά και το μυαλό τους για να είναι επιτυχημένα. Είναι επιτυχημένα, γιατί είναι χτισμένα με ένα διαφορετικό υλικό... Με τη δίψα των μαθητών για συζήτηση, συλλογικότητα, αγωνιστικότητα, πολιτιστική δημιουργία, άθληση και διασκέδαση. Είναι επιτυχημένα, γιατί χτίζονται από τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ που έχουν βαλθεί να αλλάξουν τον κόσμο!

Είναι τα Φεστιβάλ όπου συναντιούνται χιλιάδες μαθητές που προβληματίζονται για όσα συμβαίνουν γύρω τους, δεν ανέχονται τον άδικο κόσμο και θέλουν να παλέψουν για να τον αλλάξουν. Εκεί έρχονται σε επαφή - κάποιοι για πρώτη φορά - με τις επαναστατικές ιδέες της ΚΝΕ, παίρνουν το «βάπτισμα του πυρός» και αποφασίζουν να γίνουν κι αυτοί μέλη της πρωτοπόρας, επαναστατικής, κομμουνιστικής νεολαίας.

«Τρέλα δεν είναι να εγκαταλείψουμε τα όνειρά μας... Να αλλάξουμε τον κόσμο δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία, είναι δικαιοσύνη!» (Μ. Θερβάντες)

Φέτος, το σύνθημα των Μαθητικών Φεστιβάλ είναι εμπνευσμένο από τα λόγια του «Δον Κιχώτη», του πασίγνωστο ήρωα του Μ. Θερβάντες στο ομώνυμο βιβλίο. Δεν είναι τυχαία η επιλογή. Πολλές φορές οι αστοί, τα κόμματά τους και οι εκπρόσωποί τους παρομοιάζουν την ανάγκη μας να αμφισβητήσουμε και να αλλάξουμε τον άδικο κόσμο στον οποίο μεγαλώνουμε και ζούμε με ουτοπία, με κάτι σαν τις «τρελές φαντασιώσεις» του Δον Κιχώτη, που κοιμόταν και ονειρευόταν κάστρα, ιππότες και βασιλείς...


Μα εμείς ξέρουμε πολύ καλά πως:

Ο κόσμος που ζούμε δεν χωράει εμάς, τις ζωές μας και τα όνειρά μας!

Πώς γίνεται να αποδεχτούμε πως θα ζούμε σε έναν τόσο άδικο κόσμο για εμάς και τις οικογένειές μας; Σε έναν κόσμο γεμάτο από τη φρίκη των πολέμων και την προσφυγιά, σε έναν κόσμο που μοιράζει στις οικογένειές μας φτώχεια, ανεργία και ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον, σε έναν κόσμο που θρέφει τον ατομισμό, το να «πατάς επί πτωμάτων», το φασισμό και το ρατσισμό, σε έναν τόσο άδικο κόσμο;

Πώς γίνεται να αποδεχτούμε να εγκαταλείψουμε εμείς τα όνειρά μας για να ζουν πλουσιοπάροχα οι λίγοι καπιταλιστές, αυτοί που βγάζουν αμύθητα κέρδη και πλούτο από την εκμετάλλευση των πολλών, των γονιών μας, συνολικά του λαού;

«Τρέλα» είναι η νεολαία, που έχει όλη τη ζωή μπροστά της, να αποδεχτεί να ζει όπως το θέλει η αστική τάξη, οι καπιταλιστές, οι λίγοι. Υποταγμένη και συμβιβασμένη. Το να παλέψουμε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, μια κοινωνία που θα λειτουργεί για τις ανάγκες των πολλών, που θα απελευθερώσει τον άνθρωπο και τις δυνατότητές του, δεν είναι απλά κάτι το δίκαιο, είναι η ανάγκη των καιρών! Το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, που σήμερα «έχει φάει τα ψωμιά του», μπορεί να ανατραπεί. Και θα το ανατρέψουμε εμείς!

Προετοιμαζόμαστε για το μεγάλο γεγονός των μαθητών!

Μπορεί να μην υπάρχει συνταγή επιτυχίας για τα Μαθητικά Φεστιβάλ, όπως φυσικά και για καμία άλλη δραστηριότητά μας, όμως η Οργάνωσή μας, πια, έχει πείρα χρόνων από την επιτυχημένη πανελλαδική διοργάνωσή τους, πείρα που αν αξιοποιηθεί σωστά, και σε συνδυασμό με το φετινό περιεχόμενο των Μαθητικών Φεστιβάλ, που απαντάει στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των μαθητών, μπορεί φέτος να μας οδηγήσει σε εκατοντάδες πετυχημένα Μαθητικά Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα!

Η προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει! Οι μαθητές, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ αυτήν την περίοδο συζητούν, ανταλλάσσουν γνώμες και λένε τις ιδέες τους για το τι να περιλαμβάνει το Φεστιβάλ τους. Εχουν γνώμη και άποψη έως και για την πιο μικρή λεπτομέρεια. Αλλωστε, είναι αυτοί που ξέρουν πολύ καλά τι «παίζει» στα σχολεία και στις γειτονιές, τι προβληματισμούς έχουν οι μαθητές.

Πυροδοτούμε... τα «γιατί»!

Για παράδειγμα, από τη συζήτηση στις μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Ηπειρο φαίνεται πως απασχολούν τους μαθητές έντονα το ζήτημα του πολέμου, η κατάσταση στη Συρία, αλλά και η ένταση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο. Αλλωστε και στα σχολεία η συζήτηση και ο προβληματισμός είναι ευρύς. Οι μαθητές ρωτούν συνεχώς: «Μας προστατεύουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ;», «Πώς μπορεί να σταματήσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή;», «Τι προτείνουν οι κομμουνιστές, πώς παλεύουμε ενάντια στον πόλεμο;». Αισθάνονται αγανάκτηση και πόνο για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες - θύματα πολέμων στη χώρα μας, θέλουν να σταθούν αλληλέγγυοι. Είναι χαρακτηριστικό πως η δραστηριότητα που ανέπτυξε η ΚΝΕ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού σε σχολεία της περιοχής αγκαλιάστηκε από δεκάδες μαθητές, που ζωγράφισαν γκράφιτι, κόλλησαν αυτοκόλλητα, έφτιαξαν πανό ενάντια στο ναζιστικό δηλητήριο της Χρυσής Αυγής. Στα Γιάννενα, ως μέρος της προετοιμασίας του Μαθητικού Φεστιβάλ, οι μαθητές έχουν ήδη αποφασίσει να οργανώσουν μια ευφάνταστη δραστηριότητα ενάντια στο φασισμό, με τίτλο «Μέρα χρωμάτων ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό». Αυτές οι δραστηριότητες ήρθαν σε συνέχεια της καμπάνιας αλληλεγγύης που έκανε η ΚΝΕ όλο το Γενάρη σε σχολεία της περιοχής για την 16χρονη Παλαιστίνια μαθήτρια Αχέντ Ταμίμι. Μάλιστα, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ στην Κέρκυρα αποφάσισαν να αφιερώσουν το αθλητικό τους τουρνουά στην Αχέντ, καθώς και τραγούδια του Μαθητικού τους Φεστιβάλ.

Οι μαθητές, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ είναι οι ίδιοι που μπήκαν μπροστά όλη τη σχολική χρονιά και οργάνωσαν τον αγώνα των μαθητών για ένα σχολείο «που θα μορφώνει, αντί να εξοντώνει», έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις για να συντονιστεί ο αγώνας των μαθητών σε κάθε σχολείο και πόλη, αλλά πια και σε πανελλαδικό επίπεδο. Προειδοποίησαν τους συμμαθητές τους να μην τσιμπήσουν στα παραμύθια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι «όλα είναι κανονικά στα σχολεία», να μην πιαστούν στον ύπνο για το νέο νομοσχέδιο που έχει στα κιτάπια της η κυβέρνηση. Δέχτηκαν επίθεση και τρομοκρατία από διευθυντάδες και μια μερίδα καθηγητών σε αυτή τους την προσπάθεια. Υπήρξαν δεκάδες ερωτήματα όλη τη χρονιά... «Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές μας;», «Μπορούμε να έχουμε ένα σχολείο που δίνει γνώση πραγματική;», «Τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει ο αγώνας σήμερα;»... Αυτή η τόσο γεμάτη αγωνιστική χρονιά για το σχολείο που έχουν ανάγκη οι μαθητές μπορεί και πρέπει να έχει τη δική της ξεχωριστή θέση στα Μαθητικά Φεστιβάλ. Για παράδειγμα, στην Πρέβεζα δεν μπορεί παρά να υπάρχει γωνία με φωτορεπορτάζ από τη μεγαλύτερη μαθητική πορεία των τελευταίων χρόνων στην πόλη, τη μέρα που ο υφυπουργός Παιδείας «αναγκάστηκε και κρύφτηκε από την οργή των μαθητών»!

Ομως, είναι και άλλα, πιο ειδικά ζητήματα που απασχολούν τους μαθητές και «βρίσκουν χώρο» στα προγράμματα των Μαθητικών Φεστιβάλ. Για παράδειγμα, στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, οι μαθητές ενδιαφέρονται πολύ για τη διαδικτυακή εξάρτηση, μιας και υπήρχαν κρούσματα σε μαθητές της περιοχής, και αποφάσισαν να συνδιοργανώσουν μαζί με το ΚΕΘΕΑ σχετικό τουρνουά ποδοσφαίρου. Το ίδιο και σε γειτονιές όπου υπάρχει αυξημένη χρήση ναρκωτικών. Το να αφιερωθεί χρόνος από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ για αυτό το ζήτημα είναι σοβαρή πολιτική παρέμβαση της Οργάνωσης, την κατοχυρώνει.

Η ισχύς εν τη ενώσει!

Κλειδί για την επιτυχία των Μαθητικών Φεστιβάλ είναι η δημιουργία ομάδων μαθητών με τους οποίους θα προετοιμάσουμε μαζί τα Φεστιβάλ μας. Σε κάθε σχολείο όπου υπάρχει μέλος της ΚΝΕ, μπορεί και πρέπει να υπάρχει και ομάδα δουλειάς του Φεστιβάλ.

Ομάδα σημαίνει πως οι μαθητές που συμμετέχουν σε αυτήν αποφασίζουν και δρουν συλλογικά, παίρνουν πάνω τους δουλειές και καταμερίζουν καθήκοντα, ο καθένας συνεισφέρει όπως μπορεί, ο ένας συμπληρώνει τον άλλο στη φαντασία, στη δημιουργικότητα και τη δράση, και όλοι μαζί δίνουν τις δυνάμεις τους για τον κοινό σκοπό της ομάδας, για την επιτυχία του Φεστιβάλ!

Κάποιοι θα ετοιμάσουν κάτι όμορφο που θα παρουσιάσουν στο Φεστιβάλ, άλλοι θα βοηθήσουν να γίνει γνωστό σε ακόμα περισσότερους μαθητές φτιάχνοντας πανό, γράφοντας συνθήματα σε τοίχους, μοιράζοντας ανακοινώσεις ή κολλώντας αφίσες, ενώ άλλοι θα «κατεβάζουν» συνεχώς νέες ιδέες. Οι ομάδες μαζεύονται στα σχολεία, πριν ή μετά από τα μαθήματα, σε ένα διάλειμμα, στις γειτονιές, στις πλατείες και στα μαθητικά στέκια, στον ίδιο το χώρο του Μαθητικού Φεστιβάλ.

Δεν ξεκινάμε από το μηδέν... Σε αυτές τις ομάδες συμμετέχουν ήδη οι μαθητές που όλη τη χρονιά αγωνιζόμαστε μαζί, μέσα και έξω από τα σχολεία, διοργανώσαμε μαζί τις μαθητικές κινητοποιήσεις, αλλά και οι μαθητές που συμμετέχουν σε συγκρότημα, σε θεατρικές ομάδες, ομάδες χορού ή γκράφιτι και θέλουν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στα Μαθητικά Φεστιβάλ. Σε αυτές τις ομάδες είναι και οι δεκάδες μαθητές που έχουν δηλώσει συμμετοχή στον πανελλαδικό μαθητικό διαγωνισμό και προετοιμάζουν αυτήν την περίοδο τις συλλογικές τους εργασίες!

Πολυμορφία και δημιουργικότητα

Να μη φοβηθούμε να έχουμε πολλές και διαφορετικές ιδέες! Να σκεφτούμε, όλοι μαζί, πολλούς τρόπους για να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές το ανατρεπτικό περιεχόμενο των Μαθητικών Φεστιβάλ! Να «καρφωθεί» σε περισσότερες μαθητικές συνειδήσεις πως αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα τον αλλάξουμε εμείς! Διαδραστικές μορφές όπου να μπορούν να συμμετέχουν πολλοί, όλα τα είδη καλλιτεχνικής δημιουργίας, παιχνίδια, κουίζ, ερωτηματολόγια, βίντεο, ταινίες μικρού μήκους, εκθέσεις φωτογραφίας και σκίτσου... Οτιδήποτε χωρά ένας νους μπορεί να αξιοποιηθεί!

Στα Γιάννενα, τα τελευταία χρόνια είναι «θεσμός» να στήνουμε πολύμορφη δραστηριότητα γύρω από το σύνθημα του Φεστιβάλ, και φέτος οργανώνουμε κάτι πολύ μεγάλο! Ενα διαφορετικό, μαθητικό δημοψήφισμα γύρω από τις λέξεις «άδικο» και «δίκαιο»...

Ραντεβού λοιπόν στα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ!


Αφροδίτη ΜΠΟΜΠΟΛΗ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΟΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ